UTIL Csokor

File-név: AKVARIUM.BAS
Program neve: Akvárium

Akvárium tervező
A program segítségével egészen speciális feladat elvégzésére válik alkalmassá számítógépünk. Nekünk mindössze az akvárium kívánt űrméretét kell megadnunk literben, a program ez alapján kiszámítja az akvárium javasolt paramétereit.
A program a HFONT karakterkészletet használja.

File-név: ANALOGO.BAS
Program neve: Analóg Óra
ITV Studium - 1988
Óra
Egyszerű BASIC program, amely - miután bekéri a pontos időt - egy analóg órát jelenít meg a képernyőn (némi hanghatások kíséretében), egészen addig, amíg le nem állítjuk a STOP megnyomásával. Az idő megadásánál, ha csak ENTER-t nyomunk (vagy szöveges karaktereket írunk be), nem állítja be az órát. A percmutató és a másodpercmutató ugyan azonos hosszúságú, de a másodpercmutató más színű.
Utólag beépítésre került Zozosoft órajel mérő rutinja, így 4 és 6 MHz-s gépeken is pontosan jár az óra. Az órajel ellenőrzése csak a program indulása után történik meg, így menet közben már ne állítsuk gépünk sebességét.

File-név: ANTIDTF.COM
Program neve: ANTI-DTF 1.2
ZozoSoft - 1993
DTF kicsomagoló
Bizonyára minden EP tulajdonos találkozott már DTF kiterjesztésű játékokkal. (Attus fejlesztése, a kiterjesztés jelentése: duplán tömörített file. Az első menetben sima egymás utáni ismétlődéseket roppant össze (mint a TOM), majd a második menetben statisztikai analízis után ezt optimális változó bithosszúsági módszerrel tömöríti tovább.) A DTF egy nagyon jó hatékonyságú tömörítő program, az állomány kicsomagolása betöltés közben zajlik le. Az eredeti DTF betöltő ezt meglehetősen lassan csinálja, szerencsére a ZozoTools változtatott ezen a helyzeten. Ennek ellenére néha jól jöhet (pl. ha örökéletet szeretnénk a programhoz csinálni), ha ki tudjuk csomagolni a DTF állományt.
Ezt hivatott megvalósítani ez a program! Indítás után meg kell adni a forrás és a cél meghajtót, valamint a kicsomagolandó file nevét. (A kiterjesztést is meg kell adni!). A program rákérdez a kicsomagolt program nevére, de nyugodtan elfogadhatjuk a program által felajánlott nevet. El kell még döntenünk, hogy a kicsomagolandó állomány program (egy file-ba tömörített játék, pálya, (utántöltős játék pályái), vagy képernyő állomány.
Bármely kérdésre kettősponttal kezdve tetszőleges EXOS parancsot kiadhatunk. Ez a funkció szolgál kilépésre is. Sajnos a kicsomagolt program nem mindig fog működni!

File-név: AD13.COM
Program neve: ANTI-DTF 1.3
ZozoSoft - 2008
DTF kicsomagoló

Sajnos az AntiDTF 1.2 nem tudott minden programot kicsomagolni, ennek az az oka, hogy egyes "rendetlen" programok nem az RST rutinon keresztül hívják a DTF töltőt, hanem közvetlen CALL-lal bele a kódjába. Ezt nem kezeli helyesen a régebbi verzió, így a DTF betöltőt szimuláló rutinban máshol helyezkedik el a beolvasó rutin, ezért elszáll. Az új verzió ezt a javítást tartalmazza.

File-név: CFILE.EXT
Program neve: CFILE - Charset Utility 2.0
AndrewSoft - 1989
Rendszerbővítő - karakterkészlet mentése-olvasása

A CFILE egy ötletes rendszerbővítő, mely a karakterkészletek kezelésének megkönnyítésére szolgál. Segítségével lehetőségünk van az átdefiniált karakterkészlet elmentésére, majd visszatöltésére, sőt Spectrum karakterkészletet is konvertálhatunk a segítségével. A következő parancsokat adhatjuk ki:

CHRLD név - karakterkészlet betöltése. Sajnos egyáltalán nem jelzi, ha a betöltés nem sikerül, bármilyen nem létező fájlnevet megadhatunk.
CHRSA név - karakterkészlet kimentése
ZXEP név - Spectrum karakterkészlet konvertálása Ep formátumra
EPZX név - EP karakterkészlet konvertálása Spectrum formátumra
CLRFNT - karakterkészlet törlése
DEMON - demo indítása (A státuszsorban segítséget ad a parancsokhoz.)
DEMOFF - demo megszakítása

File-név: CHAR3.BAS
Program neve: Character
PoviSoft - 2003
8 karakterkészlet
Karakter-átdefiniáló program. Haszna nincs sok, de nagyon látványos. A karakterkészletek az adott számítógépek ROM-jaiból vannak.

File-név: \CHR2012\CHR2012.BAS
Program neve: CHR 2012
Szipucsu - 2012
karakterkészlet tervező

BASIC karaktertervező program, néhány érdekes funkcióval is:

 • NEXT - a szerkesztendő karakter kiválasztása (a program indítása után ebben a módban vagyunk).
 • RECALL - ha kiválasztjuk a szerkesztendő karaktert, annak képe nem másolódik be a munkaterületre. Ezzel a funkcióval tetszőleges karakter képét rámásolhatjuk.
 • DEFINE - ha elkészült a karakterrel, ezzel a funkcióval definiálhatjuk át a karaktert.
 • FILE - karakterkészlet mentése-betöltése. Különlegesség, hogy BASIC programként betölthető programlistát is menthetünk szöveges állományba! Betöltéskor, a file-kiválasztáskor használja a FILE-bővítést, ha van a rendszerben.
 • INVERT - karakter képének invertálása.
 • HORIZONTAL - a karakter képének tükrözése vízszintes tengelyre.
 • VERTICAL - a karakter képének tükrözése függőleges tengelyre.

File-név: CLOCK.EXT
Program neve: Clock 1.1
A. Nielsen - 1988
Rendszerbővítő - Óra, stopper

Ez a rendszerbővítő egy órát működtet a státuszsorban, amely a betöltés után csak egy hideg RESET hatására tűnik el a memóriából. Kilenc új EXOS változót generál és használ, amelyek a következők (a változók tartalmának alapértelmezése zárójelben):

247: (0) = az óra látszik a státuszsorban, 255 = nem látszik
248: A státuszsor-beli pozíció (6)
249: 0 = az óra jár, (255) = nem jár
250: 0 = az óra lenullázása
251: Állítsuk nullára, mielőtt ASK-al lekérdezzük az időt!
252: Óra beállítása. Maximum = 23
253: Perc beállítása. Maximum = 59
254: Másodperc beállítása. Maximum = 59
255: 2/100 másodperc beállítása. Maximum = 98

Egy BASIC program az alábbi parancssorral tudja lekérdezni az időt:
SET 251,0: ASK 252 H: ASK 253 M: ASK 254 S: ASK 255 P: PRINT H,M,P
Ha a rutint BASIC-be töltjük be, akkor az F7 és F8 billentyűkkel ('TOGGLE 249', illetve 'TOGGLE 250') leállíthatjuk, illetve lenullázhatjuk az órát. Így stopperként is használhatjuk a programot.
Ha hibás időt akarunk bevinni valamelyik változóba, akkor a következő hibaüzenet jelenik meg:
***Invalid use of CLOCK
BASIC-ben: EXSTRING$(9126)

ENTER FACE


File-név: CLOCK1.EXT
Program neve: Clock 1.0
Hadar István - 1988
Rendszerbővítő - Óra

Egy másik óra, mely szintén a státuszsorban jeleníti meg a rendszeridőt. Három paranccsal vezérelhetjük:

 • CLOCKON - Megjeleníti az órát. Betöltés után ezt ki kell adnunk, mert az óra még nem látszódik.
 • CLOCKOFF - Kikapcsolja az órát.
 • ALARM - A beállított időpontban az óra villogása figyelmeztet. Alakja:
  • :ALARM [óra]:[perc]:[másodperc]
  • Ha nem adunk meg időpontot (:ALARM), töröljük a "riasztást".

A rendszeridőt természetesen a szokásos BASIC, EXDOS parancsokkal állíthatjuk be.
Hasznos program, kár, hogy nem relokálható rendszerbővítő, így a nem egész 1 KB-s program elfoglal egy szegmenst.


