Exterminator

1983 - Silversoft Ltd.

ügyességi

Spectrum (16k)

A játék az 1982-es Robotron 2084 című pénzbedobós játék alapján készült. Ilyenből Spectrum-ra is van többféle, pl. a vadnyugati környezetben játszódó Wild West Hero. Az Exterminator azonban sokkal jobban hasonlít az eredeti játékhoz, és annak ellenére, hogy 16K-s program, az egyik legjobban játszható Spectrum verzió. (Sok értelmes persze így se sül ki belőle...)
A játék lényege, hogy a ránk támadó ellenséges robotokat megsemmisítsük. Elég szorult helyzetbe csöppentünk: teljesen be vagyunk kerítve! Ellenségből többféle van, ezek egy részét fegyverünkkel meg tudjuk semmisíteni, a többit kerülgetnünk kell. A nagyobb robotok lövöldöznek is ránk, sőt egyik másik lövedék követ minket (szerencsére a lövedékeket is meg tudjuk semmisíteni). Egy nehézségi szint addig tart, amíg valamennyi sebezhető robotot elpusztítjuk, ezután újra kezdődik az egész, még több robottal...
Fegyverünkkel nyolc irányban tudunk lőni, lőszerünk végtelen. Ezért aztán semmi okunk arra, hogy ne nyomjuk folyamatosan a tűz gombot.

A betöltés után a pontszámtáblát láthatjuk, a 'C' megnyomásával léphetünk be a menübe. Először a kívánt irányítást állíthatjuk be:

  • Billentyűzet: 'W' - forgás balra, 'E' - forgás jobbra, 'L' - lépés előre, 'P' - tűz,
  • Billentyűzet: 'Z' - balra, 'X' - jobbra, 'K' - fel, 'M' - le, 'L' - tűz,
    'H - játék szüneteltetése (folytatás: 'S')
  • illetve KEMPSTON vagy CURSOR illesztőt választhatunk.

Ezután kiválaszthatjuk a nehézségi szintet (három fokozatban), ami a robotok mennyiségét határozza meg. Végül a játékosok számát állíthatjuk be: egy vagy kettő játékos játszhat) felváltva.
A játékot az 'S' megnyomásával is indíthatjuk, ha a menübe már nem szeretnénk belépni.

1. játékos örökélet: POKE 26152,0
1. játékos örökélet: POKE 26204,0