BASIC programcsokor

Itt alább lelkes amatőrök által készített BASIC programokból csemegézhetünk. A programok közös jellemzője a lassú programfutás, de ez senkinek ne vegye el a kedvét, néhány igazán jó ötletet is találunk itt. Hála a komfortos IS-BASIC-nek egyik-másik játék meglepően jó kivitelezéssel is büszkélkedhet.

3D 4 Row
3D_4ROW.BAS
Erik Christensen

A Malom logikai játék, 3D-s változata. A táblán egy kurzort mozgathatunk a beépített botkormánnyal, a kívánt pozícióba az ENTER megnyomásával rakhatunk korongot. A játékot mindig mi kezdjük és a gép ellen játszhatunk, tűrhető sebességgel. A világoskék korongokkal játszunk, a gép a feketével. Igazság szerint ebben az oldalra fektetett nézetben elég nehéz játszani...
A program dánul próbál kommunikálni velünk (a karakterek a dán nyelvi bővítéssel jelennek meg helyesen).

4-es Játék
4ESJATEK.BAS

Ötletes logikai játék, remek kivitelezéssel, mindemellett még elfogadható sebességgel. Ellenfelünk a számítógép, felváltva lépünk. Feladatunk egy 15x9-es táblán több 4-es kirakása, mint amit a számítógép kirak.  Ha a tábla tetszőleges pontján tűz gombot nyomunk, az adott mezőn, és a mellette lévő négy szomszédos mezőn a 0-ák 1-be billennek. Minden további tűz gombra az adott mező, és a szomszédos mezők értékei 1-el növekednek, míg el nem érik a 4-es értéket. Aki a lépésével 4-be billent egy, vagy több mezőt, pontot kap. A pontjainkat folyamatosan számolja a gép, az nyer, aki a tábla beteltekor több ponttal rendelkezik. Kár, hogy ketten nem lehet játszani, a gépet nem nagyon nehéz elverni.

Amőba (Ötödölő)
AMOBA.BAS
MuMuS Soft
1995

A közismert Amőba játék BASIC megvalósítása (Az Ötödölő egy korabeli tévéműsor címe volt, melyben a betelefonáló Palik Lacival amőbázhatott). A program a közismert Five in a Row némileg kibővített, magyarosított változata. A játék előtt, akik nem ismerik a játékot, kérhetnek rövid ismertetőt. Játék közben az eredeti változattal megegyező funkciókat érhetjük el, de a magyar elnevezés kezdőbetűit megnyomva!  A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Ashby Manor
ASHBYMAN.BAS
Lacika
2018

Feladatunk, hogy az Ashby család alig pár szobás kastélyában megtaláljuk a "családi kincset". Hogy mi az, rejtély... Sajnos a program nagyon kezdetleges, a lehetőségek száma erősen korlátozott, a "kaland" nagy részét a bolyongás teszi ki. A végkifejlet viszont meglepő. A program szókészlete ráfért a funkcióbillentyűkre.

A megoldás:
n, w, get fusewire, w, get antidote, n, e, n, get torch, e, n, get scone, s, e, n, e, s, w, w, w, s, s, w, s, e, use torch, w, n, e, e, e, s, e, get cartridge, n, help, throw scone, n, help, drink antidote, s, w, w, n, n, w, w, help, fix fuse, help, insert cartridge

Autós Teszt
ATESZT.BAS

A program tulajdonképpen egy tesztprogram, amely autóvezetői jártasságunkat hivatott felmérni. A kérdéseket nem kell (és nem is lehet) komolyan venni. Értelme semmi, viszont jó poénok vannak benne!

Autóverseny
\AUTOVERSENY\AUTOVERV.BAS
RLS
2000

Egy autóversenyen 8 versenyautó áll rajthoz. Nekünk mindössze az a feladatunk, hogy megtippeljük, szerintünk melyik autó fog nyerni. A verseny 5 körből áll, vagyis az egy képernyőnyi távot 5-ször kell megtenni az autóknak. A versenyben első autót csillag jelöli.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja. A programot probléma nélkül lefordíthatjuk a ZZZIP-el.

Awari
AWARI.BAS
Marik Péter

Jól kivitelezett logikai játék. Két játékos játszik egymás ellen, vagy egy játékos a gép ellen. Az A-játékos az A1-A6, a B-játékos a B1-B6 tálkákból vehet. A kivett golyókat, az óramutató járásával ellentétes irányba kell elosztani (minden tálkába egyet-egyet). Ha az utolsó golyó a játékos gyűjtőtálába kerül, újra léphet. Így lépéssorozatok alakíthatóak ki. Ha a játékos utolsó golyója (csak variált játéknál) üres tányérba kerül, a szemben lévő tányér golyóit is elveheti. Gyűjtőtálból indulni nem lehet!

 

Baltazár az űrszemetes
BALTAZAR.BAS
IV. Ramses (jó név...)
1988

Baltazár vállalkozásba fogott, destruktív elemek által az űrben szétszórt hulladékokat szándékozik összegyűjteni. Ezt a tevékenységét a Galaktikus Kormány pénzzel jutalmazza. Mivel Baltazárnak nincs űrhajó jogosítványa, ezért téged fogad fel pilótának. Sajnos a megtisztítandó terület egy aszteroidaőv (akkor minek megtisztítani?), de Baltazár bízik benned és rádbízza mind a négy hajóját.
Először ki kell jutnod a holdkupola alól. Emelkedni a le iránnyal lehet!
Másodszor át kel vergődnöd a meteor-övezeten, szemetet gyűjtve. (A pontok a szemétdarabok, ezeket kell gyűjteni!)
Harmadszor le kell szállnod valamelyik platformra.
Irányítás belső, vagy EXT1 joystick. (Induláskor a "bármi más" a botkormányokat jelenti, gombnyomással nem tudunk továbblépni!)

Battle in Space
BATTSPAC.BAS
Szipucsu

Űrcsatába keveredtünk a gonosz idegenekkel. Első szinten egy űrhajóból kinézve látjuk a "terepet" és úgy kell kormányozni az űrhajónkat, hogy az ellenséges űrhajó a célkereszt közepébe kerüljön és így ki lehessen lőni. Az űrhajónk kormányzása abban nyilvánul meg, hogy az ellenséges űrhajó ellentétes irányba mozog azzal, mint amilyen irányba kormányzunk. (Kivéve a fel és le irányt.) Az ellenséges űrhajó persze gyorsan mozog, így nehéz dolgunk van. Ő is lő ránk, és tíz találat után végünk. Sietni sem árt, mert az üzemanyag sem végtelen. Arra is figyelni kell, hogy az ellenség ne kerüljön ki a képernyőből, mert így eltűnik előlünk és megszökik. Mi 9 találatot kibírunk, az ellenségnek viszont elég egyetlen találat a megsemmisüléshez.
A második szinten hasonló történik, csak más szemszögből, oldalról látjuk saját űrhajónkat és az ellenséget. Itt egyetlen találattól végünk, az ellenség megsemmisítéséhez viszont 4 találat kell.
Kellemes, hogy a háttérben a csillagok "hunyorognak", viszont a mozgó cuccok letörlik a csillagokat, ha útjukba kerülnek.
A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk. A beépített botkormánnyal irányíthatjuk az eseményeket.

Beacon Adventure
BEACON.BAS
Lacika
2021

Owen Lloyd játék a Sinclair User magazinban jelent meg begépelhető formában. Eredeti formájában futott 16K-s gépeken is, ennek megfelelően a kivitelezés minimalista volt. A program mérete még így is nagyobb, mint a Microsoft-BASIC-ben készült játékok esetében megszokhattuk. Egyrészt azért mert programozástechnikailag nincs a csúcson a játék, másrészt a Spectrum BASIC sajátosságai miatt (ON GOTO hiánya) is vannak benne suta megoldások. Ezért a szavakat nem lehet rövidíteni (kivéve az irányokat jelölő parancsokat, azok egy karakteresek). A kaland sem túl összetett, térképrajzolással pár perces attrakció. Feladatunk, hogy a keletre fekvő szigetre eljutva beüzemeljük az ott álló (elektromos) jelzőtornyot.
A használható igék ráfértek a funkcióbillentyűkre.

Egy lehetséges megoldás:
w, take onion, s, w, drop onion (a szag előzi a farkast), get candle, s, s, s, s, w, get bone, n, w, w, s, take matches, s, feed dog, w, get axe, e, n, n, w, n, n, n, n, take key, s, s, get battery, s, s, e, e, e, e, e, chop tree, make raft, e, unlock door (a kulccsal), open door, light candle (sötét ellen...), d, insert battery.

 

Big Bad Wolf
BIGBADWO.BAS
Lacika
2018

Talán kevesen tudják, hogy A három kismalac és a farkas angol népmese. Ennek megfelelően eléggé ismert, Disney-féle rajzfilm változat is készült belőle. Bruce Robinson VIC20-as játéka is ezt a mesét dolgozza fel. Az eredeti program fut memóriabővítés nélkül is, ennek megfelelően a program igencsak spórol a memóriával. Ez jelen esetben kevésbé sikerült, mint a Moon Base Alpha esetében: a kevéske visszajelzés miatt a játékos nem nagyon tudja, mi történik éppen (vagy mi nem sikerült), ráadásul a C64 változat (vélhetően a maszek berhelés miatt) olyan hibát is tartalmaz, ami miatt végigjátszhatatlan. Az Ep-változat pár üzenettel ki lett egészítve, és immár végigjátszható...
A játékban csak egy kismalacot "irányítunk", akinek mindössze annyi ideje van a farkas "fogadására", amíg el nem éri a házat és be nem jut. Sajnos jelenleg még zár sincs az ajtón, így "záros határidőn" belül farkasvacsorává válunk.
A program által megértett igék ráfértek a funkcióbillentyűkre. Valamennyi szó rövidíthető annak első két karakterével, de javasolt kiírni legalább három karaktert, mert a lock és a look szó megkülönböztetésére sufni tuning jellegű módszert használ a program.

A megoldás:
go yard, go shed, get ax, get shovel, go yard, dig, shovel, get lock, go den, lock door (a farkas nem tud bejönni az ajtón), go kitchen, open closet, look closet, get whiskey, get candle, look whiskey, light gas stove, light candle, gas stove, go den, get rug (egy csapóajtót rejt), open trapdoor, go cellar (ha a gyertya nem ég, nem látjuk az itt lévő tárgyakat), get pot of oil, go den, chop chair, ax, get kindling, put kindling, fireplace, put whiskey, fireplace, put candle, fireplace (tüzet gyújtunk) put pot, fireplace

Biciklipumpa Teszt
FARASZT.BAS
EDC
1994

A program címe "Biciklipumpa Teszt", állítólag a "tüzeléstechnikai jártasságunkat" teszteli. Ezek után ne is várjuk, hogy a kérdésekből, és az értékelésből bármi értelmes is kisülne. Megnézni ennek ellenére mindenképpen érdemes, fergeteges poénok vannak benne! Méltó párja a Tömeg Tesztnek (szintén lásd lejjebb)!
A program a "Felhasználó Teszt" (lásd egy kicsit lejjebb) "motorját" használja, így természetesen a HFONT karakterkészletet használja!

 

Blicc
BLICC.BAS
Szipucsu

Bombázó játék, mely egy PLUS4-es játékra igyekszik hasonlítani. Bombázni a SPACE megnyomásával lehet, kár, hogy kicsit nehéz célozni.

Blue Angel
BLUANGEL.BAS
Marik Péter

Ötletes logikai játék, a BLUE ANGEL 69 című, Amiga játék ötletéből készült.
Két játékos játszik egymás ellen. Az első csak vízszintesen, a második csak függőlegesen léphet. A tüz gomb megnyomására a kiválasztott mező értéke hozzáadódik a pontszámunkhoz (negatív szám természetesen csökkenti a pontszámunkat). A játékot az nyeri, akinek több pontja van. A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos nem tud lépni, vagy pedig minden szám lekerül a tábláról.
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk.

 

Bomb Threat (Bomb Scare)
BOMBTHR.BAS
Lacika
2018

Terroristák fogjul ejtettek, miután megtudtuk, hogy robbantást tetveznek a közeli településen. Jelenleg a rejtekhelyükön tartanak fogva. Feladatunk, megszökni és eljutni a 20 mérföldre lévő településre, hogy időben riasszuk a hatóságot. A küldetés 3 órakor kezdődik, egy óránk van, hogy elinduljunk. Ha sikerül a zárkánkból kijutni, gyalog hiába indulunk nyugatra az úton, nyilvánvalóan nem érünk oda időben. Működőképes járművet kell tehát találnunk...
A játék eredetileg bővítés nélküli VIC20-ra készült Bomb Scare címmel, így a program üzenetei igencsak szűkszavúak (néhány üzenettel ki lett bővítve). A programban mindössze 6 helyszín van, így a megoldandó rejtvény kevés (lényegében az "autószerelésre" korlátozódik) viszont összetett. A program által megértett igék ráfértek a funkcióbillentyűkre.

A megoldás:
turn faucet, look drain, close drain, e, look aquarium, look pump, get cord, get airhose, w, n (Egy személyautó és egy terepjáró van a garázsban. Az autóban nincs üzemanyag. A terepjáróban van, viszont üzemképtelen.), look lift, put cord, switch, turn switch, siphon gas, airhose, jeep, car, go car, get mat, get key, put key, ignition, start car

Bombázás
BOMBAHFD.BAS
RLS

A játék a Demo kazettán található Bombázó játék módosított változata. A változások leginkább a hangokat érintik, a grafikában csak minimális változás, hogy a repülőnk máshogy néz ki. A programot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk, a le iránnyal tudunk bombát kioldani.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Bombázás
BOMBAMV.BAS
RLS

Bombázó játékból sohasem elég alapon íme egy másik változat! A játék eredetileg a Mikrovilágban jelent meg. Bombát a botkormány 'fel' irányával szórhatunk, ha jobbra döntjük a botkormányt, gyorsítunk. (Ennek akkor van értelme, ha már lebombáztunk minden házat, de még nem értük el a képernyő alját). A "szabványos" bombázó játéktól eltérően, ha eltalálunk egy házat, a magasságától függetlenül azonnal leomlik a földig,
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk, a program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Bomber Plus
BOMBPLUS.BAS
Szipucsu
2016

Az angol demókazettáról ismert Bomber játék kicsinosított változata: attribútum képernyőn fut, a hangok változtak. Egyre nehezedő nehézségi szintek követik egymást: ezeken egyre magasabbak a házak, de a 9. szint után már nem növekszik a házak magassága. A legügyesebbek feliratkozhatnak a pontszámtáblára, melyet a program el is ment. Minden pályán véletlenszerűen állítja a színeket a program és éjszakai pályák is vannak (ilyenkor az események fekete háttér előtt zajlanak).
A SPACE, vagy az EXT 1 botkormány tűzgombjának megnyomásával szórhatjuk a bombákat, az ESC megnyomásával szüneteltethejtük a játékot, ilyenkor az '1'-'2' gombokkal váltohathatjuk a színeket (BIAS-t).

Brekk! - Avagy a békává varázsolt királylány
BREKK.BAS
Lacika
2018

Olessák Róbert első C64-es szöveges kalandjátéka (később pl. Az Alvilág Ura, A gálya című játékaival lett ismert) még BASIC-ben készült, és a Hős lovaghoz (ld. lejjebb) hasonlóan szintén klasszikus lovagtörténetet elevenít meg. Egy szép nyári napon gombászni indultuk, azonban egy óvatlan lépésünktől beszakad alattunk a talaj, és egy föld alatti birodalomba csöppenünk. A történet további része játék közben bontakozik ki előttünk, egy törpe elmeséléséből: a királyság városát elpusztította egy titokzatos idegen király serege. A birodalom királyát megölték (ennek ellenére a játék végén megjelenik.) a királylányt pedig ármány mágiával békává változtatták, és most egy "gondosan" bezárt teremben raboskodik. Természetesen csak mi, a "fenti világból" idecsöppent kalandor képes megmenteni a királylányt, a mesékben szokásos jutalmakért cserébe...
Az ötletes történet mellett a játék két "legszembetűnőbb" tulajdonsága egymás folyománya: a program nyelvtanilag hibátlanul kommunikál a játékossal, cserébe a szövegértelmező rutin embertelenül lassú. A főnevek ragozott és ragozatlan alakját is tárolja, ráadásul egy listában az igékkel. Így egy ige-főnév párosból álló parancs értelmezéséhez kétszer kell végignéznie (lineáris kereséssel) egy 168 szót számláló listát. Ez C64-en egy két tagú, elgépelt parancs esetében 14 másodperc "gondolkodást" eredményez, amely legalábbis "döcögőssé" teszi a játékmenetet. Ep-n népi optimalizálás után a 2 másodperces keresgélés már jobban hangzik. A játék 80 karakteres képernyőn fut, mert a program a bőbeszédűbb kategóriába tartozik (így nem lehetett róla normális screenshot-ot készíteni).
A program által megértett igék: mentsd,észak (é), dél (d), kelet (k), nyugat (ny), fel (fel), le (le) felfelé, lefelé, öld, küzdj, nyírd, pusztítsd, támadj, támadd, várj, olvasd, nyisd, zárd, csukd, nézz, nézd, vizsgáld, vedd, fogd, dobd, ejtsd, csókold, lista (i), informálj, vége, befejezem, újra.

