Thunderbirds

1989 - Grandslam Entertainments Ltd.

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

A Thunderbirds 32, egyenként 50 perces részből álló bábfilm-sorozat, melynek epizódjait 1965-1966-ban mutattak be. No nem nálunk, hanem Nagy-Britanniában... Idehaza sajnos teljesen ismeretlen maradt, pedig technikailag még mai szemmel is elképesztő látványosan megalkotott bábfilm. A sorozat közeli jövőben (a XXI század közepén), az International Rescue nevű csapatról szól, amely egy kis lakatlan szigeten bújik meg. A legkülönfélébb, fantasztikusabbnál-fantasztikusabb eszközökkel, gépekkel és formatervezett légi járművekkel tűzön-vízen, űrben-jégben, szóval mindenhol, mindenkit megmentenek, aki csak segítségre szorul. A csapatot tagjai a milliomos, egykori űrhajós Jeff Tracy öt fia: Scott, Virgil, Alan, Gordon, John. Mindenkinek saját spéci légi járműve (rakétája) van, melyek a Thunderbird névre hallgatnak és egytől ötig vannak sorszámozva.
A Grandslam-nak meglehetősen későn jutott eszébe, hogy játékot készítsen a sorozatból, és az sem zavarta, hogy a Firebird már 1985-ben kiadott ebben a témában egy ugyanilyen nevű játékot. A játékról nagyjából ennyi negatívumot (?), mert a kivitelezésre egy rossz szavunk sem lehet. Szép grafika, 128K-s zene (a sorozat eredeti zenéje), ráadásul a játék négy - egymástól független - epizódból áll, melyek külön-külön programban kell betöltenünk. A korabeli vásárlók nagyjából egy játék áráért négyet kaptak! Repülni ugyan most nem fogunk, klasszikus mászkálós, tárgyhasználós, rejtvényfejtő mentőakciókban veszünk részt. Minden mentésben két csapattag vesz részt, azaz a csapat két tagját kell irányítanunk felváltva (hasonlóan, ahogy a Goonies-ban tettük, igaz a csapattagok itt nincsenek annyira egymásra utalva).

Az epizódokat (elvileg) csak sorban egymás után teljesíthetjük, mert a 2-4. epizódok jelszót kérnek, amit az előző epizód végén tudunk meg. Bármelyik epizódot is választjuk, a játékmenet azonos lesz. Induláskor mindkét csapattag választhat magának 2-2 tárgyat a raktáron lévő hat tárgyból, mit visz magával.
Játék közben szereplőt a SPACE megnyomásával tudunk (a "műszerfalon" a kiválasztott szereplő portréja elszíneződik, emellett látható a nála lévő két tárgy). Egyszerre két tárgy lehet a szereplőknél, ezek között az 1-2 megnyomásával választhatunk. A tárgyak mellett pedig az energiánkat láthatjuk, a program ugyanis nem számolja az életeket, valamely "nem kívánt" behatás az energiánkat fogyasztja, vagy azonnal vége a játéknak! A műszerfalon van még egy információs sor, ahol a program fontos vagy kevésbé fontos üzenetei jelennek meg. A Dizzy-rajongóknak talán heveny pánikra adhat okot az a tény, hogy ugrálni nem is tudunk a játékban, a tűz megnyomásával a kiválasztott tárgyat próbáljuk meg használni az adott helyen, vagy az előttünk lévő kapcsolót. A 'le' megnyomásával a kezünkben lévő, kiválasztott tárgyat rakhatjuk le, vagy a földön fekvő tárgyat vehetjük fel (elég pontosan kell elé állnunk!) A feladat teljesítésére korlátozott időnk van, a hátralévő időnket a műszerfal jobb oldalán kísérhetjük figyelemmel.

Első epizód: Mentés a bányában
Szereplők: Alan, Brains
Bányaszerencsétlenség történt! Egy bányász a föld alatt rekedt, és a víz is betört a járatokba. Be kell kapcsolnunk a vízszivattyút és ki kell juttatnunk a szerencsétlenül járt bányászt. Brains egy föld alatti fúrógéppel a bánya legmélyebb pontjába érkezik, Alan a bánya lejáratából próbál lejutni.

