Sam Spade

1983 - Silversoft Ltd.

Akció

Spectrum (16k)

Enterprise

Sam Spade a bányász egy Kryptonite bányában dolgozik (Ettől a rejtélyes ásványtól tett szert Superman különleges erőre). Eme rendkívül értékes ásványt igen veszélyes szörnyek őrzik... A bányában ugyan Kryptonite-ot egy morzsát sem találunk, de számtalan szörnnyel vagyunk összezárva. Egyetlen fegyverünk az ásónk, csapdába kell tehát csalnunk a szörnyeket! A Donkey Kong-ot kicsivel megelőzi a Space Panic (1980 novemberében jelent meg az Universal arcade játéka), így jogosan tarthat igényt az első platformjáték címre, bár ezt egyesek megkérdőjelezik, mert főhősünk ebben még nem tud ugrani. A Spectrum változatot a Silversoft adta ki, igaz más címmel. A készítők, azonban egy kis csavarral alaposan megnehezítették az életünket! A Digger Dan talán valamivel könnyebb.
Feladatunk kézenfekvő: a kezünkben lévő ásóval gödröket kell ásnunk. Ha beleesik a kiásott gödörbe egy szörny, oda kell hozzá menni, és a gödör szélébe kapaszkodó delikvens fejére az ásóval rákoppintva letessékelhetjük a lyukon. A játékban azonban 3 különböző szörnnyel találkozhatunk:

  • A piros színű szörnyek bírják a legkevésbé a zuhanást, ha az alattunk lévő emeletre zuhannak, elpusztolnak. (100 pontot kapunk érte.)
  • A zöld szörny már szívósabb, két emeletet kell zuhannia! (200 pontot kapunk érte.)
  • A sárga szörny csak akkor pusztul el, ha legalább 3 emeletnyit zuhan! (300 pontot kapunk érte.)

(Ha a szükségesnél nagyobbat zuhan egy szörny, minden plusz szintért 100 ponttal kapunk többet.) Ha tehát egy sárga szörnyet akarunk elpusztítani, egymás alatt három gödröt kell ásni, és a legfelsőbe beletessékelni a szörnyet. További kiszúrás, hogy a nehezebb szinten, ha egy szörny nem zuhan elég nagyot, megvadul, és erősebb szörny lesz belőle! Ha a gödörbe esett szörnyekhez, nem rohanunk oda időben, és nem csapjuk fejbe őket, rövid idő után kimásznak a gödörből, ráadásul a gödör betemetődik! (A gödör akkor is betemetődik, ha egy szörny átzuhan rajta!) Ebből talán sejthetjük, hogy már a negyedik-ötödik szint is szinte lehetetlen kihívást jelent! Először a piros szörnyeket kell elpusztítanunk, hogy kevesebb szörny temetgesse be a kiásott gödröket, majd amikor már kisebb a szörnypopuláció, akkor érdemes foglalkozni a szívósabb példányokkal. Feladatunkat ráadásul elég szűkre szabott időn belül kell teljesíteni, mert a levegő ebben a bányában is véges...
Érdemes még megemlíteni, hogy egy gödröt három lapátolással tudunk kiásni, és újabb hárommal betemetni. Ha más felé nem tudunk menekülni a gödörbe is beleugorhatunk, nem törjük össze magunkat.

Irányítás:
A játékot billentyűzettel (Z - balra, X - jobbra, K - fel, M - le, L - ásás), vagy Kempston botkormánnyal irányíthatjuk (Enterprise tulajdonosok billentyűzetet, vagy külső botkormányt használhatnak). A játékot a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük, az 'S' megnyomásával folytathatjuk.

Sérthetetlenség: POKE 26545,24
Nem fogy a levegő: POKE 26831,0