A megoldás:
vizsgáld kapu, olvasd feliratot, nyisd kaput, k, fogd könyvet (A könyv megvéd egy szellemtől, melyet a program véletlenszerű helyre rak ki. A C64 verzió valamikor a kezdőképernyőre rakja a szellemet... ez a hiba javítva lett), ny, ny, ny, l (a törpe elmeséli a történteket), f, f, k, k, f, vizsgáld alma fogd almát, l, k, k (a csontváz az aranyalmát meglátva átenged), k, l (egy "kellemes" - értsd idegesítő - labirintusba kerültünk), ny, d, k, l, fogd kulcsot, k, fogd varázsgömböt (teleportálunk a törpéhez), f, k, k, k, k, f, f, fogd pénzt, d, f, l, ny, l, l, l, é, d, fogd kulacsot, é, é, é, é, é, é, é, ny, ny, olvasd feliratot, nyisd kaput (a kulccsal), ny, dobd pénzt (a koldusnak), d, ny, ny, ny, ny, ny, ny, olvasd szöveget, mondd jóbarát, ny, vizsgáld békát, csókold békát

The Buried Citadel
BURIED.BAS
Lacika
2022

A Games Computing magazinban jelent meg VIC20-ra ez a kalandprogram 1985 márciusában. Az eredeti változat tele volt hibával, végig sem lehetett játszani, az elérhető C64-es verzióban már alig volt hiba... A törtélet Észak-Afrikában játszódik, egy kísérteties ókori kastélyt szeretnénk felfedezni, kincsek után kutatva. A küldetés a kastély nagytermében kezdődik, az események azonban hamarosan kellemetlen fordulatot vesznek. Feladatunk, hogy kijussunk a kastélyból, lehetőleg értékes kincsekkel a zsebünkben. (A Commodore változat nem is ellenőrizte a kincsek meglétét.)
A program által megértett igék: go, get, look, inventory, help, cross, open, close, wave, light, make, read, examine, shoot, row, mend, dig, say, drop, save, load, quit
A szavak rövidíthetők első három karakterükkel. Egyszerre hat tárgy lehet nálunk, de egy égő fáklyát magunknál kell tartani, mert a legtöbb helyen sötét van.

Megoldás:
n, get rope, w, get torch, e, s, w, get matches, light torch, drop matches, e, s, s, get glass, n (a padló beszakad alattunk), w, get planks, e, e, s, s, w, w, get parchment, read parchment (az apró betűket csak a nagyítóval tudjuk elolvasni), drop parchment, drop glass (összetörik), get oars, e, e, n, n, w, s, w, open gate, look, w, make bridge (a kötéllel és a deszkával), look, w, get pendant, w, n, say fruit, look, n, w, w, w, get bullets, e, s, s, open chest, look, get key, get rifle, n, n, e, e, s, s, s, s, shoot rodent, look, drop rifle, w, w, get shovel, e, e, s, w, w, w, s, dig rubble (az ásóval), look, drop shovel, drop oars, n, e, e, e, n, n, w, wave pendant, drop pendant (összetörik), get coins, get jewels, e, s, s, s, get saw, n, w, get wood, w, w, s, e, mend boat (a fűrésszel és a fával), drop saw, w, get wire, get oars, e, row boat, look, e, e, open door

Térkép

Bűvös kocka
BUVOSKOC.BAS
Aradi Zoltán
1988

Bár a program címe alapján azt gondolhatjuk, hogy Bűvös kockával játszhatunk, valójában csak annak egy lapjával. A kék, piros, zöld mezőket kell egy oszlopba rendeznünk. Az oszlopokat, sorokat a hozzájuk tartozó számbillentyű megnyomásával "scrollozhatjuk" a nyíl irányága. Valószínűleg sebességbeli problémák miatt a program nem ellenőrzi, hogy sikerült e teljesíteni a feladatot, az ellenőrzésre a 7-es billentyű megnyomásával utasíthatjuk a programot.

Carnage of Karn
CARNKARN.BAS
Lacika
2018

A szürreális sci-fi történet szerint egyszemélyes űrhajónkkal egy aszteroidára érkeztünk, azzal a szándékkal, hogy megöljük az aszteroidán élő civilizáció királynőjét. Ezt követően a vezérlőteremben található piros gomb megnyomásával elmenekülhetünk a mentőkabin kilövésével. Ugyanitt egy - a kornak megfelelő(?!) - kazettás magnó is található, amelyet meghallgatva megismerhetjük a küldetés célját. Küldetésünk során figyelembe kell vennünk, hogy az aszteroidáknak nincs légkörük! A vezérlőteremben található nyomásmérőt megpillantva megállapíthatjuk, hogy tartózkodási helyünkön van-e légkör. (Űrruha nélkül még hamarabb megtudjuk...)
Az ősrégi VIC20 játék igazán furfangosan van megírva. Olyan "okosnak" tűnik a program, hogy nem is gondolnánk, milyen primitív a szövegértelmező rutin.
A használható igék: look, get, get inventory, drop, wear, press, unlock, shoot, attack, say, play, search, frisk, quit
A look használható önmagában (a helyszín leírásának megjelenítésére) és tárgy vizsgálatára (egyenértékű a search paranccsal).

Egy lehetséges megoldás:
wear suit, n, get airmeter, play tape (ismerteti a küldetést), press blue (a belső zsilipajtó kinyílik), e, press white (a külső zsilipajtó kinyílik), s, s (egy csontvázat találunk), look skeleton, get key, get laser, s, e, wear vest, w, w , s (a mellény megvéd a sugárzástól), s, shoot robot (a lézerfegyverrel), e, unlock lock (a kulccsal), s, say karn (a lény meghal), w, n, n, e, n, n, n, w, press red

Térkép

Castle Belmar
CASTLEBE.BAS
Lacika
2023

Egészen minimalista kalandjáték, C64-en 4K a terjedelme, de létezik belőle 2K-s csupaszított verzió is. A közeli kastélyt elfoglaló sárkányt kell legyőznünk - természetesen a szükséges felszerelés birtokában. A játék pár perc alatt végigjátszható, de érdekes lehet a program letisztult, logikus felépítését tanulmányozni. Jelen állapotban inkább technikai demó, a helyszínek kicsit üresek, kevés a tárgy. Hátha kedvet kap valaki hozzá, hogy tárgyakkal töltse meg a nem is kevés helyszínt?
A használható igék: go, take drop, examine, use, inventory, look, read, kill, quit, help.
Az igék rövidíthetőek első két karakterükkel, a főnevek viszont nem.
Megoldás:

e, n, e, take lantern, w, s, w, s, s, s, e, e, e, d, d, e, take sword, w, u, u, w, w, w, w, kill werewolf, n, n, take chainmail, s, s, e, e, e, n, kill dragon

Castle Eldor
CASTLEEL.BAS
Lacika
2023
A Castle Belmar továbbfejlesztéséből született játék. Sajnos az eredetileg jól átgondolt programszerkezet favágó módon lett bővítve, és a C64 verzióban egy csomó funkció nem működik, félkész jellege volt. Feladatunk a közeli várban regnáló Mordimar elpusztítása. Üde színfolt a harcrendszer bevezetése (ami viszont a C64 változatban egyáltalán nem működik...), ez viszont szükségszerűen a véletlenszerűség bevezetését is jelenti. Lényeg a lényeg: főhősünkre kell aggatni minden létező páncélt / pajzsot, fegyvert, majd el kell mennünk a délre található várba legyőzni a főgonoszt. Mivel a harcrendszerben szinte minden véletlenszerűen dől el (még az egyes ellenfelek életereje is), célszerű elkerülni a harcot, ahol csak lehet. A használható parancsokat a HELP parancs felsorolja.
Egy optimális megoldás:

s, w, n, pray, s, e, n, u, e, get lantern, get rope, rest, w, d, s, e, list, buy oil, use lantern, sell oil, w, s, s, s, w, u, e, get flute, get spellbook, w, d, e, play flute, e, e, n, n, get orb, s, s, s, e, get helmet, use orb, e, e, sell rope, sell flute, sell orb, buy battleaxe, wear helmet, w, s, s, s, s, s, e, get ring, wear ring, w, s, s, kill knight, n, remove ring, use use ring, wear ring, s, e, s, get armor, get shield, wear armor, wear shield, n, e, kill mordimar

The Castle of Dracula
CASTLEDR.BAS
Lacika
2018

A finn Jaan Jiri Kiraly 1983-as játéka napjainkban játszódik. Drakula gróf ugyan rég halott(?), de jelenleg vámpírként csócsálja a közeli település lakóit. Ma este mi kerülünk terítékre, pontban éjfélkor, ha előbb el nem pusztítjuk Drakulát. Az ehhez szükséges szertartáshoz egy Bibliára és egy gerezd hagymára lesz szükségünk. Sajnos felkészületlenül ér minket a játék kezdete: a kaland 6 órakor kezdődik, amikor bezárt az összes könyvesbolt és zöldséges... A ritka ötletesen megírt program láttán Brian Howarth is elégedetten csettintene: a megoldás összetett, cseppet sem könnyű, már csak a rendelkezésre álló idő szűkössége miatt is.
A játékban használható igék: n, s, e, w, jump, get, drop, throw, lock, open, close, kill, ring, make, read, light, unlight, cut, dig, melt, full, empty, press, unscrew, look, inventory, save game, load game, quit game.
Examine ige nincs a look-ot önmagában is használhatjuk a helyszín leírásához, és ezzel vizsgálhatunk meg egy tárgyat is. Minden parancs kiadása általában egy perc időt fogyaszt, kivéve a make, amely 2-3 percet, és a cut: valaminek a kifaragása 10 percet vesz igénybe. Az inventory, save, load és az értelmezhetetlen (elgépelt) parancsok nem fogyasztják az időt. A játékban használható valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével. A program eredetileg 100 perces órákat számolt, ez korrigálva lett, így viszont szűkösebb az időlimit ("izgalmasabb a játék"). "Harcedzett" kalandjátékosoknak érdemes a programmal egyedül is megpróbálkozni. A térképrajzolás elengedhetetlen, és párszor neki kell futni a játéknak, de érdemes!

Egy lehetséges megoldás:
read note, w, look grave, n, get paddle, get stakes, s, e, n, get pillow, look pillow, n, get plank, get bottle (üres), n, e, drop plank, drop stakes, drop paddle, w, w, look boy, w, get spoon, s, get matches, e, get log, w, n, e, e, e, drop matches, drop spoon, get paddle, e, n, e, n, get axe, s, cut log (a farönkből 10 perc leforgása alatt kenut faragunk), inventory, drop axe, fill bottle (with the water), drop bottle, s ("csónakázunk" egyet), e, w, get shovel, w, get mould, look mould (vasból van), look button, ("gyanúsnak tűnik"), press button, look bulb, drop pillow, unscrew bulb (a villanykörte a párnára esik, így nem törik össze), get bulb, e, e, n, w, w, s, w, drop paddle, drop mould, e, n, e, get axe, get bottle, w, s, w, cut canoe (a kenut tovább farigcsáljuk, mindössze 10 perc alatt egy kupac fogpiszkáló válik belőle), inventory, drop wood, drop axe, w, w, w, s (a dombtetőn egy jelzés van: gid - fordítva olvasva...), dig, dig (az ásóval), look, get tin, drop shovel, get batteries, n, e, e, e, make torch (a villanykörte és az elem kell hozzá), get spoon, get matches, e, look beggar, n, get umbrella, s, w, open umbrella, light wood (az esernyő megóvja a pislákoló tüzet az éppen eleredt esőtől), melt tin, in spoon, into mould (az ónból érmét öntünk), look, get coin (forró!), empty bottle (a víz lehűti), drop bottle, get coin, look coin (hamis, de a koldusnak jó lesz...), drop umbrella, drop matches, drop spoon, get plank, get torch, e, drop coin (a koldus köszönetképen egy kulcsot ad), look, get key, w, unlock door (a kulccsal), open door, light torch, n (egy sötét átjáróban állunk, elöttünk egy mély árok...), look pit, drop plank (a pallóval letakarjuk az árkot), n, look trolls (a troll nem enged át, trükkhöz kell folyamodnunk), e, get stone, w, s, s, unlight torch, drop torch, w (egy őr állja az utunkat), throw stone (az őr elszalad, a zaj irányába), open gate, n, w, w (egy könyvtárat találtunk, az őr közben visszatér a posztjára), read paper (alkatrészlista egy sárkányrepülőhöz), e, look robot (egy távirányítású játékrobot!), get robot, n, get sheet, get dress, s, e, n (egy vezérlőpanelt látunk), look panel (a vezérlőpanelen négy számozott gomb van, amellyel a robotot irányíthatjuk: 1 = észak, 2 = kelet, 3 = dél, 4 = nyugat), drop robot, press 3 (a robotot távvezérléssel beküldjük oda, ahova a trollok nem engednek be...), press 3, press 2, press 1, press 1, press 1 (a robot jelzi, hogy felvett valamit), press 3, press 3, press 3, press 4, press 1, press 1 (megérkezett a robot), look (egy darab kötelet hozott nekünk), get rope, s, s, e, make hang (összeszerelünk a korábbi instrukciók alapján egy sárkányrepülőt röpke 3 perc alatt!), drop key, get torch, light torch, get hang, n, n, e, n (egy torony tetején vagyunk, ideje repülni!), jump (egy kolostor harangtornyában landoltunk), look bell, ring bell (egy szerzetes érkezik, aki a szerzetes ruhában meginvitál, ha viszont nincs rajtunk, jaj nekünk), w, s, get bible, read bible, n, e, jump (visszarepülünk), get garlic (a fokhagyma "elengedhetetlen" kellék vámpírok ellen...), s, w, s, s, w, s, s, s, w, s (Drakula kriptájába lépünk be), read bible (a szertartás folyományaként füstté válik).

A játékban egyetlen komolyabb hibát kellett csak javítani (a "furcsa időszámítást" leszámítva): ha a robotot felvesszük, majd máshol újra lerakjuk, a robot látszólag ott van ahol leraktuk, lélekben viszont az eredeti helyén maradt. Emellett pár kimaradt üzenetet kellett csak pótolni.

