Gatecrasher

1984 - Quicksilva

logikai

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és program 1

Spectrum (48k)

Igen nagy figyelmet és logikus gondolkodást igénylő logikai játék. Betöltés után I-vel rövid tájékoztatót kérhetünk le, C-vel a megadott billentyűkombinációt írhatjuk felül (pl. SINCLAIR Interface-re 1-től 5-ig vagy 6-tól 0-ig), a J-vel a KEMPSTON Interface-t választjuk ki, K-val a beállított billentyűkombináció érhető el:

Az alap feladat a golyók átvezetése a labirintus járatokon. Adott 20 golyó, egy ejtőszerkezet a képernyő felső részén, egy változtatható labirintusrendszer és a képernyő alsó részén 9 üres doboz.
Aa feladat, hogy az ejtőszerkezetet megfelelő helyre pozícionálva, s a golyót leejtve mind a 9 dobozt feltöltsük egy-egy golyóval. Ha egy olyan helyre érkezik a golyó, amelyik dobozban már előzőleg is volt, úgy kioltják egymást, a doboz ismét üres lesz . Minden pályán belül 20 golyónk áll rendelkezésre. A labirintus járatai un. billenő kapukat tartalmaznak. Ezek úgy vezérlik a golyó útját, hogy miközben a golyó a valóságos viszonyoknak megfelelően lepattan a kapuról, a kapu átváltódik a másik állásba. (minden kapu két állással rendelkezik, s ezáltal befolyásolja a leguruló golyók útját).
Hét különböző pálya (1-től 7-ig) található a játékban. Az első pályán csak az a feladat, hagy minden egyes dobozban legyen golyó. Az ötödik és hatodik pálya már kicsit bonyolultabb, ugyanis itt a dobozok számozottak 1-től 9-ig, de véletlenszerű sorrendben jelennek meg a pálya leküzdésének kezdetén. Nemcsak az a feladat, hogy minden egyes dobozban golyó legyen, hanem az is, hogy a dobozok számozása 1-től 9-ig balról jobbra folyamatos legyen. Ha egy golyó leesik egy dobozba, automatitkusan felcserélődik az aktuális és a tőle jobbra levő doboz száma. Ha az utolsó dobozba esik le a golyó, úgy számértéke az első dobozéval cserélődik fel. Itt is csak 20 golyó áll rendelkezésre a pálya teljesítésére.
A hetedik pályát már igen nehéz elérni, s egy megkötés is van: minimum 15000 pontot kell elérni eddig, hagy tovább léphessünk a hetedik pályára. A hetedik pálya teljesítése meglepetést tartogat. Néha problémát jelenthet, hogy nem tudunk a labirintus állításával sem olyan kombinációt kialakítani, ami az adott dobozba való utat biztosítaná, ebben az esetben kiválón alkalmazható az "E" billentyű, amely véletlenszerű pozícióba rázza össze a kapukat.

Pontszámok:
1-2. pályán: 140 pont golyónként, BONUS magmaradt golyók x 150
3-4. pályán: Megmaradt golyók x dobozok száma, BONUS megmaradt golyók x 250
5-6. pályán: Pontszám plusz csak BONUS van, BONUS megmaradt. golyók x 250
7. pályán: Mint az 1-2. esetében