Zenék
 

 

 

 

 

Valószínűleg sokan hallottak a PC-n létező MOD zenékről. Ezek a zeneszámok digitális hangmintákkal készültek, így az egyedi hangzás ellenére a file-ok mérete kicsi maradhatott. Az Enterprise képességei lehetővé tették, hogy a MOD zenéket némi átalakítás után le tudjuk játszani. Ezek a DTM formátumú zenék, korai MOD file-ok átkonvertálva, amiknek a mérete nem lehetett több 64k-nál. A lejátszóhoz lejátszandó zene is dukál, a 235 zeneszámból álló kis "csokor" remélhetőleg mindenkit kielégít...

Digitrax Module Player 1.1 (5K), DTM zene file-ok (7,2 Mb)

Egy másik remek zeneszerkesztő programmal: a ROCKDIGI-vel MOD zenékhez hasonló - digitális hangmintákat megszólaltató - zenéket készíthetünk Enterprise-on. Ezzel a zeneszerkesztővel Héder József készített nagyon profi zenéket. Az ő zenéiből (és más konverziókból) is letölthetünk egy csokorravalót. A Rockdigi zenéket lejátszhatjuk a mellékelt MBT Player-rel, vagy a ROCKDIGI-be betöltve akár át is szerkeszthetjük őket, vagy tanulmányozhatjuk a program működését.

MBT Player 1.0 (4k); Rockdigi zenék (895K)

"Természetesen" a PC-ről vagy Amiga-ról származó 8 bites digi hangszermintákat is lejátszhatjuk Az ilyen formátumba konvertált összes WAV file lejátszható Enterprise-on! István újabbkeletű SNDPLAY című programja - mely a Multiplay programcsomag része -, jobb minőségben adja vissza a hangmintákat, mint az itt lévő SAMPLE c. lejátszó.

SAMPLE 1.1 lejátszó program (12K), WAV hangminták (2.2Mb)

Ez a lejátszó 8 bites 1,2-32KHz-es tartományba eső digi hangok lejátszására képes 32-64KHz mintavételezésű digi hangok 32KHz-en 65535Hz felettiek pedig mod(freq/65535) frekvenciával.
Támogatott fájlformátumok: WAV (RIFF, NIST), AIFF, IFF file-ok (előjeles / előjel nélküli 8-32bit, stereo/mono (a lejátszás mindig mono)), a lejátszó csak tömörítetlen fájlokat játszik le.
Legalább 128KB RAM szükséges a program indításához, igaz ilyen konfigurációval nyúlfarknyi lesz a lejátszott hang... Minél több a RAM, annál jobb! A WAV fájl méretére nincs korlátozás, a program addig tölti, míg el nem éri a RAM határt. Kezelés:
 • ESC: WAV file kiválasztása, az ESC gombot hosszabban kell nyomva tartani, mert a billentyűzet ellenőrzése csak RAM váltásnál történik.
 • Bal SHIFT+ESC: A háttér nem változik (EXDOS mentes gépek esetén).
 • Bal SHIFT+SPACE: A háttér nem változik (Fájl kiválasztásakor EXDOS-os gépek esetén).

WAV Player

Az Enterprise zenei képességeit sokan kritizálták, igaz készültek (átíródtak...) nagyon jó zenéjű játékok. A kritikák ellenére Gyányi mester elkészített egy nagyon jó zeneszerkesztő programot, a Music Box-ot, ami kicsiholta a hangért felelős Dave chip összes lehetőségét. A zenéket a Music Box Player segítségével tudjuk lejátszani.

Music Box Player és zenék (200K)

SID Player
Geco készített Enterprise-ra egy meglepő programot: SID lejátszót! A program eredetileg SAM Coupé-ra készült, ahhoz csináltak SID kártyát. Ebben benne van a teljes 6510-es emuláció és a SID header elemzése, a D400-D4FFF-es tartományba írást figyelte eredetileg, ha ez történt, akkor megvizsgálta hová, és ha SID register írás volt, akkor kiírta a megfelelő portra. A SID lejátszása történhet Dave-vel, ring moddal, vagy nélküle, és SID kártyás konfigon SID-del is. Dave-vel a lejátszás teljes egészében szoftveres módon történik, azaz a C64-es zenéket DAVE hangzásban élvezhetjük. Ennek ellenére sok zene meglepően így is jól szól.
A program EXOS kompatibilis, maximum 60 kb méretű SID lejátszására alkalmas, csak a PSID-eket támogatja. Egyedi sebességgel ellátott SID-eket a következő sebességgel játsza le:
 • >160Hz sehogy,
 • 80Hz és 160Hz között 100Hz-en,
 • 55Hz és 80Hz között 60Hz-en,
 • 40Hz és 55Hz között 50Hz-en,
 • <40Hz sehogy

A program a zene kiválasztásához a FILE rendszerbővítőt használja (a programba van építve).
A beépített botkormány jobbra-balra mozgatásával a zenék között lépkedhetünk, a botkormány le-fel mozgatásával az első és utolsó zenére ugorhatunk. Az ENTER megnyomásával a gyűrűmodulációt kapcsolhatjuk be / ki (alapértelmezés szerint kikapcsolt). A Ring mod-os lejátszásnál csak akkor lehet különbséget hallani, ha valamelyik csatorna modulált egy másikkal, ezt a ring mod kikapcsolt állapotban jelzi a keret különböző színeivel, ha közép kék a keret, akkor pont a SID egyes csatornáján van ring mod, ami a lejátszóban pont nem emulált, csak a SID 2,3-as csatorna ring mod-ja (sötét kék, zöld keret) okoz hanghatást. Ring mod bekapcsolt állapotában a keret barna. A lejátszást az ESC megnyomásával szakíthatjuk meg. File-kiválasztásnál a STOP megnyomásával kiléphetünk a programból. Vezérlőbillentyűk:

F1: Dave ring mod nélkül,
F2: Dave with ring moddal,
F3: SID-kártya,
F7: teljesítmény kereten jelzésének kikapcsolása,
F8: teljesítmény kereten jelzésének bekapcsolása.