File-név: CLX.EXT
Program neve: CLX

Látványos képernyőtörlés

A CLX egy rendszerbővítő, amely oly módon törli le a grafikus képernyőt, hogy a képet tartalmazó bájtok véletlenszerű sorrendben tűnnek el. A program használatakor azonban két dologra vigyázzunk: A program csak a standard grafikus képernyőt, vagyis a 101-es csatornát törli le, s csakis HIRES üzemmódban használható!
A parancs alakja egyértelmű: CLX. Paramétere nincs.

File-név: COLOUR.BAS
Program neve: Colour & BIAS
Enterface
Színválasztó
Mint tudjuk, az Enterprise 256 színt ismer. Ezek közül a BASIC-ben mindössze 8 színre hivatkozhatunk a nevükkel, a többit csak a kódjukkal, vagy az RGB függvénnyel érhetjük el. Más programnyelvekben még rosszabb a helyzet... Komoly gondot jelenthet egy készülő programban a használni kívánt színek kiválasztása, ezen a problémán kíván segíteni, ez az egyszerű, de hasznos kis BASIC program.
A képernyőn megjelenik a számítógépünk által ismert összes szín, mi a beépített botkormány segítségével egy kis kurzort mozgatva tudjuk a nekünk tetsző színt kiválasztani. A képernyő alján látható az aktuális szín "nagyban", valamint a szín kódja. Mint tudjuk 16 színes üzemmódban a "felső" nyolc szín kiválasztásában meg van kötve a kezünk, ezért a képernyő legalján az aktuális színhez tartozó 8-as színcsoport is megjelenik.
A program jól használható, egyetlen negatívum a program lassúsága, de szerencsére a ZZZIP-el gond nélkül lefordíthatjuk, így már kellemesebb a sebesség. (A ZZZIP-el lefordított változat a COLOUR könyvtárban található.

File-név: \CRC\CRC.EXT
Program neve: Lemez Ellenőrzőkód Generátor 1.0
HSoft - 1994
Ellenőrzőkód generátor
HSoft apró rendszerbővítője a megvizsgált lemez tartalma alapján egy egyedi ellenőrzőkódot generál hozzá. A kódot nem menti el a lemezre, azt nekünk kell felírnunk. Használatával megállapíthatjuk, ha bármilyen módosítás történt a lemezen. A rendszerbővítőt a
CRC [megh]
paranccsal hívhatjuk meg, ahol a[megh] a lemezmeghajtó betűjele. Pl.: CRC A:
A programhoz forráskód is tartozik.

File-név: HIDTEST.COM
Program neve: Enterprise Keyboard / Joystick Matrix Test
balagesz - 2016
Billentyűzet teszt
A program a gép billentyűzetének / joystick portjainak a tesztelésére hivatott. Használata billentyűzet javítás, joystick, külső billentyűzet illesztése esetén hasznos. Bár ilyenféle program már eddig is volt (ld. lejjebb Keyboard Tester), de ez sokkal többet tud.
A programban három tesztképernyő is van, ezek közül az első kettő azonos, külön az angol (UK) és német (BRD) billentyűzethez (ld. ábra): A kép nagyobb felső része az alap 8 oszlop ×10 soros billentyűzet-mátrix, jobb oldalon alul pedig a Control-portok 2×5×3 felépítésben. A bal-alsó sarokban egy "érdekesség" (már akinek...), a nem használt 6 mátrix-sor is meg van jelenítve. (A mátrix-sort egy 4 bites értékkel lehet kiválasztani, aminek 16 lehetséges variációja van. Az alap EP-ben ebből csak az első 10 van felhasználva, a maradék 6 esetén nincs kiválasztott mátrix-sor.) Az éppen lenyomott billentyűk / joystick irányok pirossal vannak kiemelve, ami már egyszer (biztosan) le volt nyomva, annak a háttere meg bezöldül. A program segítségével kiválóan megfigyelhető a klasszikus "fantom billentyűs" mátrix-probléma.
A harmadik képernyő a "valódi" hardver formájában van felépítve, mert a KB + JOY valójában egy 8+3=11 oszlop × 10 soros mátrix.
A reset megnyomásával lehet váltogatni az egyes tesztképernyők között, illetve a reset kétszeri megnyomásával kiléphetünk a programból. A program így teljesen "életképtelen" billentyűzetű gépen is használható, ha EXDOS.INI-ből végezzük az indítását.

File-név: DBASX.EXT
Program neve: Disable Basic extension
ZozoSoft - 2012
BASIC bővítések tiltása

Néhány régebbi játék nem fut különböző BASIC bővítések mellett (jellemzően a BRD és az EP Plus BASIC bővítésekről van szó). Ennek az alapvető oka az a trehány programozás, ami nem veszi figyelembe az Enterprise bővíthető rendszerét, és C64 módra direkt pókokkal esik neki a memóriának. A cartridge-ek folyamatos ki-be dugdosása helyett sokkal elegánsabb megoldás ZozoSoft apró rendszerbővítője mellyel letilthatjuk ezeket a bővítéseket.
A program a 145-ös rendszerváltozó állapotától függően azt hazudja a BASIC-nek, hogy nincs több BASIC bővítés, így megakadályozza, hogy a BRD vagy a PLUS elhelyezze a bővítőrutinjait, ezáltal az ilyen kényes csak angol BASIC-en futó programok elindulnak. A változó átállítása után kell egy :BASIC, mivel a BAISC-be lépéskor fut le a bővítések lekérdezése. A változó 0 értéke esetén vannak bővítések, egyébként nincsenek. Alapérték 255, vagyis betöltés után :BASIC, és tölthető az UK only program.
A forrásszöveg (DBASX.ASN) Turbo Asmon-hoz való, csak hogy gyakoroljuk a relokálható fájlok készítését Asmon-nal.

File-név: DCD42.BAS
Program neve: DCD-42 Karakterdefiniáló 2.0
Sabolc - 1989
Ékezetes karakterek definiálása DCD-42 nyomtatóhoz
A DCD-42-es nyomtatóhoz használható ékezetes karakterkészletet definiál. A Text File Service használatához praktikus eszköz.

File-név: DESIGNER.COM
Program neve: Aztec Design
Aztec Software
Rajzoló
Az ENTERPRISE egérhez mellékelték ezt a gyengécske "rajzoló programot", melyet nevezhetünk akár komolytalan próbálkozásnak is. A program használatához nincs szükség egérre! A program tudása csak az alap funkciókra korlátozódik:
 • CIRC - kör rajzolása. Először a kör középpontját kell megadnunk, majd a sugarát.
 • LINE - vonal rajzolása, A vonal két végpontját kell megadnunk.
 • FILL - alakzat kitöltése az aktuális színnel. (Vigyázzunk, ha nem zárt alakzatot töltünk ki, elrontjuk addigi munkánkat!
 • DRW - "szabadkézi rajz". Amerre mozgatjuk a kurzort, folyamatos vonalat húzunk.
 • CLS -  a képernyő letörlése. Nem kér megerősítést!
 • COL - szín kiválasztása. Bár a program 16 színes grafikus képernyőt használ, csak a képernyő alján látható 8 szín közül választhatunk. A aktuális színt a keret színe jelzi.
 • L / S - az ikonnak két funkciója van: a jobb szélére kattintva elmenthetjük a művünket (a nevet nem tudjuk megadni, a file neve SCREEN lesz), a bal oldalára kattintva betölthetjük egy korábban elmentett művünket. A kimentés-betöltés embertelen lassú, és UNDO funkció "természetesen" nincsen.

File-név: DISKPACK.BAS
Program neve: Disk Pack
HSoft - 1992
Tömörítő, kicsomagoló

A program az EPDOS demo-lemezén megtalálható BASIC példaprogramok egyike. Segítségével állományokat, könyvtárakat tömöríthetünk be, csomagolhatunk ki. A tömörítéshez az EPDOS PACK / UNPACK bővítését használja. Természetesen csak EPDOS mellett fut!


