Rapedes
The Centipede's Revenge!

1983 - Visions Software Factory

ügyességi

Spectrum (16k)

A Vision Software valószínűleg nem cseng túl ismerősen, pár egyszerűbb játékot írtak, melyek nem voltak túl nagy durranások (a "legértelmesebb" játékuk a Moon Buggy). Ebbe a trendbe ez a program is beleillik, mely egy egyszerű kivitelezésű Centipede (az Atari 1980-as játéka) klón. Egy gombákkal teletűzdelt pályán kell a gombák közt felénk közelítő kígyót szétlőni, mielőtt elérne minket. (A kígyó a gombák között tud csak mozogni.) Ha eltaláljuk a kígyót, csak egy karakterrel rövidebb lesz, a találat helyén pedig egy újabb gomba nő ki! Érdekes módon a kígyó teste a találat helyén kettészakad, és a két rész külön életet kezd élni. Ha a kígyó a képernyő aljára ér, akkor sincs nagy baj (bár dolgunk jelentősen nehezedik), mert előre-hátra is tudunk mozogni! A kígyón kívül más "vadállatok" is nehezítik életünket:

  • egy óriási pók, aki véletlenszerűen mocorog a képernyőn,
  • piros csiga, mely vízszintesen mozog, és időnként lerak egy-egy piros gombát,
  • lila csiga (?), aki függőlegesen mozog, és gombákat rak le.

A játék folyamán folyamatosan kell irtanunk a gombákat is (nehogy beteljen az egész képernyő). Egy gombát csak 3 lövéssel tudjuk eltüntetni.
A játékot billentyűzettel (6 - balra, 7 - jobbra, 8 -fel, 9 - le, 0 - tűz), vagy Kempston illesztővel játszhatjuk. A 'H' billentyűvel szüneteltethetjük a játékot (folytatás: 'S'). A játék indításakor 5 sebességi fokozat közül választhatunk (1-es a leggyorsabb).
A játék legfőbb nehézsége (ami a játszhatóságból is leront), hogy nincs "autofire", azaz nem lövünk folyamatosan, bizony szétnyomkodjuk a tűzgombot...

Örökélet: POKE 29492,0