Wordhang
(Akasztófa)

1985 - Bourne Educational Software

logika

Enterprise

A Wordhang az Enterprise forgalmazásának idején kapható volt a Centrum Áruházakban, igaz akkor még angol nyelven. A játékot szerintem már mindenki játszotta iskolában valamelyik unalmas matekórán: az akasztófás szókitaláló játék számítógépes változatáról van szó. Később a programot lefordította valaki, de sajnos a programban lévő szavakat nem cserélték ki magyarra. Szerencsére lehetőség van a kitalálandó szó beírására, így barátunkkal azért játszhatunk magyar szavakkal is. A megvalósítástól nagy csodát nem kell várni: teljes egészében BASIC-ben lett megírva. Ennek persze előnye is van: ha a programot LOAD utasítással töltjük be, nem indul el, ki tudjuk listázni a programot.
A menübe belépve a következő lehetőségeket láthatjuk:

  1. Te írod be a szót: egy barátunk által beírt szót kell kitalálnunk.
  2. Használod a memória készletet: a memóriában lévő szócsoportok közül egyet kiválasztva találhatjuk ki a gép által adott szót.
  3. Meghatározhatod az időt: alapértelmezés szerint a következő betűtippünkön tetszőleges ideig gondolkozhatunk, itt beállíthatjuk, mennyi gondolkozási időnk van. Ha nem adunk betűt a megadott időn belül, a program egy újabb testrészt rajzol az akasztófára.
  4. Betöltheted a saját listádat: újabb szócsoportot tölthetünk be a gép memóriába. (Illetve töltenénk, ha lenne.)
  5. Megnézheted az eredményt: az eddigi legjobb szókitaláló eredményét nézhetjük meg.
  6. Meghatározhatod a hangerőt

A játékmenet a szokásos, a betűket egymás után írhatjuk be, a hibás tippet a program egy újabb akasztófára rajzolt testrésszel "jutalmazza" Ha a program futása közben megnyomjuk a STOP gombot, a menübe jutunk vissza.