SID Player és zenék (591K)

SIDBasic
Software-es SID lejátszó, ami konvertált SID fájlok lejátszására alkalmas Enterprise 128 gépen, hardveres bővítés nem szükséges. Készítette: IstvánV, és Geco.
A program EXOS kompatibilis, ha a gép rendelkezik fájlkezelő eszközzel (lemezvezérlő, SD kártya), akkor az M64 fájlok egy fájlkezelőből választhatók ki, a magnós konfigurációval rendelkezők tölthetik a magnóról a kiválasztott M64 fájlt.
A lejátszást 128KB-os gépen a lejátszás közbeni 8Kb-os blokkonként kicsomagolás teszi lehetővé. Megkötések: maximálisan betölthető M64 fájlméret 24320 bájt (5f00h), nincs SYNC, felül- , és aluláteresztő szűrő emuláció, SID digi effektek nem játszhatók le.
Kombinált hullámformák nem működnek megfelelően, ilyenkor egyszerűen zaj > fűrész > háromszög > négyszög prioritással történik a konverzió, a valódi hardware ettől eltér.
Vezérlés:

 • 1 - zene lejátszás Dave chipen,
 • 2 - zene lejátszás külső 8bites DAC kártyán, ha van a géphez csatlakoztatva,
 • 3 - raster sor be (csak 50Hz-es sebességű zenéknél működik),
 • 4 - raster sor ki,
 • ESC - file választás.

A zenék vezérlési sebességét NICK megszakítások helyett gépi kódú ciklusok végzik, így sokkal rugalmasabban állítható. Digi lejátszási sebesség 4MHz-es gépen:

 • 12500 Hz lejátszási sebesség 50 Hz-es zene vezérlési sebességig,
 • 11905 Hz lejátszási sebesség 50-120 Hz zene vezérlési sebesség között,
 • 11364 Hz lejátszási sebesség 120 Hz zene vezérlési sebesség fölött.

SIDBasic

LAY
Egy másik projekt melléktermékeként született ez a lejátszó. A spectrum-os Pro Tracker 3 zenéket játszik le. Az AY emuláció, és az SNDPLAY-ból kölcsönzött kijelző csíkok István érdeme, a lejátszó kód pedig S.V.Bulba-tól van. A program sztereó, ugyanis az orosz Spectrum klónokban általában úgy van bekötve az AY, hogy egy jobb, egy bal, egy közép a 3 hangcsatorna. EXOS és EP64 kompatibilis, fájl kiválasztáshoz kell a Hsoft féle FILE, annak hiányában nullás fájlnevet (magnón a következő fájl) próbál tölteni. Modul elején lévő azonosító szöveget keresi, az egész fájlban, így programfájlba fordított zene is lejátszható.

PT3 Player és zenék

SND Player, SND zenék
MOD Player
Stefan Drissen SAM Coupés Mod lejátszója alapján készített Geco EP-s MOD lejátszót. A program EXOS kompatibilis, magnós rendszerben is működik. 128KB-s gépen 32KB RAM marad a modok betöltésére (64KB videómemória kizárva a lejátszásból - mert lassú, FF szegmens érintetlen, 1 videólapon vannak a mod inicializálást és betöltést végző rutinok, 1 videólap pedig a FILE munkaszegmense. 64KB normál RAM-ból 1 szegmens a digi lejátszó, és a bufferelés (8 KB-ot foglal 32 hangerő táblázat), és 1 szegmens a 4 csatorna adatfeldolgozása, plusz a lejátszás közbeni megjelenítés, így maradt a 2 szabad szegmens gyors RAM). Bővített gépen megy ami "a csövön kifér", azaz amíg tart a memória, vagy a floppy-lemez kapacitása... Így már semmi akadálya, hogy meghallgathassuk a (csonkított) DTM-zenék eredetijét.
A SAM verzió 10,4 KHz-en játsza vissza a zenéket, az EP 9,2 KHz-en 4MHz-en. A program felismeri a turbós gépeket, és a CPU sebességének megfelelően állítja be a lejátszási sebességet, pl. a sztenderdnek számító 6 MHz-en 14 KHz-et, 8MHz-es gép esetén 18,5 KHz-et. A CPU sebessége állítható a file választás alatt, lejátszás előtt a program mindig ellenőrzi a CPU sebességét. Vezérlés:

 • ESC - új file betöltése (EXDOS esetén fájlválasztó menü jön be),
 • 1-4 - csatornák ki/bekapcsolása,
 • 5 - az összes csatorna bekapcsolása,
 • 6 - lejátszás Dave-en keresztül,
 • 7 - lejátszás a külső 4 csatornás 8 bites D/A-n keresztül.

MOD Player, MOD zenék

  MID Player és zenék