Cyberun

1986 - Ultimate

akció

Forrás:
Bodnár Tamás (szipucsu)

Spectrum (48k)

Enterprise

Az Amobeus Nebula sötét körzetében áll a Beta Gamma csillagrendszer, de az űr ismerői csak Zebaremának hívják. A bolygók és csillagok bonyolult rendszere, egészen egyedülálló a világegyetemben: egy plazmikus energiarács köti össze a rendszer minden bolygóját. Minden bolygó legfőbb alkotóeleme a cybertron, és annak antianyaga, aminek ez az egyetlen ismert forrása az egész világegyetemben. Máig megmagyarázhatatlan okból, egyszercsak kiszabadulva az antiplazmikus rácsból és reakcióba lépve az űr pozitív anyagával, a Cybertron kikristályosodott cybernitté, a legkeményebb anyaggá az ismert univerzumban, ellenállva a hő és az energia minden formájának. Nem csoda, hogy sok civilizáció szeretné kibányászni a cybernitet, hisz ez katonai előnyt is jelentene a többiekkel szemben.
Mi egy hatalmas szállítóhajó - a Kristály Hajó - felépítésére irányuló vállalkozás részvevői vagyunk. Sok év, és sok élet ment rá egy egészen különleges, hatalmas űrvitorlás kifejlesztésére és építésére. Óriási mérete miatt a hajót modulokban építették meg, a Zebarema rendszerben. A kifejlesztett technológiák és eszközök ugyan használhatatlanok lennének a galaxis más részein, kimondottan a Beta Gamma rendszerből kijutásra szolgál, a rendszer különös természeti törvényei között. A parancsmodul kész és csak a felszállásra várunk, hogy az egyes űrhajó modulokat összecsatolhassuk. A Kristály Hajó fel van szerelve katonai lézerekkel, felkészülve a közeli naprendszerek lakóinak nemtetszésére.

Az Ultimate játékoknak két fajtája létezik: az egyikben bonyolult labirintusrendszerben kell feladatunkat teljesítenünk (Pl. Sabre Wulf, Alien 8, Underwurlde, Atic Atac és még sorolhatnánk), a másik pedig pofonegyszerű ügyességi játék (pl. Jetpac, Pssst!). A Cyberun a Jetpac és a bonyolult játékok keverékének tekinthető: egy veszélyekkel teli labirintusrendszerben kell űrhajónk darabjait megkeresnünk, összeraknunk, üzemanyaggal feltöltenünk, majd elhúznunk vele a csíkot a bolygóról. Nehézségét tekintve viszont ez a játék talán a legnehezebb Ultimate játék.
A Cybertron egy kicsi, lakatlan bolygó, hegyekkel, völgyekkel, földalatti járatokkal. Feladatod, hogy összeszedd a szükséges felszerelést, majd meg kell építeni a III-as osztályú Kristály Hajót, kitermelni a cibernitet, majd hibridhajtású rakétáddal sikeresen elhagyhatod a bolygó védőburkát. A Kristály Hajó összerakásához kezdetben csak a parancsnoki modul áll rendelkezésünkre, ezt irányítjuk a játékban. Először a parancsnoki modult kell felszerelnünk: szerencsénkre az egyik segédhajtóművet rögtön indulás után fel tudjuk venni, úgy látszik, a másik segédhajtómű sem esik messze az űrhajójától. Így már elfogadható sebességgel tudunk oldalirányba navigálni. Ha ezután kicsit jobbra megyünk, megtalálhatjuk a hajtómű másik részét, így már felfele is dinamikusabban haladhatunk. (Valamikor a két hajtómű helye fel van cserélve, tehát előbb a felfele, utána az oldalirányba "hajtó" "művet" tudjuk felvenni.) Felfele azért is fontos mennünk, mert a tárgyak egy részét felhőkön lehet megtalálni.
Az alkatrészek vagy közvetlen a bolygó felszínén találjuk, leginkább egy fához hasonló objektum mellett, vagy egy felhőn, vagy egy, a levegőben szilárdan lebegő, platóhoz hasonló objektumon. A felszín alatt ez utóbbival találkozunk, de a felszín felett is akad belőle. Egy ilyen platóra kell összegyűjteni az űrhajó moduljait is. A tárgyak lelőhelye minden játékban más, de a hajtóművek mindig a startpozíció közvetlen közelében találhatók.
Először a parancsnoki modul szükséges felszereléseit, fegyvereket kell megszereznünk, amiket a felszínen vagy felhőkbe burkolózó platformokon találhatunk meg. Egy nagy dudor mellett kis dudornak látszó plazma-vezérlő egység lesz talán az első, ez szükséges a cibernit összegyűjtéséhez (ez leginkább talán a Jack the Nipper című játékból a dudára emlékeztet. Sajnos a képernyőn tobzódó ellenség rémhadának hiába is dudálnánk vele, hederítenének rá és macska sincs, amit a plafonra lehetne tülkölni, de még plafon sincs). A hidraulikus karokkal az űrhajó moduljait vehetjük majd fel. A fegyverzet fejlesztésére plazmaágyút és egy követő rakéta kilövésére használó eszközt a szerelhetünk a hajóra. Ezzel hatékonyabban tudjuk az ellenünk támadókat lenullázni, mert nyomkövető rakétához hasonló lövedékkel boldogítja őket. Ezen kívül felszerelés része lesz még a vitorla konzolja (úgy néz ki, mint egy parabola antenna), de ezt a játék elején még ne vegyük fel, mert az űrhajó túl nagy lesz és nem fogunk átférni a barlangrendszer szűk átjáróin, így az űrhajó moduljaihoz sem fogunk hozzáférni, tehát a játékot sem tudjuk teljesíteni.