Castle of Spirits
CASTLESP.BAS
Lacika
2023
Egy kísértetjárta kastélyból - illetve annak kertjéből - kell elmenekülnünk. Ez nem is tűnik olyan nehéznek, a háztól északra rögtön meg is találjuk a kaput. Egy harcias szellem azonban nem enged ki, cselhez kell folyamodnunk. A szellemeken kívül egy vámpír ténykedik a házban, sőt 14 lépés után el is kap, ha csak nem találunk valamit, ami elriasztja! A program a Commodore Magazine-ban jelent meg 1989 januárjában. Az eredeti programlista mérete annyira még nem is ijesztő, de a szövegek titkosítva voltak a programban, hogy begépelés közben ne tudjuk "lesni". Így viszont értelmetlen halandzsát kellet begépelni, amin a sorok végi ellenőrzőkód sem sokat segíthetett. Azon elszántak, akik mégis begépelték, egy ötletesen megírt, a humort sem nélkülöző játékkal lettek gazdagabbak. A program által megértett igék: look (l), examine, inventory (i), time, go, enter, walk, get, take, drop, leave, push, oil, unlock, quit.
Az irányok rövidíthetőek, egy karakterrel (n, s, e, w, u, d), a többi ige az első három karakterével. Kicsit becsapós, hogy néhány helyen a helyszínre a neve megadásával lehet bejutni. Egy lehetséges megoldás:

n, e, get box, examine box (három gomb van rajta), push green, push yellow (kinyílik a doboz, egy kulcs kerül elő belőle), w, s, w, unlock door (a kulccsal), s, get garlic (megvéd a vámpírtól), n, e, go shed, get can, examine can, n, w, oil door (a kannával), go tower, get battery, s, e, e, s, get magnet, examine magnet, n, w, n, n

Térkép

Castlemaze Adventure
CASTLEMA.BAS
Lacika
2018

Peter Gerrard játéka a szerző Exploring Adventures c. könyveiben jelent meg példaprogramként. A többes szám azért indokolt, mert a könyv megjelent Dragon 32/64-hez, Oric-hoz, BBC/Electron-hoz, Spectrumhoz és természetesen C64-hez. Később készült a programból Amstrad CPC, Atari 400/800, Sharp MZ változat is. A játék Adventureland klón, azaz különösebb történet nélkül, 10 értékes tárgyat kell egy táblával jelölt helyre (egy ódon kastély bejáratához) hurcolni. Minden lerakott tárgyért 10 pont jár, összesen tehát 100 pontot lehet gyűjteni. Ötletesen, jól megírt program (alig 16K-ban), a C64 változat mindössze egy helyen akad ki hibával.
A program által megértett igék: go, jump, climp, get, look, drop, dig, quit, say, drink, open, take, kill, read, shoot, attack, close, lock, unlock, give, use, value, swing, sharpen, examine, throw, find, help, inventory, score.
A value igével megvizsgálva egy tárgyat megtudjuk róla, hogy "értékes-e", a find paranccsal pedig egy tárgy holléte felől érdeklődhetünk segítségképen, több-kevesebb sikerrel. Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
s, s, climb, get arrow, climb, s, s, shoot knight, examine knight, look, get key, get arrow, help, cross, s, w, w, w, w, help, open door, s, s, s, w, get silverware, s, help, get liquid, examine liquid, e, e, e, s, e, examine sign, get sign, drop sign, n, n, e, w, n, s, get sword, examine sword, drink liquid, get key, n, n, s, open vault, drop key, get bar, w, n, w, w, s, s, e, shoot spider, examine spider, look, drop bow, get sapphire, get broken, w, n, n, e, n, n, n, n, drop broken, drop sapphire, drop silverware, drop bar, s, s, s, s, w, s, get painting, w, get whetstone, sharpen sword, drop whetstone, e, s, s, w, get pen, e, n, e, e, get book, read book, drop book, 3.1, e, e, swing sword, swing sword, swing sword, swing sword, get scepter, n, n, n, n, get pillow, open window, jump, climb, s, s, s, cross, s, w, w, w, w, drop sword, drop painting, drop pen, drop scepter, drop pillow, s, w, s, get vase, n, e, n, drop vase, score

A kaland folytatódik a könyv második, Tunnel Adventure című játékában.

Character-Poker
CHRPOKER.BAS
Maczkó István
1988

Logikai játék. A címével ellentétben Mastermind-játék. A gép által elrejtett 4 különböző karaktert kell kitalálni. Tippelni a karakterhez tartozó számbillentyű lenyomásával lehet. A gép válaszaiban karikákkal jelzi, hogy a tippek közül mennyi van a kitalálandók között. A tele karika jelzi, hogy a karakter a jó helyen van. A válaszok csak a találatok darabszámát jelzik.
Összesen 10 kísérletünk van.

Chip Támadás
CHIPTAM.BAS
Aradi Zoltán
1988

Valaki el akar pusztítani egy csomó chip-et. Mégpedig úgy, hogy gyilkos impulzusokat küld beléjük. Ezeket az impulzusokat kell kioltanunk, úgy, hogy a 8 vezetéken ide odaugrálva szembe állunk vele, és megnyomjuk a tűz gombot. A legügyesebb impulzusvadászok feliratkozhatnak a pontszámtáblára. A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk.
A program eredetileg a Bitvadászban jelent meg ZX Spectrumra. Ezt csinosíthatták többen többféleképpen, mire "kialakult" ezen Enterprise-változat.

C.I.A. Adventure
CIA_ADV.BAS
Lacika
2018

A játék eredetileg TRS-80-ra készült, abból PC verzió készült, majd C64... A Microsoft BASIC-csomagban is van belőle egy verzió. Az Enterprise verzió a C64 változat alapján készült (ebbe már belekerült a játékállás mentése / töltése funkció), de nagy előnye, hogy végigjátszható! A történet szerint egy CIA ügynököt "irányítunk", aki azt a feladatot kapja, hogy visszaszerezzen egy különleges formára csiszolt rubinkövet, melyet titkos kormányzati project keretében lézerfegyver kifejlesztésében használtak. Lézerfegyverre azonban nem csak nekünk fáj a a fogunk, hanem egy "szabadúszó", Chaos nevű kémszervezetnek is, akik ellopták a gyémántot, és jelenleg rejtekhelyükön őrzik.
Minden tisztelet azoknak, akik Microsoft-BASIC-ben egészen elvetemült (és olvashatatlan) programozási stílusban alig több, mint 16K-ban ilyen összetett, kacifántos és nehéz kalandjátékot tudtak írni! Érdekesség, hogy az időnek is fontos szerepe van a játékban: a küldetést "300 körön belül" kell teljesíteni, utána lebukunk (eredetileg 400 kör volt a limit, de az túl soknak tűnt...). Ezen kívül, ha elaltatjuk az egyik fegyveres őrt, az sem szunyókál a végtelenségig.
A használható igék: go nort (n), go east (e), go south (s), go west (w), walk, run, take, get, carry, give, drop, push, pull, put, insert, unlock, open, smash, break, wear, read, cut, throw, look, list, inventory (i), help, quit, save, load
Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
inventory, drop badge (CIA-és jelvénnyel kidobnak.), help, go building, examine door, press button, go door, get key, n, e, open door, go door, examine weight, get weight, examine desk (a fiók zárva van), break drawer, get notebook (egy titkos jelszót tartalmaz: bond-007), get battery, read notebook, drop weight, drop notebook, w, w, go door, press two, n, w, get telivision, look monitors, e, e, open closet, go closet, get bag, drop key, get gloves, s, w, s, press one, n, w, examine recorder, drop television, insert battery, recorder, connect television, drop bag, drop gloves, e, go door, press two, n, e, bond-007, get rope, e, e, look monitors, w, s, throw rope, hook, go rope, e, s, w, get box, e, n, e, examine painting, get painting (valami kiesik a képkeretből), get capsule, drop painting, s, s, w, exam blade, get blade, e, s, get card, w, press button, go building, go door, drop box, n, w, examine bag, cut bag, get tape, insert tape, recorder, play recorder (kapunk egy kombinációt és két jótanácsot), get gloves, e, open sculpture (egy érmét találunk), get quarter, go door, press two, n, insert quarter, machine, get cup, s, press one, n, drop capsule (bele a kávéba), get card, go door, press three, n (az őr elveszi a kévét megissza és bealszik egy rövid időre), n, w, read sign (veszélyre figyelmeztet, szemüveget kell viselnünk), wear gloves, pull lever, e, s, s, get box, n, examine door, insert card, slit, open lock, xxxx (a kódot kell megadni, kitárul az ajtó), go door, e, n (az ajtó bezáródik mögöttünk), cut case, help, press box

Cinderella
CINDEREL.BAS
Lacika
2018

A játékot Steve W. Lucas írta 1983-ban, Oric 1-re, de később a C64, C16, PC tulajdonosoknak is kijutott a "jóból". Immár azt Enterprise tulajdonosok is játszhatnak Hamupipőke Disney-féle változatával. Egy klasszikus meséből elég nehéz jó szöveges kalandjátékot írni, hiszen ha nagyon "hasonlít" a mesére, játék közben szinte "begépeljük" azt. Nincs ez másképp ebben az esetben sem... A program első ránézésre impozáns mennyiségű igét ért meg, valójában azonban a szövegértelmező rutin még nagyon primitív - a tárgy sok esetben el is hagyható - sok parancs valójában semmit nem csinál (pl. score).
A program által megértett igék:
go, n(orth), s(outh), w(east), e(ast), climb, up, down, in, out, look, examine, search, inventory, score, get, give, take, drop, rub, drink, run, wear, try, pray, ask, cry, read, buy, swim, row, push, wash, dance, ride, wait, jump, sweep, brush, open, unlock, kiss, kill, hit, attack, help, quit. Minden ige rövidíthető első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
w, w, n, help, push panel, n, e, get mice, w, s, s, e, e, s, e, pray, drop mice, e, help, search, get lizards, n, n, in, get spade, out, s, s, w, s, get pumpkin (az ásóval), drop spade, n, drop pumpkin, drop lizards, w, n, w, s, wash pots, n, w, s, s, get broom, sweep floor, s, down, e, get rat, w, up, n, n, n, e, e, s, e, drop rat, pray, w, n, w, w, w, up, s, get shoes, wait, e, e, e, e, s, s, e, s, dance, help, run, n, n, n, n, e, wear slipper, e, e, up, n, get dress, wear dress, wait, n, n, n.

Térkép

Code-Quest
CODEQUES.BAS
Robin Bowes
1985

Jól kivitelezett Mastermind-játék. A program érdekessége, hogy szabadon beállíthatjuk, a "kód karaktereinek" (1-5), és a színek számát (1-8). (Mondjuk egy színnel játszani, igen érdekes. Természetesen, ha kevesebb színt állítunk be, mint amilyen hosszú a kód, egy szín többször is szerepelhet a feladványban! A megadott tippre kétféle kóddal válaszolhat a program: fekete pont - eltaláltuk a színt, és a jó pozícióban van, fehér pont - eltaláltuk a színt, de nem jó pozícióban. A játékot a beépített botkormánnyal irányíthatjuk: vízszintesen a kód karakterei között tudunk mozogni, függőlegesen a színek között. A SPACE megnyomásával tehetjük a kívánt színt a kiválasztott karakterre, az ENTER megnyomásával küldhetjük el a gépnek a tippünket. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot. A kódot 12 próbálkozásból kell kitalálnunk. A játékot 1 vagy 2 játékos játszhatja.

Csak a lyukba!
LYUKLDEH.BAS
RLS
1991

A képernyő bal szélén állva kell egy lyukba lőni egy labdát. Köztünk és a lyuk között egy fal is van, át kell lőnünk felette a labdát. A programot az EXT1 botkormánnyal irányíthatjuk:
fel - labda indul,
Jobbra - a labda vízszintesen száll,
Le - a labda a föld felé esik.
A labdát nem reptethetjük szabadon, a labda irányát csak ebben a sorrendben tudjuk - megfelelő időzítéssel - kijelölni.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Csapda-Játék
CSAPDA.BAS
RLS
1997

Feladatunk, hogy megtegyünk 200 lépést a játéktéren. Minden lépés után valamely (vízszintesen vagy függőlegesen) szomszédős mezőn megjelenhet egy falrészlet. Ezekre nem léphetünk, vigyázzunk, könnyen befalazhatjuk magunkat. A program folyamatosan kijelzi, eddig hány lépést tettünk meg.
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Cyclops
CYCLOPS.BAS
Ványi Péter
1992

Az Enterpress programozási verseny győztes játéka. Mérete miatt kevesen vállalkoztak a begépelésére, így nem sokan látták saját szemükkel, pedig látványosan kivitelezett program és a játék is jó.
A játék célja, hogy a táblán látható golyók közül (meghatározott rendben történő levételek után) csak egyetlen egy maradjon. Az első golyót elegendő kiválasztani, magától eltűnik. Ezután már csak úgy léphetünk fel, le, jobbra vagy balra, hogy átugrunk egy másikat. Ekkor a golyó, amelyiket átléptünk eltűnik. A feladatott meghatározott időn belül kell teljesíteni, ha ez sikerül, megjelenik a következő szint, melyből összesen 5 van.
Három különböző típusú golyó van, ezek levételkor fejtik ki a hatásukat: Sima golyó, BONUS golyó, azaz több pontot kapunk érte, TIME, azaz az időnk visszaáll a kiindulási értékre.
Ha már nem tudunk többet lépni, vagy elfogy az idő, akkor elveszítjük egy életünket, amelyből kezdetben 3 van.
A golyó kiválasztása úgy történik, hogy a mozgatható négyzettel ráállunk a kívánt golyóra, és megnyomjuk a tűz gombot. Ha esetleg meggondoljuk magunkat, és mégsem ezzel akarunk lépni, akkor a tűz gombot újra megnyomva törölhetjük a kiválasztást.

Darth Vader - Adventure
DARTHVAD.BAS
Lacika
2017

Korai C64-es BASIC szöveges kalandjáték. A játék eredeti TRS-80 változata Dog Star Adventure címen jelent meg a SoftSide magazin 1979 májusi számában. Lance Micklus játékában akkor még szó sem esett a Star Wars univerzumról, bár a hasonlóság egyértelmű volt. Valószínűleg a kiadó sem szertett volna jogi hercehurcát. A későbbi "maszek", bővített változatban azonban már konkrét utalások is szerepelnek, még a cím is megváltozott. Leia Hercegnőt kell megmentenünk, akinek űrhajóját elfogta Darth Vader cirkálója. Jelenleg a cirkáló börtönében raboskodik a hercegnő. Kalandunk a Millenium Falcon pilótafülkéjében kezdődik. Apró szépséghiba, hogy egy vonósugár tartja fogva a cirkáló hangárjában az amúgy sem teljesen üzemkész űrhajónkat. Feladatunk a "klasszikus" Adventureland-stílusú kalandjátékok receptjét követi: Leia hercegnőn kívül több más "kincset" (a meneküléshez szükséges, és a felkelésnek értékes információt tartalmazó tárgyat) kell összegyűjtenünk: ANTI-MATTER FUEL, MAP OF THE SHIP, SHINESTONE NECKLACE, LEIA'S CAPE, TURBOENCABULATOR, SECRET ATTACK PLANS, DEATH RAY SCHEMATIC, CLOAKING DEVICE, MICRO LASER GUN, MALIDUM CRYSTALS, és nem utolsó sorban PRINCESS LEIA), majd a vonósugár kikapcsolása után távoznunk. Minden az űrhajónk rakterébe hurcolt tárgyért pontot kapunk, és bár nem szükséges a maximális pontszámot elérni, ez esetben a program némi fanyalgását fejezi ki.
A program által megértett igék: north, (n), east (e), south (s), west (w), up (u), down (d), go, get, look, inventory, score, drop, help, save (játékállás mentése), load (játékállás töltése), quit, push, shoot, say, read, eat, copy, show, open, feed, hit, kill.
A help igét javasolt használni, több estben segít! A főnevek az első négy karakterükkel rövidíthetők.
A játékmenet nem teljesen lineáris, hiszen véletlenszerűen felbukkan egy-egy rohamosztagos ("An armed stormtrooper just walked in."). Őket ne habozzuk lelőni a "shoot stormtrooper" paranccsal, mert hamarosan egy egész rohamosztag vesz minket körül. Ehhez persze a megfelelő fegyvert is be kell szereznünk, aminek energiája véges!

Egy lehetséges megoldás:
s, help (ide kell hordanunk a felszerelést), d, s, e, e, n, help, get blaster, get ammunition (megtöltöttük a fegyvert), get tape, s, s, e, get necklace, e, get cape, w, w, n, w, get fuel, w, n, u, drop necklace, drop cape, drop fuel, d, n, n, copy tape, n, shoot scientist, get device, get turbo, get i.d., s, get plans, s, w, n, d, get gun, w, n, e, s, u, drop gun, drop plans, drop device, drop turbo, d, s, e, e, s, w, shoot stormtrooper, get keys, get schematic, get communicator (elárulja a biztonsági zóna belépési jelszavát), n, push button (kikapcsoltuk a vonósugarat), s, e, n, w, w, n, u, drop schematic, d, s, e, e, s, d, n, get big mac, s, read graffiti (itt olvasható több más sületlenség között a zsilipajtót nyitó jelszó...), u, n, n, get map, n, u, d, open door, s, drop keys, get princess, n, w, help, feed robot (a robot jóllakottan távozik...), n, u, s, w, w, n, w, w, n, u, drop princess, drop map, d, n, e, e, say security, show i.d., get crystals, w, w, s, u, drop crystals, n, say sesame, push button

Death House
DEATHHOU.BAS
Lacika
2018

Az eredetileg VIC20-ra készült program érdekessége, hogy memóriabővítés nélküli alapgépen is fut (a program mérete alig több 3 KB-nál)! Ehhez a memóriaspóroláshoz természetesen már kevés a kiírt szövegek távirati jellegűre redukálása, a programot igen "furfangosan" kellett megírni. Persze a kaland így sem túl összetett, feladatunk "mindössze" egy házból való kijutás. A program azonban nem kíméli a kalandort, a triviálisnak tűnő megoldásokkal ne is próbálkozzunk... A program tud mindent, amit egy "nagy" kalandjátéknak tudnia kell (tárgyakat is megvizsgálhatunk). Az egyetlen egyszerűsítés, hogy a játék folyamán egyszerre csak egy tárgy lehet nálunk. A közlekedés nem a megszokott módon - égtájakkal - történik, hanem a go [helyszín] paranccsal.
Megjegyzendő, hogy az IS-BASIC-ről elterjedt tévhit szerint egy sorban nem lehet több utasítást írni. Ehhez képest az eredeti (értsd: teljességgel olvashatatlan) VIC20-as program 80 programsor(!), az Ep-változat az Ep-s "extrákkal" 125 programsor (extrák nélkül 112 programsor) és alig több, mint 5kB a mérete.
A program által kezelt igék egy kivételével ráfért 8 funkcióbillentyűre (az eredeti változatban nincs quit). Ami lemaradt: shoot. Valamennyi parancs rövidíthető első két karakterével (kivéve az inventory: i és a look: l).