ALAN-el vedd fel a lámpást és az olajzót. BRAINS-szel vedd fel az elemlámpát és a lézerfegyvert.
Válts át BRAINS-re és menj el jobbra, fel, fel, majd kétszer jobbra. Cseréld le a lézerfegyvert villáskulcsra, majd menj balra addig, amíg el nem éred a kalapácsot. Ezt vedd fel a lámpa helyére és menj jobbra egy szobát, majd menj fel a létrákon, majd menj jobbra a liftig. Ez ugyan jelenleg nem működik, de pár kalapácsütés hatására jobb belátásra tér. Szállj be a liftbe és menj fel a legtetejéig. (Vigyázz! a lift önműködően jár körbe-körbe, ha lemaradunk róla jó sokat várhatunk rá, míg visszaér.) Menj jobbra és használd a villáskulcsot a vízszivattyúnál, ezzel üzembe helyeztük a szivattyút.
Ezután menj vissza a zseblámpához és cseréld le a kalapácsra. Menj vissza a lifthez és menj most is fel, de útközben ugorj le a liftről a detonátorért, amit a villáskulcsra cserélhetsz le. Ugorj vissza a lifthez - ami felfelé megy - és menj jobbra a létrákhoz. Itt menj fel a létrákon ameddig lehet, és menj balra az újabb létráig. Itt menj le, majd menj balra a kőhalomig. Rakd le a detonátort és az útközben a létrák mellett felejtett gyújtózsinórért menj vissza. Majd a detonátorral együtt használd a kőomlásnál. Bumm! A lámpást most már lerakhatod, nem lesz sötét. Robbanás után rakd le a detonátort és menj balra a létráig. Itt menj le, balra itt megtaláljuk a bányászt.
Most válts ALAIN-re. Menj le a létrákon és itt menj jobbra. Rakd le a lámpát és vedd fel a létrát. Menj jobbra a mocsárig és használd a létrát. Menj tovább jobbra a lefelé vezető létráig, itt menj le a létrákon, majd menj jobbra a következő létráig és menj le a többi létrán is. Itt menj balra és ismét lefelé. Ezután menj jobbra és vedd fel a fúrót. Utána menj el balra a csilléig és használd az olajzót. Láss csodát, a csille őrült iramban máris elrohan veled az első mocsárig, ahol el is süllyed! Na azért nem kell megijedni, mert főhősünk azért az utolsó pillanatban leugrik róla. Ezután menj balra egészen az út végén lévő liftig, szállj be. Menj le vele, majd menj jobbra a létráig. Itt menj le, és vedd fel a fúrógépkábelt, majd mássz vissza a létrán. Ezután menj jobbra a falig, válts a fúróra, és kezdd el fúrni a falat. Miután ez sikerült, menj tovább a bányászemberkéig, és szállj be a csillébe.
A csillébe Brains már nem fér be, neki vissza kell sétálnia a fúrógéphez (ahonnan indult). A visszaúton szüksége lesz a lámpára!

Második epizód: tengeralattjáró baleset
Szreplők: Alan, Gordon.
Egy nukleáris tengeralattjáró balesetet szenvedett a mélyben. A felszínre kell hoznunk a tengeralattjárót és le kell állítanunk a reaktort.
A második szint kódja: RECOVERY.

