Crillion

2008 - IstvánV & Geco

ügyességi

Enterprise

Valahol, több millió fényévnyire a Földtől, a rejtélyes Crillion bolygón szuperlabda rombolja az ellenséges energiablokkokat. A szuperlabdát csak jobbra-balra tudjuk irányítani a falakkal körülzárt játéktéren, függőlegesen csak akkor vált irányt, ha valamin visszapattan. A játéktéren (általában) különböző színű kövek (energiablokkok) vannak. Csak olyan mezőket tudunk eltüntetni, ami azonos színű a labdával, elég csak nekipattanni. A labda színét a (különböző színű) csillag jelű mezőkhöz pattanva tudjuk megváltoztatni. Halálcsapdák (halálfejekkel díszített kövek) is várják, hogy nekipattanjunk és porfelhővé változtassanak (ilyenkor nem átallanak kacsintani egyet). Olykor tömör téglafalak állják az utat, ezeken nem tudjuk elbontani. Hajlékonylemezre emlékeztető jelű kövekkel is találkozhatunk, amik nem bonthatók el, viszont arrébb tudjuk lökni (csak akkor, ha mögöttük nincs semmi), ha azonos velük a labda színe. Jól gondoljuk meg hova toljuk ezeket, könnyen elzárhatjuk velük a labda útját! Ezen pár elemfajtából felépítve egyik-másik szint komoly fejtörő is egyben. A játékot bátran nevezhetjük az Arkanoid és SokoBan ötvözetének...
A szint teljesítésekor - vagyis az utolsó energiablokk eltüntetésekor - a leggyorsabbak jutalompontot kapnak (a BONUS kijelző számolja vissza a jutalompontokat). Minden 10000 pont után extra élet jár. Összesen 25 szinttel kell megbirkózni. Ha elég sok pontot sikerül összegyűjteni, feliratkozhatunk a "Top 8"-ra. Minthogy ezt a pontszámtáblát a program kilépéskor elmenti lemezre, teljesítményünk megőrződik az utókor számára. Nyilvánvaló, hogy játék nem teljesíthető egyszerre (már csak azért sem, mert elég egyetlen rossz helyre tolt blokk és reménytelen helyzetbe kerülünk), de a program azt is elmenti, melyik az utolsó teljesített szint. A menüben a jobbra-balra irányokkal választhatunk a már megoldott szintek között, honnan szeretnénk kezdeni a következő játékot.
A programnak két változata van:
  • CRILLI88.COM - egy file-os változat, ami tartalmazza az eredeti nehézségi szinteket.
  • CRILLION.COM - a nehézségi szinteket a CRILLION.LVL file-ból olvassa. Ez lehetőséget ad, hogy többféle pályakészletet használhassunk. A SOURCE könyvtárból a crillio2.lvl és crilli93.lvl file-okat a játék könyvtárába (crillion.lvl néven) másolva máris újabb nehézségi szinteken játszhatunk!

A szuperlabdát tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk.

  • SPACE / tűz gomb - játék indítása, játék szüneteltetése / folytatása.
  • Ha leállítottuk a játékot, az M megnyomásával visszaléphetünk a menübe.
  • STOP - szint újrakezdése (-1 élet),
  • F1 - kijelzők elrendezése (felülre / oldalra),
  • INS - háttér színeinek választása,
  • A jobb oldali SHIFT billentyű nyomvatartásával gyorsíthatjuk a játékot.