A megoldás:
get axe, look axe, go den, look window, go bedroom, chop dresser (a baltával), drop axe, get key, open door, drop key, go den, get gun, look gun (2 lőszer van benne), go bedroom, go cellar, look housekeeper, shoot housekeeper, drop gun, go bedroom, get axe, go cellar, look wall, chop wall (a baltával)

Death Ship
DEATHSHP.BAS
Lacika
2018

Történt egyszer, hogy az angliai Plymouth-ban hajóra szálljunk azzal a céllal, hogy Erdélybe utazzunk. A hajóra indulás előtt néhány "furcsa" csomagot is rakodnak, többek között egy lelakatolt koporsót. Az utazás harmadik napján arra ébredünk, hogy gyanúsan nagy a csend körülöttünk. Elindulunk, hogy kiderítsük a "csend" okát. Hamarosan rádöbbenünk, hogy már csak egyedül mi vagyunk elő a hajón.
Az eredetileg VIC20-ra készült "pár perces" kalandjáték érdekessége, hogy az amúgy nem túl bonyolult feladatot 24 lépésen belül kell megoldani (ebbe nem számít bele a help, inventory és az elgépelt parancsok). Közlekedésre a north (n), south (s), west (s), east (s) szavak használhatók, emellett a program az alábbi igéket érti meg: get, take, drop, put, unlock, open, hammer, read, eat, wait, look, help, quit.
A look önmagában is használható, és ezzel vizsgálhatunk meg tárgyakat is. Valamennyi szó (kivéve a quit) rövidíthető első három karakterével.

Egy megoldás:
look watch, look cupboard, get hammer, s, get lantern, look lantern, s, s, read log, n, e, get key, e, get wood, look wood, w, n, e, look coffin, unlock coffin, look coffin, hammer wood.

Térkép

Demon Knight
DEMONKNI.BAS
Lacika
2018

Az Argus Press kiadó 1983-as programja igazi "multiplatformos" fejlesztés: Atari 400/800, BBC/Electron, VIC20, C64, Dragon 32/6, Oric/Atmos és Spectrum verzió is készült belőle, a program "potom" 9.99 fontba került. A fekete-fehér (pontosabban három színű) kazettaborító azzal kellette a programot, nehéz és bonyolult logikai feladványok várják az elszánt játékosokat. Ez esetben ez igaz is: hogy elpusztítsuk a gonosz Beelzebub-ot és megmentsük az elrabolt hercegnőt, igencsak fel kell kötnünk a felkötnivalót! (Hogy a - néha nem is túl kézenfekvő - feladványok megoldására legyen valami esélyünk, a "vocabulary" paranccsal kilistázhatjuk a program által megértett igéket. Így legalább próbálgatással elérjünk valamit...). A program által megértett valamennyi szó (kivéve a quit) rövidíthető első három karakterével. Menteni csak kilépéskor, játékállást betölteni pedig csak új játék indításakor lehet.

Egy lehetséges megoldás:
e, n, n, get letter, read letter, drop letter, w, examine king, get rope, help, pull torch, go room, get lance, e, get bellows, get broom, w, w, get torch, e, s, sweep rubbish, get parchment, read parchment (fordított abc-vel írott... segítséget lásd alább a Derelict-nél), drop parchment, s, examine path, sweep path (egy alagútat találunk), drop broom, go tunnel, get glove, wear glove, w, w, examine post (egy kucsot találunk), use lance (megszerezzük a kulcsot), drop lance, n, get spade, s, e, dig road (egy kést találunk), w, w, open gate, go gate, drop key, w, examine pool, fill bellows, e, spray skeleton, drop bellows, go castle, get bucket, n, n, examine garden, dig garden, drop spade, s, s, s, s, e, s, examine dung, get acorn, e, fill bucket (a kútból mágikus vizet merítünk), w, n, n, pick flower, s, w, go gate, go castle, n, n, help, plant acorn, water garden (a mágikus vízzel meglocsolva a kis hajtást, hatalmas tölgyfa nő belőle), drop bucket, get ladder, s, s, w (egy gonosz szörny állja az utunkat), help, wave flower (a szörny "megszelídül"), examine monster (egy talizmánt találunk), drop flower, get talisman, s (egy mély gödör szélén állunk), use ladder, cross ladder, examine books, help, get psalm, e, n, e, drop rope, n, help, examine walls, tap wall (egy ajtót találunk), go door, get crown, w, s, s, s, go gate, get key, go castle, n, n, climb tree, unlock window (a kulccsal), drop key, open window, go down, s, s, s, s, e, e, get knife, w, s, e, pick mandrake, w, sacrifice cow, inventory (a kés véres lett), n, w, go gate, go castle, n, n, e, examine cloak, help, cut hair (a véres késsel), drop talisman, drop glove, get hair, burn hair, drop torch, get cloak, get talisman, w, climb tree, go window (itt vár ránk Beezlebug), wear talisman, wear cloak, wear cross, read psalm, stab mandrake

Derelict
DERELICT.BAS
Lacika
2018

A játék az Adventureland-receptjét követi, a helyszín azonban ezúttal egy elhagyatott idegen űrhajó. Feladatunk 10 értékes kincs összegyűjtése (titanium pickax, ruby crystal, wire (silver), painting, coins, jeweled gaming pieces, diamonds, globe (platinum), gold, immortality serum). A feladatot egy vonósugár bonyolítja, melyet ki kell kapcsolnunk. Minden megszerzett kincsért 9 pontot kapunk, +10 pont a vonósugár kikapcsolásáért jár. Az űrutazás amúgy is veszélyes ténykedés, de a kincsgyűjtögetést űrruhánk korlátozott oxigén-szintje és néhány "feléledő" harci robot is nehezíti. Ezek ellen csak a megfelelő fegyver birtokában van esélyünk, amit szintén meg kell találni. (Valamikor elsőre nem sikerül elpusztítani a robotokat, ilyenkor újra kell lőnünk.) Az már csak "hab a tortán", hogy az idegen űrhajón találhjató egyetlen fegyver energiája is véges. Furcsa módon az idegen civilizáció is angolul beszél, azonban az angol ABC karaktereit pontosan megfordították, így az idegen űrhajóban számos elsőre értelmetlennek tűnő felirat "olvasható". Egy "megoldókulcs":

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A

A játékék nagyon nehéz, részben azért, mert az examine parancsot helyettesítő look, nem sok hasznos segítséget ad, ha megvizsgálunk vele valamit. Ráadásul az űrben való közlekedés a térképrajzolókat is "megízzasztja": (Az égtájak használata az űrben nyilván értelmetlen.) Mozoghatunk előre (forward), hátrafelé (aft), fordulhatunk jobbra (spinward), vagy balra (antispinward), lebeghetünk fel (up), vagy le (down). Egyszerre legfeljebb 12 tárgy lehet nálunk, de így is legalább "kétszer kell fordulnunk", már csak űrruhánk korlátozott oxigénkészlete miatt is.
Nem túl logikus módon a tárgyakra annak első szavával hivatkozhatunk, akkor is, ha az egy jelző (pl. az űrruhát (nylon spacesuit) a "nylon" szóval nevezhetjük meg.) A programban szereplő igék és főnevek viszont olyan gondosan vannak összeválogatva, hogy valamennyi szó rövidíthető annak első két karakterével!

Egy lehetséges megoldás:
get nylon, get oxygen, look oxygen, get magnetic, read sign (ide kell hozni a "kincseket"), go aft, look atmospheric, close iron, open hatch, wear nylon, attach oxygen, go down, go aft, go up, go up, go forward, go forward, get cutting, get tank, look tank ("welding gas"), go aft, go aft, get metallic, go forward, go spinward, go aft, look transmitter, open transmitter, look, get ruby, go forward, go up, go up, go aft, go forward, go antispinward, get globe, go spinward, get jeweled, go aft, go aft, get painting, get lighter, look log (3 négy bites bináris számjegy: 747), go forward, go up, go down, go aft, go forward, light cutting, cut shielding, drop tank, get shielding, drop cutting, drop lighter, get tank, go aft, go up, go up, go up, go forward, go forward, place shielding, large, go aft, go up, go down, go down, go down, go down, go forward, go up, drop nylon, close hatch, open iron, go forward, drop painting, drop jeweled, drop globe, drop ruby, score (36 pont), go aft, close iron, open hatch, wear metallic, attach tank, go down, go aft, go up, go up, go up, go up, go up, look pushbuttons (red = power, green = tractor beam, blue = bay doors), push pushbuttons, red, go booth, look keyboard, push keyboard, 4, go out, go down, get titanium, get lumps, go up, go up, go booth, push keyboard, 10, go out, go down, go down, look press ("carbon crystalier unit"), place lumps, press, push button, look, get diamonds, go up, go up, go booth, push keyboard, 23, go out, look safe, open safe, 747, look, get phaser, get ring, get coins, go booth, push keyboard, 20, go out, blast #5, push button, look, get gold, go booth, push keyboard, 13, go out, blast #4, unlock cabinet, open cabinet, look, drop ring, get gray, get immortality, get wire, go booth, push keyboard, 24, go out, blast #6, turn knob, push pushbuttons, blue, go booth, push keyboard, 25, go out, go up, close hatch, open iron, go forward, drop diamond, drop gold, drop immortality, drop wire, drop titanium, drop coins, score, turn knob, push switch

Disco Adventure
DISCO.BAS
Lacika
2017

Vida István 1991-ben, C16-ra készült epikus mélységekbe evező(???) programja egyfajta abszurd kalandjáték. "Hőstetteink" helyszíne egy korabeli disco, ahol feladatunk "magunkévá tenni egy lányt". Minden helyzetben több lehetőség közül választhatunk egy betű megnyomásával. Grafika nincs, a történet viszont vicces, kár, hogy rövid.

Dobókocka
DOBOKOCK.BAS
 

A játék a már régen ismert dobókockajáték szimulációja. A játékot két játékos játszhatja. AZ egyik ellenfél lehet a számítógép. A gép a játék elején bekéri az induló pénztőkét. Majd ugyanannyi esélyekkel és pénzzel máris indulhat a játék. Ha rossz napod van, ne feledd, hogy a szerencse forgandó!

Domino
DOMINO.BAS
GAFZ

A játék a hajdani TV Dominó telefonos játék alapján készült. A felül, A-F helyeken megjelenő dominók felhasználásával kell kirakni minél hosszabb sort. Először a dominó betűjelét (A, B, C, D, E, F) kell megadni, majd azt, hogy  melyik oldalra kívánjuk rakni (B - bal, J - jobb). Az üres helyekre is a mezőhöz tartozó betűk megnyomásával kérhetünk dominót. Jokert J-vel kérhetünk (+ oldal megadása). Ezután ha dominót rakunk a koker-hez, azt is meg kell adni, hogy az alsó vagy felső része (A, F) érintkezzen a joker-hez. Összesen 2 percünk van, hogy minél több pontot gyűjtsünk. A pontszámozás a következőképpen történik:
+500 pont - dominó lerakása az asztalra,
-100 pont - dominó kérése üres mezőre,
-300 pont - joker kérése.
Ha gyorsak voltunk, és nem használtunk jokert, jutalom pont jár. Az eredményeket megjegyzi a gép, a pontszámtábla elmenthető.
Bár a program megfelelő sebességgel fut, de minden probléma nélkül lefordíthatjuk a ZZZIP-el!

Dot Collector Turbo Edition
\DOTTURBO\
Szipucsu
2022

Dot Collector BASIC-ben! A játékmenet olyan mint a Dots and Gems-ben, csak nincs benne scroll. Össze kell szedni a kincseket és 200 bogyót, utána nekimenni egy szörnynek. Aki kevesli az öt részre elegendő pályakollekciót, az a szerkesztővel készíthet továbbiakat. A pályaszerkesztőből kimentett pályákat az eredeti BASIC programba kell bemásolni (lehetőleg PC-n, pl. jegyzettömb alkalmazásával), és a programot le kell fordítani Zzzip-pel, így lehet a tervezett pályákon játszani.

Dots and Gems
\DOTGEMS\GEMS.COM
Szipucsu
2020

A Dot Collector "továbbgondolása", BASIC-ben! A játék immár nem csak egyetlen képernyőnyi területen zajlik, képernyőt le-fel görgeti a gép. A feladatba is került némi csavar: Össze kell szedni az összes drágakövet és legalább 200 bogyót (ez utóbbiakat a szörnyek rakják le), hogy le tudjuk győzni a szörnyeket.
A drágakövek az energiánkat is növelik (maximum 4 lehet). Ha legalább 4 az energiánk, újabb drágakő felvétele kinyitja a kaput, hogy a maradékot is fel tudjuk venni. Azonban vigyázni kell, mert ha nyitva a kapu, újabb drágakő felvétele becsukja a kaput. Így ha érintkezünk a szörnyekkel és 4 alá megy újra az energia, amikor a kapu már nyitva volt, taktikáznunk kell, hogy ki tudjuk nyitni a kaput és teljesíteni tudjuk a pályát. Ebben a tűzgomb is segíthet végszükség esetén, ettől egy egységgel csökken az energia, szorult helyzetben harakirit követhetünk el. Ha drágakövet felveszünk, a hangeffekt jelzi, hogy a kapu éppen kinyílik-e vagy becsukódik, vagy épp semmi nem történik vele.
A pályák nevei Enterprise-szal kapcsolatos dolgokat idéznek fel. Az 5. szint neve (félig angolosítva) The Nyugati Oktatasi Centre (Nyugati Oktatási Központ), ez a hely sok klubtalálkozónak adott helyet a Nyugati Pályaudvar közelében. A pálya képe a klubnak otthont adó ingatlan alaprajzán alapul. Drágaköveket találhatunk azokban a helyiségekben is, melyeket a klub megkapott, és a mellékhelyiségbe is bejuthatunk. Egy titkos kijáraton keresztül kijuthatunk az utcára, és eljuthatunk egészen a pályaudvarig, ahol a mozdony melletti drágakő felvételéhez egy kis trükkre van szükség.
A játszható sebességet a ZZZIP biztosítja, sőt még zene és földöntúli hanghatások is fértek a processzoridőbe.

Dragon Castle
DRAGONCA.BAS
Lacika
2018

Egészen minimalista kalandjáték, mely elsősorban azt prezentálja, hogy alig több mint 7-kb-ban is lehet működő kalandjátékot írni - és ebben már egy egész jól működő harcrendszer és az Ep-s "extrák" is benne vannak! Faladatunk amolyan "szokásos" lovagtörténet: megölni a közeli kastélyban regnáló sárkányt. A sárkány persze sokkal erősebb mint mi, ha egyenesen odasétálnánk valószínűleg már a bejáratot őrző kobold is legyőzne, hát még a sárkány... Ezért előtte nem árt a felszerelésünket némileg kiegészíteni: varázskönyv birtokában harc közben támadó varázslatokkal "lövöldözhetünk", a sisak, páncéling és pajzs védekezésünket növeli, a kard pedig támadásunkat. Ez utóbbi kettőt a helyi "bevásárlóközpontban" vásárolhatjuk meg, természetesen némi aranyért cserébe! (Megjegyzendő, ugyanitt használt tárgyakat is vásárolnak.) Aranyat a legyőzött ellenfelektől tudunk rabolni, és persze a győzelemért tapasztalati pontok is járnak. Javasolt az ellenfelek lecsapkodását a leggyengébbel kezdeni, és nem pl. egyből a kezdő helyszínen kísértő szellembe belekötni... A harc fordulóit az ENTER megnyomásával tudjuk léptetni.
A program által megértett igéket a HELP parancs kilistázza.

Egy lehetséges megoldás:
n, n, up, e, get lantern, get rope, w, down, s, s, use lantern, s, up (a kötél kell hozzá), e, get spellbook, read spellbook, get helmet, get chainmail, kill troll, w, down, kill hellhound, n, kill ghost, n, e, sell lantern, sell rope, buy sword, w, s, s, s, kill goblin, e, n, kill dragon

Térkép

Dungeon Adventure
DUNGNADV.BAS
Lacika
2018

Az eredetileg TRS-80-ra készült játék helyszíne egy otthonos várbörtön kazamatái. Azzal a nemes céllal ereszkedtünk le e csöppet sem barátságos világba, hogy megmentsünk egy elrabolt hercegnőt. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy elvisszük, egy tábla által jelzett helyszínre. (Persze előbb meg kell találni, és kiszabadítani.)
A program által ismert igék: get, take, give, drop, leave, open, unlock, close, light, go, climb, drink, read, dig, kill, examine, score (a játék befejezésére is ez szolgál), look, help (csak hatszor segít), save, load, quit.
A főnevek, és az igék többsége rövidíthetők első három karakterükkel, kivéve a look, score, load, save, help.

