AMSTRAD CPC Programcsokor

A letölthető programcsokor a következő CPC Emulátor kompatibilis játékokat tatralmazza:

12 Lost Souls
1987 - Len Townsend
 
3D Morpion
1985 - Remi Lanne
BASIC, francia nyelvű 3D Malom játék. Ennek ellenére sem a kivitelezésre, sem a sebességre nem lehet panasz. Csak a gép ellen játszhatunk, de elég nehéz lesz megvernünk, ráadásul kellemesen gyorsan is lép. A játék előtt csak arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy akarunk-e kezdeni? Lépésünket a koordináták beírásával tehetjük meg, először az emelet betűjelét kell megadni, majd a koordinátákat (pl.: UA1). Ha rosszat írtunk be, az ERASE-el javíthatunk.
A program futását az ESC megnyomásával megszakíthatjuk, a programot kilistázhatjuk.
3d Quasars
1985 - Solar Software

Tarantula C1 típusú űrhajónkkal kell egy árokban haladva megtizedelni a szemből érkező ellenséges űrhajókat. Az ellenség nem lő ránk, de könnyen összeütközhetünk velük. Az űrhajók először csak egyesével érkeznek, de ahogy haladunk előre a játékban, úgy sűrűsödik a forgalom az árokban. Csak jobbra-balra tudunk navigálni, így kicsi az esély, hogy ki tudjuk kerülni az ellenséget, szét kell lőnünk őket! A háttér emulátoron nem mozog, csak egy helyben villog, de a program játszható.
A játékot billentyűzetről (Z - balra, X - jobbra, jobb SHIFT - tűz), vagy botkormánnyal irányíthatjuk.

3D Starfigter
1988 - Codemasters
Egyszerű űrhajós lövöldözés, csak a grafikában tér el a Spectrum változattól. Egy folyamatosan előrefelé haladó űrhajóról lövöldözve kell megtisztítani az űr különböző szektorait az idegenektől. Feladatunk egy célkereszt mozgatásából és a tüzelésből áll. Az ellenséges űrhajók szintén lőnek ránk, azonban ki tudjuk lőni a felénk repülő lövedékeket is. Időnként a közelünkbe repülő űrhajók is nekünk ütközhetnek. Ha egy ütközés elkerülhetetlennek látszik, a pajzs aktiválásával elkerülhetjük az űrhajónk sérülését. A pajzs azonban csak néhány másodpercre elegendő energiával rendelkezik (SHIELD), de ha nem használjuk, lassan töltődik az energiája. Űrhajónk energiája a STATUS feliratú kijelzőn mérhető le, ha elfogy, vége a játéknak. Fegyverünk szintén energiával működik (ENERGY) ha nem lövünk folyamatosan, hagyjuk feltöltődni, találataink hatásosabbak lesznek. A szektor megtisztítása után fénysebességgel a bázisunkhoz ugrunk, ahova bedokkolva feltölthetjük űrhajónk energiáját.
A billentyűzet definiálása után egyszerre akár két játékos is játszhat. (Botkormánnyal is beállíthatjuk az irányítást, de akkor a billentyűzetdefiniálásnál nagyon gyorsan "pöccintsünk" a botkormányon.)
1. játékos: F - fel, C - le, X - balra, Z - jobbra, G - tűz
SPACE - pajzs
P - játék szüneteltetése, Q - kilépés a játékból
Ace of Aces
1986 - Artech Digital Productions Inc.
II. világháborús repülőgépszimuláció. Franciaország felett kell bevetéseket teljesítenünk.
Irányítás: Q, A, O, P - fel, le, balra, jobbra, (Működik a botkormány is.)
0 - tűz.
M - térkép
1 - pilótafülke, nézet előre,
2 - pilótafülke, nézet balra.
3 - pilótafülke, nézet balra,
4 - fegyvertér,
SPACE - jelentés a küldetésről.
Adder
1985 - Simon Walker
"Szabványos kígyós játék", átlagos kivitelben (a Mad Adder módosított változata), egyetlen képernyőn. Kígyónknak ezúttal gyümölcsök helyett számokat kell megennie. A számok számlálóként funkcionálnak, ha lejár az idő (a számláló eléri a nullát), a szám helyén akadály jelenik meg. A következő szám véletlenszerű pozícióban jelenik meg. Az időlimit általában nem okoz gondot.
A játék teljes egészében BASIC-ben íródott, ennek ellenére sebesség terén inkább arra panaszkodhatunk, hogy túl gyors. Kígyónkat a beépített botkormánnyal irányíthatjuk.
Adventure Quest
1985 - Level 9 Computing

A Level 9 Computing leginkább szöveges kalandjátékokat készített. A magyarországi Enterprise tulajdonosokat a Colossal Adventure c. programjukkal örvendeztették meg (???). Az Adventure Quest-ben egy bizonyos Agaliarept fedőnévre hallgató démon lordot kell megkeresnünk, és legyőznünk. A kivitelezés kísértetiesen hasonlít a Colossal Adventure-hoz, azaz egyetlen pixelnyi grafikát se várjunk a programtól... (Csak szöveges leírást kapunk az egyes helyszínekről). Ugyanazokat a parancsokat használhatjuk, mint a Colossal Adventure-ben, azaz működnek a SAVE, LOAD, QUIT, SCORE parancsok is.

Aftermath
1988 - Alternative Software Ltd.

A Missile Command CPC-s változata. Spectrum-on Armageddon néven ismert. Az űrből érkező meteoroktól kell megvédeni épületeinket. A meteorkok kilövéséhez korlátozott számú lövedékkel rendelkezünk. Lőszerkészletünk mennyisége függ az épségben lévő épületek számától, de a központi épületre vigyázzunk, mert ha ez megsérül nem tudunk többet lőni! A célkeresztet botkormánnyal, vagy billentyűzettel irányíthatjuk, a billentyűzet definiálható. Betöltéskor kérhetünk örökéletet is.

Air Cobra
1987 - A.G.D
Egy helikopterrel kell felvennünk a ránk váró embereket. Eközben nem szabad semminek nekiütközni, még a légtérben repkedő madaraknak sem! A legfőbb nehézség a helikopter irányítása, egész aprókat "pöccintve" érdemes próbálkozni. Egy életünk van, de ehhez a játékhoz ennyi talán elég is... Irányítás a kurzormozgató billentyűkkel lehetséges.
Air Traffic Control
1984 - Hewson
Bizonyára sok hajdani Enterprise tulajdonos ismeri a Heathrow ATC-t, játszani annál kevesebben tudtak vele, köszönhetően, hogy idehaza részletes dokumentáció nélkül hozták forgalomba... Bizony, a játék létezik CPC-re is, sőt ott más a címe, mégpedig azért mert itt még két külön betölthető programban két repülőtér között választhatunk: London Heathrow, Schiphol Amsterdam. A két program között természetesen csak a térképben van különbség.
Az Ep és a CPC verzió majdnem mindenben megegyezik, csak a kezelőbillentyűkben van eltérés:
 • Kurzormozgató billentyű balra - játék szüneteltetése (folytatás ENTER),
 • Kurzormozgató billentyű fel - idő gyorsítása,
 • Kurzormozgató billentyű le - idő lassítása,
 • CTRL + X - játék megszakítása (CPC-s CTRL billentyű!).
 • CTRL + R - A navigációt segítő RMA vonalak megjelenítése a radarképernyőn 12 másodpercig.
 • CTRL + H - Részletes információ a programról angol nyelven. (Visszatérés a játékhoz: ENTER)
 • COPY - Eredménykijelző képernyő megtekintése.
Airwolf
1985 - AmSoft

Az Enterprise-ról is ismert Airwolf CPC-s verziója. A 16 színű videomód (BIAS korlátok) miatt a színkompozíció értékelhetetlen, de némi keresgélés árán találhatunk jobb színeket is a programhoz.
Az irányítás botkormánnyal történik.

Aladdin's Cave
1985 - Artic Computing Ltd.

Egy csúnya varázsló bedutyizta Aladdint egy barlangba, így hát ki kell jutni onnan valahogy. Ha a barlang termeiben valamennyi mágikus tárgyat összeszedtük, új erőt kaphatunk, így átváltozhatunk más élőlényekké: majommá, madárrá dzsinné, delfinné. Bár használni kell ezeket az átváltoztató képességeket, hogy a játékot teljesíteni tudjuk, csak bizonyos képernyőkön élhetünk velük! Minden ami mozog, ártalmas ránk nézve, és vigyáznunk kell, nem eshetünk le bármilyen magasról. Semmiképpen nem nevezhető szimpatikus ötletnek, hogy nem lehet tudni, hol van a képernyők között az átjáró...
Irányítás a botkormánnyal történik, a játékot a 'fel' megnyomásával indíthatjuk. Elég régi játék, így a grafika és a hang nem nagy durranás. A zene csapnivaló, de szerencsére ki lehet kapcsolni, így egyszerűbb, zenementes, de élvezetes játékhoz juthatunk.
A látványt leszámítva, a játék megoldása megegyezik a Spectrum-verzióval.

Alien
1986 - Argus Press Software

Az Alien film alapján készült játékprogram. A Spectrum változattal azonos, csak grafikában van minimális eltérés. A játék az űrhajó 3 szintjén zajlik, a szereplők kiválasztása, és a parancsok kiadása a jobb oldali panelon történik. Az irányítás történhet botkormánnyal, vagy billentyűzettel, a billentyűzet definiálható.

Alien Break-in
1985 - AmSoft
A merőben "fantáziadús" és "logikus" történet szerint a Föld polgárai elmenekültek a közeledő Zargon Flotta elől. Rád bízzák a Föld uránkészletét őrzését. A dolgok rosszabbak, mint amire számítottál. Az anyahajó hüvelyeket rak, amelyek leszálláskor kikelnek, vagy ha lelövik, ketté válnak. Más hajók leválnak a főflottáról, és a becsapódások nyomán kialakított lyukak felé merülnek. A sikeresebb idegenek anyahajókká mutálódnak, amelyek elpusztíthatatlanok. Miután a többség mutálódott, megkezdik a leszállást. A kikelt idegenek ellen mi is áshatunk lyukakat (kezdetben öt fúrási lehetőségünk van), hogy csapdába ejtsük őket. Három életed van, de minden 10 000 pont után jutalom életet és plusz fúrási lehetőséget kapsz.
Irányítás: betöltés után a billentyűzetet szabadon definiálhatjuk. A menüben az 1-8 billentyűkkel választhatunk nehézségi szintet. A 'P' billentyűvel szüneteltethetjük a játékot.
Mindent összevetve semmi értelmes nem sül ki a játékból...
Alien Intervention
1991 - Sean McManus
Egyszerű BASIC ügyességi játék, mely újságban is megjelent. Egy csészealjat irányítunk, feladatunk, hogy meggátoljuk, a föld alatt tanyázó idegen feljutását a felszínre. Szerencse: az idegen lény csak létrán tudna felmászni, ami viszont a  játék elején nincs! Szerencsétlenség: az égből valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán létradarabok hullanak alá! Dolgunk tehát egyszerű, a lehulló létradarabok alá állva meg kell akadályoznunk, hogy azok leessenek. Fakultatív feladatként lézerfegyverünkkel lövöldözhetünk az alattunk futkorászó idegenekre, bár ennek gyakorlati haszna nincs (viszont pontot kapunk ezért is). A játék addig tart, amíg egy létra fel nem épül, amin az idegen szörny felmászik a városba.
Irányítás: B - balra, N - jobbra, SPACE - tűz.
Külön szeretném felhívni a figyelmet a programlistára! A látvány elrettentő: valami hihetetlen "massza" tárul a szeműnk elé... (Na, ezt gépelje be valaki...) Most esetleg elkezdhetném dicsérni az Enterprise IS-BASIC-jét, melyben tökéletesen strukturált programot is lehet írni.
Amsnake
1985 - Your Computer
A Your Computer magazinban jelent meg begépelős formában ez a kígyós játék. A gépi kódú rutinoknak köszönhetően a tempó látványosan gyors. A fekete ennivalókat kell felvennünk, ezekből mindig hármat rak ki a gép. Ahogy egyre többet eszünk, nem csak kígyónk hízik egyre hosszabbra, de a gombák is megszaporodnak. Ezekbe viszont nem szabad beleütközni.
Irányítás: A - fel, Z - le, K - balra, L - jobbra. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a programfutást.
Amsoccer
1984 - Computersmith
Egyedileg kivitelezett fociprogram. A pályán 4-4 játékos van (1 kapus, 3 mezőnyjátékos). A pálya 3 részre van osztva: a mi kapunk előtere, középpálya, az ellenfél kapujának előtere. Mind a 3 részen 1-1 mezőnyjátékos van felállítva, a mezőnyjátékosok nem hagyhatják el a saját képernyőjüket, de előre-hátra passzolhatnak. A labda nem hagyhatja el a pályát, a palánkra rúgva a labdát, akár mandinerből is passzolhatunk előre hátra. A játékot ketten, vagy a gép ellen is játszhatjuk. Szerencsére a számítógép is csapnivalóan játszik, így akár lehet is egy kis sikerélményünk, de sok értelmes nem fog kisülni a játékból.
A játékot játszhatjuk billentyűzetről, vagy botkormányról is. A betöltőképernyőn tanulmányozhatjuk a billentyűzetkiosztást. Érdemes megjegyezni, nehogy szétnyomkodjuk a billentyűzetet: a játékot az DEL (Enterprise billentyűzeten: ERASE) megnyomásával indíthatjuk. A menüben a számbillentyűk megnyomásával (1-4) állíthatjuk be az irányítást, vagy hogy a csapatot a gép irányítsa. (Pl. ha gép ellen botkormánnyal akarunk játszani, az 1, 4-et kell beállítani.)
Amstrad Jumper
1985 - Your Computer
Jumping Jack van Ep-n is, nálunk Mr. Alex a neve, itt egy CPC-s változat. Újságmellékletként jelent meg, így az eltökélt játékosoknak jó sokat kellett gépelniük: egy BASIC listát és egy hosszabb gépi kódú listát is. Cserébe viszont egészen elfogadható az eredmény.
A játék teljesen "szabványos" annyi a könnyebbség, hogy folyamatosan nyomhatjuk a fel (ugrás) billentyűt, főhősünk csak a megfelelő pillanatban fog egy emelettel feljebb lendülni. (Elméleti) nehezítés viszont, hogy időnk korlátozott. A játékot két nehézségi fokozatban játszhatjuk (nehezebb szinten több a lyuk a padlón). A zene kikapcsolható (SPACE), de akkor az idő visszaszámlálásnak van pityegő hangja.
Főhősünket irányíthatjuk billentyűzetről (a billentyűket mindenki elolvashatja a menü előtt, de ezt a billentyűkiosztást kár erőltetni...), vagy botkormánnyal.
Amstrad Shuffle
1986 - Alpha Omega Software
Ez a program 8 kártyajáték egyben. Két részből áll, ezek tartalmazzák külön-külön a 4-4 játékot. Az első részben a következő kártyajátékok vannak:
 1. a hagyományos "game of patience" (passziánsz), ahol a kártyákat oszlopokban kell elrendezni csökkenő sorrendben, váltakozó szinekben;
 2. a "clock patience" (kissé unalmas);
 3. a "row patience" (ez már sokkal érdekesebb), és
 4. a "pairs" (memóriajáték).

A második részben bonyolultabb játékok lappanganak:

 1. "carpet patience" (ez még elég egyszerű);
 2. "raglan patience" (a hagyományos "patience" sokkal bonyolultabb változata, és nagyon nehéz eljutni valahova);
 3. "sultan patience" (két csomag kártya kell hozzá, elég nagy kihívás), és
 4. "blackjack".

Aki ismeri a "patience"-t, az könnyen megtanulhatja a szabályokat, és jókat szórakozhat egyik-másik játékkal.

Amstroids
1985 - CPC Computing

Az Atari 1979-es klasszikusának az Asteroids-nak CPC-s változata. (Spectrum-on Blasteroids-nak hívják, de több más változata is van). Feladatunk szétlőni a körülöttünk repkedő aszteroidákat, miközben nem szabad velük ütköznünk. A nagyobb szikladarabokat nem tudjuk egyből megsemmisíteni, először kisebb darabokra hullanak szét.
Űrhajónkat csak billentyűzettel irányíthatjuk: Z - forgás balra, X - forgás jobbra, jobb SHIFT - előre, ENTER - tűz. Bal SHIFT - játék szüneteltetése.

Android One
1985 - Vortex Software Ltd.

A játék egy régebbi Spectrum játék grafikailag "feltuningolt" változata. Egy robottal kell behatolnunk az ellenség bázisának reaktortermébe, megsemmisítenünk a reaktort, majd vissza kell térnünk a bázisra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy folyamatosan jobbra haladva kell elérni egy atomreaktort, majd szintén jobbra haladva kijutni. Továbbhaladásunkat ellenségek és falak nehezítik. Robotunk lőfegyverrel rendelkezik, amellyel ki tudja bontani a piros falat, és az ellenfelink közül is egy pár ellen hatásos. Sajnos fegyverünk lőtávolsága erősen korlátozott. Energiánk az idővel fogyatkozik.
Robotunkat a  botkormánnyal irányíthatjuk. A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk, a 'D' megnyomásával demot kérhetünk. Betöltés után kérhetünk örökéletet, és végtelen energiát.

Animal Vegetable Mineral
1984 - AmSoft / Bourne Educational Software

A Bourne Educational programjai nemcsak az Enterprise-tulajdonosok idegeit "terhelték", hanem a CPC tulajdonosokét is. A program egy egyszerű barchoba játék, melyben a gép kérdez, és igyekszik a gondolt dolgot kitalálni. A gép tudását magunk is növelhetjük, sőt erre szükségünk is lesz, mert a program "tudása" inkább csak jelképes. A cím alapján 3 kategóriába tartozó szavakra gondolhatunk.
Elvetélt ötlet...

Animated Strip Poker
1985 - KnightSoft
A hagyományos vetkőztetős Póker-játékoktól eltérően nem csak állóképeket láthatunk kártyapartnerünkről, hanem (minimális) animációt. Ennek persze az az ára, hogy a grafika egészen egyszerű, de a játék élvezetes (már annak, aki szeret Pókerezni)!
A programot a kurzormozgató billentyűkkel (le-fel irányokkal), és az ENTER-rel tudjuk vezérelni, illetve ahol a program erre felszólít, a SPACE megnyomásával léphetünk tovább. A kártyalapokat kijelölni / a kijelölést törölni a megfelelő számbillentyűkkel lehetséges. RAISE - tét emelése, STAND - játékban maradunk, emelés nélkül, FOLD - lapok eldobása, CALL - licitállás megállítása, lapok terítése.
A hölgyemény szerencsére nem nagyon blöffől, sőt elég könnyen eldobja a lapjait, azonban később pofátlanul "mázlista" lesz.
Aqua
2007 - Cez Games Studio
Egy világoskék buborékot kell átirányítani a víz alatti korallzátonyok között úgy, hogy lehetőleg ne ütközzünk neki semminek. Ha ez mégis bekövetkezik, energiánk csökken. Ha elfogy, kipukkanunk... (vége a játéknak). Bár a színkompozíció emulátoron nem nevezhető éppen optimálisnak, a játék akár szórakoztató is lehet!
Arcturus
1986 - Eric Ravis
Egyszerű ügyességi játék, némi hasonlóságot mutat a Centipede-játékokkal. Egy sárga "kígyó" pattog a képernyőn, faltól-falig. Ha a testét eltaláljuk, az eltalált labda "darabka" megsemmisül amiből egy kis zöld pont marad hátra. A "kígyó" szétvált darabjai önálló életet élnek, külön folytatják pattogásukat. A hátramaradt zöld pont egy pár másodperc elteltével lezuhan, Nekünk nem szabad ütköznünk sem a kígyó darabkáival, sem a lezuhanó zöld pontokkal.
A betöltés után négy nehézségi szint közül választhatunk, hol kezdjük a játékot. Nehezebb szinteken falak is bonyolítják az életünket.
Irányítás: "," - balra, "." - jobbra, "Z" - tűz, "Q" - szintet vált.
Arena
1985 - Top Ten
Két galaxis véget nem érő háborúját kell lemeccselnünk egy "bajnokságban". Ellenfelünk - a másik galaxis küldötte - elleni harcban nyomasztó előnyre tehetünk szert, ha megépítünk az arénában található tervrajz alapján egy hathatós lőfegyvert. A megoldás:
GET BLUEPRINT, EXAMINE BLUEPRINT, N, U, GET MOUNTING, D, S, EXAMINE TREE, ENTER HOLE, W, GET STONE, E, PRETEND DEAD, STAB BEAR (a kővel), EXAMINE BEAR, GET CLAW, SKIN BEAR, GET SKIN, CHOP BEAR, GET MAGAZINE, GET STICK, GET BEDDING, EXAMINE STICK, EXAMINE BEDDING, MAKE TORCH, LIGHT MATCH, D, E, S, W, W, SEARCH, BURN LIQUID, GET STOCK, U, N, N, GET IVY, USE CLAW, USE IVY, W, S, S, S, CHOP CANES (a kővel), MAKE FRAME, GET FRAME, MAKE GLIDER, FLY, GET BARREL, W, W, W, W, DIG, LOOK, GET TRIGGER, N, E, N, N, N, U, U, U, SEARCH NEST, GET PLATE, D, D, D, FOLD GLIDERM, DROP GLIDER, DROP TORCH, EXAMINE BODY, D, WASH WOUND, DIVE, GET HOUSING, U, GET TORCH, GET GLIDER, E, GET CASING, E, D, GET NOZZLE, SEARCH CELLAR, MOVE STONE, MOVE STONE, LOOK, GET SUPPORT, BUILD WEAPON, ATTACH MAGAZINE, U, U, U, U, U, UNFOLD GLIDER, FLY, EXAMINE OPPONENT, DISCHARGE FIRE AT OPPONENT.
Asterix and the Magic Cauldron
1985 - Melbourne House

Az azonos című Spectrum játék CPC-s változata. A grafikában alapvető különbségek vannak, és a pályában is van eltérés! Főhősünket a botkormánnyal irányíthatjuk, a játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk.

Astral Plain
Lynn Evans
A morbid történet szerint a Pokol Kapuja nyitva maradt, és a Sátán gonosz szellemek és meggyötört lelkek csapását szabadította a földre. A főhős - mint frissen megtért lélek - feladata, hogy visszaszerezze Isten Pecsétjét, és helyezze vissza az Ítélet Könyvébe, hogy végre békében nyugodhasson, és elfoglalhassa helyét a Mennyben.
Astro Attack
1984 - Ian Beyon

Feladatunk egy labirintusban megsemmisíteni ellenfeleinket. A labirintusban villogó falak is vannak, melyek véletlenszerűen mozognak. Ezeknek nem szabad nekimennünk. Az első szinteken ellenfeleink még nem lőnek vissza, de később erre is számítanunk kell! Elvész egy életünk, ha ellenséggel ütközünk, eltalálnak, vagy ha nekiütközünk egy villogó falnak (ellenfeleink viszont át tudnak menni rajta!) A pályán véletlenszerűen megjelennek tárgyak, melyeket jutalom pontért begyűjthetünk. A feladat teljesítésére megadott idő áll rendelkezésünkre. A nehezebb szinten egyre több ellenséget kell leküzdeni.
A játékot botkormánnyal, vagy billentyűzettel irányíthatjuk. A billentyűzet kiosztása: A, Z, , (vessző), . (pont), SPACE. A játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk.

Astro Plumber
1985 - Blue Ribbon Software

Feladatunk egy sérült űrbázison a sérült oxigén-szállító vezeték megjavítása. Dolgunkat az űrbázison elszabadult idegenek nehezítik, valamint, hogy oxigénkészletünk gyorsan kimerül. Szkafanderünket az AIR feliratú töltőhelyeken pótolhatjuk, de vigyázzunk, nehogy túltöltsük a szkafanderünket, mert szétdurranunk, mint egy lufi. Emberkénket sajnos csak billentyűzetről irányíthatjuk: ] - fel, \ le. Z - balra, X jobbra. A csöveken látható lékeket úgy tudjuk kijavítani, ha aláállunk, és megnyomjuk a jobb SHIFT billentyűt. Az ENTER megnyomásával bekapcsolhatjuk a hátunkra szerelt jep-pac-et, amivel gyorsabban tudunk mozogni, viszont fogyasztja az üzemanyagot. A bal SHIFT-el szüneteltethetjük a játékot (folytatás: ERASE).

Atlantis
1985 - Anirog Software Ltd.
Egy hajóroncsba kell lemerülnünk, ahol különböző élőlényeket kell megmentenünk. Az első szinten egy dagi, zöld halat és egy (a képen látható) emberkét kell elkapnunk, a második szinten a dagi zöld hal mellett egy gyöngyöt kell megszereznünk, amit egy kagylóból kell kiszedni. A kagylóhoz csak akkor érhetünk hozzá, ha éppen nyitva van!), a harmadik szinten egy szirént kell elkapnunk, és persze a dagi zöld halat. A tenger élővilága elég barátságtalan errefelé, minden más "vadállat" ártalmas az egészségünkre. A halak ellen szigonyágyúval védekezhetünk. A megmentendő élőlényeket nem szabad szigonnyal bántatnunk, mert ugyanúgy elvész egy életünk, mintha elkapott volna egy hal!
A második szinttől dolgunkat a haragos Neptun is nehezíti, aki neheztel ránk, mert háborgatjuk a hajóroncsot. Neptunt csak több lövéssel tudjuk elkergetni, de hamarosan újra boldogítani fog minket! A halak az egyes szintek között csak vízszintesen úszkálnak, de Neptun (amikor megáll) az emeletek között is tud ugrálni! (Ráadásul célirányosan követ minket.) Egyik másik hal nagyon gyors, ezért hogy fel tudjunk készülni a támadásra, érdemes a játéktér felett látható "radaron" nyomon követni a halak mozgását. (Sajnos a kisebb halak nem látszódnak a radaron.) A feladatott megadott idő alatt kell teljesítenünk, mert oxigénpalackunkban a levegő gyorsan fogy (a játéktér alatti fehér sáv (AIR) jelzi oxigénkészletünket.)
Irányítás:
, - balra
. - jobbra
A - fel
Z - le
SPACE - tűz
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal is.
Atom Smasher
1984 - AmSoft

Képzeljük el, hogy egy elektronméretű rakétát irányítunk, és hogy egy atom körül keringünk! A játék célja telibetrafálni egy célpontot, amely az atom magjának belsejében kóvályog, s közben az elektronokkal való ütközést sem árt elkerülni. Ha sikerül a célpontot eltalálni, még egy elektronnal bővül az atom. A dolog hamar izgalmassá válik, mert az elektronok úgy begyorsulnak, hogy kikerülni őket kész művészet.
A grafika és a zene is katasztrófális, ráadásul rakétánk még csak nem is ismeri a kvantummechanika törvényeit, Einstein a fejét fogná, ha látná ezt...

Aton
1987 - A.G.D.
Egy labirintusban kell emberkénknek drágaköveket gyűjtenie. Útját helyenként zárt ajtók vágják el, melyeket a labirintusban fellelhető kulcsokkal tudunk kinyitni. Egyszerre csak egy kulcs lehet nálunk. A játék során nem szabad SEMMIVEL sem ütköznünk (sem a falnak neki menni, sem a zárt ajtóknak kulcs nélkül), mert elvész egyetlen életük. Nehezíti a feladatot, hogy emberkénk nem tud megállni.
Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel történik.
Bachou
1985 - Z. Karim

Feladatunk egy űrhajóssal megvédeni az alattunk elhelyezkedő épületeket az idegenek támadásától. A legkülönbözőbb formájú idegenek bombákat szórnak az épületekre, a feladatot kétféleképpen oldhatjuk meg: vagy megsemmisítjük a meghatározott számú idegen űrhajót (jobb oldalon ALIENS feliratú sáv), vagy összeszedjük a továbbjutáshoz szükséges bombákat (BOMBS feliratú sáv). Az idegenekkel nem szabad ütköznünk, de a bombák csap az épületekre veszélyesek. Oxigénkészletünk fogyatkozik (OXYGEN feliratú sáv), de időnként a program kirak nekünk egy oxigénpalackot, melyet javasolt összegyűjteni.
A játékot az '1'-es megnyomásával indítva botkormánnyal játszhatunk, a '2'-est megnyomva billentyűzettel (Q, A, O, P, SPACE).

Back to Reality
1986 - Mastertronic Inc.

Kedvenc űrhajónk beletrafált egy fekete lyukba, így átcsöppentünk egy párhuzamos univerzumba. Vissza kéne hát valahogy vergődni hőn szeretett univerzumunkba, mégpedig valahogy úgy, hogy az anyagot és az antianyagot összekutyuljuk.
Ez egy kalandjáték, melyben tárgyakat kell gyűjtögetnünk, amelyekből újabb tárgyakat varázsolhatunk elő, s ha ügyesek vagyunk, közben antianyag is előáll. Jártasnak kell lennünk a tudomány területén is, hogy a puzzle darabjait összerakjuk! Ráadásul oxigénkészletünk is véges, amit nem árt néha pótolni.
A grafika jó, de a zene (már ha egyáltalán lehet annak nevezni) pocsék.

Backgammon
1985 - CP Software

A Backgammon táblás játék CPC-s változata. Betöltés után elolvashatjuk a szabályokat és a kezelés mikéntjét.

