Carnival

1984 - Eclipse Software

ügyességi

Spectrum (48k)

Vurstlis céllövölde van több is, pl. az egy évvel korábbi Quackers, de ez az egyik legjobban sikerült darab. Technikailag egy vidámparkba "bújtatott" Galaxian játék.
Célunk a három sorban jobbról-balra illetve balról-jobbra haladó célok, valamint a középen, felül forgó kerék karjainak kilövése. Egy találat a legfelső sorban 60, a középső sorban 40, a legalsó sorban 20 pontot ér. Az egyes sorokban áthaladó célok lejjebb lévő sorba kerülnek, onnan újra a legfelsőbe, illetve legfelül a "lyukas" helyekre újak is kerülhetnek. Az alsó sorban kerülő sárga kacsák időnként kirepülnek a sorból, ha elérik a képernyő alját, 10 töltényünket ellopják. A kacsák tehát elsődleges célpontok! Szintén javasolt a kerék karjait mihamarabb kilőni, hisz minél több a még meglévő céltárgy (több a kerék "fedezéke"), annál több pontunk kapunk a találatért (A zöld PIPES feliratú doboz) jelzi a kapható jutalompontot, ez egyébként célt tévesztett lövés esetén is csökken. Ha egymás után két azonos színű kart lövünk le, a "PIPES" pont négyszeresét kapjuk. A 'BONUS' szó betűit sorban eltalálva jutalompontot kapunk. Az '5' és '10' jelzésű dobozok ennyi lőszert tartalmaznak, tehát ha ezeket eltaláljuk a megadott számú lőszer hozzáadódik muníciónkhoz.
Ha mindent letaroltunk, bonusz-játék következik: ebben egy, a képernyőn átrohanni igyekvő jegesmedvére kell lövöldözni. Ha eltaláljuk, irányt vált, és gyorsul. Vége a pontgyűjtésnek (találatonként 50 pont), ha a jegesmedve kijut a képernyő valamely szélén. A lőszert itt nem számolja a program.
Vége a játéknak, ha az összes lőszerünk elfogy.

Irányítás:
Billentyűzet (SHIFT, X, V - balra; Z, C - jobbra; SPACE, B, N, M - tűz), vagy SINCLAIR, FULLER, KEMPSTON botkormány illesztő.
A - játék megszakítása.

A menüben a SPACE megnyomásával lehet engedélyezni / tiltani a zenét. Ha a zene engedélyezett, játék közben a jobb oldalon álló doboz meglövésével tudjuk ki-, bekapcsolni. (Ez egyébként egy lőszerünkbe kerül...)
Az 'I' megnyomásával elolvashatjuk angolul kb. ugyanazt, mint itt fentebb.
A játékot az 1-6 gombok valamelyikével indíthatjuk, a kívánt nehézségi szintnek megfelelően. A legnehezebb, 6 szinten a játék már olyan gyors, hogy zene nincs is. Az egyes nehézségi szint pont ideálisnak tűnik...