Ace 2:
The Ultimate Head to Head Conflict

1987 - Cascade Games Ltd.

repülőgép szimulátor

Spectrum (48k)

 

 

Az Ace üzleti sikere után talán érthető, hogy a Cascade Games igyekezett ütni a forró vasat és a folytatással is meglepte a 8 bites gépek tulajdonosait. A program megjelenésekor még volt elvi esély arra, hogy a hidegháború hirtelen forróvá váljon, így egy akkori szemmel hihető sztori is kerekedett a játékhoz. Meg nem nevezett két ország (enélkül is teljesen egyértelmű a felállás.) közül az első egy kémhajót küld a második ország partjai közelébe, hogy a nemzetközi vizek határáról figyelje meg a közelben működő rádióállomás forgalmazását. Második ország ezt kevésbé nézi jól szemmel, és - talán kihasználva, hogy a hajó a felségvizeire tévedt - repülőgépet indít a hajó ellen. Egyes országot nem éri váratlanul az ellenfél (ellenség) reakciója, és ő is repülőgépet indít a hajó megvédéséért, azaz a kettes ország repülőgépe ellen!
Ahogy az első rész is technikailag újszerű volt, úgy a második rész is igyekszik újítani, bár végül az Ocean Top Gun-ja beelőzte a megvalósítást. A programot osztott képernyőn egyszerre ketten játszhatjuk! Egyedül, a gép ellen az egyes országot irányítjuk. A két repülőgépnek természetesen más-más műszerfala van, bár az aprócska képernyőszeletke látványos megoldásokra nem ad lehetőséget. Az első ország játszik fölül, a második alul. A két gép paraméterei és fegyverarzenálja viszont azonos.
A menüben elénk táruló opciók:
 • COMMENCE CONFLICT: játék indítása a beállított paraméterekkel.
 • COMBATABTS: Egy játékos / két játékos mód.
 • COMPUTER SKILL LEVEL: A számítógép játékereje. 1-20 között állítható...
 • COMBAT SCENARIO: játékmód kiválasztása. Választhatunk, hogy a teljes küldetést, vagy közelharcot (CLOSE RANGE DOGFIGHT) akarunk-e játszani. Mindkét repülőgép gépágyúval és rövid hatótávolságú hőkereső rakétákkal van felszerelve. Véletlenszerű térképhelyzetben helyezkednek el, de meglehetősen közel egymáshoz. Cél az ellenséges repülőgép leaprítása. Minden forduló után mindkét fél gépe fel lesz fegyverezve.
 • NUMBER OF PLANES: bármelyik játékmódot is választjuk, mindkét fél az itt megadott számú repülőgéppel (élettel) rendelkezik. Ez alapértelmezés szerint 3, de egy és húsz között szabadon választható. A játék természetesen véget ér, ha valamelyik fél elveszti az összes repülőgépét.
 • CRASH DETECTION: ütközésfigyelés. Kikapcsolt ütközésfigyelés mellett gépünk nem semmisül meg, ha magasságunk nullára csökken (azaz lezuhanunk).
 • MISSILE HITS TO KILL AIRCRAFT: Beállíthatjuk, hány rakétatalálattól semmisüljön meg egy repülőgép. Egy és három között állítható, az alapértelmezés három, ami némi arcade-jelleget ad a játéknak.
 • JOYSTICK: KEMPSTON vagy SINCLAIR botkormány-illesztőt választhatunk, ha nem akarunk ketten az aprócska számítógép aprócska gumibillentyűi fölé görnyedni. Célszerű a SINCLAIR illesztő használata, hiszen azon két port van, mindketten játszhatunk botkormánnyal!

