Wordhang
(Akasztófa)

1985 - Bourne Educational Software

logika

Enterprise

A Wordhang az Enterprise forgalmazásának idején kapható volt a Centrum Áruházakban. A játékot szerintem már mindenki játszotta iskolában valamelyik unalmas matekórán: az akasztófás szókitaláló játék számítógépes változatáról van szó. Később a programot lefordította valaki, de sajnos a programban lévő szavakat nem cserélték ki magyarra. Szerencsére lehetőség van a kitalálandó szó beírására, így barátunkkal azért játszhatunk magyar szavakkal is. A megvalósítástól nagy csodát nem kell várni: teljes egészében BASIC-ben lett megírva. Ennek persze előnye is van: kedvünkre módosíthatjuk a programot.
A menübe belépve a következő lehetőségeket láthatjuk:

 1. Te írod be a szót: egy barátunk által beírt szót kell kitalálnunk.
 2. Használod a memória készletet: a memóriában lévő szócsoportok közül egyet kiválasztva találhatjuk ki a gép által adott szót. A program 6 szókészlettel rendelkezik, minden szókészlet 10-es csoportokra van osztva. Az első téma (LIST1) általános szavakat tartalmaz, a többi tematikus: LIST2 - történelem, LIST3 - földrajz, LIST4 - matematika, LIST5 szállítmányozás, LIST6 - sport.
 3. Meghatározhatod az időt: alapértelmezés szerint a következő betűtippünkön tetszőleges ideig gondolkozhatunk, itt beállíthatjuk, mennyi gondolkozási időnk van. Ha nem adunk betűt a megadott időn belül, a program egy újabb testrészt rajzol az akasztófára. 1-60 mp közötti értéket választhatunk.
 4. Betöltheted a saját listádat: újabb szócsoportot tölthetünk be a gép memóriába.
 5. Megnézheted az eredményt: az eddigi legjobb szókitaláló eredményét nézhetjük meg.
 6. Meghatározhatod a jelzések hangerejét 1-10-es skálán. A 0 érték kikapcsolt hangot eredményez.

A játékmenet a szokásos, a betűket egymás után írhatjuk be, a hibás tippet a program egy újabb akasztófára rajzolt testrésszel "jutalmazza" Ha a program futása közben megnyomjuk a STOP gombot, a menübe jutunk vissza.

A Wordstore programmal saját szókészleteket szerkeszthetünk. Ezt sikerült úgy megírni, hogy csak magnós rendszerben működjön... (A hiba könnyen javítható volt.) A menüben öt opció közül választhatunk:

 1. Szerkeszthetjük az aktuális szólistát. A képernyőn egyszerre egy 10-es szócsoport látszik, ezek között az F2, F3 billentyűkkel tudunk előre hátra lapozni. A csoport címét, majd a szavakat egymás után írhatjuk be, a már beírt szavak között a botkormány le-fel döntésével mozoghatunk, azokat átírhatjuk. A szerkesztést az F1 billentyű megnyomásával fejezhetjük be (csak akkor, ha legalább egy szót megadtunk).
 2. A szólistát elmenthetjük a megadott néven.
 3. A megadott nevű szólistát betölthetjük.
 4. Törölhetjük az aktuális szólistát.
 5. Beállíthatjuk magnó kimeneti jelszintjét.