Dizzy 7
Crystal Kingdom

1992 - Code Masters

kaland, mászkálós

Enterprise

Amstrad CPC

Dizzy - a félig tojás, félig csirke "emberke" - Spectrum-on kezdte a pályafutását, innen indult hódító útjára, más platformokat is "megfertőzve". A siker egyik titka minden bizonnyal a grafikusok érdeme: a játék nagyon szépen néz ki a Spectrum attribútum képernyőjén. A sorozat 1-6. részét egyszerűen "átkonvertálták" C64-re ezért a grafika "Spectrum-szerű" maradt. (Nem is használ hardware sprite-okat, így Plus 4-re is sikerült átírni). Az Amstrad CPC verziók pedig 4 színű képernyőt használnak a Spectrum-mal azonos felbontással, de ez volt a legkevésbé látványos megoldás. (A sorozat első része megtalálható a CPC emulátorhoz készült programcsokorban).
A sorozat utolsó, 7-része hozott csak változást ezen az állapoton: a programot valamennyi platformot újrakódolták. Míg a Spectrum esetében ez látványbeli különbséget nem nagyon eredményezett (hiszen az előző részek is a maximumot hozták ki a gépből), addig C64-en és CPC-n teljesen megújult a látvány. A C64 változat már használja a hardware sprite-okat (ezért nincs is belőle Plus 4 konverzió), CPC-n pedig "rendes 16 színű" grafikában, gondosan összeválogatott színekben gyönyörködhetünk. Az egyetlen, ami emlékeztet a Spectrum változatra, az a CPC-n kicsinek nevezhető képernyőméret.
Ha már az Enterprise tulajdonosok egészen 2010-ig kimaradtak a 7. rész jelentette örömökből, vigaszul István immár a CPC-s változatot konvertálta. Ebben természetesen a kaland azonos a Spectrum változattal, az alapján végigjátszható.

Irányítás:
A menüben billentyűzetet választva szabadon definiálhatjuk a nekünk szimpatikus kiosztást. (az alábbi két billentyűre nem tudunk funkciót definiálni). Joystickot választva a két külső botkormányt figyeli a program.
P - játék szüneteltetése (folytatás: 'tűz' azaz tárgyfelvétel)
Q - kilépés a játékból.

Betöltés után többféle csalást kérhetünk: 'M' - örökélet, '.' - végtelen energia, ',' - csak minden második sérülésre fogy az energia. Érdekesség, hogy a játék elején megjelenő menüben, ahol az irányítást lehet beállítani, már eredetileg is volt csalás: a T, U, R, B, és O billentyűk egyidejű lenyomása sebezhetetlenséget eredményez (ezt fehér keretszín jelzi).