Pod

1983 - Euro-Byte

ügyességi

Spectrum (48k)

1980-ban jelent meg az Atari Centipede című játéka, melyben százlábúakkal kellett felvennünk a küzdelmet. A játéknak sok pozitív erénye nincs, - hisz egy nem túl ötletes lövöldözős játékról van szó - ellenben könnyen lehetett adaptálni bármilyen, 1-2-évvel később megjelenő otthoni számítógépre. Ez annak köszönhető, hogy az eredeti játékgépben is egy MOS 6502-es (8 bites, 1.512 Mhz-s) processzor dolgozott, így teljesítménybeli gondok nem voltak, és a játék grafikája is meglehetősen "szerény" volt... Természetesen Spectrum-ra is készült pár változat, ezek közül az egyik legjobban sikerült a Pod.

A program kísértetiesen hasonlít egy másik klónra, a Rapedes-re, így csak az eltéréseket érdemes megemlíteni.
A játékot egy-vagy két játékos is játszhatja (felváltva), viszont a sebesség állítására nincs lehetőség. Az irányítás billentyűzetről, vagy Kemspton botkormányról lehetséges. Praktikus, billentyűzet- és botkormánykímélő ötlet, hogy a tűz gombot folyamatosan is nyomhatjuk.
Ha a billentyűzetnél maradunk, az irányítás érdekesen alakul: különlegesség, hogy oldalirányba két különböző sebességgel is tudunk mozogni:

Y - fel   B - le
G - balra   J - jobbra
F - balra (gyorsan)   J - jobbra (gyorsan)
T - balra-fel   U - jobbra-fel
V - balra-le   N - jobbra-le
1, 0 -tűz    

Érdemesebb inkább a joystick-nál maradni...
A játék részben BASIC-ben íródott, így a programfutás a CAPS SHIFT + SPACE (BREAK) megnyomásával megszakítható, de RUN-al újraindítható.