File-név: \DL\DL.COM, DL.EXT, DL.ROM
Program neve: DL2
IstvánV - 2009
Tömörített program betöltő

István saját tömörítőjéhez készült betöltőprogram. Az új formátum egy új, EXOS 64h ('d') fejlécet kapott. Ez a formátum jobb tömörítési hatásfokot és gyorsabb betöltést tesz lehetővé. Az AMAUROTE 128K-s változata DTF-el csomagolva 57 690 byte, István tömörítőjével 41 776 byte! Betölti a hagyományos Attus DTF formátumot és a továbbfejlesztett változatát is. Egy rövid összehasonlítás a különböző betöltőkről:

EXOLON.DTF 35 243 byte DTF&TOM töltő
21.1 s
EXOLON.DTF 35 243 byte :DL (ZozoTools)
19.9 s
EXOLON.DTF 35 243 byte ATTUS.LDR
12.6 s
EXOLON.DTF 35 243 byte DL2.COM
9.4 s
EXOLON.BIN 24 292 byte DL2.COM (dtf -lz)
3.3 s
EXOLON.DTF 23 394 byte DL2.COM (dtf -lz2)
5.8 s

A betöltő programnak 3 változata van: .com - futtatható, .ext - rendszerbővítő, .rom - ROM változat.
A file választásához a FILE bővítést használja, ha ez nincsen, akkor lemezes rendszeren a DL2_FILE.BIN-t, egyébként üres file nevet próbál betölteni. Az .ext/.rom verziónál a file név megadható a parancssorban is, illetve használható a :LOAD parancs is. (Csak az 1-es csatornát támogatja, tehát például a BASIC LOAD parancs nem működik.)

File-név: START
Program neve: DTF&TOM Töltő
Papp Gábor - 1991
DTF, TOM betöltő
Az ANTI-DTF után térjünk vissza még egy kicsit a tömörített programokra! A DTF programokat eleinte saját betöltőkkel látták el a készítők, azonban ez később elmaradt, és elkészült a jól ismert betöltő. (Gondolom mindenki találkozott vele.)
Ez a program nemcsak a DTF, de a TOM kiterjesztésű file-okat is betölti. Pusztán a rend kedvéért került ide a program, meglehetősen lassan tölti be a programokat (A ZozoTools DL parancsa sokkal gyorsabb, érdemesebb azt használni). Amúgy a program kezelése elég praktikus: Javasolt a tömörített programokat egy lemezre másolni, és ezekre a lemezekre felmásolni a letölthető 3 file-t. Így, ha a lemez a meghajtóban van, induláskor automatikusan betöltődik a program, vagy BASIC-ből az F1 (START) paranccsal indíthatjuk.
Ha mégsem szeretnénk semmit betölteni, az ESC-el kiléphetünk, míg a D billentyűvel a könyvtárak között lépkedhetünk.
Magnós rendszerben a TAPESTAR.COM segítségével tudunk DTF file-t betölteni. (A DTL file-t is használja!)

File-név: EKEEPSON.BAS
Program neve: EkeEpson

Ékezetes karakterek nyomtatása

A program segítségével Epson FX80 nyomtatóra nyomtathatunk ékezetes karaktereket. A program indulása után rögtön vezérlőkaraktereket küld a nyomtatóra, tehát betöltés előtt kapcsoljuk be a nyomtatót! Amennyiben nem "szimpatikus" a program által felkínált billentyűzetkiosztás, átdefiniálhatjuk tetszőlegesen. Ha elfogadjuk a billentyűzet beállítást, a program definiálja a nyomtató karakterkészletét. Minden olyan programból tudunk így ékezetes karaktereket nyomtatni, amik karakteresen nyomtatnak. Azon programoknál, melyek grafikusan nyomtatnak, pl. HWP, a probléma eleve tárgytalan...


File-név: EPTESZT.BAS
Program neve: Enterprise Teszt
Lacika - 1993
"Tesztprogram"

Mint a program infójában is olvasni lehet, sok értelme nincs a programnak, inkább egy kis érdekesség. A "teszt" órajel, memória mérésből áll, az adatokat oszlopdiagramon lehet összehasonlítani néhány közismert 8 bites számítógép paramétereivel...
Infót kérhetünk még a gépben lévő rendszerbővítőkről, és a meghajtóba helyezett lemezről. A program funkcióit öröknaptár is "színesíti". A program több EPDOS funkciót is használ, így csak azzal együtt működik.


File-név: EP80.BAS, EP80_2.BAS
Program neve: EP80
Lacika - 1992
HFONT ékezetes karakterek nyomtatása

A program segítségével Enterprise Ep80+ nyomtatóra nyomtathatunk az EPDOS HFONT karakterkészletével ékezetes karaktereket. A program indítása, és a nyomtató bekapcsolása után csak egy gombot kell megnyomnunk, és a program definiálja a nyomtató karakterkészletét. Minden olyan programból tudunk így ékezetes karaktereket nyomtatni, amik karakteresen nyomtatnak. Azon programoknál, melyek grafikusan nyomtatnak, pl. HWP, a probléma eleve tárgytalan...
Az EP80_2 verzió EPDOS (HFONT) nélküli konfigurációban is működik, ilyenkor a számítógép karakterkészletét is átdefiniálja.


File-név: FCODE.COM
Program neve: FCode
HSoft - 1990
Basic bővítés

Ez a BASIC bővítés annak nyújthat segítséget, aki BASIC programjában allocate-tárban elhelyezkedő gépi rutint alkalmaz és ezt gyakran módosítani szeretné. A kód megírható a lényegesen nagyobb kényelmet biztosító assembler segítségével, majd az FCODE utasítással az allocate-tárba helyezhetjük. Az utasítás ellenőrzi a fejléc alapján, hogy a kód elfér-e a számára lefoglalt területen, valamint, hogy 2-es vagy 5-ös típusról van-e szó. Hiba esetén hibaüzenettel leáll.

Kód file-létrehozás:

 1. Ha a kód abszolút címzést nem tartalmaz, elkészíthető 5-ös fejléccel. Pl.: ASMON, GEN
 2. Abszolút címzés használata esetén áthelyezhető formában kell a kódot létrehozni, 2-es fejléccel. Pl.: GEN "A, ,R 2" fordítással.
 3. Abszolút címzés mellett 5-ös fejlécet csak akkor használhatunk, ha a pontos betöltési címet ismerjük, valamint ez a cím nem fog esetleg máskor módosulni! Változást okoz pl. basic-bővítő, vagy több allocate-kód használat. A pontos címet lekérdezhetjük a
       PRINT PEEK(540)+PEEK(541)*256
  utasítással. Ezt a címet kell megadnunk
       ORG kezdőcím
  direktívaként kódunk elején.

Beolvasás:

 1. Beolvasás nyitott csatornáról:
           OPEN £1:"nev"
           FCODE cím=£1
  vagy FCODE =£1
           CLOSE £1

 2. Beolvasás eszköz / file-ról. A 106-os csatorna lesz megnyitva, majd lezárva!
  FCODE cím="file-név"
  vagy
  FCODE ="file-név"

File-név: FKEYS.BAS, CLRFKEYS.BAS
Program neve: Fkeys

Funkció billentyű definiáló program

Igen praktikusak tudnak lenni a szabadon programozható funkcióbillentyűk, melyből az Enterprise tulajdonosoknak 8 jutott, de minden billentyűhöz két funkció társul (SHIFT billentyűvel lenyomva). (Sőt a funkcióbillentyűket a CTRL, ALT billentyűkkel használva további szerkesztő funkciókat érhetünk el.). A funkcióbillentyűk a BASIC-be lépve értelemszerűen a BASIC programozáshoz adnak segítséget.
Az FKEYS programoz elindítva a gyakran használt EXDOS parancsokat társíthatjuk a funkcióbillentyűkhöz, emellett a képernyő alján nem használt területen segítségképpen megjeleníti a funkcióbillentyűk jelentését. A CLRFKEYS alapállapotba állítja vissza a funkcióbillentyűket, de a képernyő alján szintén megjelenik a segítség. Tekintve, hogy a program BASIC nyelven íródott, pillanatok alatt tetszésünk szerint beállíthatjuk (a program módosításával) a funkcióbillentyűket.

File-név: FORMAT8.COM
Program neve: Format 800K
Devilsoft
Lemez formázó program

A program segítségével 800K kapacitásúra formattálhatjuk lemezeinket a szabványos 720K helyett. Mindezt normál-, vagy gyorsformázással tehetjük meg. Természetesen az így formattált lemezeket bármilyen egyéb rendszerbővítő segítségével is tudjuk használni (akárcsak az EPDOS hasonló funkciójával készített lemezeket.) A célmeghajtót a formázás módjának kiválasztása után adhatjuk meg, ha egy meghajtóval dolgozunk, legkésőbb ilyenkor javasolt lemezt cserélni... A biztonság kedvéért azért a program még megerősítést kér.
Ez volt az első program EP-re, ami lehetővé tette a szabványnál nagyobb méretű formázást!