Bad Max
1985 - Transoft

Francia nyelvű szöveges kalandjáték. Aki franciául tanul, esetleg tudja értékelni...
A játék egy neo-punk univerzumban játszódik (l. a címét), s egy félresikerült kísérlet a térbeli grafika megvalósítására. Emlékszünk még a "Jaws 3D" mozifilmre, melyet abban a vicces piros és kék szemüvegben kellett nézni? Nos, ha netán még van ilyen szemüvegünk, belepillanthatunk ebbe a játékba is. Legjobb esetben csak fejfájás lesz az eredménye! A grafika (pirosban és kékben) távol áll a nagyszerűnek mondhatótól. A szövegezés sem sikerült túl jól (de legalább előhívható az összes lehetséges cselekvés listája, ami azért hasznos).
A francia szlenget sem árt ismerni, ha meg akarjuk érteni a gép üzeneteit.

Ball Crazy
1987 - Mastertronic

Ismerkedjünk meg Eric-ket, a pattogó zöld labdával! A feladata az adott rétegen belül a téglákat olyan színűvé változtatni, mint amilyet a tévé képernyője alatt láthatunk, mégpedig a folyamatos rápattanással. Ha megvan, akkor újabb réteg jelenik meg, amíg el nem érjük a tévé alatti téglát, s így átjuthatunk a következő szintre. Különféle tárgyak bukkannak fel a tévéből, hogy az életünket megnehezítsék, de sok bónusz is potyog alá, amiket érdemes összeszednünk.
A játék átlagosnak mondható, és talán túl könnyűre sikerült, hiszen kb. 10 élettel indulunk. Inkább gyerekeknek való játék.

Balldozer
1991 - Jeroem Erkens

A játék a SokoBan egy változata. Feladatunk, hogy a pályán található labdákat a helyükre toljuk, lehetőleg a legkevesebb lépéssel. Szerencsére a játékot nem kell mindig elölről kezdenünk, a menüben tetszőleges nehézségi szintet beállíthatunk. Kérhetünk (elvileg) ismertetőt is a játékról, de a karakterek olvashatatlanok emulátoron (SPACE-el végiglépkedhetünk rajta).
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal és billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, ; - fel, / - le) is. Ha borkormánnyal játszunk, akkor is szükségünk lesz néhány további billentyűre is: R - nehézségi szint újrakezdése, U - legutolsó lépés visszavonása, ESC - kilépés a játékból.

Balloon Buster
1989 - Mike Williams

A destruktív hajlamú bohóccal ki kell durrantani a lufikat minden szinten a megfelelő színsorrendben (piros, zöld, sárga és kék) úgy, hogy egy labdát dobunk a levegőbe, s egyszerre csak egy lufit durranthatunk ki. A durrantáshoz adott idő áll rendelkezésre. Kinézetre is egy gyerekeknek való játék ez. Kissé túl könnyű, és amikor vesztünk, mindig ugyanarról a szintről folytathatjuk, ahol éppen elszúrtuk. Igaz, rendkívül színpompás, de nem csak, hogy könnyű, de elég hamar unalmassá tud válni.
Névbeírásnál csak akkor tudjuk beírni a nevünket, ha a billentyűzetet CAPS módba állítjuk!

Barrier Reef
1987 - The Power House

Elküldtek minket tengeralattjáróval egy zátonyhoz, hogy egy rakat pénzt szedjünk össze ott - bár rejtély, hogy pénz hogy kerül oda. A zátony jó kis útvesztő, elzárt járatokba is bele lehet botlani, de találunk itt-ott bombákat, amikkel utat robbanthatunk újabb járatokba. Figyeljük az oxigénszintet is, a halat pedig kerüljük ki, ha nem akarjuk, hogy életeink száma (ami kezdetben 9) csökkenjen!
Ez egy átlagos robbantós játék, gyenge grafikával és hang effektekkel, és a játékmenet sem túl változatos.

Battle Beyond the Stars
1985 - Solar Software Ltd.

Átlagos színvonalú Galaxian klón. Feladatunk a ránk támadó idegen űrhajók kötelékeinek megsemmisítése. A játék elég nehéz, kicsit szoknunk kell a tempót. Az 5 nehézségi szint valószínűleg kellő kihívást jelent mindenkinek. Űrhajónkat botkormánnyal, vagy billentyűzettel irányíthatjuk (Z - bal, X - jobbra, jobb SHIFT - tűz)

Bells, The
1986 - Blaby Computer Games

A játék a HunchBack CPC-s változata, melyben Quasimodo-val kell mindenféle akrobatikus mutatványokat végrehajtanunk egy várfalon. Mindezt holmi leányszöktetés kedvéért. A játék már Spectrum-on is lefárasztotta az embert, de itt még annyit "dobtak rajta" a programozók, hogy meglehetősen szűk idő alatt kell továbbjutnunk a képernyőkön. A grafika viszont szép lett!
Irányítás:
Z - balra, X - jobbra, M - ugrás, SPACE - játél szüneteltetése.
A botkormányt is használhatjuk az irányításhoz. A játék tetszőleges billentyű megnyomásával indítható, kivéve az 'I'-vel angol nyelvű instrukciót kérhetünk.

Berks 3
The Power House
Klasszikus C16-os játék CPC-s verziója. Gyorstüzelésű Terror Tankunkkal (ami egy tankhoz hasonlít legkevésbé), be kell hatolnunk a Berkek városába és 21 kulcsot kell összegyűjteni, amelyek be vannak falazva. Amint sikerül összegyűjteni ezeket, igyekezzünk bejutni a titkos szentélybe (Inner Sanctum). Itt további négy kulcsot kell megszereznünk, s ekkor beléphetünk a Titkos Szentély szívébe. Ha már itt vagyunk, kaparintsunk meg további 10 kulcsot, így már semmi akadálya nincs, hogy beléphessünk a Berkek Kincseskamrájába. Ha a kincseket összegyűjtöttük, befejeződik a küldetésünk.
Néhány átjáró is be van falazva, az akadályokat több lövéssel szétlőhetjük. A berkeket ki lehet lőni, a gömb alakú "akármiket" csak lebénítani tudjuk. Lőni csak álló helyzetben tudunk, akkor viszont tudunk célozni is: lőni a tűz + iránybillentyű megnyomásával tudunk, tetszőleges irányba.
Bestiary
1986 - Perry Williams
A mesebeli királyságot átok sújtja, a király nagybeteg. Meg kell menteni a királyságot a pusztulástól.
Megoldás:

S, U, GET KNIFE, EXAMINE KNIFE, GET PENNY, EXAMINE PENNY, D, W, GIVE PENNY, W, N, E, GET MOUSE, EXAMINE MOUSE, W, N, EXAMINE CAT, NW, NE, E, IN, OUT, W, W, GIVE MOUSE TO OWL, S, W, WAIT, WAIT, W, GET SKIN, E, S, EXAMINE KNIGHT, EXAMINE HORSE, GET BRIDLE, EXAMINE BRIDLE, N, E, N, E, EXAMINE TRACKS, SE, EXAMINE TRACKS, WAIT, PUT BRIDLE ON UNICORN, NW, E, IN, GIVE SKIN, GIVE UNICORN, GET TALISMAN, EXAMINE TALISMAN, OUT.
W, SW, SE, S, S, S, E, IN, E, E, N, E, N, EXAMINE BRIDGE, JUMP ACROSS, E, CLAP, GET SCROLL, EXAMINE SCROLL, W, JUMP ACROSS, S, W, S, IN, GET BALL, OUT, S, DROP KNIFE, GET KNIFE, GET BALL, E, E, EXAMINE LION, EXAMINE PAW, GET THORN, W, W, S, S, EXAMINE KNIGHT, GET CLOAK, EXAMINE CLOAK.
S, S, ASK SORCERER ABOUT RAIN, N, N, N, N, E, E, S, S, WEAR CLOAK, SE, SW, DIG, GET MASK, EXAMINE MASK, NE, E, NW, N, W, W, S, S, S, S, GIVE MASK, GET WHISK, EXAMINE WHISK, ASK SORCERER ABOUT RAIN, N, N, N, N, N, N, E, E, DROP BALL, E, EXAMINE CART, GET BELT, EXAMINE BELT, W, GET BALL, W, N, JUMP ACROSS, GET BUCKET, FILL BUCKET.
E, E, WEAR BELT, U, U, U, SPRINKLE WATER, SAY SHUEI LUNG, SAY PHOENIX, EXAMINE GROUND, GET SCALE, RUB TALISMAN, W, W, W, W, EXAMINE SCALE, DROP SCALE, DRINK, W, LIGHT FIRE WITH BALL, E, E, E, E, E, E, E, TELL STORY.

Billy Bubble
1991 - Markus Albrecht
A készítő kicsit megbolondította a hagyományos faltenisz játékot. A pattogó labdát (pontosabban Billy feje) kell felütni, nehogy leessen. Két játékos egy-egy ütőt irányít, akihez közelebb esik le, az kap pontlevonást. A légtérben egyéb tárgyak is hullnak lefelé, melyeken egyrészt megpattan a labda, másrészt, ha felvesszük valamilyen hatást gyakorol az ütőnk mozgására, vagy pontszámunkra.
A játékot két játékos játszhatja egymás ellen vagy próbálkozhatunk a gép ellen is. Mindent összevetve a program érdekes de elvetélt kísérlet...
Black Fountain, The
1987 - Incentive

Angol nyelvű szöveges kalandjáték. A program két részből áll, a második rész kódja: VENTURE ONWARDS FRIEND

Blagger
1985 - AmSoft / Alligata
"Szabványos" Manic Miner klón, mely szóról-szóra követi a "bevált receptet" (magyarul: abszolút semmi újdonság nincs benne...). A kulcsokat kell összegyűjtenünk limitált idő alatt. Vigyázzunk, emberkénk nem eshet le nagyobb magasságokból!
Irányítás: Z - balra, X - jobbra, jobb SHIFT - ugrás.
Blockbusters
1986 - Domark
"S-t kérek, Bob!" A Bob Holness (nálunk Vágó István)-féle kvízműsorok CPC-s feldolgozása ez a játék. Egy vagy két játékos játszhatja. Betűket választva a tábláról ki kell rakni egy sort az adott színből függőlegesen vagy vízszintesen, amihez a feltett kérdésekre helyesen kell válaszolnunk. A kérdésekre a válasz mindig a kiválasztott betűvel kezdődik. Egy játékos módban kissé fura, hogy amikor a gép lépésekor a gép választ egy betűt, és nekünk kell a kérdésre válaszolnunk; ha elszúrjuk, akkor automatikusan a gép nyeri meg azt a betűt. A kérdések elég lassan jelennek meg a képernyőn. Ettől eltekintve nem egy rossz játék. (A screenshot-on feltett kérdésre a válasz egyébként "lungs".)
Boinggg!
1988 - Atlantis Software
Feladatunk mindössze annyi, hogy egy rugólábú emberrel el kell eljutni a kijáratig. Tekintettel, hogy lábunk helyett egy rugó van, csak ugrálva tudunk közlekedni. Az ugrás méretét is tudjuk állítani (nyomva kell tartani a kívánt billentyűt), így akár egy képernyőnyit is tudunk ugrani. Nem szabad azonban lezuhanni, vagy valamely repkedő ellenséggel ütközni! Ha ez mégis megtörténik elölről kell kezdenünk a feladatot, és a képernyő jobb oldalon látható energiánk (sárga csík) csökken.
Irányítás: O - ugrás balra, P - ugrás jobbra, Q - kilépés a játékból.
Bomb Scare
1986 - Firebird

Egy, a Neptunusz körüli pályára állított űrállomást megszálltak az idegenek. Egy nagyerejű bombát helyeztek el az űrállomáson, amit ha nem hatástalanítunk sürgősen, nem csak az űrállomást robbantja fel, hanem a Neptunuszt is! Egy furcsa kinézetű robotot irányítunk, akivel össze kell szednünk az űrállomáson a 4 részből álló kütyüt, amivel hatástalaníthatjuk a pokolgépet - vagy választhatjuk a megfutamodást is, sorsára hagyva a Neptunuszt.
A szobákat izometrikus elrendezésükben láthatjuk, és bár a játék spectrumos hangulatú, ezen hamar túltesszük magunkat, ha egyszer elmélyedünk benne. Eltart egy darabig, mire megszokjuk a robot irányítását, de utána már igen kellemes játék vár ránk.

Booty
1984 - Firebird

A program azonos a Spectrum-on ismert Booty-val. A grafika viszont némi tuningoláson ment át.
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, ] - fel, ] - le), vagy botkormánnyal. A játékot a SPACE megnyomásával indíthatjuk, az ESC-el visszaléphetünk a címképernyőhöz.

Bounty Bob Strikes Back!
1985 - US Gold
A program nem ismeretlen sem a Spectrum, sem az Enterprise tulajdonosoknak. Jelen esetben a Spectrum verzió talán jobban sikerült, mind a CPC-s! Emberkénket a botkormánnyal irányíthatjuk. Eltérés alig van a két verzió között, arra viszont figyeljünk, hogy a liftek csak csukott ajtóval működnek! Az ajtót nyitni-csukni a SPACE megnyomásával tudjuk.
Bounty Hunter
1989 - Codemasters
Izgalmas vadnyugati kalandba csöppentünk! Egy körözött bandavezért kell elkapnunk, ehhez viszont a bandatagok között is szét kell csapnunk. Az első rész egy Commando típusú megyek felfelé, és lövök mindenre játék. Lőszerünk véges, tehát ha lőszereket látunk, azt javasolt felvenni. A pisztoly tűzerőnket fokozza. (Mondjuk az egyszerre 4 irányba lövő pisztoly egy kicsit érdekes...)  A pénzeszsák pontszámunkat gyarapítja. A szint végén a vasúti sínek előtt, jobb oldalon megbúvó lövészt lelőve teljesítettük a szintet.
A második szinten egy vonatot üldözünk lóháton, amin a bandavezér és a bandája menekül. Előrevágtatva a mozdonyhoz, meg kell állítanunk a vonatot. A bandatagok persze ebben megpróbálnak megakadályozni, így érdemes viszonozni a tüzet. A mozdonyt úgy tudjuk megállítani, ha eltaláljuk a mozdony oldalán lévő STOP feliratú gombot (lásd a képen). Ha nem sikerül megállítani a mozdonyt, a vonat hátuljától újra próbálkozhatunk.
A harmadik részben már csak a bandavezérrel történő leszámolás van hátra egy izgalmas párbajban (Western Game stílusban). Ha győztünk, egy vérmesebb bandavezérrel kell leszámolnunk. A grafikában "természetesen" minden szinten belecsempésztek a készítők valami újat! Nagyon látványos program, semmiképpen ne hagyjuk ki!
A játékot billentyűzettel (Q, A, O, P, SPACE), vagy botkormánnyal irányíthatjuk (A menüben a 'C' megnyomásával választhatjuk ki az irányítást, a tűz megnyomásával indul a játék.)
Brain Bloodaxe
1985 - The Edge
 
Bruce Lee
1984 - DataSoft
Régi kedvenc játékunk, a Bruce Lee CPC-s változata. Szerény véleményem szerint nagyon jól jártunk a Spectrum-os verzióval, ilyen hihetetlenül ronda grafikát nem tudom, hogy sikerült összehozni a készítőknek (16 szín, kisebb felbontás)...
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel, és botkormánnyal is. A billentyűzetkiosztás: A - fel, Z - le, , (vessző) - balra, . (pont) - jobbra, SPACE - tűz, P - játék szüneteltetése, ENTER - játék folytatása, ESC - kilépés a játékból. Természetesen itt is van lehetősége van a két játékosnak, hogy egymást püföljék, ilyenkor Bruce-t billentyűzetről, Boss-t botkormányról irányíthatjuk.
Bár a játék nagyon könnyű, de kérhetünk örökéletet is.

Amstrad verziónak van egy vicces bugja: a bikaszobornál (a kezdőképernyőtől kettővel jobbra) lehasalva (a szobor alatt, egészen a sarokban) át lehetett jutni egy másik képernyőre, ami sokkal előrébb volt a játékban (ahol a hídon kell átjutnunk).

Castle Assault
1985 - Blue Ribbon Software

A HunchBack-hoz hasonló idegcincáló ügyességi program. Feladatunk, feljutni egy vár legfelső fokára, és összeszedni az összes értékes tárgyat. Vadállatokkal teli árkok, és mozgó liftek teszik próbára akrobatikus képességeinket. A nehezebb szinteken madarak és fentről lezuhanó szikladarabok színesítik a játékélményt. Különösen figyeljünk arra, hogy a létrákról pontosan szálljunk le, mert különben a mélybe zuhanunk.
A játékor botkormánnyal, vagy billentyűzetről irányíthatjuk (Z - balra, X - jobbra, ] - fel, \ - le, ENTER - ugrás) A jobb SHIFT megnyomásával szüneteltethetjük a játékot )folytatás: ERASE).

Caverns of Mars
1985 - A. Bolton
A Manic Miner "hagyományait" követő bányajáték. Igaz, a helyszín ezúttal nem egy föld alatti bánya, hanem a Mars. Egy űrhajóssal kell üzemanyagot (fehér, F jelű kannák) gyűjtenünk. Az akadályok a "szokásosak", a játék nem sok újat nem tartalmaz. (Azt viszont nem láthatjuk a padló színéből, melyik málik alattunk szét, ez "meglepetés") Oxigénpalackunkban a levegő gyorsan csökken, de szerencsére a fehér "cseppek" gyűjtésével feltölthetjük palackunkat. Ha az összes üzemanyagot összegyűjtöttük, megnyílik a kijárat a következő szintre.
Irányítás: a menüben választhatunk botkormányt, vagy billentyűzetet (Q - balra, W - jobbra, SHIFT - ugrás), jobb SHIFT - ugrás.
Caves of Doom, The
1985 - Mastertronic

A nem túl bizalomgerjesztő névre hallgató Doom bolygó felfedése közben elfogtak a mégkevésbé bizalomgerjesztő névre hallgató Sötétség Ura katonái, és bebörtönöztek egy föld alatti labirintusba. A szökéshez meg kell szereznünk 5 kulcsot melyek a velük azonos színű ajtókat nyitják, valamint egy 3 darabból álló kulcsot, ami a kijáratot nyitja. Ezután a felszínen várakozó űrhajóval elszökhetünk a bolygóról. A körülmények egyáltalán nem nevezhetők rózsásnak: a labirintus tele van ellenséggel és csapdákkal, fegyvertelenek vagyunk, és bár a közlekedést a hátunkra szerelt jep-pac segíti, üzemanyaga gyorsan fogy, amit rendszeresen pótolni kell.
A program - egyedi módon - lehetőséget nyújt, hogy (emberfeletti türelemmel) átrajzoljuk a teljes játékteret!
Főhősünket a botkormánnyal irányíthatjuk (a kurzormozgató billenyzűkkel túl lassú!), az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.

Championship Jetski Simulator
1989 - Codemasters
A Championship Jetski Simulatorhoz hasonló programokat egy időben "öntötte" a Codemasters. A versenypályát felülnézetből láthatjuk, és egy apró "szöszmösszel" (jelen esetben egy Jetski-vel) kell körbe-körbe száguldozni, és áthaladni az ellenőrző kapukon. Járművünk irányíthatósága viszont csapnivaló. A versenyen négyen indulunk, egy vagy két versenyzőt irányíthat játékos, a többi versenyzőt a gép irányítja, akik persze jól elhúznak tőlünk... Nyolc futamon kell biztosítanunk a bajnokság megnyerését, de ha egy pályát nem sikerül teljesíteni egy meghatározott időn belül (QUALIFYING TIME) kiesünk a további küzdelemből!
Az 1. játékos botkormánnyal irányíthatja járművét (tűz gombbal adhatunk gázt), a 2. játékos billentyűzettel (SHIFT - gáz, ] - jobbra, / -balra). P - játék szüneteltetése, Q - kilépés a játékból.
Chickin Chase
1987 - Firebird
Humoros, ötletes játék, amelyben egy tyúkól mindennapjaival ismerkedhetünk meg. Főhősünk egy kakas, feladatunk, hogy segítsük a kotlós tojásrakását, illetve biztosítani a tojások védelmét. A játék megegyezik a Spectrum verzióval, csak a grafikában van (jelentős) eltérés.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk, a 'P' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot (folytatás tetszőleges billentyűvel).
Chimera
1985 - Firebird
 
Chuckie Egg
1985 - A&F Software Ltd.

Chucke barátunk klasszikusnak számító tojásos kalandjait immáron nemcsak a Spectrum változatban, hanem CPC emulátoron is élvezhetjük. Lényegi eltérés természetesen nincs a két verzió között, csupán a grafikában van különbség (régi program, nagy csodát egyik változattól sem kell várni). Hogy kinek melyik tetszik jobban , az csupán ízlés (és szokás) kérdése.
A játékot billentyűzetről irányíthatjuk, melyet a program indulása után tetszés szerint definiálhatunk. Itt csak arra vigyázzunk, hogy a beállítani kívánt billentyűket röviden nyomjuk meg! A játékot akár 4 játékos is játszhatja (persze felváltva.)

El Cid
1988 - Dro Soft
 
City for Ransom
1989 - J. Packham
Terroristák egy atombombát rejtettek el valahol Londonban. Öt millió font váltságdíjat követelnek, hogy ne pusztítsák el a várost. A kormány a legkülönlegesebb különlegesügynököt (azaz téged) bíz meg, hogy megtaláld a bombát és hatástalanítsd. A küldetést 12 órán belül kell teljesíteni, mielőtt a bomba felrobban (a program jelzi az egész órák elteltét).
Néhány használható ige: buy, cut, eat, enter, examine, fill, get, insert, lever, light, look, open, pick, remove, search, shoot, take, throw, unscrew, wear, inventory, help, load, save, quit.
City of Shadows
1992 - Philip Ramsay
 
Classic Adventure
1984 - AmSoft
Ha valakinek nem elég a CP/M alá fordított Adventure és a Level 9-féle Colossal Adventure, ine az AmSoft által kaidott változat. Ebben 210 pont gyűjthető. A programmal való ismerkedést Javasolt az INSTRUCTIONS és INFO parancsokkal kezdeni.
Climb-it
1984 - Tynesoft Computer Software

A program egy kezdetleges kivitelezésű Donkey Kong klón, pontosabban ugyanaz a játék, csak -vélhetően jogi problémák elkerülése érdekében - más nevet kapott. A játékot csak billentyűzettel játszhatjuk: Z - bal, X - jobbra, K - fel, M - le, SPACE - ugrás. A játékot az S megnyomásával indíthatjuk, az R megnyomásával átdefiniálhatjuk a billentyűzetet. Ha nem nyúlunk a géphez, a program demo formájában megmutatja a 4 pályát. A játékot (vagy a demot) megszakíthatjuk az ESC megnyomásával.

Cobra Force
1989 - Players
Egy AH-1W Super Cobra géppel kell négy szinten keresztül végigrepülni ebben a shoot-'em-up játékban. Helikopterünk egy gépfegyverrel és - korlátozott mennyiségben - rakétákkal van felszerelve, melyekkel a ránk meredő ágyúkat hatástalaníthatjuk. Bizonyos ellenség megsemmisítésével ill. a felbukkanó bónusztárgyak felvételével plusz rakétákra és extra tűzerőre tehetünk szert. Kis mennyiségben ún. ellenségblokkolókat is beszerezhetünk, melyek rövid időre megbénítják a ránk támadókat. Célunk mindegyik szinten az ellenséges ágyúk megsemmisítése és a (töltényhüvelyek??? - pod) megszerzése, ami után szembekerülhetünk két drabális helikopterrel, melyeket kilőve folytathatjuk utunkat a következő szintre.
A grafika szinekben gazdag (ami emulátoron nem jelent egy nagy előnyt...), és a nehézséget is úgy találták el a programozók, hogy élvezetes legyen ez az akciójáték.
Coliseum
1990 - Black System

Egyszerű falbontós játék, ötletes grafikával. Jelen esetben nem egy ütőt irányítunk, hanem egy emberkét, aki egy tálcát tart a kezében. A lényegen ez nem változtat, a terem felső traktusában látható "akármiket" (valószínűleg nem tégla, hisz a levegőben lebegnek) kell a labdával eltüntetni. A grafika a Back System programjaira jellemző látványos 16 színű grafika, ami viszont értékelhetetlenül mutat emulátoron...
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (kurzormozgató billentyűk és SPACE), vagy botkormánnyal is.

Collzone
1988 - Drazen Beljan
 
Colossal Adventure
1985 - Level 9 Computing

A Enterprise-os Colossal Adventure CPC-s verziója. A két változat teljesen megegyezik, azaz ugyanazt a (Level 9 játékaira jellemző) "fapados" kivitelezést "élvezhetjük"...

Colossus Backgammon
1985 - CDS Software Ltd.
 
Colossus Chess 4.0
1986 - CDS Microsystems

A Spectrum-ról ismerős Colossus 4 Chess CPC-s változata. A program kinézetében és kezelésében is megegyezik a Spectrum változattal, így az ott leírtak érvényesek itt is. (A tábla viszont nagyon szépen ki van dolgozva, főleg a 2D-s nézet sokkal szebb, mint Spectrum-on) Annyi az eltérés, hogy a CAPS SHIFT helyett az emulátorban a jobb SHIFT-et kell nyomni. A botkormányt nem kell külön bekapcsolni, ezért a kurzor számbillentyűkkel (Spectrum-on a kurzormozgató billentyűk) történő mozgatása is felesleges.

Comet Encounter
1986 - Livewire

A játék készítőinek a fantáziáját a Haley üstökös 1986-os visszatérése mozgatta meg, de alaposan. Feladatunk egy űrhajóval leszállnunk az üstökös felszínére (ami már eleve lehetetlen). A készítők az üstökös felszínét és kómáját egy idegen civilizációval népesítették be! Űrhajónk igen sérülékeny, semmivel nem ütközhet! A játék sajnos nagyon nehéz, nekem úgy tűnik, hogy a 4. képernyőn nem is lehet továbbjutni...
Irányítás: Q - rakéta hajtómű be, O - balra, P - jobbra.

Computer Scrabble
1985 - Leisure Genius

A híres szókirakó játék számítógépes változata. Véletlenszerűen húzott betűkből szavakat kell kirakni, és egy négyzetrácsos táblára helyezni úgy, hogy már a korábban kirakott szavakhoz illeszkedjenek. A szerzett pontszám a felhasznált betűk értékéből, és a kirakott szavak táblán elfoglalt helyétől függ. Játszhatunk egyedül a gép ellen, vagy többedmagunkban is. Kiváló gyakorlási lehetőség angolul tanulóknak, bár a program "szókincse" nem túl nagy.

Confuzion
1985 - Incentive
Ez egy kis puzzle játék 64 szinttel. Mindegyik szint egy rácsból áll, a rácsot pedig ún. csempék alkotják, a csempéken pedig ún. útvonal sávok virítanak. Mindegyik szinten van egy vagy több bomba, melyet a sávok mentén kóválygó szikrázó képződmény segítségével lehet felrobbantani. Feladatunk a csempéket úgy mozgatni, hogy a szikrázó cucc elérjen a bombához, és felrobbantsa azt. A későbbi szinteken már több bomba vár ránk, és könnycseppek is előbukkannak, melyek a szikrához érve fejtik ki hatásukat. (Mindenesetre nagyon el lehet keseredve az, aki a könnyeivel bombák robbanását is meg tudja akadályozni.) Sietnünk is kell, mert egy idő után a szikra magától is kialszik.
A grafika egyszerű, de szép szines. A puzzle rajongók valószínűleg örömüket lelik ebben a meglehetősen eredeti játékban.
Contraption
1985 - Audiogenic
 
Cosmic - Cosmic Galactica
1987 - A. G. D.
Nagyon egyszerű játék, ez a stílus XZ81-en volt "népszerű"... Egy űrhajóval kell folyamatosan előre (felfelé) haladnunk, a szemből érkező meteorokat, űrhajókat ki kell kerülnünk, vagy szét kell lőnünk. Célunk a lehető legmesszebb eljutni. A program sajnos még csak a pontszámunkat sem hajlandó számolni, ez sok motivációt nem ad a játékhoz... Szerencsére (?) a játék csak egy életünk elvesztéséig tart.
Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel történik, lőni a SPACE megnyomásával tudunk.
The Covenant
1985 - PSS
 
Crawler
1987 - D. Cromwell

BASIC nyelven íródott Centipede klón. Egy gombákkal teletűzdelt pályán kell a gombák közt felénk közelítő kígyót szétlőni, mielőtt elérne minket. Ha a kígyó testét találjuk el, csak egy karakterrel rövidebb lesz, de ha a fejét találjuk el, egyből elpusztul. Nehezebb szinteken a dolgunkat egyéb vadállatok is nehezítik.
Irányítás Q - balra, W, jobbra, SPACE - tűz.