Egy lehetséges megoldás:
inventory, light candle (a gyufával), look, go stairway, e, get sword, w, w, s, s, s, s, e, n, help, kill spider (a karddal), go cave, get sword, e, s, e, s, w, d, get ladder, examine ladder, u, e, n, w, n, w, w, w, d, get shovel, help, climb ladder, drop ladder, e, s, read magazine (tippet kapunk, hol célszerű ásni), s, w, get trap, e, n, n, e, u, s, w, n, n, drop candle, get whisky, n, n, e, e, s, examine guard, help, give whisky (az őr átenged), look, go passage, w, help, dig hole (az ásóval), look, drop shovel, go tunnel (ha más tárgy is nálunk van, nem férünk át), s, s, s, get lantern, n, n, n, w, light lantern, look, get map, examine map, w, w (a térkép nélkül eltévednénk), s, s, s, s, drop matches, get key, n, n, w, read sign (ide kell hozni a hercegnőt), e, n, n (a térkép nélkül eltévednénk), e, e (kell a lámpás), e, s, s, s, open door (a kulccsal), go door, s, w, drop key, get sneakers, e, s (a tornacipő nélkül lezuhannánk), w, examine minotaur, kill minotaur (a karddal), look, go opening, drop trap, get princess, e, e (a tornacipő nélkül lezuhannánk), n, n, n, n, n, n, w (kell a lámpás), w, w (a térkép nélkül eltévednénk), s, s, w, score.

Térkép

Earthquake
EARTHQUA.BAS
Lacika
2018

Meglehetősen szokatlan témájú kalandjáték: egy nagy erejű földrengés után egy romos bevásárlóközpontban rekedünk. Célunk, hogy elmeneküljünk, miközben 10 szorult helyzetbe került embertársunkon is segítünk. Az eredetileg TI-99/4A-ra és TRS-80-ra készült játéknak bele kellett férni 16K-ba, ennek ellenére impozáns mennyiségű tárgyat és rejtvényt tartogat a program! A játékot 500 körön belül kell teljesíteni, gázszivárgás miatt.
A program által megértett igék: look, go, get, take drop, throw, pull, push, litter, pour, dig, open, close, light, off, use, turn, move, tie, cut, saw, jack, eat, read, inventory, quit.
Valamennyi szó rövidíthető első két karakterével (kivéve a quit).

Egy lehetséges megoldás:
e, look truck, e, get flashlight, w, s, e, get baking, w, s, w, get shovel, get gloves, e, s, e, get smelling, get splints, w, s, e, pour baking, get rope, w, w, get saw, get ni-cad, e, s, w, dig, dig, dig, drop shovel, e, open access, look, go down, light flashlight, look, n, n, n, n, n, open access, go up, look animal, open animal, red, look, get mongoose, drop mongoose, go down, s, s, s, open tool, look, get phillips, s, s, go up, e, get ladder, w, drop ladder, look, go up, use smelling, look switch, turn switch, philips, push button, up, n, e, move wire, e, get jack, w, w, w, use splints, e, s, push button, down, n, n, n, look hole, tie rope, statue, throw rope, w, open closet, look, n, get extinguisher, s, e, n, e, use extinguisher, w, n, n, jack truck, w, saw beam, e, turn truck, get keys, go truck, turn ignition, push gas

Térkép

Entersnake
\ENTSNAKE\ENTSNAK.BAS
Szipucsu
2019

A játék a Hetedhéten túl könyvben bemutatott Hamika nevű basic játékprogram alaposan továbbfejlesztett és Zzzippel lefordított változata. A Hamikához képest nem csak változatos hangeffektekkel és zenékkel bővült ki a játék, hanem a képernyő is sokkal színesebb lett. Egyes pályákon kimehetünk a képernyő oldalán és a másik oldalán megjelenünk. Játék közben többféle tárgy bukkan fel a képernyőn, melyeket felvéve sebességünket gyorsíthatjuk vagy lassíthatjuk, a hátralevő időnket megduplázhatjuk vagy rosszabb esetben megfelezhetjük, különleges képességekre tehetünk szert vagy éppen rossz képességeket szerezhetünk, plusz életet kapunk vagy éppen elvesztünk egy életet, és egyéb furcsaságok történhetnek.
A játék célja a megadott mennyiségű villogó gombócot összegyűjteni, majd a bal oldalt lent nyíló kapun át elhagyni a játékteret. A pályák indulásakor pont annyi gombócot kapunk a képernyőre, mint amennyit össze kell szednünk, azonban ha kifutunk az időből, vagy ha bizonyos tárgyakat veszünk fel, az összeszedendő gombócok száma megnövekszik, vagy éppen felére csökken. A játék tehát időre megy, viszont nincs életvesztés, ha letelik az idő, csak újabb gombócokat kapunk a képernyőre.
A játék húsz pályát tartalmaz, melyek fokozatosan nehezednek. Életet akkor vesztünk, ha falnak vagy akadálynak ütközik a kukacunk. Ilyenkor a pályát teljesen elölről kell kezdenünk. Pontszámot csak a megevett gombócok után kapunk (a felvett tárgyak után nem), illetve a pályák végén a kukac elért hosszát és a hátralevő időt is hozzászámolja a gép a pontszámunkhoz. A felvehető tárgyak segítségével elérhetjük, hogy több gombóc legyen a képernyőn, mint amennyit a pálya teljesítéséhez össze kell szednünk, így a kukacot rendkívül nagyra is meghízlalhatjuk, mielőtt elhagyjuk a játékteret, így nagyobb pontszámra tehetünk szert. Tehát nem akkor érjük el a legnagyobb pontszámot, ha mindegyik pályát a lehető leggyorsabban teljesítjük, hanem akkor, ha az egyes pályákon minél többet bolyongunk, minél több gombócot felszedve.
A menüben három nehézségi fokozat közül választhatunk az 1, 2, 3 gombok segítségével. Az alapbeállítás a medium, azaz közepes fokozat. Ebben a fokozatban az idő múlásával párhuzamosan a sebesség is egyre növekszik, míg az idő el nem éri a nullát, ekkor visszaáll a lassabb sebesség. Könnyű (easy) fokozatban a sebesség nem gyorsul az idő múlásával párhuzamosan. Nehéz (hard) fokozatban pedig még gyorsabban gyorsulunk, ahogy telik az idő. Könnyű fokozatban 2, közepes fokozatban 5, nehéz fokozatban 6 pontot kapunk egy gombóc elfogyasztásáért.
Játék közben a következő kijelzőket láthatjuk:

 • LIVES - életek száma. Kezdetben 3, maximum 8 lehet.
 • EASY / MEDIUM / HARD - a nehézségi fokozat.
 • LEVEL - aktuális szint.
 • SCORE - pontszám.
 • TIME - hátralevő időnk.
 • SPEED - sebesség: 1 a leggyorsabb, 9 a leglassabb.
 • LENGTH - a kígyó hossza gerezdekben (karakterekben) mérve. Jelentősége azért van, mert minimum 16 hossz esetén lesz két tárgy felvételének pozitív hatása. Valamint, a pálya teljesítésekor az elért hosszt hozzászámolja a pontszámhoz. A kígyó hossza minden gombóc megevése után nő. Ha 8 életünk van és még egy életadó tárgyat fel akarunk venni, akkor is növekszik a kígyó hossza. Kellőképpen elszántak, akár 200-ra is növelhetik a kígyó hosszát, de már a 120 körüli érték is komoly problémákat okozhat még az egyszerűbb pályákon is.
 • LEFT - Az összeszedendő gombócok számát jelzi, ami a kapu kinyitásához szükséges. Ha eléri a nullát, és még veszünk fel gombócokat, azokat "lenyeli", nem kerülnek beszámításra, és az idő leteltével mindig pluszban újabb gombócokat kell összeszednünk.

A játékképernyőn a következő tárgyakkal találkozhatunk:

 • kígyógomba - plusz élet. Kezdetben 3 életünk van. Összesen 8 életet gyűtjthetünk össze. Ha telhetetlenek vagyunk és még egy életet felveszünk, az életek száma eggyel csökken, a kígyó hossza viszont négy gerezddel nő!
 • számok 1-9-ig - sebességünket változtatják meg. Minél kisebb a szám, annál gyorsabb lesz a kígyó.
 • megrepedt személyi igazolvány - véletlenszerű értékre változtatja a sebességet. Ha még 16 gerezdnél rövidebb a kukac, akkor az a kellemetlen hatása is van ennek a tárgynak, hogy az egész képernyőt 180-kal megfordítja, ilyenkor a fel és le irányok megcserélődnek. A sebesség egészen addig nem változik meg, amíg újabb sebességváltoztató szert fel nem veszünk! Még elhalálozás vagy a pálya teljesítése esetén sem áll vissza az eredeti (7es) sebesség!
 • mutáns növény - Ha 16 karakternél rövidebb a kukac, akkor további gombócokat szór el a képernyőn, megnövelve az összeszedendő gombócok számát is, viszont az időt maximumra állítja vissza. Azonban, ha már legalább 16 a hosszunk (ezt a keret színének a megváltozása is jelzi), akkor a tárgy felvétele megfelezi az összeszedendő gombócok számát, viszont az időt harmadára csökkenti! Ez főleg akkor jó, ha elég nagy mennyiségű gombócot (például akár 30-40-et) kellene összeszednünk. Ha már összeszedtünk minden gombócot, nyitva a kapu, és akkor vesszük fel ezt a tárgyat, akkor a kaput bezárja, és újabb gombócokat kell gyűjtenünk.
 • villanyoszlop - T alakja a Time szóra utal. A hátralevő időnket véletlenszerűen megduplázza vagy megfelezi. Ha az idő nagyobb, mint 100, akkor csak megfelezheti, hiszen túl nagy kiváltság lenne olyan sok idővel szaladgálni (araszolni) a képernyőn.
 • narancs - Felvételekor mindig újabb gombócokat szór el a képernyőn, megnövelve az összeszedendő gombócok számát is. Ha nyitva a kapu és akkor vesszük fel, az a legrosszabb, mert bezárja a kaput, újabb gombócokat szór el a játéktéren, és még a képernyőt is elfordítja 180 fokkal.
 • menet nélküli kiscsavar - Nagyon sokat segíthet, de nagyon sokat árthat is a felvétele. Ha már minimum 16 egységnyi hosszú a kígyó, akkor nagyon jó a hatása, mert a kígyó gombócokat fog maga után húzni, de ezzel párhuzamosan nem növekszik az összeszedendő gombócok száma, tehát a pálya teljesítését nagyon leegyszerűsíthetjük vele. Ha még nincs meg a 16 egységnyi hossz, akkor viszont felvételével azt érjük el, hogy a kígyó falat fog húzni maga után, mellyel a találkozás halálos! Hatása akkor múlik el, ha letelik az idő, vagy ha sebességmódosító tárgyat veszünk fel, illetve ha elvesztjük egy életünket vagy teljesítjük a pályát.

Ha a játéktér a feje tetejére állt, az úgy is marad, amíg fel nem veszünk egy sebességmódosító pirulát (valamilyen számot). Elhalálozással vagy a pálya teljesítésével is visszaáll az eredeti rend.
Kreatív és merész játékosok az utolsó pályát egyszerűbben is teljesíthetik.
Játék végén beírhatjuk a nevünket. A pontszámtáblát a program el is menti.

ESCAPE
\ESCAPE\ESCAPE.BAS
Szipucsu
2021

A Doberdo Brothers készítette ezt a formabontó játékot TVC-re. A kép alapján akár egy Robotron: 2084 klónra is gondolhatnánk, bár ez erősen feszegetné a BASIC kereteit. Sokkal inkább logikai játék! Szipucsu készített a játékból egy, az arcade játékok hangulatát idéző látványos Enterprise verziót. A program négyszínű grafikus képernyőn fut, de a paletta soronként változik. A játékot ZZZIP-pel fordítva pedig a sebességre sem lehet panasz.
A játék lényege az amire gondolunk: a minket körülvevő szörnyeket kell elpusztítani, mielőtt ők kapnának el. Szerencsére a nehézségi szintenként gyarapodó szörnyek nem túl intelligensek: nyílegyenesen igyekeznek a közelünkbe szaladni, árkon-bokron keresztül. Védekezni egy lángszóróval tudunk (ennek töltete kétségbeejtően csekély), mely a körülöttünk lévő összes szomszédos mezőre hat (átlósan is). Az elpusztult szörnyek helyén megjelenő piros mezőkbe lépve mi is, de a szörnyek is elpusztulnak. Nekünk a képernyő (zöld) szélébe sem szabad beleütközni. A szörnyek egymásba sem ütközetnek, ezt remekül ki tudjuk (és kell is) használni. Tovább javítja esélyeinket a szintenként csak korlátozottan igénybe vehető teleportálás (JAUNT) lehetősége, amely a pálya véletlenszerű mezőjére repít. Persze, ha sok még a szörny, lehet, hogy pont rossz helyre kerülünk...
És mindebben mi a "logikai" szál? Az, hogy a játék körökre osztott, először mi lépünk egyet, aztán a szörnyek! A kezelőbillentyűk a címképernyőn megtekinthetők.

Escape from Atlantis
ATLANTIS.BAS
Lacika
2021

Bár a cím szerint el kellene menekülnünk Atlantiszból, a játékban ilyesmiről egy árva szó sem esik, sőt nincs is történet. Mindössze hat (a tárgylistában csillaggal jelölt) kincset kell összehordanunk a közeli hotelbe.
A használható igék: north (n), south (s), east (e), west (w), enter, climb, get, drop, inventory (i), help, examine, push, pull, dig, jump, score, read, say, unfold, shake, eat, fill, move, swim, tape, break, pour, water, open, kiss. Minden szó rövidíthető első három karakterével.

Egy megoldás:
EXAMINE DOOR, PUSH BUTTON, GET SPOON, N, W, READ SIGN (ide kell gyűjtenünk a kincseket), DROP SPOON, SCORE (1/6), E, E, E, GET MOTORCYCLE, S, EXAMINE CRATE, MOVE CRATE, GET CARD, N, N, W, GET PAPER, UNFOLD PAPER, READ PAPER (széf kombináció), E, N, W, OPEN SAFE, DROP PAPER, GET MONEYBAG, N, N, N, E, JUMP DIRTPILE (a motorral átugratunk a kupacon), GET CONTAINER, SHAKE CONTAINER, DROP CONTAINER, GET DOUBLOON, N, GET BOOK, READ BOOK (használati útmutató időgépekhez...), S, JUMP DIRTPILE, DROP MOTORCYCLE, ENTER MANHOLE, N, E, GET TAPE, N, N, READ SIGN, EXAMINE MACHINE, PULL LEVER, GET DIAMONDS, PULL LEVER, DROP BOOK, S, S, W, W, S, EXAMINE POOL, SWIM, GET PRYBAR, SWIM, N, E, S, CLIMB LADDER, W, S, S, S, E, S, S, W, W, W, DROP DOUBLOON, DROP DIAMONDS, DROP MONEYBAG, SCORE (4/6).
E, E, E, S, OPEN CRATE, DROP PRYBAR, GET CANTEEN, N, N, N, W, N, W, EXAMINE CABINET, TAPE CABINET, BREAK CABINET, GET CROSS, E, N, N, E, ENTER MANHOLE, N, W, S, FILL CANTEEN, N, E, S, CLIMB LADDER, W, S, S, S, E, S, E, E, S, EXAMINE PLANT, POUR WATER, GET SHOVEL, N, W, W, S, W, N, EXAMINE TOMBSTONE, READ TOMBSTONE, DIG, EXAMINE BODY, GET NECKLACE
(a kereszt megvéd egy esetleges zombitámadástól), S, W, W, DROP CROSS, DROP NECKLACE, SCORE

Escape from Mars
ESCMARS.BAS
Lacika
2018

Eredetileg TRS-80-ra készült sci-fi kalandjáték. A rendelkezésre álló 16 Kb memóriához képest impozánsan összetett program, igaz eredetileg több logikai hibát is tartalmazott (pl. a nálunk lévő tárgyak számát nem jól számolta, a bekapcsolt elemlámpa eldobott állapotban is bevilágítja a teljes játékteret), és a program nem volt túl közlékeny. Az Ep verzió pár üzenettel ki lett egészítve, és a logikai hibák is javítva lettek, így a játék még nehezebb lett...
A történet szerint egy (látszólag) elhagyatott marsi űrállomásról kell elmenekülnünk. A Földre visszajuttatni képes űrhajóban jelenleg nincs üzemanyag, és egy alkatrész is hiányzik. Ténykedésünket az űrhajóban vételezhető oxigénpalack véges tartalma is korlátozza, 60 lépésenként vissza kell ide térni, hogy a palack (automatikusan) újratöltödjön. Az űrhajó feltankolásához a kalandjátékok történetében egyedülálló manővert kell végrehajtanunk: szeszt kell főznünk!
A használható parancsok ráfértek a funkcióbillentyűkre. Valamennyi szó rövidíthető annak első két karakterével (kivéve a quit).