File-név: GENAS.EXT
Program neve: GENAS 1.0
1988 - Jámbor László
Rendszerbővítő - GEN-ASMON konvertáló

Az EP-re készült legelső Assemler a HISOFT-GEN volt. Meglehetősen "fapados" program volt, de korai megjelenése miatt elég sok forrásszöveg készült használatával. Az ASMON-ról már jóval több mondható el. Íme egy érdekes ötlet: a GEN forrásszöveg ASMON formátumra átalakítása. A rendszerbővítő indítása után csak meg kell adnunk a forrás-file, és a cél file nevét. A kettőspont megnyomása után tetszőleges EXOS parancsot adhatunk ki.

File-név: HFONT.BAS
Program neve:HFONT

karakterkészlet definiáló program

A BASIC a magyar ékezetes karaktereket definiálja, az EPDOS HFONT karakterkészletének megfelelően. A program hiányossága, hogy a keretező karaktereket nem állítja be a HFONT karakterkészletnek megfelelően. Hasznos program, azoknak, akik nem rendelkeznek az EPDOS-al, és programjaikban ékezetes karaktereket kívánnak használni. A karakterdefiniálást végző sorokat (2-20-as sorok) akár be is másolhatjuk programjaink elejére.


File-név: INTERLAC.COM
Program neve: Interlace

Enterprise GmbH - 1985
Interlace mód

A program eredetileg a német demókazettáról származik, futtatásával a BASIC-ból elérhet a legnagyobb felbontás, interlace üzemmódban. Értelme nincs sok, mert a korabeli TV készülékeken szinte olvashatatlan volt és különben is vibrál, hosszútávon igen szemfárasztó... Érdekességnek viszont látványos!
A programot BASIC-ből a LOAD"INTERLAC.COM" paranccsal tölthetjük be. Ha fut a kép, az az egyéb bővítések miatt van.

File-név: IROTT.BAS
Program neve: Írott Betűk


karakterkészlet definiáló program

Ez egy egyszerű BASIC program, amivel gépünk karakterkészletét alakíthatjuk át írott betűkre. Érdekességnek jó, de olvashatóság szempontjából sok jó nem mondható el a látványról...

File-név: JOY.EXT
Program neve: JOY 1.1
Anders Nielsen - 1988
Rendszerbővítő - "Külső joystick kezelő"
A program segítségével a külső (External) botkormány úgy viselkedik, mintha belső (Internal) lenne. (Hasonló az EP Plus-ban megvalósított ugyanilyen funkcióhoz.) Tehát mozgatja a kurzort a BASIC-ben, a WP-ben, az EXDOS-ban, az IS-DOS-ban, a HISOFT PASCAL-ban. A tűzgomb használható SHIFT billentyűnek. A 7-es 10-es és a 11-es rendszerváltozót kezeli a program (KEY CLICK, KEY RATE, KEY DELAY).
Sajnos a fellelkesülő játékosokat le kell csillapítani: a rendszerbővítő csak azoknál a programoknál jelent megoldást, amelyek az EXOS-on keresztül figyelik a billentyűzetet. A játékok döntő többsége (a Spectrum átiratok közül pedig egyik sem) nem így kezeli a billentyűzetet, tehát ott nem fog működni a program! Így azon programokkal amelyek csak belső botkormánnyal játszhatóak továbbra is mértékkel játszunk. A program hiányossága, hogy hiába az apró rendszerbővítő, ha az nem relokálható, egy 16K-s szegmenst elfoglal a memóriából.

File-név: KEY.EXT
Program neve: Keyboard Driver
Andrew Richards - 1989
Billentyűzetkezelő

A program az EXOS billentyűzetkezelő egyik gyakran emlegetett hiányosságát orvosolja: nevezetesen, hogy a billentyűzetpuffer csak a legutolsó megnyomott billentyűt jegyzi meg, amíg a gép nem a billentyűzetfigyeléssel van elfoglalva. A KD rendszerbővítő meghívása után már 129 billentyűt jegyez meg, sőt, a puffer első 6 karakterét megjeleníti a státuszsorban. A KBUFF paranccsal, pedig mi is berakhatunk karaktereket a pufferbe, pl. egy BASIC programból. Formája: KBUFF string
Érthetetlen okból, a rendszerbővítő meghívásakor törli a funkcióbillentyűket, amin egy CLEAR FKEYS paranccsal rögtön segíthetünk.

File-név: KEY-TEST.COM
Program neve: Keyboard Tester
Trisoft & H3Comp / T.S - 1989
Billentyűzet teszt

A programmal a billentyűzet helyes működését teszteltethetjük le. A teszt közben a program folyamatosan kijelzi a billentyűzetmátrix állapotát. Alkalmazása különösen külső billentyűztet illesztése esetén hasznos.


File-név: MAGNODEC.BAS
Program neve: Magnódeckek
 

A képhez sok kommentárt nem lehet hozzáfűzni, pár korabeli magnódeck (alap)adatait tekinthetjük meg. Tételezzük fel, hogy az adatok helyesek...


File-név: HEADJUST.BAS
Program neve: Magnófej Beállító Program
Novotrade - 1987
Magnófej beállító program
A háttértárolóként magnót használók gyakori problémája volt az a jelenség, hogy a magnó feje "elállítódik", azaz a lejátszófej nem pontosan a jelet tartalmazó sáv felett halad el. További probléma, hogy az egyik magnóval (eltérő fejbeállítással) elmentett programokat esetleg -ugyanezen okból kifolyólag- egy másik magnóval nem tudjuk betölteni. Az Enterprise géphez adott CLOUD 7 típusú magnó feje amúgy is hajlamos volt az elállítódásra, de ráadásul még a "gyári új" magnók között is előfordultak eltérő beállítások. Ezen okból kifolyólag a Centrum Áruházak számítástechnikai osztályain a kazettavásárlók gyakori reklamálóknak számítottak az "eddig működött, most már nem olvassa be a gép" című problémával.
Természetesen a problémára van megoldás: a magnó burkolatán (a lejátszófej fölött) egy kis lyuk látható (ez általában az összes magnóra igaz). Ezen a lyukon egy vékony csavarhúzóval benyúlva be lehet állítani a fejállást. A Novotrade ezzel a -teljesen haszontalan- programmal igyekezett a felhasználók segítségére lenni. A rövidke BASIC program mögött a kazettán egy folyamatos sípolás volt hallható, melynek segítségével a program méri a jelszintet. Az aktuális fejállást egy vízszintes sávval mutatja a program. Ideális esetben 0% az eltérés a kazettán található sáv, és a magnónk fejállása között, de kb. 50% eltérést még elvisel a gép.
Mint már említettem a program teljesen haszontalan, mivel a programbetöltés közben is be lehet állítani a fejállást "fül alapján", mivel jól hallható eltérést okoz a hibás fejállás (tökéletes fejállásnál kapjuk a legélesebb hangot).

File-név: MICROBI.BAS, MICROBI2.COM
Program neve: Mikrobi
Bátorfi Zoltán, Gulcsik István
Beszélő program
Beszélő program, mely inkább csak érdekességnek jó. A magyar kiejtés szerint ejti ki a szavakat, minőségre nem nyújt többet a SAY 1.0-nál. Hátránya, hogy nem rendszerbővítő, így mindössze arra használható, hogy betöltés után "meghallgassuk" amit beírtunk a programnak. 2 változata van, mindkét változat működése azonos.

File-név: MOVE\MOVE.EXT
Program neve: Move
HSoft - 1991
Rendszerbővítő
A géptulajdonosok nagyrésze televízióval használta a számítógépet. Legtöbb esetben azonban a kép nem volt a képernyő közepén. Ezen kíván segíteni a MOVE bővítő. A parancskészletet lekérhetjük a :HELP MOVE parancs segítségével: LEFT, RIGHT, UP, DOWN. A parancsok bármely rendszerből kiadhatóak. A videocsatorna ismételt megnyitása esetén újra be kell állítani a vízszintes pozíciót. A program sajnos nem relokálható, elfoglal egy szegmenst. A bővítő megtalálható az EPDOS-ban is. A program forráskódja (MOVE.ASM)a gépikóddal ismerkedőknek lehet érdekes "olvasmány".

File-név: MSHOP87.BAS
Program neve: Musicbox
Smell of Sweaty Feet - 1987
Szintetizátor

Számtalan "maszek" szintetizátor program készült gépünkre BASIC nyelven, melynek tudása erősen vitatható, többségük csak "klimpírozásra" alkalmas. Ezek közül a Music Shop egy jobban sikerült darab. 8 különböző burkológörbét választhatunk (a botkormány jobbra-balra mozgatásával), és négy torzítási módot a le-fel mozgatásával. A program hangterjedelme 5 oktáv, melyek között ERASE, DEL billentyűkkel lépkedhetünk, az INS megnyomásával visszaugoratunk a középső oktávra.
A szintetizátor klaviatúrának a billentyűzet alsó két sora felel meg.