Crazy Golf
1984 - AmSoft
Egyszerűbb kivitelezésű minigolf játék. Cél: a labdát (világoskék pont) a világoskék zászlóval jelzett fehér lyukba juttatni. A beépített botkormány jobbra-balra irányaival célozhatunk: a bal felső sarokban láthatjuk, MERRŐL ütjük meg a labdát. A lövés erősségét a le-fel billentyűkkel állíthatjuk (ld. POWER kijelző). A SHIFT + X megnyomásával üthetjük meg a labdát. A 'Q' billentyűvel visszaléphetünk a játék elejére, a SPACE megnyomásával a következő pályára ugorhatunk.
Cricket Crazy
1988 - Alternative
 
Crystal Mines
2006 - Bubblefox
Feladatunk, hogy az egymás után következő labirintusokban összeszedjük a sárga "kristályokat". Dolgunkat csak egy-két ellenség nehezíti, akik nem sokat törődnek velünk. A nehézséget inkább az adja, hogy a feladatot meghatározott lépésből kell végrehajtanunk. Egyik-másik szinten eléggé szűkre szabott a lépések száma, meg kell találnunk az optimális, legrövidebb útvonalat a kristályok között.
Az Irányítás a kurzormozgató billentyűkkel történik.
Curse of Sherwood, The
1987 - Mastertronic

A Spectrum verzió az egyik első átirat volt Enterprise-ra, így majd' minden Ep tulajdonos ismeri. Most összehasonlíthatjuk a két verziót, mely csak a grafikában tér el egymástól. Annak ellenére, hogy a program csak 4 színt használ, a képernyőn öklömnyi pixelek "szúrják ki a szemünket".
A játékot irányíthatjuk billentyűzetről (Z, X, P, L, SPACE), és botkormányról is.

Custard Pie Factory
1985 - Tynesoft
 
Cybertennis
1997 - Wendos PDS

Pong klón, némi furfanggal tarkítva: A pályán zöld "terepakadályok" is találhatók. Ha ezeknek nekiütközik a labda, eltűnnek ugyan, de a pálya véletlenszerű pozíciójában egy másik jelenik meg helyette. A labda természetesen megpattan rajta. A játékot csak két játékos játszhatja egymás ellen (gép ellen nem tudunk játszani), és csak billentyűzetről irányíthatjuk az ütőnket (1 játékos: Q - fel, A - le, 2. játékos: [ - fel, ] - le. A pontozás egyértelmű: ha a mögöttünk lévő falon pattan a labda, az ellenfél kap pontot. Minden forduló 5 pont összegyűjtéséig zajlik.

Dark Dungeons
1989 - CPC
Kevés annyira elvetélt játékötlet látott még a harcedzett játékos is, mint ez itt... A címből is látszik, hogy valamiféle sötét labirintusban fogunk mászkálni, de arra nyilván nem sokan számítanak, hogy a labirintus teljesen sötét lesz. Ugyanis a feladatunk annyi, hogy miután 10 másodpercig tanulmányozhatjuk a labirintust, úgy kell végigmanővereznünk rajta, hogy SEMMIT sem fogunk látni abból, csak főhősünket. Ha a falnak megyünk elvész egy életünk, de legalább ilyenkor újra tíz másodpercig látjuk a labirintust. A későbbi pályákon azért lesz egy-két helyzetjelző zászló, melyeket a sötétben is látunk (nekimenni ezeknek sem szabad). A feladat teljesítésére időlimit van mely (eleinte) még bőséges, nem fog gondot okozni. A játék újságban jelent meg, ahhoz képest, hogy milyen rossz játék, nagyon sokat kellett gépelni...
Irányítás: használhatjuk a botkormányt, vagy definiálhatjuk a billentyűzetet (CLAVIER) (a program francia nyelven kommunikál: haut - fel, bas - le, gauche - balra, droite - jobbra). JEU - játék indítása.
Dark Power
1989 - Black System
Igazán nem mondhatjuk, hogy a Black System programjai nagyon leterhelnék a játszani vágyók agytekervényeit, nincs ez másként ezen programjukkal sem. Egy jobbra repülőűrhajóval kell pusztítani a szemből érkező ellenségeket. A legtöbb ellenségnek több találat kell, és mivel gyorsan közelednek, javasolt inkább a kerülgetés. Extrák nincsenek, megyünk jobbra, amíg el nem fogy az öt életünk...
A játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk, de azt szabadon definiálhatjuk.
Darkwurlde
1986 - Top Ten
Narud Pendaryn a Királyi Park őre a Lightwurlde bolygón. Egy napon szörnyű csapás történik: óriásvakondok feltúrják a pázsitot! Miközben az óriási vakonddombokat vizsgálja, beszakad alatta a laza talaj, és egy földalatti világba zuhan. A sokkból felépülve körülnéz, és rájön, hogy Darkwurlde-ben kell lennie, egy földalatti világban, amelyről azt hitte, hogy csak a gyerekmesékben létezik. Darkwurlde földalatti járatai több mint 300 kamrából állnak, 16 szint mélységben. Narudnak 40 napja van, hogy megtalálja és elpusztítsa az ott élő 20 óriásvakondot. Számos más halálos lény is él a föld alatt, amelyek a levegőben repkednek, és vannak, amelyek tojásból kelnek ki. Pár kőhajítással ezek a lények elkergethetők. Vannak más veszélyek is: tüzek és a savcseppek, amelyeket egyszerűen el kell kerülni. Hat elvarázsolt lény őriz egy-egy átjárót. Ezeket bizonyos kincsekkel kell lekenyerezni. Ha megvan a megfelelő kincs, az őr félreáll az útból.
Narud, aki maga is elvarázsolt manó, tud repülni is, de csak akkor, ha van elég energiája. Ezt úgy tudjuk pótolni, hogy felvesszük a kamrák körül szétszórt kannákat. Bizonyos szobák extra életet is adnak. Egyes szobákban orchideákat találhatunk. Ezek a varázslatos orchideák, rövid ideig legyőzhetetlenné teszik Narudot.

Irányítás: Botkormány, vagy billentyűzet (Q - balra, W - jobbra, ENTER - repülés, SPACE - tűz, P játék szüneteltetése / O - folytatása)

Darts
1986 - Alligata Software
Ez a játék a jól ismert célbadobós játék feldolgozása. A programot csak két játékos játszhatja egymás ellen, a gépet nem választhatjuk ellenfélnek. Pár szó a tábláról: A kör alakú tábla körcikkekre van osztva, minden körcikk annyi pontot ér, amennyi bele van írva. A tábla szélén lévő gyűrűben a dobás értéke duplán, míg a tábla körcikkek közepén húzódó gyűrűben triplán számít. A tábla közepén lévő sárga gyűrű (ami az igazi táblán fekete) 25, a fehér korong (ami az igazi táblán piros), az ún. bullseye vagy bikaszem pedig ennek dupláját, azaz 50 pontot ér.
A játékosok 501 pontról indulnak, céljuk a 0 pont elérése. Minden találat után a megfelelő pontértékkel csökken a pontszámuk. Nyerni csak úgy lehet, ha az utolsó dobással a pontszám pontosan 0-ra csökken. Ráadásul ennek az utolsó dobásnak dupla pontszámnak kell lennie. Amennyiben a pontszám bármelyik dobás után 0 alá csökken vagy pontosan 1 lesz (innen ugye már nem lehet duplázva elérni a nullát), a játékos visszakapja az összes abban a körben dobott pontját és azonnal a másik játékos jön. Ugyanez történik akkor is, ha nem duplázva éri el a nullát. Figyelem! A bullseye duplának számít!
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk a célkereszt a számítógépes darts-játékokban "megszokott" módon izeg-mozog, erősen húz jobbra.
Dawnssley
1986 - Top Ten
Hobo az elf, és Thor a harcos azt a feladatot kapta, hogy felderítse Dawnssley földalatti királyságát. A királyság 27 labirintusból áll, nekünk az egyre nehezedő (nagyobb) labirintusokban kell megtalálnunk a kijáratot. Barangolásunk során különféle szörnyek, zárt ajtók nehezítik dolgunkat. A zárt ajtókat a labirintusban megszerzett kulcsokkal tudjuk kinyitni, a szörnyeket le tudjuk lőni. A lények kék dobozokból bújnak elő, ha ezeket a dobozokat (több lövéssel) megsemmisítjük, a "szörnyutánpótlás" elakad. Utunk során felvehetünk pontszámunkat gyarapító kincseket, energiánkat pótló élelmiszert, és tűzerőnket jelentősen fokozó varázslatokat. A játék érdekessége, hogy akár ketten is játszhatjuk egyszerre. Az egyik hőst ilyenkor botkormánnyal, a másikat billentyűzettel irányíthatjuk. A billentyűzetkiosztás sajnos elég "hálátlan", a menüben megtekinthetjük a billentyűzetkiosztást. Figyelem! A legtöbb zárt ajtó nem egy, hanem két elemből áll, ha mindkettőt "kinyitjuk", két kulcsunk fogy el! Vigyázzunk, nehogy elpazaroljuk kulcskészletünket!
A képernyő-scroll sajnos eléggé lassú.
Dca
1991 - Tropic Soft
Feladatunk, hogy a képernyőn áthaladó ellenséges járművek, katonai egységek közül a lehető legtöbbet megsemmisítsünk egy géppuskával, megadott időn belül. Csak akkor juthatunk a következő nehézségi szintre, ha a minimálisan meghatározott egységet (TARGET) sikerül megsemmisíteni. Ez kezdetben nem nehéz, de egyre szigorúbb a követelmény, és az egyre masszívabb egységeknek megsemmisítéséhez is hosszabb sorozat kell. A lőszer nincs limitálva, így akár folyamatosan is nyomhatjuk a tűzgombot. Sajnos a színek a 16 színes üzemmód miatt elég vadítóak.
A játékot botkormánnyal, vagy billentyűzettel (kurzormozgató billentyűk + SPACE) iráyníthatjuk.
Dead or Alive
1987 - Alternative Software
A játékban Dodge City shefiff-jének dolgos mindennapjaiba csöppenünk bele. Feladatunk leszámolni a városban uralkodó bandákkal. (Ez a gyakorlatban a bandatagok agyonlövését jelenti...) A munícióval persze a bandatagok sem fognak spórolni (nagyon nehéz játék!). Fegyverünkben - némileg meglepő módon - 10 lőszer van, ami nem sok, de kevés! Muníciónkat folyamatosan pótolnunk kell, amit a lelőtt bandatagoktól elvett lőszerekkel tehetünk meg. Ehhez csak oda kell menni egy lelőtt bandataghoz, mielőtt eltűnik. További feladatunk, a városi bank pénzkészletének megvédése. A bankban kezdetben 7 pénzeszsák van (BAGS), nem szabad engednünk, hogy egy bandita pénzeszsákkal a kezében kimeneküljön a képernyőről. Ha elfogy a város pénze, életeink számától függetlenül a játék végetér! További jutalompontokért cserébe meg kell akadályoznunk, hogy a sárga rabruhás elítéltek elszökjenek. A képernyő alatt van egy "szomjúságmérő" (THIRST), szomjúnkat azonban csak az első szinten olthatjuk, a hotel bárjába belépve, így ennek nagy jelentősége nincs (a szinteket vedelés nélkül is be lehet fejezni).
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, és billentyűzettel is (Q, A, O, P, SPACE)
Deadenders
1988 - Top Ten
 
Defend or Die
1985 - Alligata Software
Teljesen szabványos - jobban sikerült - Defender klón. Enterprise-ra hiánypótló! Az irányítás is egész jól sikerült (a Defender játékokhoz viszonyítva).
A játék irányítható botkormánnyal, de a billentyűzethez is kell nyúlnunk (bomba). A billentyűzetkiosztás: A - fel, Z - le, jobb SHIFT - előre, SPACE - fordulás / játék indítása, ENTER - tűz, TAB - bomba, R - játék megszakítása, F - játék szüneteltetése / folytatása, @ - kilépés BASIC-ve (rákérdezés nélkül).
Defuse
1985 - Computer and Video Games
A játék lényege sokaknak ismerős lehet, a Bomb Squad című programból. Reaktorokat kell hatástalanítanunk meghatározott sorrendben egy kábellel irányított robottal. Eközben nem ütközhetünk sem a pálya szélének, sem a reaktorok falának és a saját kábelünkbe se.
Az Entersoft programjához képest több eltérés is van: Robotunk nem látszik, csak a kábel, de nem tudunk megállni! A reaktor alján látható színes mezőkön kell áthaladni, de a reaktor falának nem ütközhetünk. A felső sorban láthatjuk, mely számú reaktorokat kell még hatástalanítani. Időlimit ugyan nincs, de így is sokkal nehezebb a játék.
A nehézségi szint választható, ez a reaktorok számát és a színes mezők méretét határozza meg. A nehézségi szinteket sorban egymás után adja a program, ha végeztünk az utolsó ötödik szinttel is, a program gratulál (eredetileg leállt szintaktikai hibával, ez javítva lett).
Irányítás: Z - balra; X - jobbra, ; - fel; / - le.
Devour
1988 - Martin Wagner
Boulder Dash klón, leginkább a Tutti-Frutti-hoz hasonlít. Az értékes tárgyakat kell összegyűjtenünk, miközben ellenfeleink célirányosan követik mozgásunkat. Persze egy fejükre ejtett szikladarab elveszi a kedvüket a további üldözéstől Lényeges különbség azonban, hogy nem bírjuk el a sziklát, ha alá kerültünk, gyorsan tovább is kell mozognunk, mielőtt összenyomna!
Főhősünket a kurzormozgató billentyűkkel irányíthatjuk.
Les Diamants De la Peur
1985 - Power Soft
Ötletesen megírt BASIC program. Feladatunk megszabott időn belül összegyűjteni az összes villogó kincset. A piros talajt ki tudjuk ásni. A sziklákkal vigyázzunk, mert a Boulder Dash-klónokkal szemben nem bírjuk el a súlyát, át kell alattuk rohannunk, mielőtt összenyomna. Utoljára hagyjuk a mozgó híd túloldalán található kincsdarabot, ha ezt felvesszük, a terem ajtaja bezáródik, és megnyílik a kijárat vissza a felszínre. Az időkeret elég szoros, sietnünk kell!
Főhősünket a kurzormozgató billentyűkkel irányíthatjuk.
Diamond Mine
1985 - Blue Ribbon Software

A játék mindenképpen egyedi ötlet, bár a végeredmény nem egy nagy durranás. Egy bányásszal kell összeszednünk a földalatti járatokban fellelhető gyémántokat összeszednünk. A járatokba nem férünk be, így egy távirányítású szondát küldünk le. A föld alatti járatokban nem csak gyémántok, de apró szörnyecskék is kószálnak. A szonda ugyan strapabíró, segítségével rövid időre elkergethetjük a szörnyeket, de a kábelhez nem érhetnek hozzá! Arra is figyelnünk kell, hogy ne gabalyodjunk a saját kábelünkbe.
A szondát botkormánnyal ('tűz' - kábel visszahúzása) és billentyűzettel is irányíthatjuk (X - balra, Z - jobbra, ] - fel, / - le, ENTER - kábel visszahúzása).

Digger Barnes
1985 - K. Spinner

A klasszikusnak számító Digger Dan CPC-s változata. Feladatunk a véletlenszerűen mozgó szörnyek lyukakban csalása, majd földbe döngölése (pusztán a baráti viszony ápolása végett...) A tűz megnyomásával áshatjuk ki / temethetjük be a gödröket. Újdonság a képernyő két szélén mozgó lift, mellyel a szintek közötti közlekedésünket gyorsíthatjuk meg. Figyeljünk a létráról való lelépésre, mert, ha egy kicsit magasabbról lépünk le, emberkénk elesik, ilyenkor a 'fel' irány megnyomásával kell felállnunk. A képernyő bal oldalán látható csík az életeinket jelzi, a képernyő alján látható fehér csík az időnket jelezné, de nagyon nem akar megmozdulni.

Dirk
1987 - A. G. D.
A játék tulajdonképpen azonos a cég egyik másik játékával: az Aton csak a grafikában különbözik. Egy labirintusban kell emberkénknek drágaköveket gyűjtenie. A játék során nem szabad SEMMIVEL sem ütköznünk (sem a falnak neki menni, sem a zárt ajtóknak bomba nélkül), mert elvész egyetlen életük. A zárt ajtókat most nem kulcsokkal, hanem bombákkal nyithatjuk ki. (Csak neki kell menni az ajtónak, ha nálunk van egy bomba).
Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel történik.
Dizzy
1987 - Codemasters

Kedvenc tojásunk kalandjainak első része is fut az emulátoron! A történet természetesen ugyanaz, mint a Spectrum verzióban, a grafika is csak minimálisan különbözik, négy színes üzemmódban viszont nem olyan szép a játék, mint Spectrum-on. Dizzy-nk itt enyhén zápult (zöld) árnyalatot kapott... Gazdagobbak lehetünk viszont egy vérpezsdítő zenével, amit játék közben hallhatunk.
A játékot a SPACE megnyomásával billentyűzettel, vagy a tűz megnyomásával botkormánnyal irányíthatjuk.
P - játék szüneteltetése,
Q - kilépés a játékból.

Dogsbody
1985 - Bug Byte

Dr. Dogmush ellopott 192 kiskutyát, hogy állatkísérleteket hajtson végre rajtuk. A kutyákat egy labirintusban tartja fogva, mely 25 képernyőből áll. A labirintust robotok és csapdák védik. Nekünk kell kiszabadítani a kutyákat, ami egyáltalán nem bizonyul könnyű feladatnak.
A játék egy Boulder Dash klón, bár itt inkább a labirintus bonyolultságán, és az ellenséges robotok kerülgetésén van a hangsúly. A kövekkel viszont könnyen befalazhatjuk magunkat!
Nagyon nehéz játék!

Donald & Riri
1985 - R&R Longt
Donaldnak egy folyó bal partjáról át kell juttatni a túloldalon rá váró Ririnek egy táskát. Kacsa létére azonban nem tud úszni, így csak a folyóban úszkáló teknősök hátán ugrálva tud átjutni a folyón. A teknősök rossz szokása azonban, hogy ha hal kerül a közelükbe, egy pillanatra víz alá kerülnek. További nehezítés, hogy Riri időnként eltűni k a folyópartról, ilyenkor nincs kinek átadni a táskát. Ha sikerül megszabadulni a táskától, vissza kell ugrálnunk a bal partra újabb táskáért. Meglehetősen idegcincáló játék...
A játék francia nyelvű, de betöltés után csak egy kérdést tesz fel: kíváncsiak vagyunk-e az instrukciókra. Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel történik (csak a jobb-bal irányokat kell használni).
Don't Panic
1985 - Firebird
Egy droidot irányítunk, akinek az a feladata, hogy egy többszintű rakodómezőn elszórva fellelhető különféle tárgyakat rakjon be egy űrhajóra. A rakomány halálos méreganyaggal szennyeződött, amelyet csak a robot dekontamináló lézerének lövésével lehet eltávolítani. A megtisztított rakományt a lézer több lövésével meg lehet lökni a rakodótér platformjain, hogy végül leessen az aknáról és a hajó rakterébe pottyanjon. Mi viszont ne essünk bele az űrhajó feletti aknába! A platformok színes részei liftként használhatók. Ha elegendő rakománnyal megrakodtuk az űrhajó felszáll, és a következő képernyőre indul. Időnként mutáns varangyok is megjelennek - ezeket egy jól időzített lövéssel le lehet ütni a platform végéről. Mindeközben mindenáron el kell kerülni a rakodóhelyeken kísértő elpusztíthatatlan (zöld) idegent, aki meglehetősen éhesnek érzi magát!
Irányítás: robotunkat külső és belső botkormánnyal is irányíthatjuk, vagy billentyűzettel: P - fel, L - le, Z - balra, X - jobbra, SPACE - tűz, ESC - játék megszakítása.
A menüben lehetőség van a billentyűzet definiálására is, de ez bugos: a képernyő fekete marad, amíg meg nem adjuk az öt billentyűt, a következő sorrendben: fel, le, balra, jobbra, tűz.
Doodlebug
1987 - Players

A játék egy egyszerű grafikájú Pac Man klón, igaz, némi furfanggal tarkítva. Főhősünknek (egy piros bogárnak) kell egy labirintusban felfalnia a narancssárga pontokat, miközben az "ellenséges bogaraknak" nem szabad elkapniuk. A labirintusban azonban nem csak rögzített falak vannak, hanem olyanok is, amelyek a rózsaszín tengelyük körül forognak, ha nekimegyünk (mint egy forgóajtó). A labirintusban nemcsak a pontokat gyűjthetjük, hanem az SPECIAL EXTRA felirat betűit, némi jutalompontért cserébe. A fehér halálfejtől viszont óvakodjunk.

Doppleganger
1985 - Alligata
 
Dr. Jackie and Mr. Wide
1987 - Mastertronic
 
Dripzone
1987 - Potplant Productions
Egyedi kivitelezésű Arkanoid játék, de egyúttal nagyon nehéz is. Feladatunk - meglepő módon - hogy megverjük a gépet egy tik-tak-to partiban!?! A bal felső sarokban látható 3x3-as mezőben véletlenszerű pozícióban választ mezőt a gép. ha a mezőhöz tartozó játéktéren lebontjuk az összes téglát, mi húzunk be egy jelet (O), ha leesik a labda a gép húz be egy jelet (X), és új mezőt választ. A játék addig tart, amíg valaki ki nem tölt egy sort oszlopot, vagy átlót.
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel vagy botkormánnyal. A billentyűzetet definiálhatjuk.
Druids Moon
1987 - Top Ten
 
Dungeon Adventure
1984 - Level 9 Computing
 
Dungeons, Amethysts, Alchemists 'n' Everythin'
1987 - Atlantis
Hagyományos szöveges kalandjáték a hagyományos háttértörténettel. A királyságunkat meg kell menteni a hódítóktól, és a pusztulástól. Hogy ez sikerüljön, meg kell szereznünk egy varázserővel bíró ametiszt, amelyet egy kompetens alkimistának kell eljuttatnunk. Apró szépséghiba, hogy már börtönbe vetettek minket, így először is meg kell szöknünk egy labirintusból.
Sok grafikára ne számítsunk, az elképesztő mennyiségű szöveg viszont említésre méltó... Megoldás:

E, E, GET SWORD, W, S, W, W, W, TAKE KEY, E, E, E, N, N, E, OPEN CASE, TAKE VASE, EXAMINE VASE, DROP VASE, LOOK, TAKE CHUNKY KEY, W, S, E, OPEN DOOR, E, E, S, KILL DRAGON, TAKE POTION, N, E, N, N, N, N, N, E, TAKE BULLWHIP, W, S, S, E, E, GIVE BULLWHIP TO NUN, LOOK, DROP KEY, TAKE WRENCH, W, W, S, S, W, W, GIVE WRENCH TO MAN, DROP CHUNKY KEY, DROP SWORD, TAKE LADDER, E, N, N, W, CLIMB, EXAMINE PAN, GET AMETHYST, CLIMB, E, S, W, DRINK POTION, TURN HANDLE, W, GIVE AMETHYST.

Eagle
1987 - Dro Soft

Egy repülővel kell egy árokban manőverezni. Az árokban piros épületek várják, hogy egy jól irányzott lövéssel megsemmisítsük azokat. Vigyázzunk azonban, nem szabad az épületeknek ütköznünk. Repülőnkkel meg is tudunk fordulni (tűz + fel-le), így ha elvétettünk egy épületet, újra megpróbálhatjuk becserkészni. A játéknak eléggé félkész jellege van, de ez nem az emulátor hibája!
Az irányítás a botkormánnyal történhet.

Eggstatic
1987 - Stephen Martin

A játék egy BASIC nyelven íródott Sokoban klón. A program egy újságban jelent meg, és a BASIC nyújtotta lehetőségekhez képest egész jóra sikeredett. (Kár, hogy a játékképernyő elég pici.) Az összegyűjtendő tárgyak rózsaszín színűek, a kövek pirosak. A játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk: Z - balra, X - jobbra, ] - fel, \ - le. Ha befalaztuk magunkat, a Q megnyomásával egy életünk elvesztése árán a start pozícióból folytathatjuk a játékot.

Electro Freddy
1984 - AmSoft

Nem újdonság, hogy a hajdani hazai software fejlesztők ('a' Studio) nem dúskáltak az eredeti ötletekben, inkább más gépekre készült programokat készítettek el (írtak át...) Enterprise-ra. Most épp szeretett Turbó Rudinkról hull le a lepel. Úgy látszik, hogy az 'a' Studio munkatársai nem csak a Spectrum-ot ismerték, az Amstrad CPC sem volt ismeretlen előttük. Ennyi erővel több CPC-s programot is átírhattak volna!

Emerald Isle
1985 - Level 9 Computing

Szöveges kalandjáték. Egy repülőgép pilótájaként teljesítünk szolgálatot, illetve csak teljesítettünk, mert gépünk a Bermuda Háromszögben ismeretlen okból meghibásodik és lezuhan. Nekünk még volt időnk kiugorni a gépből ejtőernyővel. Szerencsénkre az Emerald szigeten értünk földet. Célunk elmenekülni a szigetről. Egy kis segítség az induláshoz: mindenekelőtt az ejtőernyőtől kell megszabadulnunk, mely a földet érés után megakadályozza mozgásunkat (RELEASE PARACHUTE).

Empty Tummy
1987 - First Byte

Ötletes Pac-man klón. Feladatunk a pályákon látható pöttyök összegyűjtése, de ez csak akkor lehetséges, ha előtte felveszünk egy halat. Ilyenkor egx magadott ideig tudjuk a pontokat gyűjteni, majd amikor elmúlik a "hatása" újabb halat kell felszednünk. A pályák között szabadon mozoghatunk az ajtókon, a halak hatása akkor is megmarad, ha átmegyünk egy szomszédos szobába, vagy elveszítjük egy életünket A program megjegyzi, mely pontokat szedtük eddig össze, így amikor visszatérünk egy előző szobába, onnan folytathatjuk a gyűjtögetést, ahol abbahagytuk. Mindeközben fehér szkafanderes (???) emberek üldöznek minket, akik azonban teljesen véletlenszerűen mozognak, így túl nagy veszélyt nem jelentenek ránknézve, csak arra vigyázzunk, nehogy bekerítsenek!
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Q, A, O, P), vagy botkormánnyal is. ESC - játék szüneteltetése.

Erik the Viking
1984 - Level 9 Computing

A játék célja, hogy kiszabadítsuk Erik, a Viking harcos családját a gonosz Fenris farkas karmai közül. A játék A hagyományos szöveges kalandjátékok közé tartozik, rövid angol kifejezéseket kell beirkálnunk. A játék képekkel is lefesti a helyszínt, de aki nem szereti az időpazarló rajzolgatást, az ki is kapcsolhatja (nem a gépet, hanem a rajzot) a WORDS szó beírásával. A képek újra a PICTURE szóval hozhatók be. Erik főleg tengeren utazik, hajóval, tehát célszerű minden tárgyat a hajóba rakni (a leírásban is ez van). A HELP ige ugyan létezik, de nem sokra megyünk vele (kiderül, hogy miért). Az EXAMINE ige viszont nagyon jóra sikerült: szinte egyetlen tárgy leírása sem hasonlít.
Igaz, a játék Spectrum verzióját ugyan megpróbálta valaki átírni Enterprise-ra, de az átirat használhatatlan lett. Így most a CPC-s verzióval vígasztalhatjuk magunkat. A két verzió gyakorlatilag ugyanolyan.

Escape
1985 - Entertainment & Computer Products Ltd.
 
Escape from Khoshima
1986 - Atlantis Software

Idő: II. Világháború, helyszín a burmai dzsungel. Immáron 14 hónapja raboskodunk egy japán hadifogolytáborban. A japánok tisztában vannak vele, mennyire veszélyes elszökni a dzsungelbe bármiféle felszerelés nélkül, így a hadifogolytábor védelmére nem is fordítanak túl nagy figyelmet, az őrök sem túl éberek. Eldöntöttük, hogy vállaljuk a kockázatot és minden ránk leselkedő veszéllyel dacolva megszökünk a táborból...

Escape From The Planet Of Doom
1990 - Edmund Spicer
A sci-fi történetben éppen a Föld felé utaztunk az űrben, amikor kényszerleszállást kellett végrehajtanod a Végzet bolygóján. A helybéliek - akikről a bolygó a nevét kapta - elfogtak és egy cellába zárta. Szerencsére ezek a lények nem az eszükről híresek, szorult helyzetünkön egy KNOCK DOOR parancs segít...
Execution
1985 - Datacom Publications

A Wordhang-hoz hasonló szókitaláló-játék. A különbség, hogy itt a rossz betűtippeinket nem az akasztófára felrajzolt testrészekkel "díjazza" a program, hanem azzal, hogy a kivégzőosztag egy újabb katonája sorakozik fel elénk. Kedves... A játék méri az időt, így nem gondolkozhatunk sokáig egy-egy betűtippen, mert ugyanúgy újabb katona masírozik be, mintha rosszul tippeltünk volna. A kivégzőosztag 8 katonából áll, vagyis ennyiszer hibázhatunk. A játékot 1-6 játékos játszhatja. Választhatunk, hogy vagy a gép ad fel nekünk egy feladványt, vagy barátunk adja meg a kitalálandó szavak listáját. Az elkészített szólistát el is menthetjük, és később visszatölthetjük.

