Zynaps

1987 -

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A Hewson nevet hallva az embernek igen jó játékok jutnak az eszébe: Cybernoid, Cybernoid 2, Exolon, hogy csak a legismertebbeket említsem. A Zynaps egy klasszikus shot-em-up játék, és bár nem a cég legjobb játéka, kellemes perceket okozhat az embernek (R-Type rajongók előnyben!). A grafika kimondottan jóra sikerült. A játék kezdetén Scorpion típusú vadászgépünkkel kitörünk a Naprendszerre támadó idegenek űrállomásáról. A csata 9 nehézségi szinten keresztül zajlik, amely végén elpusztíthatjuk a "központi vezérlő agyat", mely nélkül az idegenek automata harci gépei működésképtelenné válnak, és így sikerül megmenteni az emberiséget a biztos vereségtől, stb, stb...
A bejelentkező képernyőn a következő lehetőségeink vannak:

  1. - egy játékos üzemmód kiválasztása
  2. - két játékos üzemmód kiválasztása
  3. - billentyűzet definiálása
  4. - pontszámtábla megtekintése.

A játékot a tűz gomb megnyomásával indíthatjuk. (Ezt tehetjük Kempston, Sinclair, Cursor botkormányról, vagy billentyűzetről is.) Játék közben a '4'megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. Ilyenkor a tűz megnyomásával folytathatjuk a játékot, vagy a 'Q' megnyomásával kiléphetünk belőle.
Fegyverrendszereink jeles darabja a lézerfegyverünk, mely igen jó szolgálatot fog tenni a játék végéig, sőt, tűzerejét még növelhetjük is. Űrhajónk "széria felszerelésének" másik darabja egy üzemanyag-gyűjtő szerkezet, amellyel megsemmisített ellenfeleink után maradó tárgyakat vehetjük fel. Ennek aktiválásához a tűz gombot kell nyomva tartani (űrhajónk ilyenkor villogni kezd, ilyenkor vegyük fel a tárgyakat).
Ezen tárgyak gyűjtésével fegyverünk tűzerejét növelhetjük, sőt újabb fegyverrendszereket is installálhatunk járművünkre (pattogó plazma bomba, célkövető rakéta.)
Ellenfeleink között megtalálhatóak az ellenséges űrhajók, földi egységek. A szint végén egy nagyobbra "nőt" űrhajó (lehet több is...) fog boldogítani. A második szinttől kezdve találkozhatunk aszteroida mezőkkel. A sziklákkal -értelemszerűen- célszerű kerülni a találkozást.
A játék meglehetősen nehéz. Vígasztalásul 10000 pont, és minden további 20000 pont elérése esetén jutalom életet kapunk.

Cheat az ENTERPRISE verzióhoz:
Töltés közben tartsuk nyomva az ENTER billentyűt. Örökéletünk lesz.

Örökélet: POKE 45425,182
Sérthetetlenség: POKE 39775,201

Térkép