File-név: MUSICBOX.BAS
Program neve: Music Shop
MCII Software - 1988
Szintetizátor
A hangzatos név egy "szintetizátor" programot takar, és még véletlenül sem tévesztendő össze a MUSICBOX című zeneszerkesztő programmal! A szintetizátor programok között ez egy jobban sikerült darab, bár így is nyilvánvaló, hogy kedvenc számítógépünk nem a jövő zeneeszköze. A program szemmel láthatóan az előbbi MSHOP87 továbbfejlesztése.
A beépített botkormány le-fel mozgatásával burkológörbét választhatunk, jobbra-balra mozgatásával torzítást (nincs / kicsi / közepes / nagy). Az ERASE, INS, DEL megnyomásával oktávot válthatunk (DEL a legmagasabb, ERASE a legmélyebb oktáv.) A számbillentyűkkel aláfestést kapcsolhatunk be (megszakítás: SPACE). Az ESC-el elvileg felvételi lehetőséget lehet bekapcsolni (megszakítás: itt is SPACE), de a lejátszásnál (TAB), csak az első akkordot játsza le a program.

File-név: MUSICMAK.BAS; MUSICMA2.BAS
Program neve: Musicmaker
Kiss Gábor - 1987
Szintetizátor
A program eredeti változata a Mikrovilágban jelent meg, a letölthető változat már egy bővített változat. A program egy - némileg felesleges - menüvel indul, ami a gép kihangosításának mikéntjéről érdeklődik. Nincs racionális ok, hogy ne a 3-as pontot, azaz a külső stereo erősítőt válasszuk.
A program tudása átlagosnak mondható, erről az ENTER megnyomásával előhívható használati útmutatóból meggyőződhetünk. 8 hangszínből választhatunk a funkciógombokkal. Külön állíthatjuk a jobb és bal csatorna hangerejét (CTRL/ALT + joy le-fel), válthatunk oktávot (joy jobbra-balra). Bekapcsolhatunk torzításokat is (joy le-fel), bár ennek gyakorlati haszna nincs sok, akárcsak a "hangmagasság változtatásnak" sem (ALT+ joy fel-le). Az ESC megnyomásával a főmenübe juthatunk vissza.
A programnak két változata van: BRD karakterkészletre (MUSICMAK.BAS), és HFONT karakterkészletre (MUSICMA2.BAS).

File-név: \NAPTAR\NAPTAR.BAS, NAPTAR2.BAS, CALENDAR.BAS
Program neve: Naptár
Lacika - 2013
Öröknaptár

A BASIC program segítségével "falinaptárat" készíthetünk. Indítása után csak a kívánt évet kell megadni 1583 és 2299 közötti időintervallumban. A programnak két változata van: az első nem jelöli az ünnepnapokat (ebből van angol változat is), a második az aktuális év ünnepnapjait is megjelöli (a Pünkösd kivételével), ez a változat értelemszerűen lassabb. A naptár kirajzolása után a beépített botkormány le-fel irányaival görgethetjük a képet. Mindkét változatban lehetőség van a naptár elmentésére szöveges (txt) állományba, amit utána pl. WP-ből kinyomtathatunk. (Az ékezetes karakterek nyomtatására figyeljünk!)
Az ESC megnyomásával kiléphetünk a programból, majd újra futtathatjuk.


File-név: NLIST3.BAS
Program neve: NLIST3
Haluska László - 1990
BASIC programok titkosítása

Sok programozó szeretné kisebb-nagyobb alkotását a külvilágtól elrejteni, és a programrészek módosítását lehetetlenné tenni. Az NLIST3 segítségével elkészített program szokatlan változásokat okoz a BASIC interpreter működésében:

 1. Betöltés után automatikusan elindul a program.
 2. Letiltja a meleg-RESET-et és s STOP megszakítást.
 3. Ha futás valamilyen hiba miatt megszakadt, akkor sem lehet a programhoz hozzáférni, ugyanis számos utasítás le van tiltva. A LIST, LLIST, MERGE, LOAD, SAVE, VERIFY, CHAIN, INFO, NEW, DELETE parancsmódban "NOT UNDERSTOOD", programmódban pedig hideg-RESET-et fog okozni.

Célszerű a forrásprogramot is megőrizni, hogy a későbbiekben szükségessé váló módosításokat el lehessen végezni. Az NLIST3 a fordításhoz lemezes meghajtót (persze az egyik lehet ramdisk) vagy 2 magnót igényel. Az utóbbi esetben:
inpFILE>tape1:forrásprogram neve
outFILE>tape2:védett program neve

neveket kell megadni. Lemezes rendszer esetén természetesen útvonalat is megadhatunk a file-névben.

File-név: NOLIST.COM
Program neve: No LIST
Haluska László
BASIC utasításbővítés

A futtatása után a BASIC-ünk utasításkészlete két újabb paranccsal bővül:
NLIST - a parancs kiadása után a LIST parancs hatására nem történik semmi.
YLIST - újra engedélyezhetjük a LIST parancs működését.
Az NLIST parancs kiadása után ne írjunk be újabb programsorokat, előtte adjuk ki az YLIST  utasítást. Programunk ilyenkor újrasorszámozódik, 100-tól kezdve egyesével. Ha nem fogadjuk meg a tanácsot, az újonnan bevitt programsort megjegyzi ugyan a gép, de a sorszámok módosítása miatt biztos, hogy rossz helyre kerül a programsor. A két utasítást parancs üzemmódban adhatjuk ki.
A program értelmét a NASA és a Microsoft szakembereinek bevonásával még kutatjuk...

File-név: NOPEK.BAS
Program neve: Nope'k 3.4
BABSoft - 1988
BASIC programok titkosítása

BABSoft (Budavári László) programja volt az első, amivel megoldható volt BASIC programjaink listázás elleni védelme. Kezelése sajnos eléggé körülményes, talán ezért is nem terjed el a használata, pedig sok ember első kazettáin rajta volt. A program használata:

 • Töltsük a 0-s programhelyre a levédeni kívánt programot.
 • A levédendő programon a következő módosításokat kell elvégenünk:
  • A program utolsó sorának adjuk meg: ! NOPE'K_V3.4 NOPE'K_V3.4
  • A program elejére ugyanezt a sort kell beírni KÉT EGYMÁST követő sorba (n és n+1. sorszámmal). (Lásd a képen!) A listázási kísérletre majd csak az ez előtti sorok fognak megjelenni a levédett programban. Arra figyeljünk, hogy a program elején elhelyezendő két sor előtt ne legyen sorszámhivatkozás (pl. GOTO, RESTORE, GOSUB, stb.). A programban pedig szintén ne legyen e két sor elé mutató sorszámhívás!
 • Az 1-es programhelyre töltsük be a NOPE'K programot.
 • A program indítása után az 1-es menüpontot választva védhetjük le programunkat. Ehhez csak egy négy számjegyű kódot kell megadnunk, amit ha megjegyzünk, később újra listázhatóvá tehetjük a levédett programot a kód megadása után.
 • Miután lefutott a program, lépjünk vissza a 0-s programhelye és mentsük el a levédett programot (SAVE paranccsal).

A levédett programot a 2-es menüpontot választva tehetjük újra listázhatóvá a helyes kód megadása után. A négy számjegy talán kicsit kevés, de úgysem próbálgatott volna senki sem ennyit egy BASIC program kilistázásáért...
A 3-as menüponttal információt kérhetünk a programról.
A program helyett sokkal célszerűbb a kicsit fentebb található NLIST3 programot használni!

File-név: EODD.EXT
Program neve: Odd 1.1

Fejlesztői utility

Érdekes fejlesztői program hazánkból. Tartalmaz egyrészt az EP-n használható parancsokat (csatornák (CHANS), eszközök (DEVS), változók kiíratása (EVARS), számológép (CALC, KALC), memória-dump (DUMP), file-dump (FDUMP), stb.), de érdekesebb, hogy vannak benne olyan utasítások amelyek egy másik számítógépen fejtenék ki a hatásukat (., ?, PUT, GET, OUT, JUMP, FIND, REGS, REG', REG=, REG:, FILL, LIST). Debugerben nézve soros vonal piszkálásnál akad el, ha ezeket próbáljuk használni, tehát soros vonalon volt összekötve valami másik géppel, ahol csak egy picike kód volt a memóriában, ami végezte a kommunikációt. A HELP-ben felsorolt példák alapján nagyon gyanús, hogy az a másik gép egy Spectrum lehetett. A másik oldali kód nincs meg hacsak nem az a INIT nevű parancs küldené át?