Küldetésünk egyáltalán nem egyszerű, mivel az ellenséget igen nehéz kikerülni. Három érintkezés az ellenséggel, és elveszik egy életünk. (A letölthető Enterprise-csomagban található Trainer változatban kb. 12 érintkezés hatására semmisül meg tragacsunk.) A felszín alatti üregekben különösen nehéz közlekedni, kisebb helyünk van a mozgásra, az ellenség így annál inkább lehetetlenné teheti haladásunkat. A felszín felett becsapódó meteorok, üstökösök is veszélyt jelentenek, a felhőkből pedig időnként savas esőcseppek potyognak - a bolgyó lakossága valószínűleg nem ad túl sokat a környezet megóvására.
Az üzemanyagra is figyelnünk kell (a jobb oldali hőmérőn jelzi ki a gép). Ha elfogy, elveszik egy életünk. Szerencsére a bolygó lakóinak egyik hóbortja, hogy bizonyos helyeken kis F betűvel jelölt tartályokban olajat tárolnak és a hanyag bolygólakók a tartályokat nem zárják le rendesen (mint említettük nem törődnek nagyon a környezetvédelemmel), így abból időnként pár csepp olaj távozik. Ez nagyon tömény olaj lehet, mert ha egy cseppet kis "mentőcsónakunkkal" elkapunk, jelentős mennyiségű üzemanyag kerül tankunkba. (Persze az is lehet, hogy nem a bolygólakók hóbortja az olajtartályok elhelyezése a felszínen, hanem űrhajónk eredetileg olajat szállított és a becsapódás következtében az olajtartályok is szétszóródtak a bolygó felszínén, a tartályok megsérültek, ezért távozik belőlük időnként egy-egy csepp olaj.) Időnként a levegőben is találhatunk kis FUEL feliratú lebegő tárgyakat, melyektől szintén feltöltődik az üzemanyagunk. (Ezek a tárgyak is a bolygólakók környezetvédelem iránti érzéketlenségére utalnak.)

