Box

2007 - Beyker Soft

logikai

Spectrum (48k)

Ötletes logikai játék, a Soko-Ban rajongók biztos kedvence. A spanyol Beyker Soft csapat készítette a 2006-os Bytemaniacos 2006 BASIC Contest versenyre. A benevezett BASIC-nyelven készített programoknak szigorú kritériumoknak kellett megfelelnie: tiltott a betöltőképernyő, UDG, ROM hívások, POKE, PEEK és RANDOMIZE használata. Ennek ellenére a program kiitelezésére nem sok panasz lehet, kicsit ugyan fapados, pár hiányzó funkciót lehetne esetleg említeni.
Pepe egy raktárban dolgozik, a szabadságáról visszatérve igen nehéz feladatot kapott a főnökétől: a raktárban fellelhető tárgyakat kell összegyűjtenie. Azonban míg Pepe szabadságon volt igencsak eluralkodott a rendetlenség a raktárban, a megszerzendő tárgyak és sok más doboz szanaszét hevernek a földön. A dobozoktól szinte lépni sem lehet a raktárban, rendet kell tehát valamennyire tenni: ha két vagy több azonos színű dobozt vízszintesen és/vagy függőlegesen egymás mellé tolunk, eltűnnek azok. A feladatot egy szál kézikocsival kell megoldanunk, így sajnos csak egy dobozt bírunk eltolni, kettő egymás mögött állót már nem. Megjegyzendő, hogy azonos színű dobozok lehetnek egymás mellett ténykedésünk megkezdése előtt. Ilyenkor ha az egyiket eltoljuk, majd vissza, ezek a párok is eltűnnek.
Ha megszereztük a helységben fellelhető összes tárgyat, kinyílik a szomszéd terembe vezető két átjáró, ezeken áthaladva folytathatjuk a tárgyak gyűjtését és a rendrakást a szomszéd raktárhelységben. Nem szükséges tehát az összes dobozt eltüntetnünk, de pontot kapunk minden eltüntetett dobozért is!
A feladat teljesítésre fordítható idő nincs korlátozva, jól megfontolhatjuk a következő lépést. Erre szükségünk is lesz, mert a feladat igen nehéz, már csak a dobozok nagy száma miatt is (a raktár mérete 9x10 mező).
A menüben két játékmód közül választhatunk: ORIGINAL MODE - 9 nehézségi szintet kell egymás után teljesíteni, RANDOM MODE - véletlenszerűen generált pályák követik egymást, amíg el nem fogynak az életeink.

Iráynítás:
'O' - balra, 'P' - jobbra, 'Q' - fel, 'A' - le,
'R' - feldat újraindítása (egy életünk elvesztése árán.