File-név: ORAJEL.BAS
Program neve: Órajel
Zozosoft
Órajelmérő

Órajelmérő BASIC program (ami leginkább gépikódból áll...), A program két videómegszakítás között eltelő időt méri, úgy, hogy számol mint az "örült", a végén a kapott értékből számolható vissza az órajel. Hiszen minél gyorsabb a proci, annál több műveletet tud elvégezni a fix idő alatt. Azért nem a DAVE-es megszakításokhoz (pl. 1Hz) mér, mert az becsapható a 191-es port 4/6 Mhz bitjének állítgatásával.

File-név: NAPTAR1.BAS
Program neve: Öröknaptár

Öröknaptár

A BASIC program egy egyszerű de nagyszerű öröknaptárat ad a kezünkbe. Nekünk mindössze a kívánt dátumot kell megadnunk A program 1600.01.01 és 2200.12.31. közötti dátumot fogad el, de szerintem ez lefedi a kívánt időintervallumot.


File-név: NAPTAR2.BAS
Program neve: Öröknaptár
Mikrovilág - 1990
Öröknaptár
Öröknaptár program, de többet tud, mint az előző. Többféle hasznosnak tűnő kérdésre kaphatunk választ:
 • Milyen napra esik a keresett évben Húsvét hétfő?
 • Milyen napra esik, a keresett nap?
 • Öröknaptár (havi bontásban)
 • Két dátum közötti napok száma?
 • A kérdéses nap az év hányadik napja?

Ez a változat "csak" 1800.01.01. és 2100.12.31  között dátumokkal tud dolgozni, de talán ettől sem fog senki kétségbe esni. A dátummegadásnál viszont vigyázzunk, mert a program hadilábon áll a hibakezeléssel!


File-név: CONV3.COM
Program neve: Picture Converter
Tom Leslie
Kép-állomány konvertáló
Ezzel az egyszerű programmal képállományokat konvertálhatunk más formátumba. Remek eszköz Spectrum képernyő file-ok Enterprise formátumba konvertálásához. Mindössze a betölteni kívánt file formátumát nevét kell megadnunk, majd betöltés után a megadott formátumban a megadott néven kimenthetjük.

File-név: PLOADER.COM
Program neve: Program Loader
Papp Gábor - 1991
Programbetöltő
Igen praktikus, könnyen kezelhető program, mely segítségével menüből tallózhatjuk ki a betölteni kívánt programot. Hogy ennek mi értelme? Javasolt felhasználási területe: minden lemezünkre vegyük fel START névvel (a maximalisták csinálhatnak hozzá EXDOS.INI állományt is, melyből automatikusan elindíthatják a betöltő-programot.) A lemez behelyezése és a program elindítása után (BASIC-ből elég az F1-et megnyomni, amennyiben START néven mentettük el a programot) kényelmesen kitallózhatjuk az indítani kívánt programot. A kurzort a beépített botkormánnyal mozgathatjuk, az ENTER vagy a SPACE megnyomásával indíthatjuk a programbetöltést. Ha mégsem akarunk semmit betölteni, az ESC megnyomásával kiléphetünk a programból. A D megnyomásával újra beolvassuk a lemez-directory-t (pl. lemezcsere után, vagy ha beléptünk egy alkönyvtárba). Egy hibája azért van a programnak: BASIC programokat nem tudunk vele betölteni.

File-név: PP14.EXT
Program neve: Program-Packager 1.4
ZozoSoft
Rendszerbővítő - Tömörítő program

Az EPDOS tartalmazza a PACK nevű tömörítő-funkciót. A program célja a tömörítés megkönnyítése. A program természetesen csak az EPDOS-al együtt használható!
A program használata: MODE 1 nézetben jelöljük ki a tömörítendő programokat, és adjuk ki a PP EXOS parancsot. A file-ok .PCK kiterjesztéssel kerülnek a céllemezre. Ha van örökéletes .TRN-es betöltő is, azt tegyük rejtetté! Ekkor a betöltő program megkérdezi, hogy az eredeti, vagy az örökéletes változatot kívánjuk betölteni.

File-név: RAMDISK.EXT
Program neve: Ramdisk 0.1
Alexander Gusev - 1994
Ramdisk rendszerbővítő

A program betöltése után az EXDOS ramdisk szolgáltatásához hasonló meghajtót hoz létre a memóriában. A ramdisk méretét nem tudjuk megadni, mindig 64 kB szabad memóriát hagy (memóriabővítés használata esetén nem a szabadon maradt memória lesz nagyobb, hanem a ramdisk mérete). Az eszköz neve RAM, amit a program alapértelmezett meghajtónak állít be.

Használható parancsok: DIR, COPY, REN, DEL, FORM

A parancsok szintaktikája az EXDOS megfelelőjükkel azonos, kivétel a FORM parancs, ami RÁKÉRDEZÉS NÉLKÜL "formattálja" a meghajtót, azaz mindent letöröl róla. Használata értelemszerűen kazettás rendszerben célszerű.


File-név: ROARROGH.BAS
Program neve: Római számok
ZPL - 1999
Római - arab számok konvertálása

Ezzel az egyszerű BASIC programmal római - arab számokat konvertálhatunk. A menüben három lehetőség közül választatunk:
- Római szám átírása arab számra,
- Arab szám átírása római számra,
- Római számok gyakorlása. Ebben a módban a gép által kiírt arab számot kell felírnunk római számban. A gép ellenőrzi a megfejtésünket, ha hibás, kijelzi a helyes számot.
A legnagyobb szám, amit a program ismer 3999. A program a HFONT karakterkészletet használja.


File-név: ROMAN.BAS
Program neve: Római számok
Lacika - 2012
Római - arab számok konvertálása

Funkcióját tekintve azonos az előző programmal, viszont ez abszolút bolondbiztos, és az átváltáshoz sem olyan "favágó" módszert használ. Így aztán most 4999-ig számolhatunk. Az F1 vagy F2 eldöntésével választhatunk, hogy római (F1), vagy arab (F2) számot akarunk megadni. A bevitel mindkét esetben bolondbiztos (a római számok bevitelekor is csak a helyes karaktereket fogadja el), és ellenőrzi a római szám helyességét is.
Az ESC megnyomásával kiléphetünk a programból.


File-név: SAY.EXT
Program neve: SAY 1.0
Devilsoft - 1990
Rendszerbővítő - Beszélő program

Enterprise-on már történtek próbálkozások korábban is emberi hang előállítására. Konkrétan a Speakeasy hardware-es megoldásra gondolok. A programnak két súlyos hátránya van:

A Say egy lényegesen egyszerűbb tisztán software-s megoldás, ami a lehetőségekhez képest jól sikerült. Rendszerbővítőről van szó, így bárhonnan beszéltethetjük a gépünket, ahol EXOS parancsot ki lehet adni. A parancs formája nagyon egyszerű:

:SAY "hello"

BASIC programból egy kicsit bonyolultabb a helyzet az idézőjelek miatt:

10 EXT "SAY ""hello"""
20 EXT "SAY "&A$

Érdemes megjegyezni, hogy a szavakat ne írásmódjuk szerint próbáljuk kimondatni a géppel, hanem hangzás alapján! (pl. a magánhangzókat néha érdemes megduplázni.)

File-név: SCR_SLC.EXT, SCRDUMP.EXT
Program neve: Screen Utilities
D. Rabson & BoxSoft - 1986
Grafikus képernyő mentése-betöltése, nyomtatása

A VSAVE / VLOAD, VDUMP parancsokat talán minden Ep-s ismeri. A német gépek tartalmazták e két rendszerbővítőt, melynek funkciója a grafikus képernyő kimentése-betöltése, nyomtatása. A Screen Utilities programcsomag (két programról van szó) a német gépek bővítésének lehetséges alternatívája, bár ez a két program, funkcióját tekintve egy kicsit többet nyújt.

