Jet Set Willy 5
The ZX Heroes

2002 - Igor Makovsky

ügyességi, mászkálós

Spectrum (128k)

A Jet Set Willy hasonló karriert futott be, mint a Manic Miner: rengeteg "maszek" verzió született belőle. Ezek közül az egyik legjobb Igor Makovsky - aki már több Jet Set Willy feldolgozást is készített - alábbi játéka. Játékai sikere, hogy a grafika mindig a történet szerint alakul, így a látvány is minden programban üdítő színfolt, nem egyszerűen új pályákat "lapátol össze" a megszokott grafikai elemekkel.
A történet szerint a nyugdíjba vonult Spectrum játékhősök boldogan élték nyugdíjas életüket Spectrum király kastélyában. Az időt nosztalgiázással, legizgalmasabb kalandjaik elmesélésével múlatták. Egy napon azonban a király új számítógépet vett magának (egy PC-t...), és annyira belemerült az új játékokba, hogy teljesen megfeledkezett alattvalóiról. Feladatunk, hogy Spectrum királyt emlékeztessük a régi időkre: a kastélyban össze kell gyűjtenünk az összes (mindössze 255+1 db) villogó tárgyat, és el kell vinnünk a királyhoz, aki szemmel láthatóan épp a Doom harmadik epizódjába merült bele. Ha nálunk van az össze tárgy, beenged a tróntermébe, ahol a sarokban porosodó Spectrumba életet lehelve felvillannak a rég elfeledett játékok. Amíg pedig a király a régi játékokkal van elfoglalva, Willy némi gonoszságot követ el... (A játékképernyő alatti számlálón folyamatosan láthatjuk, mennyi tárgyat szedtünk eddig össze.)
A játékmenet a megszokott, viszont a kastély minden terme egy-egy Spectrum játékot idéz fel, így minden teremnek egyedi grafikája van (ez természetesen a sprite-okra is igaz)! (Aki nem emlékszik a játékok nevére, azoknak segít a terem neve, ami a játékképernyő alatt olvasható.) Igaz, "csak" 38 képernyőt kell bebarangolnunk, de elég nehéz mutatványok várnak ránk, nem fenyeget az a veszély, hogy könnyedén teljesítjük a feladatot. A játék reggel 7 órakor kezdődik és éjjel egy óráig kell teljesítenünk a feladatot. Az idő nem lesz igazán gátló tényező, sokkal inkább a nyolc élet, ráadásul (sajnos) vannak olyan helyek, ahol a semmibe (vagy épp csapdába) zuhanunk, így elveszítjük az összes életünket.
Néhány akadály komoly fejtörésre adhat okot, pl. rögtön a játék elején: hogy mászhatunk le a kötélről anélkül, hogy elveszítenénk egy életünket (le lehet mászni!), de akad olyan csapda is, amiből nem tudunk szabadulni... Sok képernyőt nem tudjuk egy bejárat felöl bejárni, körbe kell menni!
Egy titkos helyet (2 szobát) is rejt a kastély, melyen áthaladva egy alternatív befejezéshez jutunk. Nem is olyan nehéz megtalálni és lényegesebb rövid így a játék: a start szobából balra, át lehet ugrani a falon.

Willyt irányíthatjuk KEMPSTON, SINCLAIR botkormánnyal, vagy billentyűzettel:

Balra - Q, E, T, U, O, 5, 6
Jobbra - W, R, Y, I, P, 7, 8
Fel (ugrás)- CAPS SHIFT, Z, X, C, V, B, N, M, SYMBOL SHIFT, SPACE, 0
Szünet - A, S, D, F, G
Folytatás - H, J, K, L, ENTER
Zene ki - H, J, K, L
Zene be - előbbiek közül egy másik

Térkép