The Survivors

1986 - Atlantis Software Ltd.

logikai, ügyességi

Spectrum (48k)

A történet egy atomháború után zajlódik. Ezidőtájt már technikailag lehetséges a hibernáció is, így emberek százai élhették túl a pusztítást föld alatti bunkerekben, hibernált állapotban. Megrongálódott hibernációs kamrákban kell kiszabadítanunk az embereket, akik épségben túlélték a háborút. A bunkerek igen rossz állapotban vannak: mindenfelé törmelék, vagy nagyobb szikladarab állja el az utunkat és persze azért épp fal is marad a bunkerben. A mentéshez három robotot használhatunk fel, akik más-más funkciót képesek ellátni:

  • Az 1. robot (kék) a törmelékeket tudja kiásni az útjából. (A másik két robot csak a kiásott területen tud közlekedni). Vigyázzunk, ha kiássuk a törmelékeket egy szikla alól, az leesik!
  • A 2. robot (sárga) a hibernált embereket megközelítve kiteleportálja azokat a kamrán kívülre, ahol az orvosok már várják a túlélőket.
  • A 3. robot (piros) az utunkat álló szikladarabokat tudja arrébbtolni, ha a szikla mögött nincs semmi.

Feladatunkat meghatározott idő alatt kell teljesíteni, amit a képernyő jobb oldalán figyelemmel kísérhetünk (TIME). Itt láthatjuk azt is, hány embert kell kimenekítenünk (RESCUED). Sajnos a bunker megkergült robotjai is dolgunkat nehezítik, akik fel-alá rohangásznak. Bármilyen sérülés hatására (ha egy ilyen robottal ütközünk, vagy egy szikla ránkesik), fogy a robotunk energiája (jobb oldalon legfelül követhetjük nyomon a három robot energiáját.) Bármelyik robotunk is mondja fel a szolgálaton energia fogytán, elvész egy életünk, és a feladatunkat kezdhetjük elölről!

A játékot sajnos csak billentyűzettel irányíthatjuk:
Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra. Az 1-2-3 számbillentyűkkel választhatjuk ki a kívánt robotot.
A 4 és 5 billentyű együttes megnyomásával újrakezdhetjük a szintet egy életünk elvesztése árán. Mivel igen könnyen befalazhatjuk magunkat, ezt sűrűn fogjuk használni!
A CAPS SHIFT + SPACE megnyomásával új játékot kezdhetünk.
Az ENTER megnyomásával szüneteltethetjük a játékot.

Örökélet: POKE 27338,183