EP80+
Az Enterprise nyomtató

Egy kiváló periféria, amit sohasem forgalmaztak Magyarországon. Ennek oka valószínűleg az ára volt... Akkoriban egy jobb minőségű mátrixnyomtató ára nem az átlag magyar Enterprise felhasználó pénztárcájához volt igazítva. A nyomtató egy Mannesmann Tally MT80+ típusú nyomtató "Enterprise bőrbe" bújtatva, ha festékszalagot keresünk, ehhez a típushoz keressünk kazettát. A következő típusú festékszallagok használhatóak a nyomtatóhoz:

Mint látható a nyomtató színében megegyezik a géppel, és az Enterprise felirat is rajta van. Egy nyolc tűs, Centronics, mátrixnyomtatóval állunk szembe, ami képes volt karakteres, és "grafikus" üzemmódban is nyomtatni. Csak megjegyzem, hogy szöveges módban rendkívül gyors volt, ami annak is köszönhető, hogy oda-vissza nyomtatott (ne tessék röhögni...), ráadásul nagyon szép minőséget produkált. A gyorsabb nyomtatás érdekében 2 kb RAM memóriát is tartalmazott. Sajnos magyar karakterkészlet nem volt benne, de a megfelelő vezérlő kódok használatával bármilyen karaktert be lehetett programozni (akár egy egyszerű BASIC programból is), így nem volt gond WP-ből ékezetes karakterekkel kinyomtatni egy levelet!
Igen részletes (60 oldalas), és jó minőségű angol nyelvű leírás volt hozzá, amiben többek között a részletes technikai paraméterek is szerepeltek. Még azt is feltüntették, hogy a nyomtatófej élettartama 30 millió karakter.
Mérete kimondottan kellemes: 384x315x125 mm, súlya 5kg. Teljesítményfelvétele: 40W.

Az UTIL programcsokorban található EP80 című programmal, HFONT ékezetes magyar karaktereket nyomtathatunk!

A nyomtatóport lábkiosztása:


Minden jel TTL szintű. 12 eres hajlékony szalagkábel használandó.