Egy lehetséges megoldás:
get textbook, read textbook, drop textbook, d, open locker, look, get bill, read bill, drop bill, get oxybottle, get nets, e, look sandsled, go sandsled, get club, look club, d, e, e, look mirror, look pockets, play harmonica, play harmonica, play harmonica, play harmonica, take martian, nets, look, get helmet, drop nets, drop harmonica, break mirror, club, look, w, get grail, look grail, get seeds, drop grail, w, n, get water, helmet, s, w, break crates, club, drop club, look, get fastgrow, e, e, n, e, drop seeds, drop fastgrow, drop water, look, get wheat, w, get torch, s, e, u, light torch, look, w, w, get rope, e, d, d, w, n, tie rope, statue, look, d, get injector, e
Egy három szobából (dry well, maze of halls, dank cellar) álló véletlenszerűen generált labirintusba kerülünk. Meg kell találnunk a rézcsövet (get tubing), majd visszajutni a rámpához.
u, drop club, drop torch, s, w, w, e, n, get water, helmet, s, get airrocks, e, s, get table, look table, u, n, drop table, drop airrocks, s, d, get flasks, u, n, light fire, drop wheat, drop tubing, drop water, look (we made alcohol), get alcohol, flasks, drop helmet, drop lighter, s, d, n, w, w, drop injector, drop alcohol, u, push button

Fej vagy Írás
ERME.BAS
Vicsotka Gyula

Egyszerű szerencsejáték, Fej vagy írást játszhatunk a gép ellen. Nincs más dolgunk, mint megadni pénzünk mennyiségét, a tétet, majd választani a fej (F) és írás (I) között. Ha már eleget nyertünk, az ESC megnyomásával léphetünk ki a játékból. A program grafikusan animált érmével fokozza a hangulatot.
A program eredetileg a Mikro Magazinban jelent meg, ez az eredetinek kicsit csinosított változata.

A Fairy Tale Adventure
FAIRYTAL.BAS
Lacika
2018

Egy gonosz óriás ellopott három értéket a falunk béliektől (egy libát, egy zacskó pénzt és egy hárfát). Feladatunk az eltulajdonított értékek visszaszerzése (és visszavitele betegen fekvő édesanyánknak), és a falu megszabadítása az óriástól. A szép szó nem használ, de az erőszak sem, hisz az óriás - mint az bizonyára minden kalandor megtapasztalja majd, emberevő óriás - sokkal erősebb mint mi. Furfangoz kell tehát folyamodnunk.
A történetből talán sejthető, ami a címből is bizonyos: a játékban sok klasszikus és népmesei motívum ismerős lesz. A történet tehát ígéretes, a kivitelezés azonban elmarad a reményeinktől: a játékban összesen 78 helyszín van (ez soknak számít), a megoldandó rejtvények viszont nem túl komplikáltak. A játékmenet nagy részét így a bolyongás teszi ki (a térképrajzolás elengedhetetlen).
A használható igék: go (n, w, e, s, up, down, in, out), read, plant, sow, wear, remove, eat, drink, kill, attack, stab, pull, rub, swing, unlock, open, get, take, drop, leave, climb, hide, give, cut, chop, search, look, inventory, help, score, quit.
A szavak rövidíthetők első három karakterükkel. Az open és unlock, valamint a search és look nem egymás szinonimái.

Egy lehetséges megoldás:
w, get paper, read paper (egy kombinációt olvasunk: 10130127), e, s, down, s, s, s, w, in (zárva), help, unlock shed (meg kell adni a kombinációt), 10130127, in, drop paper, get axe, out, e, n, e, get cow, w, s, s, search, s, e, e, in, give cow, get beans, out, w, n, n, plant beans, drop axe, climb beanstalk, s, e, s, help, in, s, open door, s, s, e, n, e, e, e, s, pull lever, s, e, e, in, get key, w, s, help, unlock gate, drop key, s, s, s, help, hide, oven, wait (az óriás elalszik), out, get goose, n, n, n, n, w, w, n, n, w, w, w, s, w, n, n, n, out, n, w, n, down, s, s, w, n, n, n, n, n, up, n, drop goose, s, down, s, s, s, s, s, e, n, n, climb beanstalk, s, w (eltévedtünk egy erdőben), w, s, s, e, e, in, get outfit, wear outfit, inventory, out, w, n, n, e, e, s, in, s, s, s, e, n, e, e, e, s, s, e, e, s, s, s, s, hide, cupboard, wait, out, get money, n, n, n, n, w, w, n, n, e, in, n, e, e, n, n, get sword, s, s, w, w, s, s, w, w, w, w, s, w, n, n, n, out, n, w, n, down, s, s, w, n, kill witch (a karddal), drop sword, n, n, n, n, up, n, drop money, s, down, s, e, get cheese, w, s, s, s, s, e, n, n, climb beanstalk, s, e, s, in, s, s, s, e, n, e, e, e, s, s, e, e, in, n, in, help, give cheese, drop cheese, remove outfit, drop outfit, get dress, wear dress, inventory (öregasszonynak öltöztünk), out, s, w, s, e, get wine, w, s, s, s, hide, copper, wait, out, get harp, n, n, n, n, w, w, n, n, w, w, w, s, w, n, n, n, out, n, w, n, down, s, s, w, n, n, n, n, n, up, n, drop harp, s, down, w, get knife, s, e, s, s, s, s, e, n, n, get axe, climb beanstalk, s, e, s, in, s, s, s, e, n, e, e, e, s, s, e, e, s, s, s, s (magunkkal csaljuk az óriást), n, n, n, n, w, w, n, n, w, w, w, s, w, n, n, n, out, n, w, n, down, chop beanstalk (a baltával).

Fal-Lyuk Labda
FLYLABDH.BAS
RLS
1991

Feladatunk egy labdával "átnavigálni" 4 fallal elválasztott pályán, a lehető leghosszabb úton! A labda nem ütközhet falnak, a játék három hibáig tart. A labdát persze nem irányíthatjuk szabadon (akkor túl könnyű lenne a dolgunk): 'fel' - a labda ferdén felfelé, 'jobbra' - a labda vízszintesen jobbra, 'le' - a labda ferdén lefelé halad. Az irányítás az EXT1 botkormánnyal történik.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Falbontó-Tenisz
\FALBTENI\FALBTENI.BAS
RLS
1997

ARKANOID klón, BASIC nyelven... A játék eredetileg a Süni Magazinban jelent meg. Ez a változat zenélget nekünk egy keveset, számolja a pontjainkat. A legjobb falrombolók feliratkozhatnak a toplistára. Az irányítás is jobb lett,: az ütő széléről nem "csúszik" le a labda. Ha a jobbra-balra iránnyal együtt a tűz gombot is lenyomjuk, az ütő "finomabban" azaz lassabban mozog. A program pontszámtáblát is tartalmaz, melyet lemezre is elment.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Falromboló
FALROMBOLO.BAS
 

A Süni Magazin-féle Falrombóló örökéletes változata, mely a HFONT karakterkészletet használja. Ennek megfelelően futtatásához EPDOS-ra is szükség van.
A játékot irányíthatjuk belső, vagy EXT1 botkormánnyal, ha nyomva tartjuk a tűz gombot, az ütő gyorsabban mozog.

Felhasználó Teszt
FTESZT.BAS
Lacika
1994

A program a felhasználók (azaz a mi) számítástechnikai jártasságát igyekszik lemérni, többé-kevésbé komolyan. Persze alapvetően arra kíváncsi a program, hogy kedvenc gépünk "lelkivilágát" mennyire ismerjük. Összesen 30 kérdésre kell válaszolnunk, eredményünkről a teszt végén grafikus értékelést kapunk. A program felhasználásával egyébként könnyen készíthetünk más tesztprogramokat.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Flappy Bird
FLAPPYB.BAS
Endi & Szipucsu
2014

A Flappy Bird eredetileg egy vietnámi programozó webes játéka, amit fél évig kb. senki se töltött le, aztán hirtelen felkapta egy weboldal és mém lett belőle. Innentől fogva hetekig a toplista tetején volt, napi több millió forintot hozva a fejlesztőnek. Azóta persze mindenki klónozta, több ezer klónja van mindenféle store-okban. Endi elérkezettnek látta az időt az Ep-változatnak...
A játékban eredetileg egy madárral kell oszlopok között átnavigálni, úgy, hogy csak a magasságunkat tudjuk változtatni. A BASIC változatban a madárból egy fehér pötty lett, a magasságunkat a SPACE megnyomásával lehet megnövelni, amúgy a gravitáció hat a madárra (pöttyre...). Egymás után véletlenszerű, de egyre nehezebb oszlopsort rajzol a program, a játék a hatodik hibáig tart.

FlapFLap
FLAPFLAP.BAS
Endi
2015

Endi újabb Flappy Bird programja látványban fejlődött sokat. Nem is gondolnánk, hogy BASIC-ben készült a játék, igaz csak a ZZZIP-pel lefordítva fut elfogadható sebességgel, úgy viszont tökéletesen játszható. A feladat továbbra is ugyanaz: madarunk a SPACE nyomvatartása közben emelkedik. Scroll nincs, ha a madár eléri a képernyő jobb szélét, bal oldalon jelenik meg újra. Ha oszlopnak ütközünk, energiánk fogy, melyet a fehér sáv jelez. Ha elfogy az energiánk, vagy ha megnyomjuk az ESC billentyűt, vége a játéknak.

Fogd a pénzt...
FOGD.BAS
Lacika
2017

Laczi András eredetileg C16-ra írt programjában az alvilág bugyraiba merülünk le. Kivitelezésben nagymértékben hasonlít Tihor Miklós programjaira, többek között abban is, hogy meglehetősen "szűkszavú" (ezért a 'néz' parancsot minden helyszínen javasolt kiadni). A program eredetileg még a lehetséges továbbhaladási irányokat sem jelölte. A játékban egy bűnbanda tagjának szerepébe kell beleélnünk magunkat, akinek a bandafőnök által adott feladatot kell végrehajtania. Hogy mi is ez a feladat pontosan, furcsa módon a játékból sem derül ki: a konkurens bűnbanda búvóhelyére kell bejutnunk, ellopnunk egy pénzeszsákot (annak tartalmával egyetemben), plusz feladatként pedig valamilyen titkos tervet is megszerezhetünk.
A program által megértett igék: é, d, k, ny, be, ki, dob, fog, néz, n, vizsgál, (rövidítve: v), lop, használ, visel, mutat, ad, üt, leüt, ellop, levesz, felad, %, felvesz, letesz, nyit, lista (rövidítve: l), segítség.

A megoldás:
ny, fog pisztoly, fog kabát, k, d, d, vizsgál tartály, nyit tartály (+5%), fog feszítővas, fog álkulcs, é, k (a főnők előadja utasításait +5%). fog kalap, ny, é, é, mutat igazolvány (a rendőr átenged +5%), k, d, lop gyufa (+10%), é, k, é, vizsgál ember, használ pisztoly (+5%), fog pénz, d, visel kalap, visel kabát, k (a másik banda tagjai nem ismernek fel +5%), d, k, vizsgál trafikos, üt trafikos (+5%), fog cigaretta (vagy fog cigi), d, fog jelvény, d, fog benzineskanna (vagy fog kanna), ny, ad pénz (+5%), ny, ad levél (+5%), mutat igazolvány (+5%), k, visel jelvény, é (+5%), ad kábítószer (egy keresztet kapunk cserébe +5%), é, k, é, é, ad cigaretta (az őr továbbenged +5%), k, é, fog kés, d, használ álkulcs, k, é, használ kés (+10%), fog kulcs, d, használ kulcs, k, használ feszítővas (+5%), d, ad kereszt (az őr beenged +5%), k, fog pénzeszsák (megszólal a riasztó), nyit kanna, letesz kanna, használ gyufa (üldözőink nem tudnak követni +5%), d, k, fog terv, ny, ny, d, ny, ny, d, levesz kalap, levesz kabát, d, k (a főnökünk gratulál +5%)

Térkép

Forest of Evil
FORESTEV.BAS
Lacika
2018

Egy gonosz varázsló, elrabolta Centra Hercegét és békává varázsolva tartja fogságban. Most a mi feladatunk..., nem, nem a herceg megmentése, hanem barátunk Albert megmentése, aki a herceg megmentésére indult, de sosem tért vissza. De ha már ebben a szürreális világban járunk, a herceget is meg kell mentenünk, és négy értékes tárgyat összehordanunk egy kijelölt helyen. (A személyeket fel tudjuk venni, és lepakolhatjuk a kijelölt helyen.) Az értékes tárgyakat csillagozás jelöli. Minden, a megfelelő helyen lerakott tárgyért és megmentendő személyért egy pontot kapunk, így összesen hat pontot gyűjthetünk a játékban.
A gondosan (a lehetőségekhez képest "szépen") megírt játék a Your Commodore magazinban jelent meg. Sajnos a történet kicsit nyakatekert, a program nem sok segítséget ad (a help parancs nem segít, és az examine sem sokat). A program érdekessége (furcsasága), hogy nem lehet benne meghalni, csak reménytelenül elakadni...
A program által igék ráfértek a funkcióbillentyűkre. Valamennyi szó rövidíthető első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
e, get ring, w, w, n, get pot, s, s, w, drop ring, s, drop pot, e, e, s, get mushrooms, e, n, get oil, s, s, pray, s, n, e, s, get dagger, n, n, s, w, n, w, n, w, w, n, e, n, drop dagger, score (1/6), n, e, drop oil, n, get rifle, s, w, w, get fertiliser, e, s, e, drop fertiliser, e, s, shoot man, drop rifle, e, e, get crucifix, w, s, get coin, n, w, n, w, w, s, w, s, s, s, examine coffin, e, use crucifix, e, drop crucifix, get spear, w, n, w, n, e, drop coin, get chocolates, w, n, e, n, e, e, s, e, s, e, throw spear, s, drop mushrooms, n, w, n, w, n, w, w, drop spear, score (2/6), e, get beanstalk, get fertiliser, examine beanstalk, e, s, e, s, e, e, drop beanstalk, drop fertiliser, s, get wallet, n, w, w, n, w, n, w, s, get brandy, drop wallet, get brandy, n, e, s, e, s, e, s, s, drop brandy, get dwarf, n, n, e, e, n, drop dwarf, e, e, get diamond, w, w, s, w, s, e, e, get ruby, s, drop chocolate, get girl, n, w, w, n, w, w, n, w, n, w, w, drop diamond, drop ruby, score (4/6), e, e, s, e, s, e, e, s, e, s, get medicine, w, e, n, w, n, w, w, n, w, n, w, w, s, w, s, e, e, drop girl, get prince, s, e, s, e, get albert, drop medicine, get albert, w, n, w, n, w, w, n, e, n, drop prince, drop albert

Four Mile Island
FOURMILE.BAS
Lacika
2021

Chris Charla 2002-es játékában egy ügynök szerepében kell egy kiürített ipari létesítményben hatástalanítanunk egy bombát, természetesen megadott időn belül. A létesítményben egy konkurens ügynök is ténykedik, aki - hozzánk hasonlóan - szintén nem öngyilkos típus, a bomba hatástalanításában talán együtt is tudunk vele működni...? A játék eredetileg PC-re készült egy programozási versenyre, a történet így meglehetősen "szószátyár" és a humort sem nélkülözi. Ráadásul a programnak több befejezése is van. A használható igéket (egy kivételével...) a HELP parancs felsorolja. A megoldás nem lehetetlen, bár egy idegőrlő labirintus van benne, és egy két megoldás sem túl logikus.