Eye
1988 - Endurance
 
The Fantastic Voyage
1984 - AmSoft
A játék egy azonos című sci-fi alapján készült, melyben egy kicsinyítésre szolgáló eljárással egy mentőcsapatot egy kis tengeralattjáró - a Proteus - fedélzetén mikrométeresre kicsinyítenek és befecskendezik őket egy merénylet következtében kómába esett tudós véráramámba. Tekintettel arra, hogy a lekicsinyített állapotot a testek csak rövid ideig őrzik meg, a csapatnak mindössze csak egy órája van, hogy a Proteus-on található orvosi lézerrel eltávolítsák az agyban, a kómát okozó vérrögöt. Azután már elkezdődik a növekedésük és egy bizonyos méret elérésekor a tudós immunrendszere már képes lesz észrevenni őket és végezni velük.
A játék apróbb eltérésekkel követi a filmet. Egy ember test belsejében találjuk magunkat, azonban a tengeralattjáró nyolc darabra esik szét és szétszóródik a test különböző pontjaira. Így nincs más választásunk mint, hogy könnyűbúvárként tegyük a dolgunkat. Feladatunk, hogy a helyreállított kis tengeralattjárónkkal hagyjuk el a testet. Menetközben időről-időre fertőzések lépnek fel a testben. A fertőzés helye egy villogó piros kockával jelenik meg a jobb oldali ember alakon. Ilyenkor el kell jutni a fertőzés helyére és semlegesíteni a baktériumokat a lézerrel. Emellett daganat is utunkat állhatja a szervezet több pontján is. Ezek csak egymódon távolíthaóak el, nevezetesen fehérvérsejteket kell gyűjteni útközben, amiket aztán jól rá kell hajítani az útonálló tumorra. Túlélésünkhöz energiára is szükségünk van, amit az úszás, állás és lövöldözés csökkent. Energiánk pótlásához vörösvérsejteket kell gyűjtenünk, erre a leggazdagabb lelőhely a tüdő. Hosszabb túrák előtt érdemes is itt feltöltődni. Néha koleszterin fal (sárga gombócok) állja utunkat, amit lézerünkkel nagyszerűen lehet bontani, de a hely elhagyása után újraépülnek. Találkozhatunk vírusokkal (zöld) is gyakorlatilag bárhol, amik szintén nem állhatják orvosi lézerünket.
Finders Keepers
1985 - Mastertronic

Spectrum és Enterprise tulajdonosok is ismerhetik ez a programot. Az Enterprsie verzió King of the Castle néven ismert a felhasználók előtt. Az Amstrad és az Enterprise verzió megegyezik, a zene viszont más. Ennél fontosabb változás, hogy a King of the Castle érezhetően gyorsabb! Nyílván úgy időzítették, hogy Enterprise 64-en is használható legyen.

Fireland
1991 - Tropic Soft

Egyszerűen kivitelezett ügyességi játék, melyben egy katonával folyamatosan jobbra haladva kell a ránk támadó repkedő koponyák, halak és más "vadállatok" között utat törve elérni a célt. Végtelen lőszerrel rendelkezünk ugyan, de az ellenségeink is végeláthatatlan folyamban zúdulnak ránk, így a képernyő jobb oldalán érdemes átugorni a következő képernyőre. A játék elég rövid, így eszeveszett lövöldözés közepette FOLYAMATOSAN haladva pár perc alatt elérhetjük a célt (akár örökélet nélkül is). A grafika egész hangulatos lenne, de a 16 színű üzemmód miatt javasolt keresni valami "értelmes" BIAS színösszeállítást, kérdés, hogy arra a pár percre, amíg "végzünk" a programmal, érdemes-e?
A játékot játszhatjuk botkormánnyal, és billentyűzettel is (kurzormozgató billentyűkkel). Az ENTER megnyomásával szüneteltethetjük a játékot.

Fleche
1989 - Black System

Bár a programot első pillantásra egy Darts játéknak gondolnánk, az sajnos erős túlzás lenne... Feladatunk mindössze annyi, hogy egy darts-táblán 35 dobásból a legtöbb pontot elérjük. Ellenfelünk nincs, mindössze az idő. (Azért van elég időnk a célzásra, nem kell kapkodni.) A kezünk persze "remeg": véletlenszerűen mozog össze-vissza.
A játékot csak billentyűzettel játszhatjuk, de azt szabadon definiálhatjuk.

Flowers
1986 - Magazin Players Dream
Lode Runner klón, melyben virágokat kell gyűjteni, miközben kísértetek kergetnek. A fehér létrákok fel-le, a vízszintes fehér rudakon jobbra-balra mászhatunk és bármilyen magasból leeshetünk. Ugorni viszont nem tudunk, így a minket követő szellemeket ki kell cselezni. A padlóba (piros tégla!) lyukat áshatunk a tűz gomb megnyomásával. A szellemek ugyan hamarosan kimásznak a gödörből (a gödör meg eltűnik), de közben átgyalogolhatunk a fejükön. A padlón ásott lyukon persze mi is leugorhatunk, és a befalazott virágokat is felülről, gödröt ásva érhetjük el. Ha felszedtük az összes virágot, megjelenik a kijáratként működő létra.
Főhősünket botkormánnyal irányíthatjuk, vagy billentyűzettel (A - fel, Z - le, \ - jobbra, / - balra). A 'Q' megnyomásával egy életünk elvesztése árán újrakezdhetjük a szintet.
A játékban ugyan sok pálya nincs, mindössze tíz (0-9), de van pályaszerkesztő! A szerkesztő módot választva először a pálya számát kell megadni (két karakterrel). Szerkesztés közben a számbillentyűkkel rakhatjuk le a különböző pályaelemeket a kurzor pozíciójába, a kurzort a beépített botkormánnyal mozgathatjuk. A főhős kezdő pozícióját a '.' (pont) billentyűvel adhatjuk meg. Az ENTER megnyomásával töröljük a kurzor pozícióját, a 'C'' az egész pályát törli, az 'R' megnyomásával visszaállíthatjuk a pálya elmentett állapotát. A 'Q' megnyomásával kiléphetünk a szerkesztésből, ha legalább a főhős helyét leraktuk. A program egyéb ellenőrzést nem végez! (El ne felejtsünk kijárat létrát berakni ('8' billentyű)!) Mentésnél file-nevet nem kérdez a program, az eredeti pályaadatokat írja felül...
For Gold or Glory
1988 - The Dreaming Djinn

Hagyományos kivitelezésű szöveges kalandjáték, a téma azonban merőben szokatlan! Az 1988-as Szöuli Olimpia helyszínén vagyunk. A női gerelyhajító csapat edzőjének szerepébe kell beleképzelnünk magunkat, akinek komoly aggódalomra ad okot, hogy két legtehetségesebb sportolója nincs csúcsformában.

El Foso
1985 - Jasap Software
Egy akadályokkal telitűzdelt labirintusban kell előre haladnunk, miközben kerülgetjük ellenfeleinket. Gyűjtögetni nem kell, de a játék így is abszurd nehéz. A denevérek, koponyák a legrosszabb helyeken repkednek és a fáklyákba is egyetlen óvatlan ugrással belerepülhetünk.
A program nem csak ezzel szívatja a játékost (ha esetleg a spanyol nyelv nem lenne elég). Erősen félkész jellege van: hangok nincsenek és főhősünk sprite-ja is villog (nem csak emulátoron). Emellett nekem úgy tűnik, hogy már a harmadik képernyőn nem lehet továbbjutni.
Irányítás: O - balra, P - jobbra, SHIFT - ugrás, vagy használhatunk botkormányt is.
Fourtris
1985 - CPC Computing

"Szabványos" Tetris játék. A címét valószínűleg úgy érdemelte ki, hogy mérete kb. 4 KB. A játékot 5 nehézségi szinten játszhatjuk (1. a leglassabb, 5. a leggyorsabb játékmód). A játékot botkormánnyal irányíthatjuk: balra-jobbra: test mozgatása, tűz - test forgatása, le - leejtés. Vigyázzunk, nehogy véletlenül több testet is leejtsünk egymás után véletlenül. A le irányt csak egy pillanatra nyomjuk meg!

Freedom Fighter
1986 - The Power House

Egyszerű kivitelezésű Galaxians klón. Az egyre nehezedő szinteken először a ránk támadó köteléket kell megsemmisíteni, majd egy nagyobbra nőtt űrhajót kell szétlőni több lövéssel. Ha nem vagyunk elég hatékonyak (nem sikerül eltalálni egy űrhajót sem), űrhajónk megsemmisül. A felülről érkező "labdák" felvételével szintén időt nyerhetünk, emellett pontszámunkat gyarapíthatjuk.
A játék egyetlen érdekessége a digitalizált hangok lennének, de ezek sajnos nem szólnak az emulátoron... Az irányítás történhet billentyűzetről (Z, X, ], \, SPACE), vagy botkormányról.

Fruit Machine Simulator
1987 - Codemasters
 
Future Shock
1987 - Tynesoft
 
Galactic Invaders
1986 - Robin Nixon

"Szabványos" Space Invaders játék. A program BASIC nyelven íródott, ennek ellenére semmi panasz nem lehet a sebességre (csak a program indulásakor kell egy kicsit várni). Az első szinten még csak két sorban csoportosulnak az idegen űrhajók, de minden újabb szinten egy sorral többen néznek velünk farkasszemet. (A hatodik, hetedik szint már igencsak "érdekes"...) Lényeges nehezítés, hogyha eltalálnak, az egész szint elölről indul (az összes ellenséges űrhajóval).
A játékot billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, jobb SHIFT - tűz), vagy botkormánnyal játszhatjuk.

The Galactic Plague
1984 - AmSoft

Egyszerű kivitelezésű, igen nehéz, Galaxian játék. A szemből érkező űrhajókat kell megsemmisítenünk, de annak is örülhetünk, ha ki tudjuk őket kerülni. A játékot ketten is játszhatjuk (felváltva), akár botkormánnyal, akár billentyűzettel:
Billentyűzettel: Z - balra, X - jobbra, \ - tűz,
CHEAT: játék közben QWER - következő szint.

Galaxian's Revenge
1986 - Amstrad Computer User
BASIC-ben íródott Space Invaders klón. Minden szinten ugyanaz a formáció támad ránk, a játék azonban így is nehéz, 3 életünk pillanatok alatt elfogyhat. A játékot billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, SPACE - tűz), vagy botkormánnyal irányíthatjuk.
Gallitron
1987 - Mastertronic
Egy űrsiklót irányítva kell eljutunk az ellenséges kommunikációs központig, és egy jól irányzott lövéssel megsemmisíteni azt. Tevékenységünket persze az ellenség nem nézi jó szemmel, és őrrobotok, aknák, lézersugarak segítségével igyekszik megakadályozni minket ténykedésünkben. Űrjárónk csak véges mennyiségű üzemanyaggal, van feltöltve, és lézerfegyverünkhöz is csak korlátozott energia áll rendelkezésünkre. (Jobb felső sarokban láthatjuk a kijelzőket.) Holdjárónk üzemanyag nélkül felrobban, ha kimerül lézerfegyverünk energiája, nem tudunk lőni, így nem nézünk nagy jövő elé az ellenséges robotok között... Üzemanyagunkat a tartályok felvételével tölthetjük fel, energiánkat a lézerpuskák felvételével. AZ 'L' alakú tárgyakat felvéve pontszámunkat gyarapíthatjuk. Minden szinten megadott számú őrrobot van (SENTRIES XX), amíg el nem fogynak, a szétlőtt robotok helyett azonnal új jelenik meg. Javasolt a szint elején megállni, és rögtön elfogyasztani az összes robotot. Az aknákat szintén egy jól irányzott lövéssel robbanthatjuk fel, a lézerkerítéseknek valamely végébe kell belelőni. Űrsiklónk egy különleges bénító fegyverrel is fel van szerelve (NMP), mely a robotok fegyverzetét bénítja meg egy rövid időre, sajnos azonban az NMP működtetése fogyasztja az üzemanyagunkat! Eltévedni nem fogunk, minden szint 4-5 képernyőből áll, és többnyire lineárisak, csak egy-két elágazás van.
A játékot irányíthatjuk billentyűzetről, vagy botkormányról (ha a billentyűzet definiálásánál a botkormányt mozgatjuk). Játék közben az ESC megnyomásával visszaléphetünk a menühöz. A programnak létezik Spectrum verziója is, de a CPC-s verzió lényegesen szebb!
Gatecrasher
1986 - AmSoft

Komoly fejtörést okozó logikai (türelem) játék. Bár grafikában van némi eltérés, maga a program ugyanaz, mint a Spectrum verzió. Sajnos az emulátoron nagyon elvadult színekben pompázik a játék...

Ghost Hunters
1987 - Codemasters
Alkonyat professzor, aki a Nightmare Mansion tulajdonosa titkos kísérleteket folytat az ingatlan alagsorában. Sajnos az ingatlan ebből kifolyólag jelenleg lakhatatlan, ezért a professzor jelentős jutalmat ajánlott fel mindenkinek, aki meg tudja szabadítani a kastélyát az ott lakó sok kísértettől, szellemtől és zombitól. Az ikertestvéred, Chuck Studbuckle három napja vállalta a kihívást, azóta nem jutott ki... A te kötelességed bemenni a borzalmak házába, és megmenteni őt, ha még él! Feladatod, hogy szobáról szobára haladva megkeresed Chuck-ot, majd a kijáratot elérve elmeneküljünk. Sok gonosz lény fog megjelenni, ami fokozza a rémületedet. Ezt jelzi a TERRORMETER. A magas rémület ugyanúgy fogyasztja az energiánkat, mint a szörnyekkel való érintkezés. A szörnyek elhessegetésére szolgál a szubkompakt anti-anyag Phantom fröccsentőnk, melynek célkeresztjét a tűz+iránybillentyű segítségével mozgathatjuk a képernyőn, miközben végtelen energiával fröccsentünk. A kastélyban számos felvonó található, amelyeket használni kell a szobák felfedezéséhez. Ezeket először aktiválni kell a hozzájuk tartozó kapcsolókkal, amiket viszont villogó tárgyak álcáznak. Az elvesztett energiák pótlására megihatod a bugyborékoló varázsitalokat.
A főmenüben az ESC megnyomása után szabadon definiálhatjuk az irányítást. Játék közben az ESC megnyomásával visszaléphetünk a menübe. A két játékos egészen egyedi: az első játékos a fűhőst irányítja, a második játékos a célkeresztet. Így azért könnyebb valamivel az amúgy pokoli nehéz játék.
The Goonies
1985 - US Gold
Egy azonos című, 1985-ös kalandfilm számítógépes változata. Hét vakációját töltő gyerek, egyikük padlásán kincsestérképet találnak. Elindulnak hát felkutatni a kalózok kincsét, mely egy csapdákkal telitűzdelt barlangrendszerben van elrejtve. A játék érdekessége, hogy minden pályán két gyereket irányítunk egyszerre. Így egyrészt nehezebb a játék, viszont az egyes szintek furfangos rejtvényeit csak a két szereplő együtteses erővel képes leküzdeni. A játék még érdekesebb lesz, ha ketten játszunk, így a két játékos egyszerre irányít egy-egy szereplőt! A játéknak létezik Spectrum változata is, de a CPC változat lényegesen szebb!
Green Planet
1987 - Bernardin Katic, Alen Blazevic
A program szerzői valamilyen rejtélyes okból jó ötletnek tartották, hogy egy zöld színben pompázó Missile Command-klónt készítsenek. Kár, mert szép színeket összeválogatva igazán szép és jól játszható program kerekedett volna belőle. A cél természetesen az épületek megvédése az egyre gyorsabban zuhanó meteoroktól. A lőszereink a három toronyban vannak, egy toronyban pontosan 20 darab lőszer fér (ha tehát egy torony lepusztul, 60 helyett már csak 40 lőszerünk lesz).
A játékot csak billentyűzettel lehet irányítani: Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, SPACE - tűz, ESC - játék szüneteltetése (folytatás: SPACE), ERASE - játék megszakítása.
Gridtrap
1984 - Livewire Software

Egyszerű kivitelezésű, de annál nehezebb Check Man-klón. (Később Spectrum változat is készült belőle.) Célunk a pálya véletlenszerű pontján felbukkanó bomba hatástalanítása. Csak a kék dobozon ugrálva tudunk közlekedni, ha elugrunk egy kék dobozról, eltűnik. Halálfejes mezőre nem léphetünk, és üres mezőre sem tudunk visszalépni. Ha nem vagyunk elég gyorsak, a bomba felrobban (a TIME feliratú sáv jelzi mennyi időn belül kell elérni a bombát), és mi kezdhetjük elölről a szintet. A piros zászlókért 250 pontot kapunk. Dolgunkat egy, a pályán véletlenszerűen mozgó csizma is nehezíti, melyet természetesen kerülgetnünk kell. Ha kibontottuk magunk körül az összes kék dobozt, a tűz + balra / jobbra billentyűkkel tudjuk azt a sort vízszintesen csúsztatni, amelyikben éppen állunk. A tűzoltás addig tart, amíg 10 lángcsóvát el nem oltunk. Minden 5-dik szint után újabb csizma csatlakozik minket boldogítók hadához...
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, és billentyűzettel is. A billentyűzet definiálható.

Gunfighter
1988 - Atlantis Software Ltd.

Vérpezsdítő vadnyugati játék. Mint a város sheriffje, nekünk kell elkapnunk a városba tévedt banditákat. Dolgunk nem lesz könnyű, a rábeszélés nem segít a fegyvereké lesz a főszerep... A program megegyezik a Spectrum verzióval, a grafika azonban itt nem olyan szép, mint a Spectrum attribútum képernyőjén!

Guzzler
1986 - Players
Szép grafikájú Pac Man klón, ötletes újításokkal. Egy egeret irányítunk, célunk, hogy felfaljuk a pályán látható összes ehető dolgot. A minket üldöző "vadállatok" nem kaphatnak el! A kaját jól elzárt helyen tárolják, így először egy kulcsot kell szereznünk, amivel kinyithatjuk az ajtót. Ha bejutottunk az éléskamrába, kezdődhet a falás! 5 adag élelem elfogyasztása után, azonban egérként meghízik, így nem fér át a szűkebb átjárókon! Ráadásul újabb kulcsot sem tudunk felvenni, így tehát mindenképpen le kell fogynunk. Ezt úgy tehetjük meg, ha a pálya szélén körbe-körbe mászkáló pókhoz érünk. (Sovány állapotban viszont nem szabad újra hozzáérnünk!)
Ha üldözőink sarokba szorítanak, végső megoldásként" lerakhatunk egyet a nálunk lévő 3 db bomba közül. A bomba rövid időzítéssel fel is robban, vigyázunk, ránk is veszélyes! Egetrengető hatást ne várjunk a detonációtól, áldozatunk csak egy rövid időre lebénul, de közben egérutat nyerhetünk.
Gyroscope
1985 - Melbourne House

A híres, idegcincáló ügyességi- (türelem-) játék CPC-s verziója, egy kicsit több színnel, mint a Spectrum verzió. Célunk, egy pörgettyűvel "lesiklani" egy adott pályán 60 másodperc alatt, anélkül, hogy bárminek is nekiütköznénk, vagy leesnénk. Elvileg lenne zene is, de sajnos emulátoron nem szól...

Hangman
1986 - Cascade Games
Egyszerű, de látványos BASIC szókitaláló játék. Csak a gép által tartogatott (angol) szavakat találhatjuk ki (a program listájában ezeket átírhatjuk). Nekünk csak a tippelt betűt kell lenyomnunk, az alsó sorban kifehérednek a tippelt betűk. A játék nem túl nehéz, 18 lépésben (hibás tipp) rajzolja ki a program az akasztott embert.
Happy Numbers
1984 - Bourne Educational Software

A Bourne Educational Software nem csak az Enterprise tulajdonosokat örvendeztette meg az oktatást forradalmasító programjaival... Íme a Happy Numbers Amstrad-os verziója, mely gyakorlatilag ugyanaz mint az Ep-s.

Happy Writing
1984 - Bourne Educational Software

A Happy Writing-nek valamilyen furcsa okból nem volt Ep-s változata, bár sokról nem maradtunk le... BASIC nyelven írt oktatóprogram, mely az írást mutatja be a gyerekeknek, oly módon, hogy "írás" közben a program mutatja, merre jár a "ceruza hegye". Kiírathatunk a programmal egyes betűket, vagy szavakat is. A megjelenítés sebességét beállíthatjuk.

Haunted Hedges
1984 - AmSoft

Ötletes kivitelezésű Pac Man klón. A grafika "enyhén" izometrikus jelleget kapott. A pont (.) karaktereket (kincseket) kell gyűjtenünk, a piros szörnyek elöl menekülnünk. A csákányokat felvéve védekezhetünk a szörnyektől. Érdekesség, hogy a szörnyek "intelligenciáját" is beállíthatjuk 5 fokozatban! (5-ös fokozatban igencsak "harapósak"...) Mondjuk az összesen egy pálya túl nagy változatosságot nem biztosít...
Emberkénket irányíthatjuk billentyűzettel vagy botkormánnyal. Az 'E' megnyomásával  kiléphetünk a játékból, a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük.
A játéknak van Spectrum verziója is.

Haunted House
1987 - Incentive
 
Hopping Herbert
1986 - Cascade Games
Gyengébben sikerült Jumping Jack játék, igazából eléggé frusztráló játszani vele... Természetesen a legfelső emeletig kell felugrálnunk. Ellenfelek most nincsenek, de az egymást követő nehézségi szinteken a lyukak egyre "vadabbul" mozognak (ez alatt azt kell érteni, hogy már a második szinten is, ha beverjük a fejünket, bizonyosan a képernyő aljáig lepotyogunk (-1 élet), amíg emberkénk a földön fedve szédeleg...). Ráadásul valahogy a legfelső platón pont akkor nem akar lyuk jönni, amikor ott tartunk. A hangok teljes hiánya miatt sem az emulátort kell szidni. Sokat tehetünk lelki békénkért, ha ehelyett a program helyett inkább az Amstrad Jumper-t vagy a kimondhatatlan című Le Retour D'Ali Gator-t választjuk a szabadidő ilyetén ugrálós eltöltésére.
Irányítás: B - balra, N - jobbra, SPACE - ugrás.
House of Ushers
1984 - Anirog Software
 
Hustler
1985 - Bubble Bus
 
Imagination
1986 - Firebird
Egy nap, a Micro számítástechnikai bolt egy eldugott polcán egy felirat nélküli lemezt találunk. Volt benne valami különleges, de az eladó sem tudta, mi lehet rajta, így olcsón adta... A játék ott kezdődik, hogy hazaérkezésünk után leülünk a számítógép elé, és berakjuk a lemezt a meghajtóba. A lemezen négy egészen különleges játékprogram van, melyeket ha elindítunk, mi is bekerülünk a játékba! Kezdetét veszi hát a nagy kaland, mely csakis egyetlen világmegváltó cél elérését szolgálhatja: meg kell számolnunk, hány csillag van az Univerumban!
A történetből már sejthető, hogy a játék elég elvont és nehéz is, hisz a négy játékot folyamatosan váltogatva kell a feladatot megoldanunk. A megoldás (az égtájak persze rövidíthetőek):

insert disc, examine screen, one, pull lever, view, press switch, open hatch, south, south, get bucket, east, examine bunkbed, get cord, east, get map, pinch arm,
four, get paint, paint cord, drop tin, out, get spade, dig, get gloves, drop spade, pinch arm,
two, north, examine bull, west, north, west, west, enter tower, give map to woman, pinch arm,
three, east, east, east, east, get coals, get poker, pinch arm,
two, east, north, north, drop bucket, get grass, south, west, west, examine cow, give grass to cow, milk cow, get icicle, east, east, give icicle to child, get yoyo, pinch arm,
three, east, east, up, north, east, north, east, play yoyo, drop yoyo, pinch arm,
four, out, enter plane, aim at bull, fire, pinch arm,
two, north, enter citadel, down, unlock cell, get bread, drop key, up, up, examine plaque, pinch arm,
three, east, east, up, north, give bread to bat, pinch arm,
one, pull lever, view, press switch, open hatch, south, south, east, east, north, press button, get bag, pinch arm,
four, out, drop bag, east, enter airbase, down, get pickaxe, pinch arm,
three, east, east, up, north, east, north, tip toes, get oilcan, hit floor, fill can, pinch arm,
four, smear gun with oil, fire, pinch arm,
two, north, enter citadel, examine font, drink elixir, pinch arm,
three, east, east, up, north, east, north, tip toes, enter mole, pull lever, out, get ramboard, pinch arm,
one, pull lever, view, press switch, open hatch, south, east, insert ramboard in console, pinch arm,
one, pull lever, view, press button, press switch, grab spacesuit, open hatch, get spacesuit, open hatch

Egyéb szavak: save, load, quit, help

Indoor Race
1987 - Mind Games Espana
Egyszerű felülnézetes autóverseny, melyben két autó áll rajthoz. A játékmenet némileg eltér a megszokottól: Minden kör befejeztével pontot kapnak a versenyzők, az első helyezett 3 pontot, a második helyezett 1 pontot. Egy futam addig tart, amíg letelik az idő, vagy valaki eléri a megfelelő pontszámot.
A játékot természetesen ketten is játszhatjuk egymás ellen, úgy egy kicsit szórakoztatóbb, mint a számítógép ellen. A gépi játékos sohasem hibázik, viszont kicsit lassabb és a kanyarokat eléggé "szögletesen" veszi. Ennek ellenére eléggé nehéz megelőzni, mert persze a kettőnk ütközésének a mindig a játékos issza meg a levét. Azokon a pályákon, ahol több út is nyílik, nyugodtan válasszuk a rövidebbet, mégha a gép autója nem is a legrövidebb útvonalat választja!
Irányítás: a menüben választhatunk botkormányt, kurzormozgató billentyűket (emulátoron a beépített botkormány), és egy elég suta billentyűzetkiosztás (A, Z, X, C) között. A menü egyes "lapjai" között az ENTER-rel tudunk továbblépni. A sárga autó az 1. játékosé, de egy játékos módban a 2. (zöld) autót irányítjuk!
Infiltrator
1986 - U.S. Gold
Egy titkosügynök hétköznapjaiba csöppenünk ebben az ötletes és szórakoztató játékban. Feladatunk a szokásos: megmenteni a világot a nagyon gonosz őrült diktátortól, és hadseregétől. Három világmegmentő küldetés vár ránk:
1 - Be kell jutnunk az ellenséges főhadiszállásra, és le kell fényképeznünk a titkos dokumentumokat, haditervet.
2 - A fogvatartott Dr. Phineas Gump-ot kell kiszabadítani, és - ha már erre járunk - meg kell semmisítenünk egy laboratóriumot is.
3 - Az ellenséges rakéta- és radarbázist kell megsemmisítenünk.
Küldetésünkre azonban nem géppuskát, vállról indítható rakétákat viszünk, hanem hamis papírokat, altatógázt, és más "rafinált" kelléket. Így a bevetés közben inkább eszünket kell használni, és megpróbálni túljárni az őrök eszén. Eszköztárunkat az épületekben található szekrényekből is kiegészíthetjük néhány hasznos csecsebecsével, és a fogasokról is leakaszthatunk egy-két egyenruhát, amiben kevésbé leszünk feltűnőek.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk de szükségünk lesz a billentyűzetre is: a SPACE megnyomása után tekinthetjük meg tárgyaink listáját, itt a O, P, Q, A billentyűkkel tudunk navigálni.
Nagyon jó játék, érdemes kipróbálni!
Into Oblivion
1986 - Mastertronic
 
Iron Sphere
2006 - Ian Munro
Vasgömb professzor egy félresikerült kísérlet során, vakító villámlások közepette egy furcsa világba teleportálódik, golyó formájában... Most egy labirintusban kell energiakristályokat gyűjtögetnie, hogy ember formájában visszatérhessen a világunkba. Az általunk irányított golyó megállni, lassítani nem tud, a száguldozásnak csak az vet véget - egy életünk elvesztése terhe mellett -, ha lezuhanunk a plató széléről, vagy bombára lépünk. A labirintus 90 képernyőből áll, mindegyiken legalább egy gyémántot meg kell szerezni. Ha azonban úgy hagyod el a szobát, hogy nem szerzed meg az összes gyémántot, a megmaradt kövek bombákká változnak, amelyek új akadályt jelentenek! A mezők jelentését a betöltőképernyő felsorolja.
A sok akadály mellett tovább nehezíti a játékot, hogy energiánk folyamatosan csökken, amit csak az akkumulátor mezőknél tölthetünk fel.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel (O, P, Q, A). ESC - játék megszakítása.
Jet Boot Jack
1984 - AmSoft
 
Jet Pack Santa
1986 - Database Software
Ez már mekkora ötlet... Jetpack karácsonyi különkiadás! Ennek megfelelően most először egy karácsonyfát kell összerakni három darabból, majd odajuttatni az égből potyogó ajándékokat. A szereplőkön kívül van néhány egyéb változás a Jetpack-hez képest: a karácsonyfa darabokat és az ajándékokat nem lehet leejteni, oda kell illeszteni a karácsonyfa (illetve annak törzse) tetejére. Az ajándékokat is úgy tudjuk felvenni, ha pontosan fölé repülünk (hangjelzést hallunk, ha felvettük az ajándékot), ráadásul akkor is fel tudjuk venni az ajándékokat, amikor még lefelé esnek. Ha nem vesszük fel időben az ajándékot, eltűnik, és újat kapunk helyette. A program a kisebb gyerekeknek készülhetett, mert igencsak könnyűre sikerült: ha ellenséggel ütközünk, csak energiánk fogy, mégpedig eléggé lassan. A játék addig tart, amíg el nem fogy az energiánk. Persze ha elegendő ajándékot vittünk a karácsonyfához, itt is új pálya következik újabb ellenfelekkel.
Bár a játék 16 színes képernyőn fut, egyedül csak a fa rossz színű, eredetileg természetesen zöld lenne.
Irányítás: Z - balra, X - jobbra, SHIFT - fel, ENTER - tűz, ESC - játék megszakítása. Célszerűbb inkább a botkormányt használni...
Jolly Jump
1986 - Ruediger Moeller
Egyszerű, de ötletes, szórakoztató platform-játék. Feladatunk, hogy egy zöld emberkével (nem csak emulátoron zöld) eljussunk a kékeszöld, számozott pontig. Ha útközben felvesszük az érem-szerű "valamit", plusz pontot is kapunk. Dolgunkat mozgó ellenfelek nehezítik, valamint néhány helyen karó áll ki a talajból, amire nem szabad rálépnünk. A mozgó ellenfelekkel nem szabad ütköznünk, de a tetejükre ugorva közlekedhetünk rajtuk (kivéve az órát)! A tűz gomb nyomva tartásával szabályozhatjuk, mekkorát akarunk ugorni. Bármekkora magasságból leeshetünk.
Az irányítás botkormánnyal lehetséges.
Jolly Poppa Down
Top Ten
 
JT 37
1990 - Black System

Egyszerű kivitelezésű, ugyanakkor nagyon nehéz arcade játék. Egy repülőgéppel kell kerülgetnünk illetve megsemmisítenünk a ránk támadó ellenséges repülőgépeket, hajókat. A grafikából következtetve a helyszín a csendes-óceáni hadszíntér, II. Világháború. Repülőnk nemcsak géppuskával és bombákkal egyaránt fel van szerelve. A bombákkal elsősorban az alattunk úszkáló, igen bosszantó hajókat süllyeszthetjük el. A játék két szintet tartalmaz, az első szint végén egy nagyobbacska repülőgéppel gyűlik meg a bajunk, a második szint végén egy csatahajóval. Sok változatosságot ne várjunk a játéktól...
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk.