Az SCR_SLC három funkcióval bír:

Az SCRDUMP parancsai:

Azonosító
LINE FEED kód BIT IMAGE kód
A
27,"A",8 27,"K"
B
27,"A",8 27,"L"
C
27,"A",8 27,"Y"
D
27,"A",8 27,"Z"
E
27,"A",8 27,"*",1
F
27,"A",8 27,"*",2
G
27,"A",8 27,"*",3
H
27,"A",8 27,"*",4
I
27,"A",8 27,"*",5
J
27,"A",8 27,"*",6
K
27,"1" 27,"K"
L
27,"1" 27,"L"
M
27,"1" 27,"Y"
N
27,"1" 27,"Z"
O
27,"1" 27,"*",1
P
27,"1" 27,"*",2
Q
27,"1" 27,"*",3
R
27,"1" 27,"*",4
S
27,"1" 27,"*",5
T
27,"1" 27,"*",6

A rendszerbővítők a következő hibaüzeneteket adhatják:

Parancs Hibaüzenet
Hibakód
SCRDUMP Cannot SCRDUMP a non-video channel
01
Cannot SCRDUMP a text channel
02
Vertical size too large
03
Bad decimal in command
04
SETP Printer code identifier not recognised
05
SCRSAVE
SCRLOAD
SCRCOPY
Must be a video channel
10
Bad decimal in command
11
Number too large
12
Page Wong size or mode
13

File-név: SEC.EXT
Program neve: Speccy DOS - EXDOS file converter
Pál István, Michalik Attila - 1990
file konvertáló program
A program segítségével SpeccyDOS formátumú lemezekről tudunk EXDOS formátumú lemezre másolni. ZozoSoft módosította a programot, így a 48K-nál nagyobb file-okat is kezeli (SpeccyDOS MAGIC mentések). A Speccy DOS lemezt a B: meghajtóban keresi a program!

File-név: STALK2.EXT
Program neve: Super-Talk 2.0
Fábián Tamás - 1989
Rendszerbővítő - Beszélő program
A programmal magyar kiejtéssel beszéltethetjük a gépünket. Minősége se nem rosszabb, se nem jobb, mint a többi beszélő programnak. Használata igen "elegáns":

OPEN #<CHAN>:"SAY:"
PRINT #<CHAN>:"szöveg"

Ha egy szó csak nagybetűket  tartalmaz , akkor betűzve mondja el. A program "lelkivilága egy kicsit érzékeny" így, ha már nem akarjuk használni, érdemes lezárni a megnyitott csatornát. Ha azt szeretnénk, hogy a program minden, a képernyőre kiírt szöveget elmondjon, adjuk ki a következő parancsot:

:OVERHEAR

Bármikor  amikor  az S-TALK hangot ad, az <alt> lenyomásával ez kikapcsolható.


File-név: STATUS\STATUS.COM
Program neve: Status
Haluska László - 1990
BASIC utasításbővítés

Az aprócska programocska a BASIC parancskészletét bővíti egy újabb utasítással: a STATUS "string" utasítás a státuszsorba írja a megadott string-et. Csak parancsmódban használható! A BASIC a programok befejezte után felülírja a státuszsort, így a kiírás csak addig látható, amíg fut a program. A program működését egy rövid demoprogram mutatja be.

File-név: SZAMATAL.BAS
Program neve: Számátalakító
Anonim Sever - 1998
Számrendszerek közötti átváltás
Egyszerű BASIC program, mellyel decimális, bináris és hexadecimális számrendszerek között válthatunk át számokat. A D / B / H megnyomásával választhatjuk ki, mely számrendszerben kívánjuk megadni a számot. Ha bináris vagy hexadecimális számot választunk, először azt kell megadni, hány számjegyből áll a megadni kívánt szám. A program kezelése kényelmes, bár a nagyobb számoknál 10 másodpercig is eltarthat az átalakítás. A program HFONT karakterkészletet használ.
Számok átalakításra több program is létezik, jellemzően BASIC nyelven. Az egyik legjobb a Mikromagazin hasábjain jelent meg!

File-név: SZCLXCHR.ROM
Program neve: Színkód kereső / CLX / CHR
ZozoSoft - 1993
Rendszerbővítő

A rejtélyes file-név három program nevének összegyúrásából keletkezett. Zozo készítette Matusa Pisti kérésére, szülinapi ajándékként neki.

A rendszerbővítő EPROM-ba égethető, ROM változat, így garantáltan mindig kéznél vannak a programok.

File-név: \SZIMPATT\SZIMPATT.BAS
Program neve: Szimpattizátor
FSZ Studio
Szintetizátor
A szintetizátor programok egyik érdekes darabja. 8 féle "szűrőt" (hangot) választhatunk, 3-féle torzítással (vagy ki is kapcsolhatjuk). Ami viszont egyedi: gyűrűmodulációt is használhatunk, amivel már elég "vad" hangokat ki lehet csiholni a gépből. Emellett egyetlen dob-aláfestést kapcsolhatunk ki-be. Ezt leszámítva sajnos a program tudása nem számottevő, még oktávot sem lehet váltani.
 • A billentyűzet alsó két sora felel meg a szintetizátor klaviatúrának, a SPACE megnyomásával megszakíthatjuk az éppen lecsengő hangot.
 • A beépített jobbra-balra mozgatásával választhatunk szűrőt, a fel-le irányokkal pedig a torzítást.
 • A '0' billentyűvel kapcsolhatjuk ki-be a dobot
 • Az 1, 2, 3 billentyűkkel kapcsolhatjuk az adott csatornára a gyűrűmodulációt, a Q, W, E billentyűkkel pedig ki-be kapcsolhatjuk a hangcsatornákat. (A hangok egyszerre több hangcsatornát is használnak!)

File-név: SZINTI.BAS
Program neve: Enterprise Zenegép

Szintetizátor
Egyszerűbb, de jól használható szintetizátorprogram. az ENTER megnyomása után 7 burkológörbe közül választhatunk, de torzítást nem tudunk használni. A program hangterjedelme 7 oktáv. Érdekes funkció a felvétel bekapcsolása, azonban mint az kiderül teljesen értelmetlen: a program ugyanis csak a lenyomott billentyűk sorrendjét jegyzi meg, a lejátszás ütemét visszajátszás előtt nekünk kell megadni.

File-név: TOOLS.EXT
Program neve: Tools 0.0

Rendszerinformációs program

Az ismeretlen szerző műve vélhetően az EPDOS előtti időkben készülhetett, és a verziószámból következtetve befejezetlen is. Mindazonáltal tartalmaz pár - más programokból is ismert - parancsot. Ami ránézésre működik:

 • XVARS - rendszerváltozók listája,
 • XDEVS - eszközök listája,
 • XCHANS - nyitott csatornák listája,
 • LPT - sorparaméter tábla-dump,
 • FDUMP - rendkívül egyszerű file-dump. Használata: FDUMP filenév
 • XERRS - hibakódok és hibaüzenetek listája.

File-név: TURKISH.BAS
Program neve: Turkuish Numbers
Szipucsu - 2014
Nyelvoktató

Török nyelv tanulásához lehet hasznos ez a BASIC program - még ha az igény meglehetősen speciálisnak nevezhető... A megadott, maximum 7 számjegyű számot kiírja törökül.


File-név: TVTEST.COM
Program neve: TV Teszt

TV vizsgálóábrák

A program segítségével PAL rendszerű mérőábrák állíthatók elő a TV képernyőjén. A program indítása után 9 kilenc különböző mérőábra választható a megfelelő számbillentyű megnyomásával. Hasonló ábrák BASIC-ben is előállíthatóak, de azok a keret miatt nem nagyon ideálisak. Ez a hiányosság gépi kódú programozással kiküszöbölhető: a program egy új sorparaméter táblát állít elő, amely nem használ keretet, így a rajzolt maximális méretű. Az előállított ábrák a billentyűknek megfelelően:

 • 1. ábra: 16 sor magas, 16 pont széles fekete illetve fehér négyzetek a közepes sugáráram beállításához.
 • 2. ábra: Háló-ábra a konvergencia és az eltérítés beállításához.
 • 3. ábra: Pont-ábra: az eddigi négyzetek sarkaiban egy pont a fókusz beállításához.
 • 4. ábra: fekete mező.
 • 5. ábra: fehér mező.
 • 6. ábra: kék mező.
 • 7. ábra: piros mező.
 • 8. ábra: zöld mező.
 • 9. ábra: függőleges színskála (lásd kép)

A programhoz ASMON-hoz való forráskód is van (TVTEST.ASM), 5-ös modulként fordítható. A program a Rádiótechnika 1991/3-as számában jelent meg.