Alan vegye magához a búvárruhát és a cserép alakú tárgyat (ami valójában egy sugárzás elleni gyógyszer). Gordon vigye magával a cápariasztó spray-t és a másik búvárruhát.
Egy mini tengeralattjáróval érkezünk meg a tett helyszínére. Alan biztos-ami biztos rögtön használja is el a sugárzás elleni tablettát. Válaszuk Gordon-t! Menjünk balra (A vízzáró ajtókat a mellettük lévő kapcsolóval nyithatjuk ki, ezek az ajtók csak akkor működnek, ha mindkét oldalukon azonos a nyomás, tehát vagy mindkét oldala el van öntve vízzel, vagy egyik oldalon sincs víz.), le háromszor jobbra. Gordon is talált sugárzás elleni gyógyszert! Rakjuk le a spray-t, vegyük fel a tablettát, és persze rögtön használjuk is. Ezután visszavehetjük a spray-t, majd menjünk hatszor balra. Itt a rózsaszín oszlop mögött egy csapóajtó bújik meg, menjünk le rajta. Vízzel elárasztott területre értünk, itt már természetesen nélkülözhetetlen a búvárruha. Menjünk kétszer jobbra, itt kivételesen visszazárjuk magunk mögött az ajtót, majd a szoba közepén lévő kapcsolóval kiszivattyúzhatjuk a vizet. Most már használhatjuk a csapóajtót, menjünk le, itt a hajófenéken megtaláljuk a léket. Másszunk le a léken a tengerfenékre, és sétáljunk háromszor jobbra. Ha nálunk van a cápariasztó spray lefegyverezzük a ránk támadó cápát. Megtaláljuk a sárga biztonsági kártyát! Menjünk vissza háromszor balra, majd a léken vissza a tengeralattjáróba.
Válasszuk ki Alan-t! Menjünk balra, majd fel a létrán. Itt találkozunk a kapitánnyal, aki ad nekünk egy kék biztonsági kártyát. Most menjünk kétszer le, háromszor balra. A csapóajtó itt is az oszlop mögött rejtőzködik, menjünk le rajta. Menjünk kétszer balra, amíg a torpedószobába nem érünk, majd vissza, háromszor jobbra. (Azért, hogy mindenhol kinyissuk a vízzáró ajtókat. Itt húzzuk meg a középső kart, menjünk balra, és itt is használjuk a középső kart, ezzel kiszivattyúztuk a vizet erről a fedélzetről.
Váltsunk Gordonra. Menjünk háromszor jobbra (csak, hogy mindenhol kinyissuk a vízzáró ajtókat, majd vissza, ötször balra (a léken áthaladva leesünk, de vissza tudunk jönni). Használjuk a középen lévő kapcsolót, jobbra, itt is használjuk a középső kapcsolót, jobbra és a léknél is használjuk a középső kapcsolót. Sikerült erről a fedélzetről is kiszivattyúzni a vizet! Menjünk a reaktor vezérlőtermébe: fel, kétszer balra, fel, nyolcszor jobbra, le, kétszer jobbra. Álljunk a jobb oldali sárga kezelőpanel elé.
Válaszuk Alant, és ő is jöjjön ide: fel, nyolcszor jobbra, le, kétszer jobbra. Álljunk a bal oldali kék kezelőpanel elé. Alan használja a kék biztonsági kártyát, majd gyorsan Gordon is használja a sárga biztonsági kártyát a másik terminálnál. Ezzel sikerült a reaktort is leállítani. Már csak vissza kell sétálnunk a mini tengeralattjárónkhoz (kétszer balra, fel, ötször balra, fel, jobbra) valamelyik szereplővel és a küldetést sikeresen teljesítettük!

Harmadik epizód: A bank
Szreplők: Lady Penelope, Parker (ők "külsősök", brit titkosügynökök)
Egy bank széféből kell megszereznünk egy újfajta viziakna tervrajzait.
A harmadik szint kódja: ALOYSIUS.

Lady Pénelopéval válaszd a dinamitot és a altató spray-t. Parkerral válaszd a felhúzható játékegeret és a feszítővasat.
Válts a Lady-re és menj jobbra az őrig, akit rögvest le is fújunk az altató spray-jel. Másszunk fel a létrán, majd kétszer jobbra. Itt szálljunk be a liftbe. Az emeleten menjünk jobbra. Váltsunk Parkerra és menjünk fel a Lady-hez (jobbra, fel, kétszer jobbra). Ahol most vagyunk, rengeteg fiók van, de elég nagy káosz van ebben a bankban, mert ha megállunk egy fiók előtt, csak azért is egy másik nyílik ki. Parker rakja le a feszítővasat. Penelope menjen sorban a fiókok előtt, Parker pedig menjen a kinyíló fiókhoz. Kutassunk a fiókokban addig, amíg Parker nem talál egy kulcsot valamelyikben.
Mindkét hősünkkel menjünk balra, le a lifttel, jobbra, le a létrán, jobbra. A lifttel menjen Parker és Penelope a második emeletre (az információs ablakban kiírja a program, melyik szintre érkeztünk). Parkerral toldd be a kocsit a liftbe (a 'használ' billentyűvel tudjuk megfogni a kocsit). Szerencsére a kocsiba a két szereplő mellé még kocsi is befér, így együtt menjünk fel a negyedik emeletre.
Válasszuk Penelope-t, menjünk balra. Itt a Kék asztal mögött egy másik kulcs is van (jó nehéz észrevenni), ezt vegyük fel az altatóspray helyett. Menjünk vissza a liftbe és a hatodik emeleten, Parker balra, a lézer alatt álljon meg (úgyse tudna átjutni a lézersugár alatt), és küldje át az egeret a túl oldalón lévő kapcsolóhoz (ha eltalálja az egeret a lézer, visszajön hozzánk, és újra próbálkozhatunk). A kapcsolóval kikapcsoltuk a lézert, szabad az út balra!
Most Penelope következik: kétszer balra, kétszer le a létrákon. A létrán állva várjuk meg, amíg az őr elmegy alattunk balról-jobbra. Most már mehetünk négyszer balra, kétszer fel. Itt egy páncélszekrényt találunk, rakjuk le elé a dinamitot. Menjünk le, várjunk kb. 10 másodpercet, majd vissza fel a páncélszekrényhez, melyből egy újabb kulcs hullik ki, amit persze magunkhoz veszünk.
Váltsunk Parker-re! Balra, kétszer le. Itt is járkál egy őr, akit ki kell cseleznünk. ha elmegy alattunk balról-jobbra, menjünk háromszor balra, négyszer le, balra. Itt is egy kulcs, amit a jó szolgálatot tett egér helyett vegyünk fel. Vissza jobbra, kétszer fel, itt hat kapcsolót találunk a falon.
Váltsunk Penelope-ra! Kétszer le, de a létrán várjuk meg az őrt, majd kövessük jobbra három képernyőn keresztül, itt a létrán várjuk meg, hogy újra átvonuljon alattunk ezúttal jobbról-balra. Jobbra, majd kétszer le. Penelope is egy olyan szobába érkezett, ahol hat kapcsoló van.
A két hős állítsa be így a kapcsolókat (balról-jobbra): Lady Penelope: fel, le, fel, fel, le, le. Parker: fel, le, le, le, fel, fel. Most menj Parkerral jobbra a széfig. Válts a Lady-re és tedd ugyanezt, csak balra. Itt használd a páncélszekrény melletti két-két fiók előtt a négy kulcsot. A kinyíló széfből vedd ki a tervrajzokat.