Jumper
1992 - CPC International
Egy a mindenkori padló és plafon között pattogó labdával kell szíveket gyűjtenünk, majd a kijáraton távoznunk. Mindeközben el kell kerülnünk a mozgó ellenfeleket és (nem mozgó) egyéb akadályokat. A labdát csak vízszintesen tudjuk mozgatni a kurzormozgató billentyűkkel (beépített botkormánnyal), de korlátozott alkalommal (ld. BRAKES kijelző) a pattogás közben irányt tudunk változtatni. Akik gyorsan teljesítik a feladatot jutalompontot kapnak.
P - játék szüneteltetése (folytatás tetszőleges billentyűvel),
ESC - játék megszakítása.
Jumpman
1986 - Blaby Computer Games

A játék egy POGO klón: Feladatunk befesteni a képernyőn látható összes négyzetet. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy ráugrunk a négyzetekre. A képernyőn folyamatosan szaladgál egy emberke, vigyázzunk, nehogy elkapjon! Arra is figyelnünk kell, hogy nem eshetünk le a pályáról!
A játékot csak billentyűzetről irányíthatjuk a 0, O, 1, Q billentyűkkel.

Jungle Warfare
1989 - Mastertronic
A képre pillantva talán egyértelmű, hogy egy Operation Wolf klónnal van dolgunk (a nehézségi szintek is nagyjából ugyanazok). A játék még a nagy elődnél is nehezebb. Elég egyetlen találat, hogy elvesszen egy életünk! Muníciónk is erősen korlátozott, ha nagyritkán látunk egy lőszeres ládát, ne hagyjuk ott! A játék 6 nehézségi szintet tartalmaz, de örökélet nélkül csak annak van (lenne) esélye, aki betanulta asz összes pályát, hogy mikor honnan kell ellenségre számítanunk. Nem hiszem, hogy erre manapság sokan vállalkoznának... 5000 pontonként jutalom életet kapunk, de ez nem sokat segít rajtunk.
A menüben a 'C' megnyomásával választhatunk billentyűzet (Q, A, O, P, SPACE) és botkormány között. Sajnos ehhez a játékhoz is elég nehéz elfogadható színeket találni. A játéknak létezik Spectrum verziója is, a két verzió csak grafikában tér el egymástól.
Kentilla
1986 - Mastertronic
 
The Key to Paradox
1987 - C. A. Sharp
 
Killapede
1986 - Players
Centipede klón (hasonlóan a Crawler-hez). Egy gombákkal teletűzdelt pályán kell a gombák közt felénk közelítő kígyót szétlőni, mielőtt elérne minket. Ha a kígyó testét találjuk el, csak egy karakterrel rövidebb lesz, de ha a fejét találjuk el, egyből elpusztul. Nehezebb szinteken a dolgunkat egyéb vadállatok is nehezítik.
Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel (beépített botkormánnyal), és a SPACE-el lehetséges.
Killer Gorilla
1984 - Micropower
A gonosz gorilla elrabolta kedvenc hercegnőnket. Ez tarthatatlan állapot, ezért elindulunk, hogy kiszabadítsuk a hölgyeményt. Hogy célunkat elérjük, létrákon és platókon bravúrozva kell eljutnunk a hercegnőhöz. Nemes célunk elérését több izgő-mozgó dolog nehezíti (pl. a hordók, melyeket a gorilla dobál lefelé). Az izgő-mozgókat vagy átugorjuk, vagy bevethetjük kedvenc szerszámunkat, a kalapácsot, mellyel az utunkba eső dolgokat törhetjük össze. Emellett más csecsebecséket is megszerezhetünk, melyek pontszámunkat gyarapítják. Hősünk nem túl strapabíró, így a magasról leesés helyett inkább válasszuk a létrát, nehogy összetörjük magunkat. A játék a klasszikus Donkey Kong hagyományait követi, így csak négy nehézségi szintet tartalmaz a program. A negyedik képernyőn az óriásmajmot is ártalmatlanná kell tennünk, majd kalandunk kezdődik elölről.
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Z - balra, X - le, ] - fel, / - le, ENTER - ugrás), vagy botkormánnyal is. A játékból, vagy a demoból az ESC megnyomásával bármikor kiléphetünk.
The Kingdom of Spelldome
1985 - Tynesoft

Falstaff hercegére az a feladat nehezedik, hogy megtalálja a Harc Nagy Kardját, amellyel legyőzheti Gales Sötét Urát. Mivel fegyverünk még nincs, az ellenségeket ki kell cselezni.
Megoldás:

GET BOOK, EXAMINE BOOK, DROP BOOK, N, (egy szerzetes a Harcok Kardját keresi rajtunk), W, W, W, S, GET CROWN, N, N, E, E (egy csoport törpével találkozunk, akik elveszik a koronát, de és elmennek), E, GET ROPE, W, S, E, E, S (csapdába esünk, de a kötéllel kimászunk), S, W, GET TALISMAN, E, N, N, W, S, S, E, N, N, N, U, E, D, S, W, S, (egy elf ugrik elénk, elveszi a talizmánt és elmegy), D, S, U, GET RING, D, N, U, N, E, N, U, W, D, S, S, S, W, N, N, E, S, S, W, N (az ork elveszi a gyűrűt majd magunkra hagy), W, GET COIN, E, S, E, N, N, W, S, S, E, N, N, N, U, E, D, S, W, S, D, S, U, W (a trollok elveszik az érmét majd elmennek), U, U, U, GET GOBLET, D, D, D, E, D, N, U, N, E, N, U, W, D, S, S, S, W, N, N, W, N, E.

Kristal
1985 - Core
Főhősünknek a platókon fellelhető tárgyakat kell eltüntetnie a képernyőről. Ez úgy lehetséges, ha keresztül trappolunk rajtuk, ilyenkor egy emelettel lejjebb süllyednek (ha pontosan alattuk is van tárgy, tovább esnek). Eközben kerülgetnünk kell a vízszintesen mozgó ellenségeket. Ha egy potyogó tárgy kupán vágja az alattunk lévő ellenséget, plusz pontot kapunk. A platókon le-fel keresztül lehet gázolni korlátozott alkalommal, de a középen álló oszlop függőlegesen kettéosztja a képernyőt (felül vagy alul ki kell kerülni). Ha eltűnt az összes tárgy, az oszlop tetején pirossá voltozik egy nagy kristály, azt is meg kell szerezni. Egy számláló pereg lefelé, lassabbak kevesebb jutalompontot kapnak a végén.
Ezután kezdődik elölről a móka, gyorsabb ellenfelekkel, ugyanilyen pályán. Elég elvetélt ötletnek tűnik...
Irányítás: Külső-, belső botkormánnyal (játék indítása: tűz gomb vagy bal SHIFT). SPACE - játék szüneteltetése / folytatása.
Kristmas Krimble
1986 - Database Software
 
Labyrinth
1987 - Players Dream Magazin
Egy hatalmas labirintusban bolyongunk és meg kell keresnünk a LABYRINTH szó betűit. Ebben repkedő ellenfelek akadályoznak, melyek közül a gömb alakú energiánkat is fogyasztja. Ha egy tárgyat felveszünk (akár betűt, akár a célkeresztet), ellenfeleink rövid időre eltűnnek. Jobb oldalon egy kis térkép próbál (csekély hatásfokkal) megmenteni a reménytelen eltévedéstől, ezalatt láthatjuk az eddig megszerzett betűket.
Betöltés után a botkormány le-fel irányával tudunk választani, hogy zöld monokróm monitorunk (GRUEN MONITOR), vagy színes monitorunk (FARB MONITOR) van-e. Előző esetben nagyobb kontrasztú színeket kapunk, utóbbi esetben a játékot "teljes pompájában" láthatjuk. Mindkettő igen borzasztó látvány (és nem az emulátor miatt). Az irányítás szintén a botkormánnyal történik.
Laserwarp
1984 - AmSoft / Mikro-Gen

Gonosz idegenek támadnak a Naprendszerünkre ebben a szokatlan kivitelezésű Space Invaders játékban. A küzdelem 9 nehézségi szinten keresztül zajlik. Minden nehézségi szinten kétféle ellenség támad ránk: célunk a megsemmisíthető ellenfelek szétlövése, a többi repülő tárgyat nem tudjuk kilőni, azokat kerülgetnünk kell! Az idegenek minden szinten más alakot öltenek fel, a küldetés előtti eligazításon tekinthetjük meg, mely idegeneket kell kilőnünk. Az utolsó szinten az idegenek parancsnokát kell megsemmisítenünk, akit egy erőtér és egy pajzs is védelmez. Az erőtéren csak egy kis mozgó résen tudunk keresztüllőni, a pajzsot több lövéssel tudjuk átlőni.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk.

Leaderboard
1986 - US Gold
Némileg hóbortosnak tűnhet az ötlet, miszerint számítógépen "golfozzunk", mindazonáltal aki erre vágynak, azoknak több lehetőségük is akad, mint Spectrum-on, mind CPC-n és így Enterprise-on is. A Leader Board CPC-s verziója szinte azonos a Spectrum verzióval, mindössze a grafikai kivitelezésben vannak apróbb eltérések. (Sajnos a terep kirajzolása is ugyanolyan lassú.) A játékot 1-4 játékos játszhatja, az irányítás a botkormánnyal történhet. Nehezebb fokozaton erősebb a szél hatása a labdára, így a jobb oldalon látható szélerősségjelzőt mindig figyeljük! A lövés erejét a tűz nyomvatartásával tudjuk szabályozni (úgysem sikerül akkorát ütni, amekkorát szeretnénk...) A botkormány le-fel irányával tudunk az ütők típusai között válogatni.
A számítógépes golf talán egyetlen előnye az igazi játékkal szemben, hogy itt nem kell a rengeteg vízbelőtt labda miatt bánkódnunk...
Leaderboard Tournament
1988 - US Gold

Lényeges változások nem történtek az US Gold következő golfjátékában (mondhatni semmilyen változás nem történt...), így csak a pályák lesznek újak, melyek -ha lehet - még nehezebbek, mint az előző részben! A program természetesen Spectrum-ra is elkészült.

The Legend of Apache Gold
1987 - Incentive

Vadnyugati kaland, melyben az indiánok elrejtett aranyát kell megtalálnunk. Rögtön a játék elején az indiánok fogságába esünk, miután megtámadnak minket (elmenekülni nem tudunk). Első teendőnk tehát az lesz, hogy megszökünk. A megoldás:

GIVE OATS, FLICK REINS, FLICK REINS, FLICK REINS, FLICK REINS, GET BLANKET, WEAR BLANKET, W, N, GET HANDBAG, EXAMINE BARREL, GET LID, S, S, GET STICK, N, E, S, GET PIPE, S, GET TOMAHAWK, N, N, E, REPAIR WAGON, ENTER WAGON, FLICK REINS, E, TALK DOC, GET CURE, E, GET SACK, N, GET BOTTLE, N, GET ROPE, U, CUT BRANCH, D, S, S, W, W, S, THROW ROPE, U, GIVE CURE, D, N, ENTER WAGON, FLICK REINS, GET MANURE, GET SACK, W, W, W, SPREAD MANURE, GET PLANT, E, E, N, GET BRANCH, S, E, N, SHOW HANDBAG, ENTER CANOE, ROW, E, E, GET CORN, W, W, N, TRADE PLANT, GET MOCCASINS, WEAR MOCCASINS, S, ENTER CANOE, ROW, S, ENTER WAGON, FLICK REINS, N, CUT CACTUS, FILL BOTTLE, N, EXAMINE ANTHILL, GET NEST, S, S, FILL BOTTLE, ENTER WAGON, FLICK REINS, W, DROP NEST, E, ENTER WAGON, FLICK REINS, S, E, INSERT JEWEL, ENTER MINE, GET SPADE, N, W, N, E, E, N, N, DIG, READ NOTE, S, S, W, W, S, E, ENTER MINE, E, REPAIR DISTILLER, MAKE MOONSHINE, W, N, W, N, ENTER WAGON, FLICK REINS, N, ENTER CANOE, ROW, E, GIVE BOTTLE, W, ENTER CANOE, ROW, U, GET DIRT, U, INVERT STICK, THROW DIRT, WAVE STICK, D, D, S, S, S, MONIGERO, SIT LOG, N, PUSH BOULDER HARD

Leonard
1986 - Mind Games
Leonard királynak el kell jutni egy föld alatti kincseskamrába. A történet egy várban kezdődik, ahol elvarázsolt tárgyak és szellemek rohangásznak fel-alá. Első dolgunk, hogy kijussunk a várból, ami csak úgy lehetséges, ha összegyűjtjük a kastélyban található mind a 8 kulcsot. Miután a kijutottunk a várból, már csak el kell jutnunk a kincseskamráig. Sajnos a játék irreálisan nehéz.
A program azonos a Spectrum változattal.
Lifeterm
1987 - C.A. Sharp
A távoli jövőben, 3142-ben, egy távoli bolygón lévő börtönben raboskodunk. A rabok egy hulladékfeldolgozó üzemben dolgoznak. Ez a munkakőr nem tetszik nekünk, el kell menekülnünk.
Használható igék: bolt, break, bribe, close, dig, drop, examine, fire, fly, get, grab, insert, insert, look, open, operate, pick, place, pour, pull, push, read, remove, repair, search, send, set, shoot, take, tell, throw, turn, unlock, use, wear, help, quit. A text / graphics parancsokkal ki- bekapcsolhatjuk a grafikát.
Light Force
1986 - FTL
Szokványos shot-em-up játék. A Spectrum verzióval kapcsolatban egyedi grafikai kivitelezését érdemes megemlíteni, CPC-n is a szebbek közé tartozna 16 színű grafikájával, amit sajnos az emulátoron nem tudunk maradéktalanul élvezni.
A menüben választhatunk billentyűzet, vagy botkormány között.
Lighthouse Mystery
B. M. & M. C. Eaton
Fang Rock - tengerparti városban - sok történet kering a tengerparton álló világítótorony közeléből kiinduló katakombákról, föld alatti járatokról. Ezekben a katakombákban egyesek kalózok elrejtett kincseit vélik tudni, amit azonban mágikus erő védelmez a betolakodóktól. A világítótorony őre több előző társához hasonló sorsa jutott: rejtélyes módon eltűnt, feltehetően kincskeresés közben baleset érte a partmenti sziklákon. Hogy-hogy nem, épp most érkeztünk a kisvárosba, hogy elfoglaljuk új munkahelyünket: mi vagyunk a következő világítótorony őr.
Long-Way
1988 - Alain Massoumipour
Egy kerék nélküli, lebegő járművel kell szétlőni a szemből érkező különféle tárgyakat. A tárgyak eleinte csak egyenes vonalban közelednek, később már "cifrázzák" a manővert. Hogy a játék ne fulladjon dögunalomba, egyetlen életet kell beosztanunk. Talán ez is több a kelleténél...
Járművünket botkormánnyal irányíthatjuk.
Loogaroo
1988 - Top Ten
 
Lords of Time
1984 - Level 9 Computing
 
Lucky Fruits
1985 - Knightsoft
 
Lunar Lander
1986 - Happy Computer
Az Apollo-11 űrhajósainak 1969. július 20-i holdra szállása ihlette meg Jim Storer középiskolai diákot, amikor megírta a Lunar Lander című programját. Az eredetileg FOCAL nyelven írt játékban épségben le kell szállnunk a Holdra. A program szöveges formában tájékoztatta a játékost a pillanatnyi sebességéről, magasságáról és a meglévő üzemanyagról. Ezt követően meg kellett adni, hogy a következő időciklusban mennyi üzemanyagot kívánunk elégetni. Nem sokkal később David Ahl készített BASIC változatot. A DEC megbízásából Jack Burness 1973-ban valós idejű grafikus változatot készítet a programból, az új DEC GT40 grafikus terminálok képességeinek bemutatása. A játék a Moonlander címet kapta, ami a születő játékműfaj etalonjának tekinthetünk: 1979-ben az Atari automatája majd a Commodore Jupiter Lander programja révén a nagyközönség is megismerhette a játékot.
A Happy Computer kicsit kései verziója egy jól játszható darab. A rendelkezésre álló üzemanyag felhasználásával a képernyőn lévő összes világoskék leszállási zónában le kell szállnunk, tetszőleges sorrendben. Ha lezuhanunk, vagy a képernyő tetejébe ütközünk, üzemanyaglevonás jár. A megmaradt üzemanyagunk után jutalompontot kapunk.
Irányítás: kurzormozgató billentyűk (beépített botkormány) vagy botkormány.
Mad Adder
1985 - Amstrad Computer User
Egyszerű, de ötletes, jól megírt Nibbles játék. BASIC-ben készült, újságban jelent meg, és nem is kellett sokat gépelni (alig több mint 4kb a program). Egyetlen pálya van, a játék végig ezen játszódik. A pálya két részre van osztva, egy "alagúton" juthatunk át a túloldalra. A megszerzendő falatokat számok helyettesítik, melyek egyben számlálók: a számláló, miután elérte az egyet, eltűnik, a helyén pedig egy faldarab jelenik meg - feltéve ha előbb meg nem esszük. A játék akkor lesz igazán érdekes, amikor kígyónk hossza miatt már "helyezkedni" kell, hogy ne falazzuk be magunkat (a legtöbb Nibbles játékból - sajnos - pont ez hiányzik. Egyetlen életünk van, jól osszuk be!
Irányítás: 'A' - fel, 'Z' - le, ',' - jobbra, '.' - balra. Célszerűbb a botkormányt használni.
Maggot Splat
1985 - Your Computer

Egy kicsit hóbortos Centipede klón. Célunk kilőni a kék gömböket. A helyzetet bonyolítja, hogy a játékteret gombák borítják. A gombákat több lövéssel kilőhetjük. Mindeközben néhány állat is kovályog a játéktéren, akiket nem zavarnak a gombák, egyszerűen átlibbennek rajtuk. Nemcsak vízszintesen tudunk mozogni, az oldalról támadó ellenfeleinket előre-hátra navigálással ki tudjuk kerülni.
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, SPACE - tűz), vagy botkormánnyal. A '0' megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.

Mange Cailloux
1987 - Ubi Soft
Bár Pengo játékkal már találkozhattak Enterprise tulajdonosok (pl. Crazy Pingoin - Spectrum átirat, vagy a Kenguru, melyet TVC-ről adaptáltak gépünkre), és Spectrumon is jópár létezik, egyik sem olyan jól játszható, mint az Ubi Soft feldolgozása! A kimondhatatlan (francia) című programban a Pengo játék új életre kell: nem csak a szemnek szép, de a Spectrum változatokhoz képest teljesen új játékélményt ígér!
A program a Pengo bővített változatát valósítja meg - mint a Crazy Pengoin. Ebben elsődleges feladatunk továbbra is a minket kergető kék szörnyecskék "jegelése", azaz egy jégtömböt rácsúsztatva megszabadulhatunk tőlük. A "kerítéses trükk" is működik a játéktér széléhez érve. A bővített változatban a három színes kockákat függőlegesen vagy vízszintesen egymás mellé csúsztatva jutalompontot kapunk.
A játékszabályok azonosak a Crazy Pengoin-nál megismertekkel. Pingvinünket billentyűzettel (Q, A, O, P, SPACE), vagy botkormánnyal irányíthatjuk, az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Aki eddig nem szerették a PENGO játékokat, azoknak is érdemes kipróbálni a játékot!
Masterchess
1984 - AmSoft & Mikro-Gen

Közepes színvonalú sakkprogram, meglehetősen szerény képességekkel felruházva. Előnye viszont, hogy könnyen kezelhető, az elérhető funkciókról az alsó sorban folyamatosan információt kapunk. A lépéseket a koordináták begépelésével adhatjuk meg (pl.: E2-E4). A gép sajnos már közepes nehézségi szinteken is nagyon sokáig tud gondolkozni egy lépésen (ennek ellenére elég gyengén játszik), de az 'M' billentyű megnyomásával azonnali lépésre kényszeríthetjük. Az 'X' megnyomásával bármikor új játékot kezdhetünk. Az 'R' megnyomásával lépésjavaslatot kérhetünk a géptől, az 'L' megnyomásával parti közben is megváltoztathatjuk a gép játékerejét (0-9 fokozatok között). Lehetőségünk van játékállások beállítására is, ennek a funkciónak a használata egyébként nagyon kényelmesre sikerült, bár a kurzor mozgatása elég lassúra sikerült.

Mercator
1989 - PC Amstrad International
Újságmagazin mellékleten megjelent program, mely leginkább a Mission Jupiter-hez hasonlít. Egy emberkével folyamatosan szaladva (csak lassítani, gyorsítani és ugrani tudunk), kell kikerülnünk (értsd: átugorni) a szemből közeledő akadályokat. A repkedő bónusz pontokat és energiát viszont célszerű begyűjteni (a kép jobb szélén az energia utánpótlás látható). Ebből már tudható, hogy ha akadályba ütközünk, energiánk csökken. Egyetlen életünk van, ha elfogy az energiánk, vége a játéknak.
Sajnos a program német nyelvű, de a menü nem túl bonyolult: START - játék indítása, TOP TEN - toplista, FABREN - itt a színeket állíthatjuk be, vagy állíthatjuk alaphelyzetbe (S - STANDARD). Ezt követően a HEITLERLAUFEN pontra "kattintva" indíthatjuk a játékot, majd négy nehézségi szint közül válogathatunk. Megjegyzendő, a színek nem az emulátor miatt ilyen rondák, eredetileg is ilyenek...
Emberkénket a botkormánnyal irányíthatjuk. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Merlin
1988 - Bretagne Edit'Press
 
Minder
1985 - Dk'Tronics
 
Minesweeper
1992
Valószínűleg ez az a játék, melyet mindenki kipróbált már, aki életében legalább egyszer számítógépközelbe került. (Ha máshol nem , hát a munkahelyén.) A Microsoft operációs rendszereinek elmaradhatatlan (???) "kellékévé" vált játéka az Aknakereső "túlnőtt" a PC világán is, és a CPC emulátor segítségével begyűrözött az Enterprise software-parkába is. (Ejj de szép mondat...). A látvány gondolom sokaknak ismerős, hisz a program még "kinézetre is" az eredetit utánozza. A kezelésben van némi eltérés, lévén itt nem egeret kell használnunk az irányításhoz: A képernyőn a kurzormozgató billentyűkkel (Ep-n beépített botkormány) tudjuk mozgatni a fehér kurzort, az adott pozícióba a SPACE megnyomásával tudunk "kattintani", a bal SHIFT-el tudjuk az akna jelzését lerakni. A bal felső sarokban az aknamezőn még fel nem derített aknák számát látjuk, a jobb oldalon az időnket méri a program (persze időkorlátunk nincsen).
Az új játék indítása előtt tőbbféle pályaméret közül választhatunk, vagy lehetőségünk van egyedi pályát is választani, ahol a pálya méretét és az aknák számát szabadon beállíthatjuk.
Mission Jupiter
1987 - Codemasters
Az idegenek egy ideje már megjelentek a naprendszerünkben. Űrhajónkkal kényszerleszállást hajtottunk végre a Jupiter egyik holdján, ami ellen az idegenek már támadást indítottak. Hátunkra csatolt jetpac-kel, és lézerfegyverünkkel indulunk útnak, hogy áttörjük az idegenek védelmi rendszerét és elérjük bázisunkat. A hold felszíne 10 szektorra van osztva, amin át kell jutnunk. Jetpec-künk üzemanyaga és lézerfegyverünk energiája gyorsan fogy, így ezeket folyamatosan pótolni kell. Különösen lézerfegyverünk energiája szűkös! A játékot 1 vagy két játékos játszhatja akár billentyűzetről (Z - balra, X - jobbra, P - fel, SPACE - tűz), akár botkormányról. Nagyon nehéz a játék, de a betöltés után bekapcsolhatunk sérthetetlenséget, végtelen üzemanyagot, energiát.
A Spectrum változathoz képest a  grafika szép, színes, így a játék jobban átlátható!

Monopoly
1984 - Leisure Genius
 
Moon Buggy
1985 - Anirog
Egy holdjáróval kell eljutnunk az űrbázisunkig, miközben a gonosz idegenek kergetnek. A Hold felszínén egyre nehezebb "útviszonyok között" kell elérnünk a célunkat, sajnos járművünk nem nagyon bírja a strapát, egy ellenséges találattól, vagy egy gödörtől, sziklától lerobban (szó szerint...). Nem vagyunk persze védtelenek, járművünk előre és felfelé is tud lőni (némely sziklát szét lehet lőni), a gödröket átugorhatjuk.
Bár a játéknak létezik Spectrum verziója is, kivitelezésben semmi köze egymáshoz a két verziónak. Az Amstrad verzió egyszerű (a fiatalabb korosztálynak való), de egyedi kivitelezésű grafikája mindenképpen figyelmet érdemel. Sajnos a szintek hosszúak, és nehezek (főleg a második szinttől), sok sikerélményt nem ad a játékosnak.
A járművünket botkormánnyal irányíthatjuk.


Mordon's Quest
1985 - Melbourne House
 
Morgan's Seal
1986 - The Guild
 
Morris Meets the Bikers
1984 - Automata U.K. Ltd.
 
Moto Driver
1986 - C. Le Bouil
Egy motorkerékpárost irányítva kell összegyűjtenünk a város utcáin heverő pontokat. Vigyázzunk azonban, ne ütközzünk a többi járművel, járókelővel, és a minket üldöző rendőrökkel! A város több képernyőből áll,a képernyők között szabadon mozoghatunk. A nehézségi szint beállítását igen rugalmasan oldotta meg a készítő: a játék indítása után beállíthatjuk az ellenfelek számát.
Mr. Wong's Loopy Laundry
1984 - AmSoft / Artic Computing Ltd.
Egy mosodában dolgozunk, ahol a mai nap egy kicsit nagyobb a kupleráj, mint a megszokott. Feladatunk a szerteszét heverő mosatlan ruhák összegyűjtése, és a szennyestartóba gyűjtése. A ruhadarabokat csak egyesével tudjuk a szennyesledobóhoz vinni, ami a jobb felső sarokban van. Feladatunkat "megvadult" vasalók, és egyéb mosodai kellékek ámokfutása nehezíti. Az izgő-mozgó tárgyak ellen védekezni is tudunk, ha bekerítenek: a tűz megnyomásával egy adag mosóport szórunk rájuk, amitől egy rövid időre ledermednek, ilyenkor nem jelentenek veszélyt ránk nézve. Mosóporkészletünk sajnos meglehetősen szerény: mindössze 5 adaggal rendelkezünk. Ha elfogy a mosóporunk, a program kirak valahova egy újabb 5-ös csomagot, amit igyekeznünk kell felszedni, mert egy idő után eltűnik. Mosópor nélkül pedig nincs nagy jövőnk ebben a szakmában...
Ha minden ruhadarabot összegyűjtöttünk, megkapjuk jól megérdemelt (a képernyő bal-alsó sarkában látható) bonus-pontjainkat, majd a következő nap kezdhetjük elölről a melót, immár rosszabb körülmények között.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk, a 'P' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. A játék Spectrum-ra is elkészült.