File-név: TXRAM.EXT
Program neve: GLTX 1.1
Ladislas - 1988
Rendszerbővítő - WP kiterjesztés

GLTX a WP feljavításához
A GLTX program célja: a beépített szövegszerkesztő-program bővítése, a szövegfeldolgozás megkönnyítése (elsősorban magnós konfigurációnál). A program lehetővé teszi:

A GLTX-nek van egy saját help-táblája, amit bármikor megtekinthetünk. Ezen a GLTX parancsai vannak. A help-tábla megtekintése WP-ból:
Üssük le az F8 billentyűt, majd gépeljük be: HELP GLTX. A tábla ekkor megjelenik és az ENTER billentyű leütésével térhetünk vissza a szövegbe. Ennek a helytáblának az az előnye, hogy a HELP GLTX parancsra nem az aktuális szerkesztőcsatornára írja a help-et, hanem megjelenít egy táblát, és így nem rontja el a WP-ben szerkesztett szöveget

A GLTX betöltése
Betöltés WP-ből: F1, majd adjuk meg file-névnek:TXRAM.EXT
Betöltés BASIC-ből, EXDOS-ból: :LOAD TXRAM.EXT
A program betöltése után látszólag nem történik semmi, mert a GLTX egy rendszerbővítés. A program jelenlétét ellenőrizhetjük, ha BASIC-ben kiadjuk a :HELP parancsot.

A magyar ékezetes karakterkészlet
A magyar ékezetes karakterkészletet a :GLH paranccsal aktivizálhatjuk. A karakterkészlet alapállapotba állítása a :GLTX paranccsal történik. A magyar betűk definiálásán kívül a program 5 funkcióbillentyűt is definiál. Ezek a következők:

SHIFT+F1 Szövegrész törlése kurzor alatt behúzással
SHIFT+F2 Szövegrész törlése kurzor felett behúzással
SHIFT+F3 Szövegrész törlése alulról felfelé
SHIFT+F4 Szövegrész törlése felűről lefelé
SHIFT+F5 Sorok bekezdésbe szerkesztése

Szövegek nyomtatása
A szövegszerkesztő tartalmának kinyomtatását a :GLP paranccsal indíthatjuk. Ekkor a program megkérdezi az egység és az állomány nevét, majd megkezdi a szöveg elküldését. Az egység és file-név megadására azért van szükség, mert így nem csak a nyomtatóra, hanem pl. kazettára vagy lemezre is vihetjük a szöveget vezérlőkarakterekkel együtt. A GLP a következőket figyeli a szöveg nyomtatása közben:

Ezeket a kódokat természetesen egyszerű billentyűlenyomással tesszük a WP-be. A nyomtatás az ESC billentyűvel is megállítható.

A TXRAM
A TXRAM tulajdonképpen egy háttér EDITOR. Ebbe elmenthetjük a szövegszerkesztő tartalmát, és bármikor visszatölthetjük a kurzor pozíciójától kezdődően. A TXRAM-ban lévő szöveget eltárolhatjuk háttértárolón, vagy kinyomtathatjuk. A TXRAM parancsai:

Hogy mire jó a TXRAM? Például:
Egy ismétlődő szövegrészt eltárolunk a TXRAM-ban, és amikor csak kell előhívjuk. Így sok felesleges gépeléstől mentesülünk.
Ha váltani akarunk 40 vagy 80 karakteres üzemmód között, a WP tartalma elvész, ezért itt is használhatjuk a TXRAM-ot, mert ez megőrzi tartalmát.
Használható még editor formátumú állományok összefűzésére is. Amikor a WP betölt egy szöveget, törli a már meglévőt. Így nem tudunk szövegeket összemásolni. De, ha a hozzáfűzendő szöveget a TXRAM-ba töltjük és ebből másoljuk át a szövegszerkesztőbe, akkor megoldható ez a probléma is. Ráadásul a GLTX bármilyen alkalmazói programból meghívható!

A TXRAM a 254-es csatornán van megnyitva és tartozik hozzá egy x=40 y=3 méretű 80 karakteres videolap a 109-es csatornán.

Göbölös László (ENTERPRESS 1992/5-6)

File-név: TXT_CONV.BAS
Program neve: TXT Converter
PoviSoft
Szöveg-file konvertáló

Ezzel a programmal max. 32kB méretű txt file-t (nem WP formátumú!) lehet átalakítani HFONT, DOS 852-es kódlap és Windows ANSI formátumra. Igen hasznos program!

File-név: \UD\UD.COM
Program neve: Z80 Test
ZozoSoft
CPU teszt

ZozoSoft az első emulátorok megjelenésekor írta ezt a programot, hogy letesztelje a nem dokumentált Z80 utasítások működését. Akkor volt még olyan ami nem ment. Az EP32-ben természetesen mindegyik helyesen működik. A letölthető file-ban megtalálható a program forráskódja is (UD.HEA).

File-név: VLOAD.EXT, VDUMP.EXT
Program neve: VLOAD-VSAVE, VDUMP

Grafikus képernyő mentése-betöltése, nyomtatása

A német gépek tartalmazzák a VSAVE, VLOAD (képernyő mentése töltése), valamint a VDUMP (képernyő nyomtatása) parancsot. Az angol géppel rendelkezőknek ezeket külön be kell tölteni. A két programot Entervideo néven hozták kereskedelmi forgalomba. (Talán korrektebb lett volna, ha az angol gépekhez ADJÁK a kazettát.) Ez a rendszerbővítő nem azonos a német gépekben lévő verzióval! A fájlformátum ugyanaz, de van benne pár újabb funkció:

Mindhárom parancsnál a 101-es (grafikus) csatorna az alapértelmezés. Minden más esetben hivatkozni kell a csatorna számára. Lásd még: ENTERPRESS Tippek-Trükkök.
Ez a VLOAD kerülhetett be továbbfejlesztve a EP PLUS-ba VLOAD 2.3 néven, de a színpalettát még az sem menti el. (A ZozoTools azonban ennél jobban kezeli ezt a két funkciót.)

File-név: VSVL.EXT
Program neve: VLOAD-VSAVE
ZozoTools - 1991
Grafikus képernyő mentése-betöltése

Az imént már említett ZozoTools-féle VS / VL parancsok külön, rendszerbővítőben. Kezelésük azonos a ZozoToos-ban megismertekkel.

File-név: XFONT.EXT
Program neve: XFont 1.0
Koch Tibor - 1988
Rendszerbővítő - 11 karakterkészlet
Remek ötlet, amely nagyszerűen kihasználja gépünk azt a képességét, hogy tetszőlegesen átdefiniálhatjuk a karaktereket. A program, 11 karakterkészletet tartalmaz, amiknek női neveket adott a készítő. A karakterkészleteket a nevükkel hívhatjuk meg. Nagyon jól sikerült karakterek vannak a programban! Rendszerbővítőről lévén szó, akár DBASE-ben is használhatjuk a jobbnál-jobb karakterkészleteket. Gépünk eredeti karakterkészletét a CLFONT paranccsal kaphatjuk vissza (egyenértékű a BASIC CLEAR FONT paranccsal).

File-név: ZCOPY11.EXT
Program neve: ZCopy 1.1
ZozoSoft - 1995
Rendszerbővítő - másolóprogram

A program a COPY (EXDOS parancs) és a DISKCOPY (IS-DOS) alternatívájaként készült. (Ezért került a program ide, és nem a másolóprogramok közé). Sajnálatos tény, hogy a IS-DOS Diskcopy funkciója 64 KB-os "szeletekben" másol, függetlenül a gépünkben lévő memória méretétől! 640 KB memóriával elég kiábrándító tud lenni a lemezekkel való zsonglőrködés egy meghajtó használata esetén. A ZCOPY a FAT-ot és a főkönyvtárat csak egyszer olvassa be, így rengeteg felesleges fejmozgást takarít meg, de még teljes lemez másolásakor is gyorsabb, mint az EPDOS DCOPY-ja! File-osan másol, ezért nem kötelező az egész lemezt átmásolni. Eltérő formátumú lemezek között is képes másolni, sőt, ha betelik a céllemez, folytathatjuk másik lemezre a másolást. A program sajnos még nem lett befejezve, célként nem tud alkönyvtárba másolni.
A parancs formája:

ZCOPY forrás cél [paraméterek]

Az alapértelmezésű forrás A:, cél B:
Egy meghajtó használata esetén a program figyelmeztet a lemezcserére (Pl. ZCOPY A: A:). A kiadható paraméterek:

/H - rejtett file-okat is másol,
/S - rendszerfile-okat is másol,
/L - lemeznevet is másol,
/D - könyvtárakat is másol,
/R - minden file a főkönyvtárba kerül a céllemezen,
/V - ellenőrzés bekapcsolása,
/M - minimális kijelzés másolás közben,
/F - gyorsított kijelzés,
/T - másolásnál új idő.