A nagy űrhajó első modulja a sugárhajtómű (téglalap alakú vonalas tárgy), ez kerül legalulra. Majd a táprendszer (mint a hajtómű, csak kockás), a tüzelőanyag tartály (négyzet alakú, CYLO felirattal), a vezérlő egység (ULT1 feliratú négyzetes tárgy). Ezeket az egységeket a karok segítségével tudod megfogni és elszállítani a felszínen található platformra (nagy sík területen van, bal és jobb oldalról egy-egy üzemanyagcella lebeg mellette), ahová automatikusan lepottyan a nálad lévő építőelem. Ezután következnek a két felhőn található szárnydarabok.
Mikor a rakéta első négy része megvan, akkor a rakétát két oldalon stabilizáló szárnyak következnek, majd a cibernit raktározására alkalmas cella következik. Ez egy négyzet alakú rácsos tárgy, amit magadnál tartva és a cibernit kristályok mellé állva, a plazmaágyúddal begyűjtheted azokat. Összesen 13 kristályt kell összeszedned (ilyen van a játék címképernyőjén is), ekkor sárga lesz a parancsnoki modul és a ciberniteket a szokásos módon vissza kell vinned az épülő rakétához és ledobni azt. A kristályokat a felszín alatt találjuk, a falon vagy a padlón. Az üzemanyagot úgy tudjuk kinyerni a kristályokból, hogy egy kis időre stabilan megállunk a levegőben, szemben a kristállyal, ami az állandóan imbolygó járművel nem is olyan egyszerű. Ekkor szinuszhullám alakú sugarat bocsát ki a plamzasugár kibocsátására alkalmas találmány, és a kristály eltűnik a falról. A padlón lévő kristályok feldolgozása egyszerűbb, mert ha a kristály mellé leszállunk a padlóra, már facsarhatjuk is belőle az üzemanyagot. Ha az utolsó kristályból is kinyertük az üzemanyagot, a hálón látható, hogy megtelt (űrtragacsunk sárga színűre változik). Ekkor mehetünk is az üzemanyaggal teli hálóval a nagy űrhajóhoz, már amit eddig összeraktunk belőle.
Hátra van még a rakéta orra, és a végén felvehetjük az űrvitorla konzolját, majd legvégül felvehetjük az óriási vitorlát (általában egy felhőn van, különös ismertetőjele, hogy a fél képernyőt elfoglalja függőleges irányban és egy fordított Z betű van rajta - talán Zorro ezt is megjelölte?) A drabális szárnnyal menjünk az összerakott űrhajónkhoz. Ahogy azt a - kicsit könnyebb - Jetpac játékban láthattuk, a rakéta velünk együtt elhagyja a rémálmainkban is szereplő bolygót.
Hurrá, győztünk! De hogyan tovább? A Jetpac-ben ilyenkor jönni szokott a következő pálya, ahol az űrhajót már nem kell összeraknunk, csak feltölteni üzemanyaggal. Csak nem itt is valami hasonló lesz? A gép kiírja, ügyesek vagyunk, összegyűjtöttük az összes kristályt a Titan 4-en és mehetünk tovább a Gamma 27-re kristályt gyűjteni, ami egy teljesen ugyanolyan pálya, mint a Titan 4. Könyörgünk, neeeeee!!!!!

Irányítás: A menüben az '1'-es és '2'-es billentyűvel tudjuk a két játékos irányítását beállítani (ugyanis a játékot ketten is játszhatjuk, persze felváltva). Billentyűzet, KEMPSTON, CURSOR, vagy INTERFACE II illesztő a választék.
Billentyűzetkiosztás:

  • Z, C, B, M - balra,
  • X, V, N, SYMBOL SHIFT - jobbra,
  • A - L sorában lévő billentyűk - fel,
  • Q - P sorában lévő billentyűk - torpedók
  • 1-0 - lézerfegyver.
  • CAPS SHIFT + SPACE - játék szüneteltetése.

Ha a botkormány tűz gombját nyomva tartjuk, egyszerre lövünk a lézerfeygverrel és a torpedókkal.

Örökélet: POKE 62671,167
Nincsenek ellenségek (ettől a játék is gyorsul): POKE 36168,0
Végtelen üzemanyag: POKE 52351,115; POKE 52352,0
Sérthetetlenség: POKE 36740,30; POKE 36741, 0

Térkép