Digger Dan

1983 - Ocean Software Ltd.

akció

Spectrum (16k)

Enterprise

 

Az Ocean Software egyik első Spectrum gépre készült játéka egy Space Panic arcade játék klón. A megjelenés éve 1983, így a program "remekül" kihasználja a 16K-s Spectrum lehetőségeit...
A vakmerőségéről híres Dan-nak veszélyes feladat jutott. Egy bányában csúnya szörnyek találtak, amelyeket nekünk kell elkapni. A szörnyek nemcsak csúnyák, de erősek is, így feladatunk teljesítése érdekében ravasz cselt kell alkalmaznunk: csapdába kell csalnunk a szörnyeket! Ezért nem plazmafegyvert, hanem ásót viszünk magunkkal, amellyel lyukakat áshatunk a bánya szintjein. Ha ezekbe a lyukakba beleesnek a szörnyek, már könnyű lesz velük elbánni, csak párszor jól meg kell csapkodni őket.
A szörnyek (nagyjából) véletlenszerűen rohangásznak össze-vissza, így nem teszik meg azt a szívességet nekünk, hogy csak úgy belesétálnak a csapdánkba. Dan bármilyen magasból leeshet a kiásott gödrökön át, viszont ha elkapnak minket, elvész egy életünk. További bonyodalom, hogy a bányában folyamatosan fogy az oxigén. A játékképernyő alatt látható (OXYGEN) sáv tulajdonképpen a feladat teljesítésére rendelkezésre álló időnket jelzi. Ha a gép jó hozzánk, időnként kirak a játéktérre egy oxigénes-palackot, amelyet felvéve plusz időhöz jutunk. Ásónkkal nemcsak gödröket tudunk ásni, de be is tudjuk temetni őket. Ha rájövünk, hogy rossz helyen ástunk, betemethetjük magunk előtt a gödröt. Ha egy szörny beleesik egyik csapdánkba, oda kell rohanni hozzá - és szintén a "betemetés" funkciót használva - párszor "megsimogathatjuk" ásónkkal, így meggyőzve, hogy nem ez a bánya az ideális tartózkodási hely számára. Ha lassúak vagyunk a szörny egy idő után kimászik a gödörből, és folytatja tovább ámokfutását (a gödör betemetődik).
Ne felejtsük el, hogy mi leugorhatunk a kiásott lyukon, nem törjük össze magunkat! Talán azt sem kell mondani, hogy a legalsó szinten nem tudunk ásni. Ha elkaptuk az összes szörnyet, nehezebb szint következik. A játékban négyféle szörnnyel találkozhatunk (Easy, Harder, Fast, Smart).
Sajnos a játék csak billentyűzetről játszható, melynek kiosztása a következő:
Q - fel O - balra
A - le P - jobbra
D - ásás F - gödör betemetése
SPACE + 0 - kilépés a játékból
A játék az ENTER megnyomásával indítható.

Örökélet: POKE 25559,0
Nem fogy az Oxigén: POKE 26363,0