Negyedik epizód: A rakétasiló
Szreplők: Scott, Virgil
A bankban szerzett dokumentunok egy világméretű összeesküvésre derítenek fényt. A gonosz Hood professzor nukleáris rakéta kilövését tervezi. A visszaszámlálás már tart, nekünk kell a kilövést leállítanunk.
A negyedik szint kódja: ANDERSON.

Virgil vigye magával a szemüveget és a fegyvert. Scott-tal válaszd a szemüveget és a ragasztót.
Indulj el Scott-tal az épület felé és a zongorának álcázott liftnél tedd le a szemüveget, majd menj tel az emeletre és vedd fel a kulcsot. Ezután menj balra a harmadik lámpás szekrényhez, és mozdítsuk meg a lámpát. A talált kottát még ne vedd fel, hanem menj le, és a liftnél használd a kulcsot. Ugorj fel az emeletre a kottáért, és ezt is használd a liftnél, de előtte Virgillel menjünk a lifthez és álljunk mögé. Ezután Scott-tal használjuk a kottát. Vegyük gyorsan lel a lift mellé lerakott szemüveget, és várjunk, amíg a lift levisz minket. Miután leérsz a lifttel, használd a ragasztót jobbra a kép szélénél, menj vissza a lifthez, és várj, amíg a bejövő robot bele nem ragad a ragasztóba. Ezután menj balra két szobát, és vedd fel a robbanószerkezetet. Menj vissza a társadhoz és menjetek előre két szobát jobbra, majd le a lépcsőn. Itt válts át Virgilre, és a fegyverre, majd menj jobbra, és lőjj háromszor a mágneses erőtérgenerátorba. A nagy lövöldözés után tedd le a füstölgő fegyvered és menj Scott barátoddal együtt egyet jobbra, egyet fel, hármat jobbra, egyet le, egyet balra, egyet le, egyet jobbra, egyet le (Ezek nem a hosszú csárdás tánclépései voltak, hanem a rakétasiló létrarendszere.) Menj be a jobbra lévő vezérlőszobába, és kapcsold le a falon lévő kapcsolót. Ezután menj fel a létrákon a rakéta legtetejére, majd a jobbra lévő ajtón menj be a számítógépes szobába. Itt sétálj át jobbra a második terembe, és vedd fel a mikrofilmet. Majd menj balra, és kapcsold fel a falon a kapcsolót. Ezután menj ki ismét balra a rakéta oldalán lévő nyíláshoz, és rakd bele a megsemmisítő robbanószerkezetet. Gratulálok! Ezzel sikerült megmentened a Földet a pusztulástól.

Térkép: 1. küldetés (Mine Rescue), 2. küldetés (Sub Crash), 3. küldetés (Bank Job), 4. küldetés (Evil Hood)