Egy lehetséges megoldás:
n, get tape, n, e, s, s, w, look print, take print, s, look safe, e, look notes, w, open safe, get card, n, e, n, n, n, access north, get kit, look kit, w, close alarm, e, look case, access south, e, e, s, look suit, read patch, apply patch, apply duct, get suit, access s, access s, s, s, s, w, s, w, w, s, get bar, n, w, e, e, n, access n, access n, n, w, w, access n, break case, take gun, access s, wait (amíg marchand megjelenik), w, w, w, threaten marchand, threaten n, talk marchand, break card, kill marchand

Galopp (Lóverseny)
GALOPP.BAS
Abu
1988

Aki szeret játszani lóversenyen, most anélkül "gyakorolhatja" kedvenc elfoglaltságát anélkül, hogy kockára tenné pénzét. A játékot 1-10 személy játszhatja, mindenki 100$ pénzzel indul. Mindenki egy lóra tehet, vagy a 0-val passzolhatunk a következő futamon. A lovak neve mellett esélyszámok vannak (a kisebb szám jelzi az esélyesebb lovat), győzelem esetén ez a tét szorzószáma.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Gengszter
GENGSZTE.BAS
Lacika
2017

A programot Tihor Miklós írta C64-re, A Commodore Egyesületi lap 1986/4. számában jelent meg begépelhető formában. Ezt írta át - sok munka mondjuk nem volt vele - Dakó Csaba Plus/4-re és ebből készült az Enterprise-verzió... A C64-es program használt ékezetes karaktereket, a Plus/4-es nem, az Ep verzióba visszakerültek az ékezetek HFONT karakterkészlettel.
A játék kezdetén egy szobába vagyunk bezárva. A játék célját az asztalon lévő levélből tudjuk meg: Egy gengszterfőnök elrabolt, és most a bűnbanda rejtekhelyén tart fogva. Feladatunk, hogy észrevétlenül elmeneküljünk.
A program által megértett igék: é, d, k, ny (az égtájak rövidítései), lista (tárgylista, rövidítve: l), felvesz, fog (rövidítve: f), rak, nyit, húz, néz (újra megadja a helyszín - frissített - leírását), tör, bekapcsol, lök, mozdít, önt, gyújt, támaszt, használ, olvas, berak, vár, vége (játék befejezése).

A megoldás:
vizsgál asztal, fog levél, olvas levél, húz fiók, fog vaskulcs, nyit vasajtó (+10%), vizsgál fotel, fog drót, é, használ drót (kinyitjuk vele az ajtót, +10%), k, tör ajtó (+10%), k, vizsgál üvegszekrény, nyit üvegszekrény, fog kanna, ny, ny, d, önt benzin (+10%), fog gyufa, gyújt gyufa, gyújt benzin (A tölgyfaajtó szénné égett, +10%), d, vizsgál polc, fog szekrénykulcs, é, vizsgál szekrény, nyit szekrény (+10%), fog kódkártya, vizsgál kódkártya, d, vizsgál számítógép, bekapcsol számítógép (+10%), berak kódkártya (Itt be kell írni egy kódot, a megjelent számsorozat következő tagját. A következő számot úgy kapjuk meg, hogy egy számmal szorzunk és egy másikat hozzáadunk. Példa: 8, 37, 153
   8 * 4 + 5 = 37
   37 * 4 + 5 = 153
   153 * 4 + 5 = 617, tehát 617-et kell beírni.) (+10%)
é, é, k, é, mozdít gerenda (+10%), fog gerenda, ny, támaszt gerenda (+10%), ny, é (kijutottunk, 100%).

Térkép

Ghost Town
GHOSTTWN.BAS
Lacika
2018

A történet szerint egy elveszett, legendás kincset kell megszereznünk egy kihalt, kísértetjárta vadnyugati városban. Apró malőr, hogy mindennemű felszerelés nélkül "csöppenünk" a sivatag közepébe. Egy sivatagban általában igen hamar szomjan hal a kalandor, nincs másképp ebben a játékban sem, gondoskodnunk kell a rendszeres folyadékbevitelről (a program jelzi, ha szomjasak vagyunk, innunk kellene).
A program által megértett igéket a help parancs felsorolja. A játék meglehetősen régi (eredetileg még TRS-80-ra készült), így a program felépítése "némileg" kaotikus, ez a parancsok értelmezésére is kihatással van: ha egy manőver sikerül, arról kapunk visszajelzést, de ha egy parancs nem vezetett eredményre, arról többnyire nem kapunk "hibaüzenetet".

Egy lehetséges megoldás:
look skeleton, move skeleton, get knife, e, e, get canteen, e, e, n, n, look cactus, cut cactus (a késsel), drink water, cut cactus, fill canteen, n, n, n, e, n, look bar, read sign (inkább ne igyunk belőle...), look mirror, break mirror, n, get keys, s, s, e, e, e, e, e, n, look 5, look 4, get 4, rub tombstone, s, w, n, drink water, open door, n, get jeep, drive jeep (a kulccsal).

Néhány lehetőség kimarad a megoldásból (lehet, hogy csak véletlenül). A vasútállomás épületében, a padlót megvizsgálva egy mágikus pénzérmét találunk. Ha ezt megdörzsöljük (rub coin), vissza teleportálunk az állomás épületébe. Ez praktikus lenne a hotel szobában, ahol egy kötél van, és mögöttünk bezáródik az ajtó. A pénzérme nélkül beszorulnánk, de a kötélre nincs is szükség. A bankban az asztalt elmozdítva egy titkos lejáratot találunk, ahova lemászva bogarak támadnak ránk. 30 másodpercünk van, hogy a fogadóban lévő üveg tartalmával kiirtsuk őket (pour bottle), mielőtt megcsócsálnak.

Giant's Gold
GIANTSGO.BAS
Lacika
2018

Egy mesebeli világban kell az óriások aranyát megszerezni (ellopni) egy bezárt faládából, aminek a kulcsát egy sárkány őrzi...
A használható igék: l(ook), i(nventory), examine, take, get, drop, leave, light, chop, buy, cast, open, unscrew, feed, cut, unlock, climb, quit game. A szavak nem rövidíthetők.

Egy lehetséges megoldás:
s, e, get matches, w, n, n, e, light match, get axe, w, w, s, chop log (a baltával), get kindling, s, e, help, leave kindling, light fire, w, buy spell, n, w, chop tree, w, help, cast spell (az óriás elalszik), open box, look, get screwdriver, get dagger, e, e, n, examine barrel, unscrew barrel, open barrel, get food, e, light match, e, e, help, feed dragon (a sárkány jóllakottan elalszik), e, light match, examine key, cut string (a tőrrel), get key, w, w, light match, w, w, s, w, w, unlock chest, open chest.

Térkép

Gombaszedő
GOMBASZE.BAS
Erik Software

Érdekes feladatra invitál minket ez a BASIC program: na nem a gombaszedésre gondolok, hanem arra, hogy mindezt egy aknamezőn kell megtennünk! Egy zárt mezőben kell felszednünk két gombát azonban ha nem vagyunk elég gyorsak, újabb gomba jelenik meg a játéktéren, amit szintén fel kell szednünk. Akkor teljesítettük a feladatot, ha az utolsó gombát is begyűjtöttünk. Feladatunk teljesítéséhez magunkkal visszük személyes aknakeresőnket is. Ez a műszer nem túl pontos: mindössze azt tudja megmondani, hogy a körülöttünk lévő négy mezőben, összesen hány akna van. Ezt a játékképernyő alatt, jelzi a program (AKNA). A közelünkben lévő aknára hangjelzés is figyelmeztet.
Indítás után tetszőleges botkormányt választhatunk (a tűzgomb megnyomásával), majd be kell állítanunk a nehézségi szintet, valamint, hogy napos vagy esős időben kívánunk gombát szedni. A nehézségi szinttől függően kevesebb-több akna van elrejtve a területen. Napos időben látszik a nyomunk amerre elhaladtunk, az eső viszont azonnal elmossa a nyomunkat.
A program HFONT karakterkészletet használ, a programfutás szüneteltethető a HOLD megnyomásával, a STOP billentyűvel leállíthatjuk a programot, és kilistázhatjuk. Az időt jól méri 4 és 6 MHz-s gépeken is.

Gombócfaló
GOMBOCF.BAS
Attus
1988

Az azonos című TVC-program alapján készült kukachizlalós játék. A kerek gombócokat kell felfalni a négyszögletű akadályok között. Ha felettük az utolsó gombócot is, új nehézségi szint következik (egyre több gombóccal és akadállyal, más-más színkompozícióval). Kígyónk a gombócevéstől folyamatosan hízik, sajnos azonban minden szint kezdetén újra lerövidül. Egyetlen életünk van!
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk.

Gyémánt Kaland
GYEMANT1.BAS; GYEMANT2.BAS
RLS
1992

Feladatunk összeszedni egy labirintusban a gyémántokat (csillag karakter). Egyszerre csak 3 gyémántot vihetünk a kijárathoz, se többet, se kevesebbet! A feladatot megadott lépésszámmal kell teljesíteni: kezdetben 100 lépésünk van, de minden 3 kivitt gyémántért 50 plusz lépést kapunk. (Vigyázzunk, amikor a kijárathoz visszük a gyémántokat, programhiba miatt akár ki is sétálhatunk a játéktérről!) A sikerhez legalább 28 gyémántdarabot kell a labirintusból kijuttatni. Mindeközben nem "ütközhetünk" a falnak sem!
A játékot az EXT1 botkormánnyal irányíthatjuk. A programnak két változata van: az eredeti a német gépek BRD karakterkészletét használja, a második HFONT karakterkészletet használ, ebben más a "grafika" is.

Tengeri Csata
HAJOCS.BAS
RLS
2000

A 15x15-ös csatamezőben kell egy ismeretlen helyen lévő csatahajót eltalálnunk. Lövéshez a célpont koordinátáit kell megadnunk (X= 1-15, Y= 1-15). Pl.: 12, 13. A hajóra legfeljebb 15-ször lőhetünk. A  program segítségképpen a becsapódás és a hajó távolságát közli (a két koordináta abszolút különbségének összegével).
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Hamika
HAMIKA.BAS
ZozoSoft

A játék eredetileg a Hetedhéten Túl ENTERPRISE című könyvben jelent meg, mint a könyv egyik példaprogramja. Így valószínűleg számtalan változata forog közkézen, kisebb-nagyobb módosításokkal. Zozo is elkészítette a maga változatát, mely plusz két pályát tartalmaz. Újdonság, hogy a bal felső sarokban kijelzi a kígyó hosszát. Feladatunk természetesen a kígyóval az ehető gyümölcsök (csillagok) megevése. Ha megadott idő alatt nem falunk be mindent, újabb csillagokat kapunk. Ha megettünk mindent, valahol a pálya falán egy kijárat nyílik meg, amin keresztül elhagyhatjuk a játékteret.

Hanoi Tornyai
HANOI.BAS
Doboviczki István

A Hanoi Torony programok általában a rekurzív feladatmegoldást bemutató példaprogramok, amiben a gép kirakja nekünk a korongokat. Most azonban "fordul a kocka", nekünk kell átpakolni a korongokat! A játék indítása után kell megadni, hogy hány koronggal játszunk. A maximális 7 korongot 127 lépésben lehet átpakolni, ha közben nem zavarodunk bele... A korongokat az egyes rudakhoz tartozó számbillentyűk nyomogatásával rakosgathatjuk. Az X megnyomásával bármikor visszaléphetünk a menübe.

Holdraszállás
HOLD.BAS; HOLD_HFT.BAS
Szabó Tibor

A Holdraszállás egyszerűen kivitelezett, de ötletes BASIC nyelven íródott játék. Azon mazochistáknak javaslom, akik órákat el tudnak szórakozni a Thrust című Spectrum játékkal (Enterprise változata is van). Feladatunk mindössze annyi, hogy a sárga indítóállásról a zöld platformig elnavigáljunk rakétánkkal, és mintaszerű leszállást mutassunk be. (A leszállás nem tévesztendő össze a becsapódással...). Mindeközben természetesen nem ütközhetünk a sziklafalnak sem, mert az űrhajónk megsemmisülését vonja maga után. Vigyázzunk, túl magasra sem emelkedhetünk, mert kirepülünk a világűrbe! (Nem szabad elhagynunk a képernyő tetejét.) Az űrhajónak természetesen tömege is van, így hat rá a tehetetlenségi erő! Ezen okból kifolyólag javasolt a finom irányváltoztatás, apró mozdulatokkal. Az üzemanyaggal szerencsére nem kell spórolni, nem számolja a program. A programban 8 egyre nehezedő pályát kell teljesítenünk, a 6. pálya jutalom-pálya, itt 30 másodperc alatt kell leszállnunk.
A képernyő alján a program jelzi függőleges sebességünket (SÜLLYEDÉS). A pozitív érték emelkedést, a negatív érték süllyedést jelez. Leszálláskor akkor nem törik össze az űrhajónk, ha a süllyedésünk 10 m/s (?) alatt van. (Mindenesete elég strapabíró a hajó...) A játék elején öt hajót kap a játékos, minden sikeres leszállás után egy jutalom hajót kap.
Űrhajónk irányítása rendkívül egyszerű: a jobbra-balra irányokkal tudunk az adott irányba oldalazni, a SPACE megnyomásával a fő-hajtóművet tudjuk üzemelni, amivel függőleges sebességünket tudjuk befolyásolni. (természetesen nemcsak fékezésre, emelkedésre is alkalmas). A menüben lehetőségünk van egy rövid ismertető elolvasására, és a pályák tanulmányozására is.
A HOLD billentyűvel bármikor szüneteltethető a program futása. A STOP billentyűvel megállíthatjuk a program futását, és kilistázhatjuk. A program talán egyetlen hibája hogy nagyon nehézre sikerült. Az első két szint még szinte bemelegítés, de ember legyen a talpán, aki a harmadik szinten le tud szállni! Érdekes feladat lenne a pályák átrajzolása a programban! (A pályák adatai a program végén találhatóak, csak a fantáziánkra van bízva, milyen pályát "rajzolunk" magunknak.)
A HOLD_HFT.BAS változat az EPDOS HFONT karakterkészletét használja.

Hungry Creature
\HUNGRY\HUNGCREA.BAS
Szipucsu
1995

A játék egyfajta Pac-Man klón: össze kell szedni a labirintusban a pogácsákat, elkerülve a szörnyeket. Két szörny ledobálja maga után, a másik kettő pedig felenni igyekszik előlünk az élelmet. Minden pályán 400 pogácsát kell eltüntetnünk a továbblépéshez. A program 10 pályát tartalmaz, de a pályaszerkesztő segítségével újabbakat tervezhetünk.
A képernyő alján a játéktér alatt a következő, nehezen kitalálható elemek láthatók: A SCORE a pontszámunkat jelzi, pogácsánként 10-et kapunk. Az emellett lévő szám azt mutatja, hány pogácsát kell még felennünk a pálya teljesítéséhez, ez 400-ról indul lefele. Elhalálozás esetén nem kell elölről kezdenünk mind a 400 felzabálását. A LEVEL mellett érdekes módon az aktuális szint száma áll, végül a vigyorgó szimbólumok az életeink számát jelzik. Ez kezdetben 3. A játék nem csak akkor érhet véget, ha az összes életünk elfogyott, hanem a 10. szint teljesítése után a gép meleg gratuláció és némi zenebona kíséretében jelzi, milyen ügyesek voltunk.
Betöltődés után megjelenik a főmenü. Itt választhatunk, akarunk-e újabb pályát tervezni (DESIGN menü), az eredeti vagy a később tervezett pályákkal akarunk-e játszani, megnézzük-e az eddigi legjobb eredményeket, netán a játékot szeretnénk elindítani:

 • A DESIGN menüben tervezhetünk pályákat, elmenthetjük ill. betölthetjük a legjobb alkotásokat.
 • A "2" gomb megnyomásával választhatunk, hogy a program eredeti (ORIGINAL) pályáin szeretnénk-e játszani, vagy az általunk tervezett pályákon (DESIGNED). Az eredeti pályák a programba be vannak építve, míg a tervezett pályák külön töltődnek be. Ez utóbbihoz természetesen az kell, hogy a lemezen (esetleg kazettán) mind a 10 pálya rendelkezésre álljon, de legalább annyi, ameddig el szeretnénk jutni.
 • Az ENTER-rel lehetséges a főmenü és a legjobb eredmények között ugrálni. A menü opciói a legjobb eredmények táblából is elérhetők, kivéve az eredeti és tervezett pályák közötti választást.
 • Naná, hogy a tűzgombbal! Ha minden igaz, azzal a botkormánnyal irányíthatjuk a játékot, amelyiknek a tűzgombját indításkor megnyomtuk.

