Speakeasy

A Speakeasy egy érdekes periféria. Alapvetően két funkciója van: beszéd szintetizátor, és erősítő. Sajnos egyszerre csak az egyik üzemmódban képes működni. Ha a számítógép nyomtató kimenetére csatlakoztatjuk, "beszéltetni" tudjuk, ehhez természetesen szükség van a kazettán mellékelt programra is. Ha a Jack-bementre csatlakoztatjuk a gép hang-kimenetét, onnantól kezdve erősítőként működik, ezért van rajta hangerő-szabályzó is. Igazság szerint egyik funkciót sem képes tökéletesen ellátni: erősítőnek gyenge, viszont nem adtak hozzá olyan programot, amivel magyar kiejtésre bírhatnák rá. Az már csak másodlagos, ha valakinek nyomtatója is van, nem fogja a nyomtatót ki-be húzogatni.
A Speakeasy-t a GI SP0256 AL2 Beszéd Szintetizáló Integrált Áramkörrel tervezték. A berendezés egy saját erősítőt, áramőrt, és beépített hangszórót tartalmaz. A Speakeasy az úgynevezett ALLOPHONE készlet segítségével használható. Egy ALLOPHONE egy betű vagy egy betűcsoport hangja. A készlet 64 ALLOPHONE-ból áll, mindegyiknek van egy kódszáma.
Ha betöltjük a beszélő programot, parancs vagy program üzemmódban beszéltethetjük a gépet.

LPRINT SAY$ ("COMPUTER");

A különböző nyelvekhez különböző parancs tartozik! (angol: SAY$, német: SAG$). Ha a pontosvesszőt elhagyjuk, a gép az utolsó betűt kitartja, amíg közbe nem avatkozunk.

Itt letölthetjük a Speakeasy-hoz adott angol, német és spanyol nyelvű programokat. (A megfelelő hardware nélkül nem működik...)