Munch-it
1984 - Tynesoft
"Szabványos" Pacman játék. A grafika a Spectrum átiratokhoz szokott szemeknek kellemes lehet, bár a kicsit lassú, a játék hamar unalmassá válhat. A háttér minden szinten változik. A pályák elég kicsik, és sok rajtuk a szörny, nehéz dolgunk lesz!
A játékot billentyűzettel irányíthatjuk: Z - balra, X - jobbra, K - fel, M - le. A játékot az S megnyomásával indíthatjuk, az R megnyomása után átdefiniálhatjuk az iránybillentyűket. A játékot az ESC megnyomásával megszakíthatjuk, a DELETE megnyomásával szüneteltethetjük (folytatás: ENTER).
Mutant Monty
1984 - AmSoft / Artic Computing Ltd.
Feladatunk a képernyőn látható összes (sárga színű) aranyrög összegyűjtése. Ekkor megnyílik a kijárat, amin távozhatunk a következő szintre. Feladatunkat ellenfelek nehezítik. Hősünknek elég nagy a mozgásigénye, így pillanatra sem tudunk megállni, csak ha falba ütközünk. Fontos tudni, hogy ha a botkormány adott irányát nyomva tartjuk, emberként sebessége nem állandó, hanem gyorsulunk! A program összesen 40 szintet tartalmaz, a grafika egyszerűnek nevezhető, de változatos!
Hősünket billentyűzettel (O, P, Q, A), vagy botkormánnyal is irányíthatjuk. A játékot a SPACE megnyomásával indíthatjuk. Jelen esetben CPC verzió lényegesen jobban sikerült, mint a Spectrum verzió.
Nakamoto
1987 - The Power House
Az egymás után következő labirintusokban össze kell gyűjteni az összes értékes tárgyat. Az első szinten - a szemléletesség kedvéért - rögtön pénzeszacskókat kell gyűjteni, de minden pályán más a feladat tárgya. Emberkénk elég sokféle mozgást ismer: ugrik, a létrán mászik, a kötélen függeszkedik, a kisebb magasságokból az esést is jól bírja. Az össze-vissza repkedő / teleportáló ellenfelek viszont kerülendők. Ha minden tárgyat összegyűjtöttünk, megnyílik a kijárat. Akik hamarabb teljesítik a feladatot, több jutalompontra számíthatnak.
Főhősünket a botkormánnyal irányíthatjuk.
The Necris-Dome
1986 - Codemasters
 
Nightmare Maze
1986 - Blue Ribbon
Egy izometrikus nézetben ábrázolt labirintusból kell kimenekülnünk a minket üldöző szörnyek elöl. Ennek egyetlen módja, ha megszerezzük az ajtót nyitó összes kulcsot. Mindezt lehetetlenül kevés idő alatt... A kulcsok csak egyesével, sorrendben jelennek meg. A megjelenő extra tárgyak megszerzése nélkülözhetetlen, ezek hatására felgyorsulunk, a szörnyek pár másodpercre eltűnnek, az idő visszaáll kezdeti értékre. Siessünk azonban, ezek a tárgyak csak rövid ideig maradnak a helyükön!
Emberkénket a botkormánnyal irányíthatjuk.
Obsidian
1985 - Artic Computing
Mint tapasztalt asztronautát, minket bíztak meg, hogy utazzunk el egy távoli űrállomásra, és hárítsuk el az ott keletkezett műszaki hibát. Az űrállomáson leálltak az energiaellátó terminálok, amiket újra kell indítanunk. Sajnálatos módon az üzemzavar a védelmi-rendszerre is kiterjedt, így a biztonságért felelős lézerek, robotok megérkezésünk után is automatikus módban maradtak, amik veszélyt jelentenek ránk nézve! Közlekedésünket a hátunkra szerelt jet-pack könnyíti meg nagy mértékben, melynek üzemanyaga (NITRO) véges, így azt pótolnunk kell. A feladatunk teljesítéséhez csak az űrállomáson - terminálokban elhelyezett- tárgyakat használhatjuk fel, melyeket a jó helyen használva nyithatunk ki pl. egy zárt ajtót. Egyszerre viszont csak egy tárgy lehet nálunk!
Űrhajósunkat billentyűzetről irányíthatjuk: N - balra, M - jobbra, Q - fel, W - tárgy felvétele, lerakása. Az ESC megnyomásával szüneteltethettük a játékot.
Oh Mummy!
1984 - AmSoft
A British Museum megbízásából archeológiai ásatásokat végzünk Egyiptomban. Feladatunk, hogy feltárjunk, eddig fel nem derített piramisokat. A múzeumokban bolyongva értékes leleteket találhatunk, de tevékenységünket nem nézik túl jól szemmel  az "őslakos" múmiák. Minden piramis 5 szobából áll, minden terem dobozokkal van tele. Ahhoz, hogy felderítsük a termeket, be kell járnunk az egészet, ha körbejárunk egy dobozt, felnyílik előttünk annak tartalma. Minden szinten 10 kincsesládát, egy kulcsot és egy papirusztekercset találhatunk, sőt az egyik dobozból egy újabb múmia ugrik elő. Amennyiben megtaláltuk ezeket, nem kell bejárnunk az egész szobát, távozhatunk az ajtón keresztül (amelyen bejöttünk). Sajnos a múmiák követnek a következő szobába, így egyre több múmia fog üldözni minket. Ha magunkhoz vettük a papirusztekercset, az megvéd minket a múmiáktól, sőt az utunkba került múmia vissza is fekszik nyughelyére (ő már nem fog követni minket a következő terembe)!
Irányítás: A - fel, Z - le, \ - jobbra, / - balra.
A grafika aranyos, akárcsak az egyszerű zene, de ha megunjuk az egyszerű dallamot, akár ki is kapcsolhatjuk. Beállíthatjuk a játék sebességét is.
The Old House
P. J. Hughes
Titkosügynökként ténykedünk, feladatunk, hogy megtaláljunk egy mégtitkosabb ellopott dokumentációt egy kietlen házban. A dokumentáció egy széfbe van bezárva, így nem csak a széf rejtekhelyét kell megtalálnunk, de a házban összegyűjtött információmorzsákból annak számkombinációját is ki kell nyomoznunk.
Megoldás:

X, X, GET ENVELOPE, X, X, CLIMB TREE, CLIMB BRANCH, CLIMB THROUGH WINDOW, READ LETTER, GET PLAN, SEE ATTICS PLAN, SEE UPSTRS PLAN, SEE DNSTRS PLAN, END PLANS, E, D, D, NE, OPEN CUPBOARD DOOR, GET BILL, READ BILL, DROP BILL, SHUT CUPBOARD DOOR, NE, N, N, GET HAMMER, GET CHISEL, S, S, GET GLOVES, W, W, U, U, S, MOVE TRUNK, LEVER FLOORBOARD WITH CHISEL, GET KEY, DROP CHISEL, N, D, NW, SCREW BEDKNOB, SCREW TOP LEFT, GET PAPER, READ PAPER, X, DROP PAPER, E, SE, SEARCH BOTTOM DRAWER, GET CARD, READ CARD, DROP CARD, X, W, D, S, GET UMBRELLA, N, NE, NE, N, LIFT COVER, USE UMBRELLA, SCREW LID, GET COUPON, READ COUPON, DROP COUPON, DROP UMBRELLA, DROP GLOVES, X, S, W, W, NW, GET BOOK, READ BOOK, DROP BOOK, W, SEARCH BOTTOM RIGHT, GET TICKET, READ TICKET, DROP TICKET, X, E, E, SW, GET NOTE, READ NOTE, SEE PHOTOGRAPH, X, E, U, SW, UNLOCK DOOR, KNOCK WALL, BREAK THROUGH WALL, CLIMB THROUGH HOLE, SEARCH SAFE, GET FORMULAE, X, CLIMB THROUGH HOLE, E, E, D, S, S, S.

Pac-Boy
1989 - Ros Soft
A Pacman City-hez hasonló Pac Man klón, bár a kivitelezés némileg egyszerűbb. Hatalmas játéktér, megszámlálhatatlan felvehető "élelem"... A játék viszont teljesen statikus, csak arra kell figyelni, hogy pl. a halálfejeken, tűzön ne gázoljunk keresztül.
A menüben a scroll kicsit gyors, nem tudjuk elolvasni a kezelést: S - játék indítása, J - botkormány kiválasztása, K - billentyűzet kiválasztása (kurzormozgató billentyűk). ESC - játék megszakítása.
Pac Man
1988 - Frederic Carbonero
Jól megírt Pac Man játék, bár a grafikából következtetve pontosabb lenne az Ms. Pac Man cím, lévén főhősünk copfot is kapott. A játék mindössze egyetlen képernyőt tartalmaz, a játék mégsem válik unalmassá, mert a szörnyek meglehetősen agresszívak. Mondjuk az érthetetlen, hogy egy képernyős Pac Man klónhoz miért kell örökélet, de az is van. Egy vagy két játékos is játszhat.
Ms. Pac Mant irányíthatjuk botkormánnyal, vagy a billentyűzetet is kedvünkre definiálhatjuk. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Pac-Man
1985 - Database Software
Egyedi grafikával készült Pac-Man játék, itt a sebességgel sincs gond. A pályák - a grafikai kivitelezésnek köszönhetően - kisebbek a szokásosnál, így talán kicsit könnyebb a dolgunk. A játék több képernyőn keresztül zajlik, mindig más (néha elég vadító) színkompozícióban.
A játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk: 'A' - fel, 'Z' - le, ',' (vessző) - balra, '.' (pont) - jobbra.
Pacplant
1988 - AJ

Teljesen "szabványos" Pacman játék. Nem tudom mennyire számít ötletes újításnak, de a program mindössze egy képernyőt tartalmaz! Először csak egy, kettő, három, majd négy szörny kerget (ez persze túlzás, teljesen véletlenszerűen mozognak). Ha négy szörny között is sikerül felszednünk minden ehetőt, kezdődik elölről a játék (egy szörnnyel), de gyorsabb tempóban. Sajnos így egy kicsit unalmas a játék...
Emberkénket a kurzormozgató billentyűkkel irányíthatjuk. A játékot a DEL billentyűvel szüneteltethetjük, a bal SHIFT-el folytathatjuk. Az ESC-et ne nyomogassuk, mert megszakítja a program futását!

Pacpunk
1987 - Bretagne Edit'Press
Francia nyelvű Pacman játék, melyben Pac punknak csapott fel. A stílusváltás eredménye, hogy a szellemek ellen most géppisztolyok segítségével tudunk védekezni. Ötletes újítás, hogy a menüben ki tudjuk választani a játékképernyőt (TABLEU), merthogy összesen 8 van. Emellett beállíthatjuk a játékosok számát (JOUEURS), és a nehézségi szintet (NIVEAU). A 4. menüponttal (JEU) elindíthatjuk a játékot, melyet a botkormánnyal irányíthatunk. Az ESC-et viszont ne nyomogassunk, mert megszakítja a program futását!
Penguins
1992 - Chris Surawy / Amstrad Action
Kazettamellékletként megjelent Pengo klón (lásd pl. kicsit feljebb: Mange Cailloux), amely azonban két újításnak köszönhetően könnyebb lett, és így már nem a gyorsaság és kézügyesség a döntő, hanem az, hogyan csaljuk tőrbe a szörnyeket. A nagy dirrel-durral beharangozott újítások: a szörnyek nem törik szét a jégdarabokat, illetve egyszerre akár ketten is játszhatunk! Ilyenkor egymásra is figyelnünk kell, nehogy a játékostársunkra csúsztassunk jégtömböt a szörny helyett és a "kerítéses trükknél" is vigyáznunk kell egymásra. További "extra", hogy a játék sebességét két fokozatban állíthatjuk. A játék emellett tartalmazza a szokásos bővítést is: három ládát kell - némi plusz pontért cserébe - vízszintesen vagy függőlegesen összetolnunk. (Ez nem kötelező feladat, ha elfogynak a szörnyek, vége a szintnek.)
A menüben szabadon definiálhatjuk a két játékos irányítását, akár botkormányra is. Kötelező darab Crazy Pingoin és Bomber Man rajongóknak! Akik egyiket sem szeretik, azoknak is...
Perestroika
1988 - LMC Software
Szokatlan kivitelű - valószínűleg teljesen egyedi - TETRIS játék. Olyat már láttunk, hogy a verembe nem a "szabványos" alakzatok esnek, de olyat még nem nagyon, hogy egyáltalán nem esnek lefelé! Az alakzat a verem felet "lebeg" meghatározott ideig (TIME), ha ez letelik, akkor viszont magától leesik. Természetesen egyre kevesebb időnk van, hogy a soron következő alakzatnak megtaláljuk a helyét. A játék addig tart, amíg a vermet fel nem töltjük a pontozott területig, ilyenkor még jutalompontot kapunk a veremben elhelyezkedő alakzatokért. Láthatjuk, mi lesz a következő alakzat (NEXT), és persze az eddig eltüntetett sorokat is számolja a gép (LINE). Az alakzatok között van néhány problémás is, így elég nehéz lesz rés nélkül építkezni.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk (a 'fel' a forgatás, 'le' az ejtés). Sajnos a program a játék elején nagyon lassan rajzolja ki a játékteret, de ezt csak egyszer teszi meg.
Perestroika 2
1991 - LMC Software / BLB Software
Az előbbi TETRIS program második részében ugyanazon elv szerint zajlik a játék, a szabályok változatlanok. Mások az alakzatok viszont, és a program betöltődése után nem rajzolgat olyan sokáig.
A kezelés szintén változatlan.
Pipe Crazy
C. Moullec
Egy magadott nagyságú területen kell egy zárt csővezetéket összeszerelnünk megadott számú csőszerelvényből, mielőtt kifolyna a meginduló víz. A szereléshez a bal oldalon (NEXT feliratú mezőben) látható elemeket használhatjuk fel. (A k9vetkezőként felhasználható elem a legalsó). A víz pár másodperc késleltetéssel indul útjára, a TIME feliratú mező jelzi, mennyi időnk van még a víz indulásáig. A játék három nehézségi szinten játszható, nehezebb szinten gyorsabban indul el a víz, és gyorsabban is halad. Az egymás után következő feladatokban először még egymásra rakhatjuk a csőszerelvényeket, később már ahova leraktunk egy csődarabot, nem tudunk újabbat rakni. A játéknak van egy komoly hibája is: az ötödik szinttől kezdve a pályán vannak olyan mezők is, melyekre nem tudunk csövet rakni. Ezeket véletlenszerűen rakja ki a program, így megeshet, hogy közvetlenül a start, cél mezők elé-mögé kerül ilyen mező...
A kurzort a kurzormozgató billentyűkkel mozgathatjuk a játéktéren, a kívánt mezőbe a bal SHIFT megnyomásával rakhatjuk le a csövet.
La Plaga Galactica
1984 - AmSoft / Indescomp
Egyszerű, de annál nehezebb Galaxian játék, a THE GALACTIC PLAGUE spanyol nyelvű változata.
Irányítás: Z - balra, X - jobbra, \ - tűz.
Az ESC-et ne nyomogassuk, mert megszakítja a program futását.
Planet Rescue
1986
Egy holdkomp pilótája vagyunk. Feladatunk, hogy a Holdon dolgozó embereket evakuáljuk az idegenek támadása elől. Küldetésünket a Hold felszíne felett portyázó idegen űrhajók, és lézersugarak nehezítik. Az embereket csak egyesével tudjuk elszállítani az űrbázisra. Először le kell szállnunk a kimenekítendő emberhez (pontosabban rá kell szállni!) , majd miután beszállt a holdkompba, fel kell szállnunk és be kell dokkolnunk a bázisra. Eközben ki kell kerülnünk a vízszintesen mozgó ellenséges űrhajót, és meghatározott időközönként bekapcsolódó lézersugarakat. Az űrbázis folyamatosan felettünk repül, de helyzetét időnként változtatja! A leszállás elég nehéz manőver, de a dokkolásnál "elnézőbb" a program. Ha elhagyjuk a képernyőt jobb, vagy baloldalon, a túlsó oldalon jelenünk meg. Ha túl nagy "gázt" adunk, és  elhagynánk a képernyőt felül, felrobbanunk! Holdkompunkat a fő fékezőrakétával, és a jobb-bal oldalon található helyzetváltoztató rakétával irányíthatjuk. Üzemanyagunk véges (az 'F' jelű sáv jelzi üzemanyagkészletünket), az elhasznált készletünket csak az űrbázison tölthetjük fel. A játék sajnos nagyon nehéz, űrhajónk néha nagyon lassan reagál kormánymozdulatainkra.
A menüben csak a billentyűzet definiálásra van lehetőségünk, de a program figyeli a botkormányt is, így az is használható! Hasonló játékot láthatunk Spectrum-on is, pl. Lunar Rescue.
Popeye
1986 - Piranha
A Spectrum verziót már az Enterprise tulajdonosok is jól ismerhetik, hiszen az egyik első átiratok közé tartozik. Az elszántabb szívgyűjtögetők most újra nekileselkedhetnek a játéknak! A grafika Spectrum-on is már nagyon szépnek számított, jó nagy sptite-okkal, így reménykedve dörzsölhetjük, milyen lesz az Amstrad-os verzió. Sajnos csalódás fog érni minket, hiszen a két verzió grafikája szinte bitről-bitre azonos, a különbség csak annyi, hogy itt kisebb a felbontás!!! (Azért az attributum-módnak is megvannak az előnyei!)
A játékot csak billentyűzetről játszhatjuk, azt viszont érdemes átdefiniálni, mert az alapértelmezés szerinti billentyűkiosztás botrányos.
Pop-Up
1990 - Infogrames
Egy pattogó labdával kell platórol-platóra ugrálva eljutni a kijáratig. Hogy megnyíljon a kijárat, először is össze kell szedni minden értékes tárgyat a képernyőn. Néhány plató azonban szétmálik alattunk, vagy tűzcsóvák és egyéb akadályok várják becses személyünket. Az akadályok ellen néhány felvehető tárgy védelmet nyújt (pl a vízcsepp eloltja az alattunk terebélyesedő lángnyelveket, de elég egy rossz ugrás, és a mélybe zuhanunk. A platókat ugródeszkaként használva bármilyen magasságba fel tudunk ugrani! Az egyre nehezedő szintek megoldásához legalább annyi logika kell, mint amennyi kézügyesség.
A játék Spectrum-on Bumpy néven ismert, melynek Enterprise verziója is létezik. A két programban a pályák ugyanazok, de az Amstrad verzió szebb, látványosabb, jobban "csilingel".


Porky
1987 - Dirk Baumert
Porky a kismalac - aki az emulátoron lila színbe burkolódzott - egy ketrecben liftezik fel-le. Feladata, hogy a nála lévő nyíl segítségével kilyukassza a felfelé szálló kenguruk (?) lufiját. Ha elegendő (a nehézségi szinttől függően) számú kenguru feljut a sziklapárkáynra, az ott található sziklát rálökik a házra, aminek mi nagyon nem örülünk.
Lőni a bal SHIFT megnyomásával tudunk.
Pousnik
1990 - LMC Software
Ötletes logikai játék, Spectrum-on Puzznic néven ismert. A feladat ugyanaz, de a színes kockák miatt talán könnyebb áttekinteni a feladatot, mégha emulátoron nem is színhelyes. Különbség viszont, hogy ha egy kocka alól kibontunk egy másik kockát, a felső a levegőben marad, nem esik le magától. Ezt a tényt kihasználva lifttel is találkozhatunk, amire, ha rátolunk egy kockát, feljebb emeli.
Irányítás a kurzormozgató billentyűkkel lehetséges, bal SHIFT - kiválasztás, SPACE - feladat feladása. Az ESC nyomogatásával vigyázzunk, mert a program futását szakítja meg.
Project Future
1985 - Micromania
 
Puzznix
1992 - CPC Amstrad International
Kicsit fentebb, a Pousnik kapcsán már említettük a Puzznic-ot, nos íme a játék nem hivatalos Amstrad verziója. A játékszabályok változatlanok, a grafika is szép. Egyetlen eltérés hogy időlimit nincs. Ezt talán annyira nem is bánjuk...
A menüben érdemesebb a billentyűzetet választani, a kurzort ilyenkor a kurzormozgató billentyűkkel mozgathatjuk (eme mondat valahogy nélkülözi a meglepetéseket...), kiválasztás: SPACE. Ha valamit elrontottuk, az 'R' megnyomásával elölről kezdhetjük a feladatot, az 'ESC' megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Pyra Mydya
1986 - Bug Byte
Narud Pendaryn egy mágikus cókmókot keres a Pyra Mydya fedőnevű komplexumban, de megtalálásához előbb négy kőtáblát kell meglelnie, majd a sablont is elő kell keríteni, melynek segítségével a táblákon lévő hieroglifák fejthetők meg. A piramis egy szép nagy útvesztő, tele szörnyikékkel, amiket nem árt kikerülni vagy lepuffantani. Utóbbihoz sajnos korlátozott számú muníció áll csak rendelkezésünkre. Bóklászásunk során különféle csecsebecsékbe is belebotlunk, melyeket felvéve növekszik a pontszámunk.
A játék készítőit nyilván az Ultimate alkotásai ihlették meg (különösen a Sabre Wulf), és bár a grafika színekben gazdag, a labirintus felderítése egy idő után kissé unalmassá válik, s végső soron kevésbé kifinomult ez a játék, mint az Ultimate termékei.
Python
1986 - Chip

A játék a Pacman és a klasszikus kígyós játék (pl. Nibles) ötvözete. Egy labirintusban kell egy kígyót irányítva felfalnunk a piros pöttyöket. Ez önmagában még nem lenne nehéz, de minden elfogyasztott pöttytől kígyónk hízik, pontosabban hosszabb lesz! Hamarosan olyan hosszúra növünk, hogy az a veszély fenyeget, hogy saját farkunkba ütközünk... Tolatni persze nem tudunk, és megállni is csak akkor, ha falba botlunk. Jelentős könnyebbség, hogy, ha elvész egy életünk, nem kell a szintet újrakezdenünk, csak az eddig fel nem vett pöttyök maradnak a pályán, kígyónk viszont visszafogyott eredeti méretére!
Kígyónkat botkormánnyal és billentyűzettel is irányíthatjuk (A -fel, Z - le, \ - jobbta, / - balra), de a suta billentyűzetkiosztás miatt inkább maradjunk a botkormánynál. Aranyos játék, könnyen belefeledkezhet az ember!

Python Pete
1986 - Optyx

A kígyós játék még egy változata. Egy nagyon éhes kígyót irányítunk, akinek minden ehető dolgot fel kell falnia maga körül. A gomba nem számít ehetőnek! Nem ütközhetünk sem a falnak, sem gombának, se saját magunknak! Ha mindent felfaltunk, egy kulcs jelenik meg a pályán, ha ezt is felvesszük, megnyílik a kijárat a következő nehézségi szintre. Összesen 10 nehézségi szint van a programban, amelyek egyre több falat, akadályt tartalmaznak.
Az irányítás történhet billentyűzettel (Q, A, , (vessző), . (pont)) és botkormánnyal is. A játék BASIC-ben íródott, nagy csodát nem kell tőle várni, maradjunk az előző változatnál!

Quack a Jack
1984 - AmSoft
Egy kacsával kell a játéktéren véletlenszerűen elhelyezett tojások közül 5-öt felvenni. Ez azonban csak megadott sorrendben lehetséges: mindig csak az éppen villogót szabad felvenni, a többihez nem szabad hozzáérni. A nehézség: csak olyan mezőre léphetünk, ahol még nem jártunk, mert mögöttünk eltűnik a mező, amire ráléptünk. Fontos tudni, hogy a játéktér önmagában zárt, tehát ha felül kimegyünk, alul jelenünk meg. Nemcsak lépkedhetünk a mezők között, de azt a sort, amiben éppen állunk, rotálhatjuk jobbra-balra is!
További nehezítés, hogy kezdetben 1, majd a nehezebb szinteken egyre több azonosíthatatlan élőlény is kóvályog rajtunk kívül a játéktéren, akikkel kerülni kell a találkozást. Emellett fehér érmékkel is találkozhatunk a játéktéren, melyeket felvéve extra-pontokra tehetünk szert.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal is (a rotálás alapértelmezés szerint Z-X billentyűkkel lehetséges), de a billentyűzetet is szabadon definiálhatjuk.
Rad Zone
1986 - Mastertronic
 
Radius
1987 - Players
R-Type rajongóknak egy kis könnyed ötperces... Mindenesetre a sok Spectrum átirat mellett üdítően hathat még ez az amúgy nem kiemelkedő grafika is. Sok kommentár talán nem kell a képhez, az űrhajónkat botkormánnyal irányíthatjuk a játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk. Az izgalmak fokozása érdekében - valószínűleg mindenki őszinte örömére - a játék elején kérhetünk örökéletet, esetleg sérthetetlenséget is.
Rebelstar
1987 - Firebird
Igen szórakoztató stratégiai játék, Laser Squad rajongóknak feltétlenül ajánlott! A játék célja, hogy az általunk irányított kommandóval behatoljunk a Delta holdbázisra, és megsemmisítsük a központi számítógépet. Akciónkat érzékelte a bázis automatikus védelmi rendszere, és aktiválta a bázist védő harci robotokat. A program kezelése hasonló a Spectrum változatéhoz, apróbb eltérések azonban akadnak:

 • Katonáinkat a zsilipkamrákban a csillaggal jelölt mezőkön helyezhetjük el.
 • A belső zsilipajtót a robotokkal nyithatjuk ki, úgy ha belelövünk a zsilipajtó melletti kapcsolóba (valamikor kétszer kell)! Ilyenkor az ajtó feltárul, eltűnik a fedezékünk!
 • A J billentyű megnyomásával egy áttekintő térképet kapunk a bázisról. A bázis másként néz ki, mint a Spectrum változatban, bár némileg hasonló a felépítése!
 • A kör végét (END TURN) a CTRL + 0 megnyomásával jelezhetjük a programnak (ez CPC-s CTRL billentyű!)
Reflector
1988 - LMC Software
Ötletes logikai játék, melyben az a feladatunk, hogy egy fényforrásból tükrök segítségével elvezessük a fényt egy kijelölt célpontba, falak és egyéb akadályok közepette. A tükrök elhelyezését alaposan át kell gondolni, mert az alsó sorból felvett tükröt csak egyszer lehet megfogni, és lerakni egy általunk jónak ítélt pozícióba! További megkötés, hogy a tükröket nem tudjuk a falakon vagy egy korábban lerakott tükrön keresztül átmozgatni. A bombát, amint lerakjuk felrobban, így akár falakat is elbonthatunk. A feladatott megadott időn belül (TI) el kell végezni. Ha leraktuk az összes tükröt, a kurzort a fényforrásra kell vinni, és bekapcsolni. Ekkor jön el az igazság pillanata. A játék elején négy nehézségi szint közül választhatunk.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel (kurzormozgató billentyűk + bal SHIFT).
R.E.M.
1986 - Blaby Computer Games
Egy Boulder Dash klón láttán senki sem lepődik meg, esetleg - mit jelen esetben - a szokatlan grafikai kivitelezésen. A program kinézetét leszámítva semmi meglepőt nem fogunk látni. Annyi eltérés van az eredeti játéktól, hogy a kijáratot játék közben is láthatjuk, nem csak akkor jelenik meg, amikor a szükséges mennyiségű kéken csillogó "valamit" felvettük. Bár első ránézésre azt hihetnénk, időlimit nincs, ez tévedés: a jobb oldalon látható sáv "üzemanyagunkat" jelzi, ami időarányosan fogy.
A játéktér hatalmas, a scroll sajnos darabos (karakteres). Az irányítás a botkormánnyal lehetséges.
Renegade
1985 - Kuma
 
Rescate
Jose Pons
Sosem értettem igazán, mi a jó a Centipede játékokban... Ebből kijutott az Enterprise tulajdonosoknak is a Digi Pók című rettenetben (mindenki kedvence...). Jose Pons változatában azonban a "bogaras sztorit" valami űrbéli bonyodalom váltotta fel - legalábbis ami a grafikát illeti - a játékszabályok változatlanok. Ennek ellenére a játék sokkal jobban kíméli a játékos idegeit, mint bármelyik Spectrum verzió.
A játékot a 'J' megnyomásával indítva botkormánnyal játszhatunk, a 'T' megnyomásával billentyűzettel (O, P, Q, A, SPACE). Az érzékenyebb lelkű játékosokra is gondolt: a '0' megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Le Retour D'Ali Gator
1989 - LMC Software
A klasszikusnak számító Jumping Jack játékból az Enterprise tulajdonosoknak is kijutott egy egész kellemes darab: a Mr. Alex. Most ezt a szerény kínálatot gyarapíthatjuk ezen játékkal, amely pár ötletes újdonsággal is szolgál. Célunk, hogy az emeletek között mozgó lyukakon felugorjunk a legfelső emelethez, és ott távozzunk a kijáraton. Az ajtó azonban csak akkor nyílik ki, ha útközben összeszedjük a pénzeszsákokat is. Nehezítés, hogy itt nem tudunk a képernyő szélein átsétálni a túloldalra. Az eredeti változathoz hasonlóan, csak akkor veszítjük el egy életünket, ha a legalsó szintre esünk el. Bosszantó tulajdonsága viszont a játéknak, hogy ha túl korán ugrunk, visszaesünk a lyukon, amin felugortunk. Ezt bizony szokni kell... Ezt leszámítva viszont igen jól sikerült játék!
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel (kurzormozgató billentyűk + bal SHIFT).
Return to Eden
1984 - Level 9 Computing
 
Revenge on the C5
1986 - Atlantis Software
Sir Sinclair Clive egyik legmeglepőbb termékének - a C5 háromkerekű, egyszemélyes, elektromos kisautónak - állít emléket ez a program. Nagyon egyszerű ügyességi játék, feladatunk, hogy az akadályok között eljussunk a célig, anélkül, hogy bárminek is nekiütköznénk.
Autónkat csak billentyűzettel irányíthatjuk: O - balra, P - jobbra, Q - gyorsítás.
Ring
1990 - Edmund Spicer
 
Robot Ron
Egy robot szerepébe bújva kell akadályok között megsemmisíteni a minket kergető szörnyeket. Lőni mindig az utolsó lépésünk irányába tudunk. A játék BASIC-ben íródott, ennek ellenére a sebességre semmi panasz nem lehet. (Az 'ESC' megnyomásával megszakíthatjuk a program futását, és kilistázhatjuk.)
Robotunkat a botkormánnyal, vagy billentyűzettel irányíthatjuk ('A' - fel, 'Z' - le, ',' (vessző) - balra, '.' (pont) - jobbra, SPACE - tűz.
Rock Run
1989 - Chris Nixon
Érdekes kivitelezésű Meteor Storm klón. Az irányításban könnyebbséget jelent, hogy csak akkor haladunk, ha nyomjuk az 'előre' billentyűt. Akár még szórakoztató is lehetne, ha nem csak egyetlen életünk lenne... Mindenesetre a Blasteroids babérjaira nem pályázhat!
A játékot botkormánnyal, vagy billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, jobb SHIFT - előre, SPACE - tűz) irányíthatjuk.
Rooster Run
Samurai Software
Klasszikusnak számító játék, mely ZX81-en kezdte pályafutását, de Spectrum-ra is több változata elkészült. Legtöbbünk Frog Run néven ismeri. Ebben a változatban azonban nem öt békát, hanem öt kakast kell átjuttatnunk a forgalmas útszakaszon és folyón az öt üres "fészekbe". A játék főhőse, ha nem is Superman, de minimum Superkakas, mert kiválóan tud úszni, így nem a folyón úszkáló farönkökön, és hajókon kell átugrálnunk, hanem fejest kell ugranunk a folyóba, és átúsznunk! (Vagyis a farönkök itt pont akadályok!) A feladatot megadott idő alatt kell teljesítenünk.
Roulette
1987 - Richard Pearce

Egy Amstrad CPC-s szaklapban jelent meg ez a BASIC nyelven írt játék. A program a BASIC adta lehetőségekhez mérten nem a leglátványosabb, de mindent tud, amit egy Roulette-programnak tudnia kell. A játékot egy vagy két játékos játszhatja, egy játékos akár több tétet is lehet. Először a tét típusát kell kiválasztanunk (A-K billentyűkkel), majd a tét összegét kell megadnunk. Az  L megnyomásával megtekinthetjük a puritán roulette-kereket, az M megnyomásával forgathatjuk meg.

