Airbrush

1983 - Soft Hits

ügyességi

Spectrum (16k)

A játék helyszíne a DULUXE bolygó. A munkanélküliség magas, a játék arctalan főhőse kétségbeesetten szeretne munkát találni. Egy nap a "Leisure Times" hirdetett egy festői (mármint festő-mázolói...) állást, hihetetlen szerencse! Az állásinterjú rendben lezajlott, és néhány nappal később levél érkezik, amelyben tájékoztatják, hogy megkapta a pozíciót. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnád! Az állásinterjún egy szó se volt arról, milyen veszélyes munkakörülmények fogadják az új kollégát (balekot): Rengeteg rosszkedvű őr figyel, akik elpárologtatnak(!), ha beléjük szaladsz, és radioaktív kukák is hevernek szerteszét. Ezek érintse súlyos következményekkel jár!
A játék készítője valami forradalmi ötlettől vezérelve megpróbálta ötvözni a Painter és a Snake játékokat. A világoskék festőhengert irányítva kell befestenünk a pálya területének kb. egyharmadát. Vigyázni kell azonban, nehogy elfogyjon a festék (ld. PAINT számláló), ekkor (is) elvész egy életünk. A festéket a sárga vödrök felvételével pótolhatjuk. Amikor felvettük az összeset, újabb adag vödör jelenik meg (legalábbis az első szinteken...). Nehezebb szinteken kevesebbszer kapunk "utánpótlást". A festék kezdetben bőséges, de ettől függetlenül kár átmenni az egyszer már lefestett területen, mert a festék ilyenkor is fogy. A mogorva zöld biztonsági őrökbe és a piros radioaktív szemetesekbe nem szabad beleütközni. Az összes eddigi "szereplő" mozdulatlan, azonban a harmadik körtől kezdve csatlakozik a "mókához" egy tolvaj, aki kedvére rohangászik a pályán, letörli a befestett területet, ellopja az útjába kerülő festékes vödröt, és nem szabad beleütközni sem. A tolvaj ellen azonban - festékeshengerhez mérten - különleges eszközökkel is védekezhetünk: a haladási irányba lőni tudunk! (Lőni csak azon a pályán lehet, ahol tolvaj is van.) Ha a program úgy dönt, elegendő területet festettünk be, a következő szinten - több akadállyal - próbálkozhatunk. Életvesztéskor viszont az egész szintet elölről kell kezdeni.
Az eddig elmondottakhoz képest a játék összképét az irányítás rontja le. A festőhenger folyamatosan halad, nem tud megállni. Ha nem nyomunk iránybillentyűt, azonnal lefelé veszi az irányt! Hogy miért, az rejtély...
A játék indításakor kiválasztható a sebesség (1 - játszható, 5 - játszhatatlanul gyors), és a nehézségi szintet (1-5). Ez utóbbi azt határozza meg, hány vödör festéket kapunk a feladat teljesítéséhez.

Irányítás:
A menüben a K megnyomásával Kempston botkormány illesztőt választhatunk. Akik legalább három kézzel rendelkeznek, maradhatnak a billentyűzetnél:
CAPS SHIFT - balra, Z - jobbra, P - fel, L - le (célzáshoz), SYMBOL SHIFT - tűz.