1990 - Spectrum Holobyte

logikai

Spectrum (128k)

Ezt a programot - szerintem - nem kell bemutatni senkinek. Mint az örökzöld programok általában, nem a szuper grafikának, vagy zenének köszönheti sikerét, hanem az ötletnek. Ebben a programban nem robbantunk fel semmit, nem kell lövöldözni, feladatunk mindössze annyi, hogy a pályán található ládákat a helyükre toljuk, lehetőleg a legkevesebb lépéssel, és legrövidebb idő alatt. Pályafutását 1981-ben kezdte Japánban, még Thinking Rabbit címen (a program szerzője Hiroyuki Imabayashi), NEC PC-8801 számítógépen. A világsikert azonban a PC-s változat hozta meg a játéknak, erre 1988-ig kellett várni! Azóta minden létező platformra elkészült / elkészül.

Betöltés után kiválaszthatjuk az irányítást (Billentyűzet, Cursor, Sinclair Interface), vagy megtekinthetjük a legjobbak listáját. A következő képernyőn az EDIT menüponttal beállíthatjuk a háttér és a tinta színét, valamint beállíthatjuk az induló szintet. Ha megvan a kívánt nehézségi szint indítsuk a játékot.
Egy labirintusban találjuk magunkat, ahol a megjelölt helyre kell eljuttatni a ládákat. Ha egy láda a megfelelő helyen van, elszineződik. Sajnos a ládákat méretük és súlyuk miatt nem tudjuk húzni, csak tolni. Ne felejtsük el, hogy egyszerre csak egy ládát bírunk eltolni! Vigyázzunk, ne toljunk egy ládát a fal sarkába, vagy több ládát egymás mellét, mert nem tudjuk a ládát elhúzni. Ellenség nincs a labirintusban, időkorlát sincs, saját magunk ellen küzdünk. Az első egy-két szint még csak bemelegítés, de a későbbi szintek komoly fejtörést okozhatnak. A pályák azonosak a PC-s klasszikus Sokoban szintjeivel.
A jobb oldalon láthatjuk, hogy eddig hány lépést tettünk meg, a lépéseink közben hányszor toltunk ládát, a feladat megoldására fordított időt, és az aktuális nehézségi szintet. Ha rádöbbenünk, hogy elrontottuk a dolgot (pl. a sarokba toltunk egy ládát), az UNDO (visszavonás) gomb megnyomásával visszavonhatjuk az utolsó lépésünket (ha botkormánnyal játszunk ez a tűzgomb). Ha végleg be akarjuk dobni a törülközőt, és be akarjuk felezni a játékot, azt a CAPS SHIFT+ UNDO megnyomásáva tehetjük meg. Ilyenkor ha elég jó teljesítményt nyújtottunk ládatologatásban, feliratkozhatunk a legjobb ládatologatók közé.
A grafika lehetne jobb is, de a zene nagyon jól feldobja a programot!