Rugby Boss
1989 - Alternative Software Ltd.
Egy rugbycsapat csapatkapitányaként ténykedhetünk a programban. Célunk a csapat minél jobb szereplése a bajnokságban, anélkül, hogy fizetésképtelenné válna a csapatunk. A játék elején egy véletlenszerűen kiválasztott csapat kapitányaként kezdjük pályafutásunkat, a II. osztályban. A bajnokság első két helyezettje jut fel az első osztályba! A program kezelése egyszerű, nincsen túlkomplikálva a játék. Eladhatunk, vehetünk játékosokat, az ellenfél erősségétől függően tehetjük a kezdőcsapatba az erősebb-gyengébb játékosainkat. Természetesen, a mérkőzések alatt fejlődnek a játékosaink (SKILL), a győzelem pedig a moráljukra is kedvezően hat (a vereség negatívan). A játék elején szükséges lesz egy-két "kinevelt" játékos eladása, hogy elkerüljük a pénzügyi kellemetlenségeket. Előfordul, hogy egy játékos sérülés miatt kiesik a csapatból, ilyenkor a helyére új játékost kell szerződtetnünk. A hazai pályán játszott mérkőzéseken természetesen a jegybevételekből lényegesen több pénz folyik be, mint, ha idegenben játszunk.
Sajnos a program - a címképernyőt leszámítva - nem tartalmaz grafikát, de ettől függetlenül a manager-játékok kedvelőinek érdemes kipróbálni a programot!
Sai Combat
1986 - Mirrorsoft & Gasoline Software
A program Spectrum verziója teljesen átlagos verekedős program, CPC-n azonban egész jó lett. Elvileg csak a grafika lett más (kimondottan kellemes a Spectrum változathoz képest), de a játékmenet is érezhetően változott, izgalmasabb lett. A harc közben bemutatható "kunsztok" természetesen nem változtak.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal és billentyűzettel is. (A billentyűzetkiosztás: Q, W, E, A, D, Z, X, C - a nyolc irány, SHIFT - tűz). A játékot a SPACE megnyomásával indíthatjuk. Elvileg játszhat két játékos egymás ellen is (a program indítása előtt az 1-2 billentyűkkel választhatjuk ki a játékosok számát), de a 2. játékos irányítására nem sikerült rájönnöm. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Satellite Warrior
1985 - AmSoft
 
Schuss
1992 - Tropic Software

Feladatunk egy síelővel lesiklani egy kapukkal tűzdelt pályán. Minden kapuért, melyen áthaladunk pontot kapunk, valamint néha a program kirak egyéb tárgyakat is, melyeket megszerezve szintén pontjainkat gyarapíthatjuk. Ha kihagyunk egy kaput, nem zárnak ki a versenyből, de kevesebb pontot fogunk elérni. Akadályok nincsenek a pályán, esni nem tudunk.
Síelőnket a botkormánnyal irányíthatjuk.

Screwball
1986 - Blue Ribbon
A játék egy ősrégi Spectrum játék, a POGO mintájára készült. Feladatunk befesteni a képernyőn látható összes négyzetet. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy ráugrunk egy négyzetre. Mindeközben bogarak kergetnek minket, amik ugyan lassabbak, mint mi, de a nehezebb szinteken egyre gyorsabban mozognak. A feladatot 60 másodperc alatt kell teljesíteni! Főhősünk egy furcsa dugóhúzó-szerű szerzet, így könnyedén lyukakat tud fúrni a négyzetekbe. Ezekbe a lyukakba belecsalogatva a bogarakat (megpróbálnak mindig követni minket), leesnek a pályáról. Ha azonban az összes bogár leesik, újra megjelenik a játéktéren egy csapat bogár. Érdemes viszont figyelemmel lenni arra, hogy a kilyukasztott mezőkre már mi sem tudunk lépni, nehogy befalazzuk magunkat! Ha ez mégis megtörténik, még meg van az a lehetőségünk, hogy a kezdőmezőre teleportáljunk, de ilyenkor egy életünk elvész!
A játékot csak billentyűzetről irányíthatjuk: A - balra-fel, Z - jobbra-le, ] - jobbra-le, \ - balra le, SPACE - ásás, ENTER - teleportálás. SHIFT + SPACE - játék megszakítása, ERASE - játék szüneteltetése, bal SHIFT - folytatás.
Sewer Rat
2009 - Lachlan Keown
A játék főhőse egy szürke patkány, akinek a helyszíneken fellelhető összes sajtot fel kell falnia. Ebben többféle ellenfél akadályoz. A legveszélyesebb a macska, aki ugyan nem tud átmenni a sajton, viszont minket próbál követni. A marslakókra különös figyelmet kell fordítanunk, akik viszont ellopják az útjukba eső sajtot. Az ellenfelekkel történő érintkezés energiánkat csökkentik (egy-két ellenfélen át tudunk rohanni). A játék a helyszíneket véletlenszerű sorrendben adja.
Irányítás: billentyűzet (O, P, Q, A), vagy botkormány.
Shanghai
1988 - Detlev & Hauke Ahlgrimm
A Mahjongg rajongói bizonyára örömmel fogadják, hogy Devilsoft játéka mellett egy CPC-s változattal is bővül az Enterprise számítógépen futtatható Mahjongg játékok "kolekciója". Ráadásul kezelhetőségben is egy igen jó programhoz van szerencsénk: a grafika funkcionális, de a játéktér jól áttekinthető! A program kezelése egyszerű, köszönhetően az ikonrendszerű menüknek, melyben a botkormánnyal tudunk navigálni. Cserepet a tűzgomb megnyomásával tudunk kiválasztani (ilyenkor inverz lesz), ha kiválasztottunk két cserepet, a tűz gomb kétszeri megnyomásával ("duplakattintással") tudjuk levenni a tábláról.
Háromféle játékmód közül is választhatunk:

 • SOLITAIRE - egyszemélyes türelemjáték.
 • TOURNAMENT - több játékos több gépen egyszerre ugyanaz a táblát bonthat(ná) le, miután betöltötték ugyanazt azt (ha lenne...)
 • CHALLENGE - két játékos játszik egy gépen. A játékosoknak megadott gondolkodási idejük van, utána a másik játékos következik "lépésen".

A HELP kérhetünk segítséget a lehetséges lépésekről, vagy megtekinthetjük a cserépdarabok jelzéseit is. A SETTINGS menüpontban csak a hangot kapcsolhatjuk ki-be.

Sharpe's Deeds
1987 - Incentive
A történet egy örökség körül forog, miután Ferdinand nagybácsink végrendelete ügyében Somersetbe utaztunk. A végrendelet szerint azonban csak akkor juthatunk örökségünkhöz, ha végrehajtjuk nagybácsink egy rejtélyes feladatát. A történet megérkezésünk után, a csendes falu fogadójában kezdődik.
Sir Fred
1986 - Mikro-Gen

Sir Fred kalandjai némileg eltérnek, mint a Spectrum változattól. A vár felépítése ugyanaz, de a tárgyak "leosztása" eltér attól. A játék spanyol nyelvű ugyan, de ettől ne ijedjünk meg, nem szöveges kalandjátékkal van dolgunk... A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, és billentyűzetről is (TECLADO). A billentyűzetkiosztás: Q, A, O, P - iránybillentyűk, Z - tárgy kiválasztása, tárgy felvétele, N - tárgy használata. Ez utóbbi két billentyűre akkor is szükségünk lesz, ha botkormánnyal játszunk. A játék végén az ESC megnyomásával juthatunk vissza a menühöz!

Skweek
1989 - Loriciels
A Skweek-ek bolygóját jó pár éve megszállták az idegenek, akik galárd módon átszínezték a planéta mind a 99 kontinensét. Most nekünk jutott a komoly és megtisztelő feladat, hogy visszafessüsk a bolygót az eredeti színére. A játék egyfajta Pac Man klón, feladatunk a kontinensek bejárása, és így minden egyes mező befestése. Eközben az idegenek is üldöznek, akiket viszont egy jól irányzott lövéssel elkergethetünk. Az egyes nehézségi szintek (kontinensek) nagyobbak mint a képernyő mérete, lefelé és felfelé haladva scrollozódik a játéktér. A jobb oldali kijelzőn folyamatosan nyomon követhetjük, még hány mezőt kell befestenünk a kontinensen (TILES). Mindeközben egyéb tárgyakat is felvehetünk némi bonuszpontért cserébe. Feladatunkat megadott idő alatt kell teljesíteni (TIME).
Smash
1988 - Goetz Sammet
Egyedi kivitelezésű Boulder Dash játék. A játékszabályok változatlanok, viszont az egész játékteret egyszerre láthatjuk. Így jobban áttekinthetjük a pályát, viszont egy nagyító nem ártana... Mindenesete így legalább megkíméljük magunkat az esetleges "darabos" scroll-tól. Részben a kis sprite-ok miatt viszont nagyon nehéz lerázni a minket kergető szörnyeket.
Emberkénket a botkormánnyal irányíthatjuk, a tűz megnyomásával indíthatjuk a játékot. Az 'A' megnyomásával újraindíthatjuk a szintet, az 'E' megnyomásával visszaléphetünk a menübe. A menüben a botkormány jobbra-balra mozgatásával kiválaszthatjuk a kezdő pályát.
Snooker
1984 - GEM Software

A Steve Davis Snooker-hez hasonló Snooker-játék. A játékot játszhatjuk 6, 10 vagy 15 golyóval, a szabályok azonosak. A Steve Davis Snooker hiányossága volt, hogy fekete-fehér tévéken nem lehetett játszani (ez akkor még hiányosságnak számított...). A problémát itt úgy oldották meg, hogy a program kérésünkre megszámozza  színes golyókat.
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk. Először céloznunk kell, utána a lövés erősségét állíthatjuk be, majd a labda csavarását. A program hibája, hogy a legerősebb lövést beállítva is elég lassan lőjük meg a golyót.

Snowball
1983 - Level 9 Computing
Kim Kimberleyt alakítod, a rendkívüli titkos ügynököt. Küldetésed: baleset vagy szabotázs következtében súlyosan megsérült Snowball-9 csillagközi transzport megmentése. A Snowball űrhajónk fedélzetén, hibernált állapotban érkezünk leendő hőstetteink helyszínére. Amikor a hibernátor felébreszt, rögtön tudod, hogy valami nagyon nem stimmel... A hosszan tartó hibernáltságtól legyengültél és megzavarodtál, de kétmillió utas sorsa a te kezedben van!
Soul of Robot
1986 - Mastertronic
 
Space Ace
1987 - Players
A játék érdekes ötvözete a Meteor Storm illetve a shoot-em-up játékoknak! Az irányítás a Meteor Storm (Asteroids) játékokban megszokott módon történik, körülöttünk azonban nem meteorok, hanem különböző alakú űrhajók repkednek, meghatározott pályán. Ezeket célszerű egy találattal megsemmisíteni, de ha sikerül kikerülnünk őket, rövid körbe-körbe repkedés után szétszélednek, és újabb kötelék érkezik.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel ('K' - forgás balra, 'L' - forgás jobbra, 'G' - előre, SPACE - tűz). A játékot a 'P' megnyomásával indíthatjuk.
Space Froggy
1987 - Players

Egy asztronauta békát irányítva kell (narancssárga) ROM chipeket gyűjtögetnünk egy labirintusban. A zárt ajtókat a kulcsok felvétele után tudjuk kinyitni. A kristályok gyűjtését plusz pontokkal díjazza a játék, egy felismerhetetlen alakú tárgy pedig jutaloméletet ad nekünk. Ha megszereztük az összes chipet, vége a játéknak. Tipikus gyűjtögetős platform játék, sajnos 16 színű (nem színhelyes) grafikával.

A játékot botkormánnyal irányíthatjuk. 'P' - játék szüneteltetése (folytatás: a botkormány tetszőleges irányba döntésével).

Space Froggy 2
1990 - Players
Űrbékáknál nem sokminden történt az előző rész óta: hősünk még midig chipeket gyűjtöget. Apró "újdonságok" azért akadnak: most kétféle zárt ajtóhoz különböző színű kulcsok tartoznak. A jutalompontot és jutaloméletet jelentő tárgyak kinézete is megváltozott.
Space Hawks
1984 - AmSoft / Durell
Egyszerű Space Invaders játék, megmosolyogtató zenével. Praktikus, hogy 8 különböző nehézségi szintet választhatunk. 1 vagy 2 játékos játszhatja (felváltva). Sajnos a játék egy kicsit lassabb a kelleténél, de ez nem zavaró, inkább csak könnyebbséget jelent.
Az irányítás a botkormánnyal történik, az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Space Invaders
1986 - Your Computer
Újságmellékletként jelent meg ez a meglehetősen érdekes látványvilággal kivitelezett Space Invaders játék. 16 színes képernyőn fut (ennek ellenére a színek majdnem teljesen rendben vannak), így a Spectrum átiratokhoz szokott szemeknek mindenképpen üdítően hat, főleg, hogy a kisebb felbontás miatt nagyobbak az idegenek is. A tempó viszont gyorsabb, mint a megszokott, és az idegenek is harciasabban lövöldöznek. Komoly nehezítés, hogy ha elvész egy életünk, a nehézségi szintet újra kell kezdenünk, az összes támadó idegennel! Minimális könnyítés viszont, hogy a fedezéket mi egyetlen lövéssel át tudjuk lőni.
Irányítás: használhatjuk a botkormányt, vagy a következő billentyűket: Z - balra, X - jobbra, SHIFT - tűz, 0 - játék megszakítása, H - játék szüneteltetése (folytatás: S).
Space Mania
1986 - Amstrad Computer User
Manic Miner klón, melynek szereplői ezúttal egy űrhajós, és az őt kergető robotok, idegen élőlények. A játékban megtalálhatók a futószalagok (a nyíl irányába visznek), a leomló (zöld) platók, és újdonságképpen a liftek (piros, UP feliratú mezők). Miután összegyűjtöttük a pályán található - különböző formájú - tárgyakat, a világoskék teleportba kell beleugornunk. Itt is figyelnünk kell, milyen magasból esünk le, mindössze egy embernyi magasságból éljük túl a zuhanást!
Űrhajósunkat a botkormánnyal irányíthatjuk. A játékot a 'P' megnyomásával szüneteltethetjük (folytatás: 'O'). Az ESC megnyomásával a programból léphetünk ki!
Sparse Invaders
1986 - IFIK

Nehéz eldönteni, hogy ez egy "komoly" játék, vagy egy Space Invaders "paródia"? A címképernyőből ítélve inkább az utóbbi... Az elénk táruló látvány valószínűleg a "harcedzett" Space Invaders játékosoknak is szokatlan lesz. A játék nagyon nehéz, bár az elszántabbak némi gyakorlás után akár sikerélményekben is lehet része.
Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel (Ep-n beépített botkormánnyal), lehetséges, lőni a SPACE megnyomásával tudunk. A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk. Játék közben az ESC megnyomásával demo-módba válthatunk.

Spindizzy
1986 - Electric Dreams
Egy eddig felfedezetlen idegen planétán irányítunk egy kutatószondát. A mi feladatunk ennek a meglehetősen furcsa világnak a feltérképezése és egyúttal a fellelhető értékes drágakövek összegyűjtése. Számszerint ez 385 képernyő bejárását és 220 drágakő megszerzését jelenti. Szondánk háromféle alakot tud felvenni, ebből kettő leginkább egy pörgettyűre emlékeztet, míg a harmadik egy golyó. Feladatunkat ugratók, csúszós jég, kapcsolókkal működésbe hozható ajtók, liftek nehezítik. Ugorni önerőből egyáltalán nem tudunk, de a tűz nyomvatartásával nagyobb sebességre tehetünk szert. A feladatra korlátozott idő áll rendelkezésünkre, de minden felvett drágakőért és újonnan feltárt területért plusz időt kapunk.
A játékmenet és a pálya azonos a Spectrum változattal, de a CPC verzió sokkal látványosabb. A képernyőn látható kijelzők elrendezése némileg más, mint a Spectrum változatban és a kezelőbillentyűk is eltérnek:

M - térkép (ezen láthatjuk, merre van még feltáratlan terület, visszalépés: ESC), I - szonda alakjának váltása, SPACE - a szonda megállítása, C - a képernyő színeinek váltása két színséma között, P - játék szüneteltetése, S - pillanatnyi eredményünk megtekintése. A kurzormozgató billentyűkkel nézőpontot tudunk választani. A szondát botkormánnyal irányíthatjuk.
A játék megszakítására nincs külön billentyű, ha nyomva tartjuk a SPACE-t, úgyis hamar "leszívja" az időnket.

Splat
1985 - AmSoft
Úgy tűnik, az Incentive nem a Driller-el kezdte a hóbortos játékok gyártását. Már a "freescape" technikával készített játékaik előtt is keményen dolgoztak a játékosok idegeinek szétcincálásán. Ebben a korai szösszenetben egy növényevő bogár bőrébe bújhatunk. Célunk a játéktéren fellelhető növények elfogyasztása. Bár ez elsőnek könnyűnek tűnik, de a "kamera" folyamatosan mozog, és a játéktér szélet jelentő vízbe nem szabad belecsobbannunk, mert nem tudunk úszni! A játéktér alatt jobb oldalon láthatjuk, (százalékos formában), mennyi növényt kell még elfogyasztanunk, a szint teljesítéséhez. A játéktér minden játékban ugyanaz, de a "kamera" mozgásában ne keressünk rendszert. A növényeken kívül más tárgyakra is lelhetünk, de a zöld pöttyöket nem érdemes felvenni, mert valamikor víz van alattuk!
A játék színkompozíciója kiemelkedően ízléstelen, de ez csak részben az emulátor hibája, CPC-n sem szebb a látvány...

Spy Trek Adventure
1986 - Americana Software Ltd.
Egy nagyon titkos titkosügynököt alakítunk. Egyik kollégánkat két hete megölték aki még halála előtt elrejtette a birtokában lévő nagyon titkos "titkos terveket". A tervek hollétéről jelenleg annyi az információnk, hogy "valahol Európában" vannak (kösz...). A kormány minket bíz meg tehát "valaminek" a visszaszerzésével, ami "valahol" van. Kilétünk annyira titkos, hogy még halálunkat is megszervezik (ép a temetésünkön kezdődik a küldetésünk), új személyazonosságunk: Mike Rodot.
Használható igék: ask, break, buy, chopp, drink, drop, eat, enter, examine, get, give, jump, leave, look, open, pull, push, read, remove, search, show, sit, slide, swallow, swim, take, talk, turn, unlock, wear, inventory, list, load, save, quit, help, graphics, text

A megoldás:
examine lid, push lid, pull curtains, examine suit, search inside pocket, get pill, get wallet, examine wallet, swallow pill, open briefcase, get beard, wear it, get wig, wear it, pull grating hard, enter hole, w, push button, e, e, sit on belt, examine tramp, read sign, give coin (amíg nem kapunk egy kulcsot és esernyőt), get key, get umbrella, e, buy crisps, unyon, get packet, open it, get onion, get passport, w, n, show passport, n, enter plane, w, open drawer, get knife, e, e, talk pilot, peel onion, w (a repülőgép leszáll Párizsban).
leave plane, n, w, read board, enter taxi, eiffel tower), unlock gate, u, d, u, d, u
(fogyókúrázunk), enter balloon (Svájcba repülünk)
u, get spade, enter car, pull lever, e, dig, get rod, examine umbrella, hook umbrella on cable, slide down cable, cast line, get fish, w, give fish to cat, get skis, e, s, u, enter car, pull lever, e, e, drop skis, enter coach
(Velencébe utazunk)
e, e, examine table, get tablecloth, w, ask woman to make habit, get habit, wear it, w, u, u, enter gate, w, get chopper, e, chop goalpost, get pole, s, d, d, s, enter gondola, e, e, get doll, w, w, jump, n, u, u, enter gate, e, give doll, examine bible, w, s, d, d, s, enter gondola, e, e, turn stone, enter passage, ask girl to light candle, get candle, enter passage, w, remove brick

Star Firebirds
1986 - Insight
Közepes színvonalú shot-em-up játék, melyben különböző méretű tűzmadarak az ellenfeleink (bár ez csak a játék címéből derül ki, a grafikából nem annyira...) A program kijelzi, hány ellenséget kell még szétlőnünk, a következő nehézségi szint eléréséhez (BIRDS). Minden űrhajónk rendelkezik egy pajzzsal, amelyet egyszer aktivizálhatunk (a 'fel' irány megnyomásával). A pajzs csak néhány másodpercig működik, de addig sérthetetlenek vagyunk, ellenfeleinket akár le is gázolhatjuk.
Sajnos a program emulátoron egy kicsit lassabb, mint CPC-n! Hmmm... sem a CPC-s, sem a Spectrum változat nem nevezhető a műfaj etalonjának...


Star Fleet
1985 - Computing with the Amstrad
Egy csatornában haladva kell a szemből (egyesével) érkező ellenséges űrhajókat megsemmisíteni. A csatorna csak "díszlet", az nem mozog csak az ellenséges űrhajók. Ha használjuk a fegyverünket, vagy a közelünkbe érő ellenség lő belénk, energiánk csökken. Ennek elfogyása a játék végét jelenti. Energiánkat nem is pótolhatjuk, tehát létfontosságú a pontos célzás. Összesen három szintet kell teljesítenünk, ezek csak a csatorna kinézetében különböznek. A program BASIC-ben íródott, ennek fényében a kivitelezés jónak mondható.
Irányítás: használhatjuk a billentyűzetet (A - fel, Z - le, < - balra, > - jobbra), vagy a botkormányt. Az ESC billentyűt csak akkor nyomogassuk, ha meg akarjuk szakítani a programfutást.
Star Ranger
1986 - Tynesoft
Egyszerű, de látványosan kivitelezett program, mely leginkább a kicsivel feljebb található Planet Rescue programhoz hasonlít. Célunk egymás után leszállni mind a négy leszállóhelyre, majd újra felemelkedni. Eközben kerülgetni kell a felszín felett áthaladó meteorokat. Manőverezés közben üzemanyagunk folyamatosan fogy, de már csak azért is érdemes sietni, mert ha gyorsabbak vagyunk, több pontot kapunk. Ha teljesítettük a feladatot, nehezebb körülmények között folytathatjuk a leszállást. (Először a jobb oldali radar kezd el lövöldözni, majd később meteoreső fokozza a hangulatot.) A legnehezebb (4x-es jutalom szorzót) jelentő leszállópályát kicsit nehéz betájolni, mert az emulátoron nem villog a cél. A szikla belső oldala mellett kell landolni.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel is (Z - balra, X - jobbra, SPACE - tűz, jobb SHIFT - felszállás).

Star Wreck
1987 - C. A. Sharp
A történet során James T Cake kapitány szerepébe bújunk, aki Paralysed űrhajó kapitánya. Küldetésünk izgalmaktól mentesnek ígérkezik: a Dandrox kutatóállomásra szállítunk ellátmányt. A fedélzeten utazik Thracian nagykövet is. Az események azonban nemsokára váratlan fordulatot vesznek...
Starquake
1986 - BubleBus

A Starquake Spectrum tulajdonosoknak már ismerős lehet, Enterprise tulajdonosok eddig kimaradtak a jóból. Elsősorban azoknak javaslom, akik szeretnek hatalmas területen reménytelenül eltévedni! Most az Amstrad emulátor segítségével mi is bolyonghatunk ezen a zűrös, idegen bolygón (Még szerencse, hogy kérhetünk örökéletet!). A program teljesen megegyezik a Spectrum verzióval, még a grafika is szinte azonos.
A játékot játszhatjuk botkormánnyal, és billentyűzettel is.

Steve Davis Pool
1986 - Blue Ribbon
Akinek tetszik a Steve Davis Snooker, az ne hagyja ki ezt a programot sem! A címből már sejthető, ezúttal a népszerű Pool-játékot próbálhatjuk ki számítógépünkön, a program kezelése viszont már ismerős lesz! A játékot egy fehér, egy fekete, 7 piros, 7 sárga golyóval játszák. A program háromféle játékmódot ismer:

ONE PLAYER - 1 játékos szabadon lövöldözheti a fehér golyóval a lyukakba a színes golyókat. Gyakorlásnak tökéletes.

EIGHT BALL POOL: az izgalmasabb, népszerűbb változat. Két játékos felváltva löki meg a fehér golyót, melynek el kell találnia legalább egy színes golyót úgy, hogy az az egyik asztal szélén található lyukba kerüljön. Az a játékos nyer, aki minden saját golyót belőtt a lyukakba, majd végül a feketét is a kijelölt lyukba. Az asztalt egy vonal osztja két térfélre. A kezdő lökésnél az asztal hozzánk közelebbi oldalán bárhova helyezhető a fehér golyó a félkörívben. Az első leesett színes golyó dönti el, hogy melyik játékos játszik tovább az  adott színű golyóval. Érvénytelen a lökés ha:
- a fehér golyó lyukba kerül,
- nem esik le golyó és egyik sem ér falhoz (az asztal pereméhez),
- ha van még az asztalon saját golyó és nem azt találja el a fehér először,
- ha csak a fekete van fent és nem azt találja el a fehér először.
Érvénytelen lökés után a másik játékos következik. Ha a fehér golyó lyukba került, a félkörívben bárhova lehelyezhető a golyó. Ha érvényes lökés után lemegy saját golyó, akkor újra lökhet a játékos, viszont ha nem megy le saját golyó, akkor a másik játékos következik. Miután az összes saját golyó lyukba került, a feketét egy kiválasztott lyukba kell belökni. Ha ez sikerül úgy, hogy a fehér közben nem megy le, akkor nyer a játékos. Veszít az a játékos, aki idő előtt (még van saját golyója az asztalon) lelöki a fekete golyót.

FIFTEEN BALL POOL: ebben a változatban tetszőleges golyót lökhetünk lyukba végig a játék folyammán (színtől függetlenül). Minden lelökött golyóért pontot kap a játékos (kivéve a feketét!)

Sajnos a programnak van egy nagy hibája is: A fehér golyónk, és a sárga golyók nagyon nehezen megkülönböztethetők. Az emulátoron egy fokkal még rosszabb a helyzet, ráadásul a fekete golyó is világoskék színű... Ezért javasolt a BIAS beállítása egy olyan színkompozícióra, hogy az - elméletileg - sárga golyók rózsaszínűek legyenek!
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (O, P, Q, A, ENTER), és botkormánnyal is.

