1987 - Imagine

Ügyességi

Spectrum (48k)

Ha van program, amit nem kell senkinek bemutatni, az a Breakout. Az Atari 1976-ban elkészült játéka tulajdonképpen egy Pong ihlette egyszemélyes falbontó játék. A játékot számtalan változatban, minden létező platformra megírták, Spectrumra az egyik legismertebb az Arkanoid arcade játék konverziója. Célunk (bár nem valószínű, hogy lenne olyan ember aki ezzel nincs tisztában) a képernyő alján elhelyezkedő "ütővel" a labdát úgy irányítani, hogy az a téglákhoz pattanva eltüntesse azokat. Ütőnket csak vízszintesen tudjuk mozgatni. Ha a labda leesik mellettünk, elvész egy életünk. Mindez egy űrbéli sci-fi történettel van nyakon öntve, miszerint az Arkanoid anyaűrhajó megsemmisülése után a Vaus űrhajóval kell szembeszállnunk a Dimenzióváltóval, hogy megfordíthassuk az időt - így megmentve az Arkanoid-ot.
Betöltés után - verziótól föggően - megjelenik egy kérdés, hogy Kempston botkormánnyal akarjuk-e irányítani a játékot. Nemleges válasz esetén Sinclair illesztőt (1. port) vagy a billentyűzetet használhatjuk: Z, V - balra, B, M, SPACE - jobbra, A, L -tűz. Ezután a pontszámtáblát tekinthetjük meg, amire megfelelő eredmény elérése esetén nekünk is lesz alkalmunk feliratkozni (bár addig még kell egy kicsit gyakorolni). Egy újabb gomb megnyomása után elolvashatjuk a játék történetét, miszerint az anya-űrhajónk megsemmisült, és mi a világűrben bolyongunk. Hogy ez a történet hogy kapcsolódik a falbontó játékhoz mindenkinek a fantáziájára bízom...
A labdát a tűz gomb megnyomásával (ha ezt nem tesszük meg, egy pár másodperc után a labda magától is elindul) a labda megindul a maga útján. Ha a labda egy téglába ütközik az esetek döntő többségében eltűnik, és a labda irányt változtat. Némely esetben eltűnik a tégla, de betűvel jelölt konténer hullik belőle alá, amelyet felvéve különböző dolgok történhetnek:

  • E: Az egyik legörvendetesebb esemény, ha az "ütőnk" mérete kétszeresére változik, így sokkal könnyebb a játék.
  • C: A labda akárhányszor hozzánk ér, megáll, így lehetőséget adva a célzásra.
  • S: Lelassul a labda mozgása. Ez főleg akkor örvendetes, ha már kellően begyorsult a labda.
  • D: Három labdával játszhatunk egyszerre. Csak akkor veszítjük el az életünket, ha az utolsó is leesett.
  • L: Duplacsövű lézerágyút kapunk (ilyenkor megváltozik az ütő mintázata). A tűz gomb sűrű nyomogatásával pillanatok alatt lebonthatjuk a pályát.
  • B: A játékteret szegélyező fal oldalán átjárót nyit a következő szintre.
  • P: Jutalom élet.

Ezeket a tulajdonságokat nem lehet "halmozni", egyszerre csak egy lehet a birtokunkban és hatásaik csak addig maradnak meg, amíg el nem veszítjük egy életünket.
Egy tégla kiütéséért, a színétől függően 50 - 120 pontot kapunk, de emellett más különbségek is vannak a téglák között: A (sötét)sárga és sötétzöld téglát nem lehet megsemmisíteni, a szürke téglát a nehézségi szinttől függően 2-5 találattal lehet csak elbontani.
A játék folyamatosan gyorsul! Csak akkor indul elölről a sebesség, ha elveszítjük egy életünket, vagy egy tárgy hatására lelassul. Nehezítésképpen egy idő után a képernyőre "idegen élőlények" repülnek be, amiken a labda irányt változtat (ez álltalában a legrosszabbkor következik be...), de 100 pontot kapunk érte. Szerencsére, ha egy "idegen" hozzánkér, nem vesztünk életet (már csak az hiányozna!). Érdemes kihasználni, hogy tudunk célozni oly módon, hogy az ütőnk mely részével találjuk el a labdát. Ha sikerül az összes téglát eltünetni, vagy távozunk a megnyílt átjárón, teljesítettük a szintet, próbálkozhatunk a következő képernyőn.
Összesen 32 nehézségi szintet kell teljesíteni, mielőtt megküzdhetünk a Dimenzióváltóval. Ez tulajdonképpen egy nagy fej, ami zöld trutymót köpköd felénk. Nekünk "csak" párszor el kell találnunk a fejet a labdával, miközben kerülgetjük a trutymókat. A nehézségi szintek nagyjából azonosak az eredeti arcade változatban lévőkkel, de valamivel keskenyebb a játéktér.
A képernyőn nyomon követhetjük a pontszámunkat, a rekord-pontszámot, életeink számát, valamint hogy hányadik szintet teljesítjük. A program sajnos nagyon nehéz, pillanatok alatt elfogynak az életeink...

A letölthető file-ban három változatban szerepel a program. Az ARKANOID1.TAP nevű változatban a POKE 33702,0 örökéletet eredményez.

Térkép