Tanium

1988 - Players Premier Software

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A Players Premier által kiadott játékok nem színvonalukról, inkább arról voltak "híresek", hogy áruk rendkívül kedvező más cég játékaihoz viszonyítva. (Mondjuk a magyarországi Spectrum tulajdonosoknak ez a szempont teljesen érdektelen volt... Magyarországom "hivatalosan" alig több mint 30 (!) játék jelent meg, és férhetett hozzá a közönség "jogtisztán") Az előbbiekből talán sejthető, hogy játékaik nem éppen "toplistás" játékok voltak, de ettől függetlenül el lehetett velük szórakozni. Nincs ez másképp ebben a teljesen átlagos űrhajós lövöldözős programban sem: a grafika tulajdonképpen "kellemesre" sikerült, hang azonban semmi. További sajnálatos tény, hogy sok izgalmat nem fogunk átélni a játék folyamán... Mindenkit megkímélek a Földet fenyegető gonosz idegenekről szóló történettől, inkább lássuk a lényeget!
Némileg szokatlan, hogy a velünk szemből ránk támadó ellenfeleink többsége nagyobb testű (több darabból) áll, melynek darabkáit egyenként kell megsemmisíteni. A legtöbb ellenfélnek nem is elég egy találat 2-3 találatra van szükség a megsemmisítésükhöz. További izgalmakat igyekszenek biztosítani a szét nem lőhető, falak, melyeken csak egy kis résen lehet átjutni (olyan is van, melyen csak az utolsó pillanatban nyílik átjáró). Ebben a "műfajban" alapkövetelmény, hogy időnként belebegjen a képbe egy átlagnál nagyobbra nőtt ellenség, amit csak (nagyon) sok lövéssel lehet megsemmisíteni. Sajnos ellenfeleink mozgása meglehetősen sablonos, ráadásul nincs is sokféle belőlük, igen hamar kiismerhetőek.
Természetesen a felvehető extrák sem hiányozhatnak a programból, melyekkel jelen esetben fehér tárgyak formájában találkozhatunk. Hatásukra űrhajónk nem túl mozgása, vagy - szintén nem túl gyors - tűzgyorsasága gyorsul fel. Ha bármivel ütközünk, elvész egy életünk. Életeink száma felül a "műszerfalon", középen, villogva látható. Az extrákat azzal érdemelhetjük ki, ha több lövéssel szétlövünk egy, a képen egyenesen áthaladó kis űrhajót. Az extrákból egyszerre többet is felvehetünk, hatásuk megadott idő után, vagy akkor szűnik meg, ha elveszítjük egy életünket!
A játék Kempston, Sinclair botkormányról játszható, vagy a billentyűzetet is koptathatjuk a Q, A, O, P, M kiosztással. Az Enterprise változatban az irányítást a következőképpen állíthatjuk be:
Kempston = Külső (Ext1) botkormány,
Sinclair = belső (Internal) botkormány.
Az Enterprise változat spanyol nyelvű (szerencsére sok felirat nincs a programban), "vigasztalásul" viszont egész jó hangokat kapunk!

Örökélet: POKE 34253,183; POKE 38648,182