Stock Market
1985 - AmSoft / Argus Press Software
A Tőzsde c. játékhoz hasonló üzleti-játék. Négy bányatársaság részvényeivel kell kereskednünk, hogy megsokszorozzuk induló, 1000 Fontos vagyonunkat. A játék körökre osztott, a kereskedés után híreket kapunk a négy bányatársaságot érintő eseményekről. Az események véletlenszerűen következnek be.
A játékot 1-6 játékos játszhatja. Akkor igazán érdekes, ha többedmagunkkal játszunk!
Stretcher II: Mr. Line's Revenge
1992 - Pipeline
Klasszikus kígyós játék, melyben egy egyre hosszabbra hízó kígyóval kell felfalnunk a pályán látható elemózsiát. Ha mindent megettünk, nehezebb pálya következik, több fallal, akadállyal. Eközben nem ütközhetünk sem a farkunkba, sem akadályba. A játék kivitelezése több mint morbid: a felvehető (villogó) tárgyak egyetlen pixel méretűek (4 színes üzemmódban)! A játék így gyakorlatilag használhatatlan...
Az abszolút elszántak botkormánnyal irányíthatják kígyójukat.
Strip Poker 2
1988 - Anco Software

Pókerjáték. Két hölgyemény közül választhatunk, kiről akarjuk lenyerni a ruhát. Míg a C64 és Spectrum tulajdonosok körömrágva pókereztek annak idején, hogy lenyerjék a lányok ruhadarabjait, az Enterprise tulajdonosok idáig kimaradtak a jóból. Most bepótolhatjuk az izgalmas (?) kártyacsatákat. A csajok nem szívbajosak, ha blöffölni kell, nyugodt szívvel tegyük meg mi is!
Mai szemmel talán kicsit meglepő, miért voltak olyan népszerűek ezek a játékok...

Sub
1986 - Gasoline
Egy búvárral kell úszva, a szigonypuskánkkal lelőni a szemből érkező "vadállatokat". Ha bármelyik élőlény hozzánkér, energiánk csökken. Egyetlen életünk van, ha elfogy az energiánk, vége a játéknak!
A játék indítása előtt kiválaszthatjuk, hogy billentyűzettel (CLAUIER), vagy botkormánnyal (MANETTE) irányíthatjuk: E - fel, C - le, P - jobbra, I - balra, SPACE - tűz.
Subterranean Striker
1985 - AmSoft / Insight

Egy föld alatti ellenséges bázisról kell repülőnkkel kiszabadítani fogva tartott társainkat. Szűk átjárókon keresztül kell navigálni az öt nehézségi szintet rejtő bázisban. Minden nehézségi szinten 8 társunkat kell kimenteni, csak ezután nyílik meg az átjáró a következő szintre. A játéknak létezik Spectrum verziója is, grafikailag azonban jelentősen eltér a két verzió. A grafikai megvalósítás eltéréseiből adódóan a játéktér is némileg más a két verzióban. A kijelzők ugyanazok, csak az elrendezés tér el (a térkép a képernyő tetejére került). Összességében az Amstrad verzió jobban játszható, bár ez is nehéz lesz!
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk, az ESC megnyomásával kiléphetünk a játékból.

Super Chess
1984 - Thought Software
Sajnos elég gyengécske sakkprogram. (Spectrum-on, illetve ZX-81 en kezdte pákyafutását.) A gép elleni játék mellett lehetőségünk van helyzetek beállítására és "elemzésére" (bár ez erős dicsérő túlzás). 7 nehézségi szint közül választhatjuk ki a gép játékerősségét, de a legerősebb, 6. fokozat a program saját bevallása szerint képes akár 24 órát (!) is gondolkozni egy lépésen, tehát ez inkább elméleti lehetőség... Gyengébb fokozatban viszont botrányosan gyengén játszik a gép. Lépésünket a koordináták begépelésével adhatjuk meg. Az 'X' megadásával kiléphetünk a partiból, az 'S' megnyomásával rábírhatjuk a gépet, hogy maga ellen játszon. Ilyenkor az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a programot önfeledt játszadozásában, és újra mi léphetünk.
A program indulása után kérhetünk segítséget, ahol elolvashatjuk az analízis üzemmódban használható funkciókat.
Super Pac
1986 - Loisitech
Valamilyen rejtélyes oknál fogva Super titulussal látta magát el ez a Pac Man játék, pedig a kép alapján teljesen átlagos klónt kapunk. Ez annyira igaz, hogy a játékmenet teljesen szabványos, kivéve azt, hogy ha nem nyomunk iránybillentyűt emberkénk megáll. Ez egy kicsit meg is nehezíti az irányítást. A menüben kiválaszthatjuk, hogy 1 vagy 2 játékos játszik-e, illetve a nehézségi szintet.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel ('A' - fel, 'Z' - le, ',' (vessző) - balra, '.' (pont) - jobbra.
Super Sam
1985 - Alligata
 
Survivors
1988 - Atlantis Software
A történet egy atomháború után zajlódik. Egy megrongálódott hibernációs kamrában kell kiszabadítanunk az ott lehibernált embereket, akik épségben túlélték a háborút. A mentéshez három robotot használhatunk fel, akik más-más funkciót képesek ellátni:
- Az 1. robot a törmelékeket tudja kiásni az útjából. (A másik két robot csak a kiásott területen tud közlekedni). Vigyázzunk, ha kiássuk a törmelékeket egy szikla alól, az leesik.
- A 2. robot az utunkat álló szikladarabokat tudja arrébbtolni, ha a szikla mögött nincs semmi.
- A 3. robot a hibernált embereket megközelítve kiteleportálja azokat a kamrán kívülre, ahol az orvosok már várják a túlélőket.
Feladatunkat meghatározott idő alatt kell teljesíteni, amit a képernyő jobb oldalán figyelemmel kísérhetünk. Itt láthatjuk azt is, hány embert kell kimenekítenünk.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, vagy billentyűzettel is. Az ERASE megnyomásával szüneteltethetjük a játékot, ha kétszer nyomjuk meg, egy életünk árán újrakezdhetjük a szintet (ha befalaztuk magunkat). A robotok között a, '1', '2', '3' számbillentyűkkel, vagy a tűzgomb megnyomásával tudunk.
Igen ötletes, ugyanakkor igen sok fejtörést igénylő program, aki szereti a kemény fejtörőket, azoknak érdemes kipróbálni! A játéknak létezik Spectrum verziója is.
Synchronous
1987 - Bretagne Edit'Press
Igen egyszerű, francia nyelvű Arkanoid játék. Játszhatjuk billentyűzettel (1-es menüpont: kurzormozgató billentyűk + bal SHIFT), vagy botkormánnyal (2-es menüpont). A 3-as menüpont kiválasztásával megtekinthetjük a táblákat (mind az ötöt...).
The Talisman of Power
1991 - Wow Software
 
Tanium
1988 - Players

Átlagos kivitelezésű shot-'em-up játék. A játéknak van Spectrum verziója is, a két verzió közt csak grafikában és hangokban van eltérés. A játékmenet nem túl változatos, és nem is túl gyors, egy idő után unalmassá válhat. Az ellenséges űrhajók viszont szép nagyok...
A játékot játszhatjuk billentyűzetről (Q, A, O, P, SPACE), vagy botkormányról.

Tchernmisland
1987 - Raphel & Oliver Gutierrez
 
Theseus
1986 - 50/50 Club
 
Timebomb
1984 - Black Knight
A játékszabályok ugyanazok, mit a korábban ismertetett Gridtrap-ban, csak a grafika más. Most bombákat kell hatástalanítanunk (a rajtuk olvasható szám jelzi a robbanásig hátralévő időt). A csizmák, zászlók, halálfejek szerepe ugyanaz. Szimpatikus, hogy a menüben beállíthatjuk a nehézségi szintet, és, hogy melyik pályától kezdjük a játékot.
A játékot billentyűzettel irányíthatjuk, azt tetszés szerint definiálhatjuk.
Time Traveller
1990 - Amstrad User
Időgéppel indulunk kincskeresésre a középkorba, nulla felszereléssel...

Megoldás:
S, SWIM LAKE, S, S, S, W, EXAMINE ANIMAL, GET PIG, E, E, N, E, EXAMINE WOMAN (boszorkány), ASK WOMAN, GIVE PIG (kapunk egy mágikus szót), W, W, W, W, N, N, JUMP ABYSS, W, W, W, S, SAY BERYLDA, LOOK, GET BAG, GET KEY, N, E, E, N, N, E, E, N, E, E, S, S, E, E, E, E, E, E, EXAMINE WELL, LOOK, GET COIN, W, N, E, BUY SWORD, W, W, N, GIVE SWORD, S, GET PLANK, EXAMINE PLANK, E, S, W, W, S, S, S, E, E, GIVE BAG (megkapjuk a jelszót), W, W, N, N, N, W, LAY PLANK, N, N, N, E, SAY TIBERIUS, E, U, W, EXAMINE ARMOURY, LOOK, GET SILVER KEY, E, N, UNLOCK DOOR, E, EXAMINE CHEST, UNLOCK CHEST

Timelord
1986 - Alpha Omega
A széthullott időgépünk 4 darabkáját kell megkeresnünk egy szörnyekkel telezsúfolt labirintusban. A játékmenet hasonló a Lands of Havoc-hoz, de annál sokkal frusztrálóbb. A labirintus egyes termei szinte tökegyformán néznek ki, csak pár tábla segíti a tájékozódást. A szörnyek egy részét ugyan hatalmas gránátokkal lelövöldözhetjük (persze rögtön újra megjelennek), más szörnyeket viszont csak kikerülni lehet. A minket ért sérülések az oxigénünket fogyasztják, de amúgy is minden lélegzetünkkel fogy, folyamatosan pótolni kell. Az átjárókat pontosan be kell célozni, mert főhősünk könnyen beleakad a falak széleibe...
Top Secret
1987 - Incentive
 
Top-Worm-Racer
1988 - Alexander Stroh
Jólismert kígyós játék, melyben egy kígyónak kell felfalni az ehető pöttyöket, a sok evéstől persze egyre hosszabbra hízik. A mutatványt nehezítésképpen egy labirintusban kell előadnunk, a Python Pete c, változattól eltérően azonban itt a falnak sem szabad nekiütközni! Bár a tempó nem túl gyors, a pálya hatalmas, így előbb-utóbb úgyis bele fogunk zavarodni a kanyarodásba, és kezdhetjük elölről az egészet... Érdekesség, hogy a program mérete mindössze 4 kb!
A kígyót a botkormánnyal tudjuk irányítani.
Town in Fear and Panic
Miután Rombstone City előző Seriffét a vadnyugat talán leghírhedtebb banditája, Billy the Kid orvul lelőtte, a város új balekot, márminthogy Serifft keres. Elvállaljuk a megbízatást, és megküzdünk a bandítákkal?
A játék igen egyszerű: fegyverpárbajt kell vívnunk az egyre veszélyesebb banditákkal. A párbaj annyiból áll, hogy a célkeresztet a jobb alsó sarokból a banditára visszük és lövünk, lehetőleg gyorsabban, ahogy ezt az ellenfelünk megteszi... Minden legyőzött banditáért egyre magasabb vérdíjat kapunk, de az elhasznált lőszerért is fizetnünk kell (darabja 10 dollár!). Ha nagyon ügyetlenek vagyunk és egy párbajban elpuffogtatjuk a fegyverünkben lévő összes lőszert, az több, mint kellemetlen. Természetesen az egyre ügyesebb banditák egyre gyorsabban lőnek! Szerencsére azért az ellenfeleink sem találnak el mindig az első lövésre.
Az irányítás a külső botkormánnyal történik.
Traffic (UK)
1985 - AmSoft

London belvárosának közlekedését irányíthatjuk a játékban, a közlekedési lámpákat manuálisan állíthatjuk. Nekünk kell biztosítani a zavartalan forgalmat. Persze nem lesz túl könnyű dolgunk, a belvárosi forgalom bizony alaposan próbára fog tenni! A játék addig tart, amíg valahol nagyon súlyos dugót nem okozunk. (Erre szirénázó hangjelzés is figyelmeztet, ilyenkor gyorsan tennünk kell valamit a kocsisor csökkentése érdekében.) A kereszteződések között a botkormánnyal tudunk váltani (az aktuális piros), a tűz megnyomásával válthatjuk át a lámpákat. A képernyő szélén az út melletti számláló azt mutatja, hány kocsi áll a sorban, ami már nem fér ki a képernyőre. Ha huzamosabb ideig (az elért pontszám függvényében) tudjuk biztosítani a forgalmat, nehezebb városrészre vezényelnek minket.
Bár a program grafikája és hangjai "funkcionálisak", mindenképpen próbáljuk ki a programot, már csak a remek - nem mindennapi- ötlet miatt is!

Traffic (FR)
1985 - AmSoft
A TRAFIC francia nyelvű változatában csak a címképernyő más, a játék ugyanaz. Nagy előny viszont, hogy itt az út jobb oldalán közlekednek a járművek, ami azért mégiscsak jobban megszokott a mi szemünknek.
Trap 'Em
1985 - Your Computer
Első pillantásra Pengo-játéknak gondolnák a Your Computer magazinban begépelős formában megjelent játékot, a látszat azonban csal! A feladatunk ezúttal az, hogy a minket kergető szörnyeket körbezárjuk a kövekkel. A Pengo-hoz képest több változás is van, amit meg kell szokni: A köveket természetesen most is csak tolni tudjuk, de egyszerre többet is bírunk mozgatni! A szörnyek célirányosan felénk akarnak rohanni (ezt ki is kell használni amikor csapdába csaljuk őket), és nem csak vízszintesen-függőlegesen tudnak lépni, hanem nyolc irányban, azaz átlósan is! Minden pályán három szörnyet kell befalazni, de az egymást követő nehézségi szinten a szörnyek egyre gyorsabban mozognak és egyre kevesebb a szikla. A köveket véletlenszerűen rakja ki a program, tehát ne csodálkozzunk, ha a sarokból induló szörnyek közül valamelyik már kezdéskor be van falazva. A pontszámunkat egy hasáb jelképezi, mellette a nyíl az éppen aktuális pontrekordot. A játék végeztével számszerűen is láthatjuk az elért eredményünket.
Igen élvezetes program, Bomber Man rajongók remekül elszórakozhatnak vele.

Irányítás: A játékot a SPACE vagy a botkormány tűz gombjának megnyomásával indíthatjuk. Előbbi esetben főhősünket a beépített botkormánnyal, utóbbi esetben a külső botkormánnyal irányíthatjuk. Az ESC billentyűt ne nyomogassuk, mert megszakítja a prografutást.

The Traveller
Recreation Re-Creation Software

Kincskeresős kalandjáték.

GET COIN, S, E, E, GET BOOTS, S, W, W, W, EXAMINE BARN, LOOK, GET LAMP, E, N, W, W, LIGHT LAMP, W, W, S, GET EQUIPMENT, N, E, E, E, E, S, S, E, GIVE BOOTS, GET NET, S, E, READ NOTICE, W, EXAMINE PICTURE, S, CAST NET, GET FISH, N, W, GIVE FISH, GET KEY, W, S, GIVE COINS, ENTER BOAT, E, E, S, S, S, WEAR EQUIPMENT, D, GET CROWBAR, U, N, W, W, W, D, S, E, UNLOCK DOOR, S, GET VASE, BREAK DOOR, N, E, E, E, N, U, E, E, CLAIM REWARD

Las Tres Luces de Glaurung
1986 - Erbe Software
 
Tribble Trouble
1985 - AmSoft
A játékot a Commodore tulajdonosok Mayhem címen ismerhetik.
A történet szerint egy személyszállító űrhajó kapitánya vagyunk, amely Blibbeket szállít egy túlnépesedett planétáról egy másik csillagrendszerbe. Balszerencsére a szobájuk ajtaja elvetemedett, és a Blibbek össze-vissza császkálnak a csőrendszerben. Feladatunk, hogy megakadályozzuk a furcsa lényeket a randalírozásban. Ezt megtehetjük, ha a középen található, ellipszis alakú scannert a bal felső sarokban lévő Coerco-Stasis-Grille-re (CR-rácsra) vezetjük. Vegyük fel a rácsot, majd a tűz gomb nyomvatartásával próbáljuk olyan helyen vinni, ahol a Blibbek mozgását megakadályozhatjuk. Vigyázzunk, a scannert a rács nélkül félrelökik!
A baj sohasem jár egyedül. Ahogy a Blibbek első hullám elcsitult, kiderül, hogy egy Wafoid került az űrhajóba. A Wafoid megállíthatatlan, s könyörtelenül félrelöki a rácsot. Ilyenkor mehetünk vissza újra felvenni.
A Blibbek harmadik hullámával robotok lépnek az űrhajóba. Vigyük a scannert a robotokra, miközben nyomjuk a tűzgombot (ha nem nyomjuk, félrelöki a scannert). A rácsot akkor is arrébb taszítja, ha a tűz gombot nyomvatartjuk.
Őszintén szólva a játék elég sületlen ötlet... A játékot botkormánnyal irányíthatjuk.
Tron 90
1990 - Dominique Liard
Egyszerű kivitelezésű Tron (pl. Blind Alley). A gép ellen küzdhetünk, a tempó azonban igen gyors, így a játék nagyon nehéz. Szerencsére azért a gép is hibázik időnként. A pályán minden győzelmünk után egyre több akadály lesz. A jobb alsó sarokban a körülöttünk lévő mezőket láthatjuk "kinagyítva", de pont a gyors tempó miatt ez használhatatlan.
Az irányítás botkormánnyal történik.
Turbo Esprit
1986 - Durell

A Turbo Esprit Spectrum-on is nagyon látványos programnak számít, nincs ez másképp a CPC-s változat esetében sem! Igazság szerint a Spectrum verziónak talán jobban sikerült a grafikája, de panaszra így sincsen okunk.
Autónkat "kormányozhatjuk" botkormánnyal, vagy billentyűzettel is: S - gyorsítás, A - lassítás/hátra, J - balra, L - jobbra, K - tűz, M - térkép ki/be.

Turbo-Pacman
1987 - Andreas Zallmann
Egyszerű Pac Man játék, a címben szereplő TURBO kifejezés szemmel láthatóan nem a színvonalra vonatkozik, hanem arra a tényre, hogy a tűz gomb nyomvatartásával emberkénk nagyobb sebességre kapcsol. Erre szükségünk is lesz, mert a szellemek elég rámenősek...
Az irányítás botkormánnyal történhet.
Twins
1991 - Black System

Nagyon egyszerű shot-em-up játék, egy csipetnyi furfanggal tarkítva. A jobbról érkező repülő ellenfeleket kell lőni. Űrhajónk pajzsa megadott energiával rendelkezik, amely ellenséggel érintkezve természetesen csökken. Energiánk azonban akkor is csökken, ha nem pusztítjuk az ellenség repülőit kellő hatásfokkal! Sok munka modjuk nem volt a programmal, majdnem ugyanaz, mint a Black System egy korábbi játéka: a Dark Pover.
Az űrhatót a botkormánnyal irányíthatjuk, az ESC megszakítja a játékot.

The Ultimate Fight
1987 - Y. Baudoin
A játék Enterprise tulajdonosoknak már ismerős lehet Western Game címmel. A közös ős, azonban egy régi Spectrum játék, a Highnoon. Két cowboy vív párbajt. A képernyő két szélén állnak fel, mozogni csak függőlegesen tudnak. Mindkét játékos fegyverében 6 lőszer van. Ha rövid ideig nem tüzelünk plusz töltényt kapunk. Az a cowboy nyeri a fordulót, aki eltalálja ellenfelét. Újítás, hogy csak akkor tudunk lőni, ha előbb legugolunk. (Az ellenfél felé kell nyomni a botkormányt).
A fordulók véletlenszerűen megrajzolt helyszíneken zajlanak. A legtöbb tereptárgyat több lövéssel le lehet rombolni.
A játékot csak két játékos játszhatja. A bal oldali cowboyt botkormánnyal, a jobb oldalit a kurzormozgató billentyűkkel (SPACE - tűz) tudjuk mozgatni.
Uranium
1986 - Inconnu
Holdjárót irányítunk egy barlangrendszerben, feladatunk az Urániumot tartalmazó konténerek elszállítása a bázishoz. Járművünk természetesen rakétahajtású. Az urániumot tartalmazó konténereket csak egyesével tudjuk a nekünk szimpatikus bázisra (BASE) szállítani, ugyanis ilyen platformból többet is találunk. Járművünk üzemanyagkészletét a bázison nem tudjuk feltölteni, ezt a FUEL feliratú platformokon tudjuk megtenni (ebből is többet találunk, célszerű a könnyebben megközelíthető helyeken lévőket előnyben részesíteni).
Szórakoztató játék lenne, igazság szerint két negatívumot lehet megemlíteni: apróság csak, hogy a játék spanyol nyelvű, de az a pár szó tényleg adja magát: PUNTOS - pontszám, VIDAS - életek száma. Nagyobb gond, hogy a játék nagyon nehéz. A kép még a barlang felsőbb régióiból van, lefelé haladva egyre szűkebb átjárók vannak... Az urániumot tartalmazó konténerekre is nagyon pontosan kell rászállni!
Irányítás: A - balra, D - jobbra, jobb SHIFT - hajtómű. Játék indítása: SPACE
Ha nem indítjuk el a játékot, a demó-módban megnézhetjük az egész barlangrendszert, ebből szintén a SPACE megnyomásával léphetünk ki.
Venom
1988 - Mastertronic

Armosin Földjének jövőjét beárnyékolta a gonosz Trakalan, aki hataloméhségből a békés királyságra tört. Nekünk egy bizonyos Arrell-t kell kiszabadítani a fogságból, aki a birodalom népének utolsó reménye... A történet tehát a szokásos, egy szöveges kalandjátékhoz éppen megfelelő. Nem szokványos viszont maga a program! A kiadandó parancsokat nem begépelnünk kell, hanem a jobb oldali menüből kell kiválasztani a parancsokat a kurzor segítségével (kiválasztás SPACE). Sajnos a kurzor elég lassan mozog, de ez nem az emulátor hibája! A történetet hangulatos képek színesitik.

W.A.R.
1986 - Martech
Meglehetősen érdekesen kivitelezet shoot-em-up játék. Ez persze nem jelenti azt, hogy jó is: a játékképernyő érthetetlenül kicsi, hiába fut 4 színes üzemmódban a játék, teljesen áttekinthetetlen mi történik éppen... Minden életünk elvesztése után megjelenik egy menü, amiben olyan "nélkülözhetetlen opciók" vannak, mit a pontszámunk, rekord pontszám, életeink száma (mintha nem fértek volna el a képernyőn...) A PLAY GAME opcióval az adott szint elejétől folytathatjuk a játékot. Felejthető produkció, akárcsak a Spectrum változat.
A játékot irányíthatjuk botkormánnyal, billentyűzettel ('Q' - fel, 'A' - le, ',' (vessző) - balra, '.' (pont) - jobbra, SPACE - tűz, vagy kurzormozgató billentyűkkel. Irányíthatnánk továbbá egérrel!
The Willow Patern
1985 - Firebird
A Japánban játszódó történetben Chang a hős szerelmes, Koong-Shee hercegnő megszöktetésében mesterkedik. Meg kell keresni a hercegnőt, a megfelelő kulcs birtokában kiszabadítani, majd eljutni egy hajóig, amivel elmenekülhetünk. Küldetésünket szamurájok, és a hidakat őrző óriások nehezítik. A harcosokat legyőzhetjük, ha hozzájuk vágunk egy kardot. Kardot gazdátlanul találhatunk az úton, vagy felvehetjük az ellenfelünk által elhajított, de célt tévesztett kardot is. A játékmenet és a labirintus azonos a Spectrum változattal.
A játékot botkormánnyal, vagy billentyűzettel (O, P, Q, A, SPACE) irányíthatjuk.
Winter Wonderland
1986 - Incentive
Repülőgépünkkel lezuhantunk egy hómezőn. Nem sok használható dolog marad a roncsokban és a rádiónk is tönkrement, nem tudunk segítséget kérni. Amit találunk a roncsok között, ne felejtsük magunkhoz venni (GET ...)! Ha rossz felé indulunk, jégre tévedünk ami beszakad alattunk és a hideg is hamar végezhet velünk.
Wiz-Biz
1987 - Alternative Software
 
Wooky and Moty
1987 - CRL
 
Wordhang
1984 - Bourne Educational Software
Egyszerű szókitaláló játék. Tökéletesen megegyezik az Enterprise verzióval.
World Cup
1985 - Artic
Sajnos Enterprise-on elég kevés fociprogramot futtathatunk, és azok sem túl jó minőségűek. A két leghasználhatóbb darab is Spectrum átirat (Match Day II, Gazza II). Nos a focirajongók nem ettől a programtól fognak jobb kedvre derülni, egy rendkívül egyszerű programmal van dolgunk. A program lehetőséget ad egy világbajnokság lejátszására kieséses rendszerben. A kivitelezést nevezhetjük akár "szerénynek" is. Érdekes módon 6 fős csapatok fociznak, egymás ellen, a grafika, hang felejthető, a játékosok nem mindig úgy mozognak, ahogy kellene nekik (leginkább állva várják, hogy a labda a közelükbe kerüljön). A nézőtér felett látható fehér szám a hátralévő időt mutatja, félidőnél térfélcsere van. Ha veszítünk, elbúcsúzhatunk a további küzdelmektől. Ha a játékidő végén az eredmény döntetlen, hosszabbítás következik, mely az első lőtt gólig tart.
A játékot akár 8-játékos is játszhatja egymással, az indítás után mindenki kiválaszthatja, melyik csapatot kívánja irányítani. Ha két játékos játszik egymás ellen, az egyik játékos botkormánnyal, a másik billentyűzettel irányíthatja csapatát (A - balra, D - jobbra, W - fel, X - le, S - tűz). Az '1' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot, a '2' megnyomásával ki-bekapcsolhatjuk a zenét, ami egyébként nagyon nem illik egy fociprogramhoz.
Wreckless Roger
1986 - Blaby Computer Games
Rogers, a bátor űrhajós, felfedezőútja során leszállást hajt végre egy eddig ismeretlen bolygón. Legnagyobb sajnálatunkra a bolygót meglehetősen barátságtalan lények lakják, akik űrhajóját rögtön el is lopták, majd 5 darabra szétszerelve föld alatti labirintusukban rejtették el. Mivel gyalog elég körülményes lenne hazajutni, Rogers barátunk elindul, hogy visszaszerezze űrhajóját (mind az öt darabot). Nehezményezésének lézerfegyverével ad hangot, mellyel a föld alatti járatokban repkedő idegeneket eliminálhatja. Ha megsemmisítettük egy teremben ránk támadó összes idegent, csak akkor tárulnak ki a szomszédos szobákba vezető átjárók! A hátunkra szerelt jetpac-el tetszőlegesen manőverezhetünk, és szerencsére hajtóanyaga is korlátlan, akárcsak fegyverünk energiája.
Űrhajósunk irányítása a botkormánnyal történhet, a megnyíló ajtók közül a kurzormozgató billentyűkkel választhatjuk ki, merre szeretnénk továbbhaladni.
Sajnos rendkívül ötletszegény, unalmas játék!
Wriggler
1985 - Blaby Computer Games
A Wiggler címről minden Enterprise-tulajdonosnak a "kukacos" játék jut eszébe. Ezen névrokon játéknak azonban semmi köze kedvencünkhöz, egy "sima" Centipede klón, abból viszont egy jobban sikerült darab.
A játékot billentyűzettel irányíthatunk, amit a menüben az 'R' megnyomása után definiálhatunk., Az 'I'-vel instrukciókat kérhetünk. A 'tűz' megnyomásával indíthatjuk a játékot. 'P' - játék szüneteltetése (folytatás: ENTER), ESC - játék megszakítása. Névbeírásnál a program csak nagybetűket fogad el, tehát a jobb SHIFT-et nyomva kell tartanunk!
Yabba Dabba Doo! - The Flinstones II.
1986 - Quicksilva
 
Zarxas
1987 - Chip
Egy kicsinosított, francia nyelvű Lode Runner klónhoz van szerencsénk. A játékszabályok azonosak, egyetlen változással: mindig csak azt a kincsesdobozt tudjuk felvenni, amelyik éppen "radarozik" (a grafikából rá fogunk jönni, ez mit jelent...). Talán mondanom sem kell, hogy ez jelentős nehezítés!
A játékot botkormánnyal irányíthatjuk a menüben a jobbra-balra irányokkal kiválaszthatjuk a kívánt pályát (összesen 42 pálya van!), a függőleges irányokkal a játék sebességét (1 - a leggyorsabb, 10 - a leglassabb). Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
Zoids
1986 - Martech
 
Zone
1989 - Black System
A játék két külön betölthető részt tartalmaz. Az első részben egy talpig felfegyverzett holdjáróval kell megközelíteni az ellenség bázisát, miközben vadul lövöldözünk, mindenre, ami mozog. Járművünkön két fegyver van: az egyik előre, a másik kicsit felfelé lő. A kerekes járművektől szokatlan, hogy ugrani is tudunk, de erre szükségünk is lesz az úton heverő rengeteg akna miatt. (A program ötletét minden bizonnyal a Silkworm adta). Az első szint végén kapunk egy kódot: 34129, de ezt a második rész nem kéri...
A második részben kiszállunk az autónkból és gyalogosan indulunk útnak, hogy leszámoljunk a nagy csúnya szörnyekkel. A nem túl jóképű szörnyek elég szívósak, jó sok találat kell nekik. Nagyon nehéz játék, örökélet nélkül nincs esélyünk. A menüben a 'J' megnyomásával botkormányt választunk ki, a 'K' megnyomásával billentyűzetet (de nekem a billentyűzet nem működött. Az ENTER-el viszont szüneteltethetjük a játékot.) Az első részt az 'S' megnyomásával indíthatjuk.