Ha teljes játékot indítunk, akkor ezután mindkét játékos felfegyverezheti a gépét:

 • HEAT AIR-AIR: (maximum 8 db): hőkeresős rakéta, 8 mérföldes hatótávolsággal. Indítás után célra vezeti magát.
 • RADAR AIR-AIR: (maximum 6 db, de vagy ezt, vagy levegő-föld rakétát szerelhetünk fel). 25 mérföld hatótávolságú radar-irányítású rakéta. Vagyis azután indíthatjuk, hogy a HUD-on befogja a célt a radar, és a radar is vezeti a célra a rakétát. A célnak tehát kijelölve kell maradnia.
 • AIR-GROUND (maximum 2 db) Levegő-föld rakéta, hajó ellen is használható. 2000 lábról indítható, ezt is a radar vezeti célra. Jó nagy mordály, 500 csomós sebesség alatt kell indítani!
 • A gépágyú lőszerjavadalmazása minden esetben 2976 - 2988 db lőszer. Egy mérföld távolságon belül van értelme próbálkozni vele. Rakétát nem lehet lelőni.

A műszerfal:

 • Aktuális fegyverzet kijelzése:
  1. játékos: bal oldali kijelzőn fehér karakterekkel (alatta a darabszám),
  2. játékos: bal oldali piros karakterek (C - géppuska, H - hőkereső rakéta, R - radarirányítású rakéta, S - levegő-föld rakéta).

 • Iránytű:
  1. játékos: jobb szélső kijelző (tetején N jelzi északot),
  2. játékos: jobb szélső kijelző

 • Műhorizont:
  1. játékos: középső kijelző jobb oldalán,
  2. játékos: jobb oldalon, az iránytű mellett.

 • Bólintási szög (függőleges fekete-fehér csík):
  1. játékos: középső kijelzőn, középen,
  2. játékos: műhorizonttól balra.

 • Radar:
  1. játékos: középső kijelző bal oldalán,
  2. játékos: bólintási szögtől balra.

 • Üzemanyagszint (piros-zöld kijelző):
  1. játékos: iránytű mellett legfelül, F jelzéssel,
  2. játékos: középső kijelzőn legfelül.

 • Tolóerő (kék-fehér sáv). A fehér szakasz az utánégetőt jelöli:
  1. játékos: iránytű mellett, P jelzésű sáv
  2. játékos: középső kijelzőn.

 • Magasság (lábban):
  1. játékos: jobb oldali kijelzőn, legalul,
  2. játékos: bal oldalon, a fegyverválasztó mellett, legfelül.

 • Sebesség:
  1. játékos: jobb oldali kijelzőn, a magasság felett,
  2. játékos: bal oldalon, a magasság akatt.

Irányítás:

1. játékos: 2. játékos:  
F H tűz,
D K tolóerő növelés,
S J tolóerő csökkentés,
X M jobbra,
Z N balra.
Q P ereszkedés,
A L emelkedés. A menükben ezekkel mozoghatunk.
C B térkép nézet,
W O fegyver választása,
R U
Radar és hőcsali. Ha rakétát lőnek ki ránk, csalikat ereget. Ha nem fenyegeti a gépünket rakéta, akkor a még rendelkezésre álló töltetek számát jelzi ki a műszerfalon (lila betűkkel)

SPACE - (hosszan nyomva tartva) kilépés a játékból.

A játékban nincsenek tereptárgyak, csak a hajó és a rádióállomás van megjelenítve. Azt is csak a tinta színének fehérre változásából tudjuk, hogy szárazföld felett repülünk. A térképen természetesen be van jelölve a rádióállomás és a hajó helyzete is. Az első játékos is vihet magával levegő-föld rakétát, ő is véget vethet a játéknak a rádióállomás megsemmisítésével (az ellenség repülőgépeinek számától függetlenül). Megjegyzendő, a hajó és a rádióállomás is rendelkezik légvédelemmel! Repülőtér nincs a játékban, ha a fegyvereinket, üzemanyagunkat pótolni, gépünket rakétatalálat után javítani akarjuk, az első játékosnak a térkép nyugati szélén kell 1000 láb magasság alá süllyednie, a második játékosnak a térkép keleti szélén kell ugyanezt megtennie.
Élethű szimulációra tehát ne nagyon számítsunk, annyit kell tudni, hogy 140 csomós sebesség alatt esik át a gép, a csúcsmagasság pedig 60000 láb. Ha eltalál egy rakéta, de gépünk nem semmisül meg, pár másodpercig irányíthatatlanul bukdácsolunk.