Exploding Fist

1985 - Melbourne House

ügyességi, verekedős

Enterprise

Amstrad CPC

Az Exploding Fist Spectrum verzióját az Ep tulajdonosok is jól ismerhetnek: az első Spectrum átiratok között volt, így sok géptulajdonoshoz eljutott. Nemcsak Ep-n számított az egyik legjobb verekedős játéknak de Spectrumon-is, ahol azért szélesebb volt a választék. A CPC verzió is jól sikerült: a program szép, és az is ugyanolyan jól játszható (a játékszabályok és a "kunsztok" ugyanazok). Sajnos azonban a készítők nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy fusson a 64k-s gépeken is a program, így meglehetősen "mértéktartó" a körítés: 32k a program, 2 videólap 32k, így zene nincs és csak egyetlen háttérkép fért a játékba.
Geco azonban az Enterprise verzión (az IK+ Reloaded-hoz hasonlóan) jelentős tupírozást eszközölt:

  • Az Ep verzióban a képváltogatás a két videólap felén történik csak, az egyik videólap felén van a fix maradék háttér, így felszabadult 8 kb memória, ahol elfért a karakterkészlet és a zene. A programban a C64-es zenék szólnak, persze szerényebb hangszerelésben.
  • 128K-s gépeken a küzdelem a C64 verzió 4 háttere és a CPC egyetlen háttere előtt zajlik (összesen tehát öt hátteret váltogat a program).
  • A program elvileg fut 64K-s gépen is, de lassan. Sajnos 64K-s gépen csak egy háttér van.
  • A színek "kellemesebbek a szemnek" mint a CPC és C64 verzióban. C64-en pl. a lila hegy annyira nem megnyerő...
  • A sebesség az '1'-'4' számbillentyűkkel állítható. 4MHz-s gépeken az 1-es, 2-es mód, 6 MHz-s gépeken a 2-es, 3-as mód tűnik leginkább használhatónak.

A program kezelése:
F1 - játékosok száma,
F2 - irányítás kiválasztása,
F3 - játék indítása (a tűz-gomb megnyomásával egyenértékű),
F4 - visszalépés a demo módhoz,
F7 - zene be,
F8 - zene ki.

Botkormányt választva az első játékos az EXT2, a második játékos az EXT1 vagy a beépített botkormánnyal irányíthatja az eseményeket. Billentyűzetet választva az első játékos a Q, W, E, A,D, Z, X, C, bal SHIFT billentyűkkel játszhat.
Figyeljünk, névbeíráskor nincs kurzor. A pontszámtáblából az ENTER megnyomásával juthatunk vissza demo módba.