Star Firebirds

1985 - Insight Software

Akció

Spectrum (48k)

Közepes színvonalú shot-em-up játék, melyben különböző méretű tűzmadarak az ellenfeleink (bár ez csak a játék címéből derül ki, a grafikából nem annyira...) Feladatunk, a kötelékekben érkező "tűzmadarak" megsemmisítése. Egy nehézségi addig tart, amíg a megfelelő számú ellenséget el nem pusztítottuk (felül, középen két számláló jelzi a megsemmisítendő ellenségeket típus szerint). A nehezebb szinten, egyre több ellenséget kell megsemmisíteni. A képernyő tetejéről időnként egy bomba indul el lefelé. Ezt a bombát mi is szétlőhetjük, de ha leér kb. a képernyő közepéig, felrobban, és a repeszdarabkái lefelé (felénk) repülnek. Ha idejekorán szétlőjük (még a képernyő tetején), könnyebb kikerülni a repeszdarabkákat.
Mi csak a képernyő alján, jobbra-balra tudunk mozogni, de a képernyő széléhez közeledve kicsit előrébb repülünk. Bár az első szinten a madarak még nem repülnek le hozzánk (csak lőnek ránk) a későbbi szinteken már hátunk mögül is érkeznek Végszükség esetében bevethetünk egy pajzsot a 'W' billentyűvel. Amíg a pajzs működik, űrhajónk színe megváltozik, és elrepül a képernyő tetejéig. Ez idő alatt mindenkit letarolhatunk, űrhajónknak nem esik bántódása. Sajnos ez a hatásos eszközt csak korlátozott számban vethetjük be.
A játékok irányíthatjuk billentyűzettel, vagy KEMPSTON, CURSOR, INTERFACE botkormány illesztővel. Az 'M' megnyomásával szüneteltethetjük (folytatás: tűz), a CAPS SHIFT + SPACE megnyomásával megszakíthatjuk a játékot. A billentyűzetet szabadon definiálhatjuk. A menüben 4 nehézségi szint közül választhatunk. Játszhatunk egyedül, vagy másodmagunkkal (felváltva).

1. játékos örökélet: POKE 48877,182
2. játékos örökélet: POKE 48652,182; POKE 48712,182