Tudnivalók a pályatervezéshez:

 • A kurzort a joystick-kel mozgathatjuk, a tűzgombbal falat tehetünk a kurzor pozíciójába ill. törölhetjük onnan, az ENTER-rel akadályt rakhatunk le ill. törölhetünk. A fal és az akadály funkciója teljesen azonos, csak kinézetükben van eltérés.
 • Az ESC gombbal a pályatervezést megszakítva visszaléphetünk a DESIGN menübe.
 • A tervezés közben letörölhetjük a képernyőt (0 gomb), ha új pályát akarunk tervezni.
 • Tükrözhetjük a pályát függőleges (1-es gomb) ill. vízszintes (2-es gomb) tengelye körül.
 • A "D" (Designed) gombbal betölthetünk egy régebben tervezett pályát további szerkesztésre, az "O" (Original) gombbal pedig egy eredeti pályát hívhatunk le. A programban lévő eredeti pályákat nem tudjuk módosítani, de saját pályaként elmenthetjük a rajtuk végzett módosításainkat.
 • A pálya betöltéséhez meg kell adni annak számát ill. betűjelét. Minthogy 10 pálya van, ezeket 1-9-ig a számbillentyűkkel érhetjük el, ill. a 10. pályát a 0 számbillentyűvel. A pályáknak betűjelet is adhatunk, de a játék során csak a számmal jelölt pályák töltődnek be, így betűjellel főleg a félkész műveinket érdemes ellátni.
 • Az elmentett pályák LEVEL_? néven kerülnek a lemezre (esetleg kazettára), ahol a ? helyett az általunk megadott karakter szerepel.
 • Közvetlenül a pályatervezés alatt nem menthetjük el a pályát (az elmentéssel járó esetleges hibaüzenetek miatt, amik felülírnák a képernyőn a pályánkat). Az elmentéshez az ESC billentyűvel vissza kell lépnünk a DESIGN menübe.
 • Egy pálya 21x38 karakterből áll. Az általunk irányított éhes teremtmény a 11,20-as pozícióból indul (a keret ebbe nem számít bele), így ezt lehetőség szerint ne vegyük körbe fallal! A szörnyeket közvetlenül is körbevehetjük fallal, de legalább az egyik pogácsagyártót ne zárjuk ki a játékból!
Hungry Men
HUNMEN.BAS
Szipucsu

A játékot ketten játszhatjuk. Célunk, hogy megadott időn belül több csillagot szedjünk össze, mint a másik játékos. (A hátralévő időt a program nem jelzi ki.) A játék az idő lejárta előtt befejeződik, ha valamelyik játékos a falnak "ütközik". A bal oldalról induló emberkét az EXT1 botkormánnyal, a jobb oldalról indulót billentyűzettel (O, P, Q, A) irányíthatjuk. Külön érdemes megemlíteni a játékot kísérő hangeffekteket, főleg a csillagok véletlenszerű kirajzolását kísérő "futurisztikus zenét"!

Huszonegyezés
HUSZON1.BAS
RLS
1993

A népszerű kártyajáték számítógépes változata. Célunk, hogy a kezünkben lévő értéke több legyen mint a gép által húzott lapok értéke, de nem lehet több 21-nél. Először mi húzunk lapot egészen addig, amíg meg nem állunk, utána gép jön (Miközben mi vesszük fel a lapokat, a program nem vizsgálja, nem-e sok a kezünkben lévő lapok értéke, csak akkor, ha befejeztük a lapok húzását. Addig nem állhatunk meg, amíg a lapjaink értéke nincs legalább 15! A program indulása után kérhetünk rövid ismertetőt.
A játékot az EXT1 botkormánnyal irányíthatjuk: lapot úgy kérhetünk, ha előre döntjük a botkormányt, megállni a tűz gombot megnyomva lehet. A játék befejeztével összesítő értékelést kapunk.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja.

Huszonegyezés
HUSZON.BAS
RLS
1998

Az előbbi kártyajáték feltupírozott változata. Itt már grafikusan is megjelennek a kártyalapok (szöveges képernyőn). Az összhatás így már igen kellemes! A szabályok természetesen változatlanok.
A program indulása után kérhetünk ismertetőt, itt megtudhatjuk, melyik lapnak mennyi az értéke! Lapot a beépített botkormány előre (felfelé) mozdításával kérhetünk, a SPACE billentyű megnyomásával állhatunk meg.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja.

Irány a vár!
\IRANYVAR\IRANYVAR.BAS; VAR_HFT.BAS
Budavári László
1988

Igen egyszerű, korai szöveges kalandjáték. Célunk mindössze annyi, hogy a lehető legkevesebb lépés alatt bejussunk egy várba (az nem derül ki, hogy miért is), tárgyhasználat nincs. Kezdetben 70 egység energiánk van, ami minden lépéskor eggyel csökken. Szöveges kalandjátéktól kicsit furcsa, hogy 3 életünk van, ha egyszer meghalunk, csak 10 egység energiánk vész el. Véget ér a játék, ha háromszor meghalunk, vagy elfogy az energiánk, és persze ha győzünk (bejutunk a várba).
A parancsok szintaktikája nem túl következetes. A négy égtájra nevükkel kell hivatkozni, de a "NYUGAT" szót nem fogadja el, csak a "NYUGATRA" formát. A parancsokat alapvetően ékezet nélkül kell beírni, de van néhány kivétel, amiből elfogadja a kiírt ékezetes betűket is. A szövegértelmező nagyon egyszerű (csak egy szót lehet megadni, ha kell, rákérdez a program a második szóra) és nem is tökéletes: ki lehet akasztani hibaüzenettel a programot. A használható parancsok: lepj, fuss, massz, eszakra, keletre, delre, nyugatra, fel, le, ugorj, repulj, olvasd, mondj, egyel.
A funkcióbillentyűk: F1 - eszakra, F2 - keletre, F3 - delre, F4 - nyugatra, F5 - lefele, F6 - felfele, F7 - egyel.
A program a német gépek BRD karakterkészletéhez készült, de készült belőle HFONT-hoz való változat is.

A megoldás:
nyugatra, eszakra, eszakra, nyugatra, nyugatra, nyugatra, eszakra, ugorj

A programban az egyetlen "bonyolítás", hogy a sziklaüreg falán egy mágikus szót olvashatunk. Ha eltévedünk az útvesztőben, ennek a szónak a kimondásával a fegyvertár padlására teleportálunk, a várbörtönben pedig segítséget ad a játék befejezéséhez. Enni (energiát pótolni) nem szükséges, ez amúgy egy helyen lenne lehetséges: az erdőben az almafára felmászva.

Érdekes a program utóélete: Egy galád ember Gigantic Software név alatt készített belől három file-os változatot, ami Spectrum átiratnak tűnik (van .COM, SCR, .PRG file). A "képernyő file" persze csak BASIC program, ami fel van töltve "REM hülye aki ezt elolvassa" sorokkal... A töltés végén pedig mindössze egy, "Ez gigantikus kibaszás volt!" üzenetet kapunk.

Itt a piros...
ITTAPIRO.BAS
RLS
1999

Az utcán játszható Itt a piros Hol a piros? játék számítógépes változata. Ki kell találnunk, hogy a három gyufásdoboz közül melyik alatt van a piros golyócska. Húsz alkalommal kell tippelnünk, a játék végén százalékos értékelést kapunk eredményünkről. Sajnos a játék igazából elvesztette a lényegét, mert a program nem keveri nekünk a dobozokat, rögtön tippelnünk kell, így egy egyszerű szerencsejáték lett a programból 33,3%-os találati eséllyel...
A dobozok alatti kis kezet a beépített botkormánnyal tudjuk mozgatni, az előre (fel) iránnyal tudjuk kiválasztani a gyufásdobozt.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja.

IQ Teszt
\IQTESZT\IQTESZT1.BAS; IQTESZT2.BAS
FSZ Stúdió
1988

A programnak két része van.
Az első rész (IQTEST1.BAS) egy újságban megjelent klasszikus IQ Teszt szöveges kérdéseit tartalmazza: 30 kérdésre kell válaszolnunk. A teszt megoldására 25 perc áll rendelkezésünkre. Ha egy kérdéssel nem boldogulunk, a 'J' billentyű megnyomásával kihagyhatjuk a feladatot, és később visszatérhetünk rá.
A második részre (IQTEST2.BAS) pontosabb lenne a "Műveltségi teszt" megnevezés. 25 kérdést kapunk, főleg a földrajz, irodalom, történelem témakörökből. A gép minden válaszunk után kiírja a helyes megoldást. Van olyan kérdés, melynek helyes megválaszolásához tudnunk kell, hogy mikor készült a program (1988)!

Journey to the Center of Earth
JOURNEY.BAS
Lacika
2018

A szerző Greg Hassett 1978-ban több Adventure-klónnal is megörvendeztette a TRS-80 mikrogépek tulajdonosait (a lejjebb található Voyage to Atlantis a szerző egyik másik játéka, az alapkoncepció ugyanez, csak a helyszín más). Mint a klasszikus kalandregényekből ismeretes, a Föld mélyen létezik egy másik világ, amelyik soha nem látja a nap fényét, de tele van bámulatos kincsekkel. Ezúttal oda indulunk egy különleges masinériával. Sajnos miután átjutunk a Föld kérgén és megérkezünk ebbe az ismeretlen világba, műszaki hiba lép fel: gépünk gonkulator-ra leégett (ez olyan nélkülözhetetlen berendezés a föld alatti utazáshoz, mint az időutazáshoz a fluxuskondenzátor...)! Ráadásul a fedélzeten még egy árva szerszámosláda sincs (minő malőr...!) El kell indulnunk hát, hogy beszerezzük a javításhoz szükséges cserealkatrészt és szerszámokat, mindeközben maximum 175 pontnyi kincset is begyűjthetünk.
A C64 változat több okból is végigjátszhatatlan, ami nem is csoda a programba belenézve: a programot olyan BASIC-hez írták még, ahol az IF-THEN szerkezet után egyetlen utasítás állhat. Ennek meglelelően a programban előforduló két leggyakoribb utasítás a GOTO és GOSUB... Az EP változatban minden a helyére került, és a SAVE / LOAD parancsok is működnek (elvileg...).
Használható parancsok:
go north (n), go south (s), go west (w), go east (e), get, take, drop, say, hit, kill, burn, fight, light, feed, insert, wave, release, continue, destroy, fix, eat, drink, hocus, look, inventory, score, help (?), save, load, quit.
Hogy a játékmenet ne legyen teljesen lineáris, arról véletlenszerűen megjelenő óriásbogarak gondoskodnak: ellenük két "fegyvert" vethetünk be - korlátozott számban, mielőtt megcsócsálnak: varázslatot (abra cadabra), vagy egy kardot (kill bug). A varázslat háromszor működik, a kard 8 csapás után kopik el.

Egy lehetséges megoldás:
help, w (írás olvasható a falon: a varázsszó - igaz fordítva), get nugget, e, n, n, get ruby, w, w, w, get wand, s, w, get diamond, n, e, drop nugget, drop ruby, drop diamond (35 pont), e, s, get parrot, help (egy beszélő papagáj!), n, w, n, n, n, n, help, wave wand, n, get sword, n, w (egy barátságtalan hang kérdezi, ki lépett be?), sir alexander, w, get gold, get necklace, s, s, w, w, s, s, s, w, s, n, w, drop parrot, drop gold, drop necklace (85 pont), s, s, s, w, get lighter, e, s, help, burn hydra, w, get emerald, e, s, get vase, w, get silver, e, s, drop wand, get tools, e, s, drop sword, get gonkulator, w, w, n, n, n, n, n, n, drop silver, drop emerald, drop vase, drop gonkulator (175 pont), fix ship

Jump Jack
JUMPJACK.BAS
 

Egyszerű ügyességi játék, mely (nyomokban) a Mr. Alex-re emlékeztet. A játékban a vonalakon lévő réseken kell feljutni a képernyő tetejére, de vigyázz, mert ha vonalnak vagy falnak ütközöl, vagy elfogy az energiád, akkor vesztesz.
Energiánkat a lila mező fölötti vonal jelzi, az idő múlásával csökken, tehát sietnünk is kell.

Jumprise
\JUMPRISE\JUMPRISE.BAS
Endi
2016

A játék nagyra nőtt, színekben gazdag főhősének a padlón közeledő piros akadályokat kell átugornia. Ha mégis rálépünk, azt energiánk bánja. Pontszámot a megtett távolság függvényében kapunk. Sebességünket nem tudjuk változtatni, ugorni a SPACE megnyomásával tudunk.
A megfelelő sebességet a ZZZIP biztosítja.

Kardhalak és Kincsek
KARDHAL.BAS
Frank Dacosta
1982

A játékot Magyarországon nagyjából mindenki ismeri, aki korabeli 8 bites számítógép közelébe került, de működni még nem látta senki... A program listája Frank Dacosta BASIC Adventure Programs for the TRS-80 c., 1982-ben megjelent könyvben jelent meg TRS-80 számítógépre. Ez magyarul is megjelent 1986-ban (címe: A kalandprogram írásának rejtelmei), mivel a TRS-80 géppel kompatibilis volt a HT-1080Z, az első hazai iskolaszámítógép. A könyv magyarországi megjelenése egybeesik hazánkban a szöveges kalandjátékok írásának afféle kisebbfajta "népmozgalommá" válásának kezdeteivel.
A történet szerint egy ásatáson dolgozunk, egyik nap egy nyílást fedezünk fel a gödör alján. A nyílás egy föld alatti barlangba vezet. Merész elhatározás születik bennünk, megpróbáljuk saját szakálunkra felderíteni a barlangot, hátha találunk néhány kincset. Ebben nem is csalatkozunk, csak az a kérdés, hogy kinek mi számít kincsnek. Ezt előre mi sem tudhatjuk.

A cél: 8 kincset összegyűjteni és a kezdőhelyre visszavinni. Ezek: korona, arany, gyémánt, ezüst, gyűrű, onix, érme, homokóra. A program induláskor rákérdez, hogy a kincseket véletlenszerűen rejtse-e el (ez opcionális átalakítás volt a könyvben), vagy fix helyre rakja. A játékmenet - többé kevésbé - véletlenszerű, így lépésről-lépésre receptet nem lehet adni. Ami biztos: a kezdő helytől keletre van a fáklya, ami nélkül nem tudunk leereszkedni a föld alá. A lejáratnál (a fegyvertárban) van a fegyverként kiválóan használatos szekerce. Az útvesztőben található kulcs univerzális: minden lezárt dolgot kinyit. Az egyszerre nálunk lévő tárgyak száma azok súlya szerint van korlátozva, azaz nehezebb tárgyakból (pl. kocka, szekerce) kevesebbet bírunk el. Tárgyakat felvenni a VEDD paranccsal lehet, letenni a DOBD paranccsal. Mozogni a nyolc égtáj nevének rövidítésével lehet, valamint a FEL és a LE szavakkal. A játékban használható szavak listáját a SZAVAK utasítással lehet lekérdezni. A parancsokat "éktelenül" kell beírni!
A játékban 5 ellenség vár minket. A manót és a gyíkot (OLD MANO, OLD GYIK, de elég az OLD is) a szekercével lehet megölni. A pókot és a nevenincs borzalmat a bűvös gránát ledobásával (DOBD GRANAT vagy ROBBANTSD). A gránát (a tüzes csúcson találjuk) felvehető és többször használható. Az ötödik ellenség a véletlenszerűen megjelenő kardhal, ellene szintén a szekerce hatásos. A többi ellenséggel szemben ő nem egy átjárót őriz, hanem követ minket, de a felszínre nem merészkedik. Hogy miért üldöz egy kardhal minket egy barlangban, azt valószínűleg csak a könyv fordítója tudja, mert az eredeti angol nyelvű kiadásban még egy mérges orkról volt szó. A harcok kimenetele véletlenszerű, ha meghalunk, a fáklya visszakerül az eredeti helyére, minden más tárgyunk az adott helyen marad, mi visszakerülünk a kezdőhelyre. A jósda falán olvasható mágikus szó a jósda és a kezdőhelyszín (gödör alja) közötti teleportálásra használható.
A játéknak akkor van vége, ha a nyolc kincset összehordtuk a gödör aljára és felmászunk, vagy ha beírjuk a VEGE parancsot. A PONTSZAM parancs megmondja pontszámunkat. Pontozás: 20 meglátogatott szoba * 5 pont = 100, 8 kincs * 10 = 80, megölt szörny * 20 pont. Minden halálért 20 pontot vesztünk. A program az adott helyszín teljes leírását csak akkor jeleníti meg, amikor először járunk ott, később már csak a nevét írja ki. Ha szükségünk van újra a teljes leírásra, a MUTASD, vagy NEZZ paranccsal kérhetjük.

Térkép

Kergető
KERGETO.BAS
 

A program szó szerint a "egy kicsi folt kerget egy kicsi foltot" kategória, ugyanis egy véletlenszerűen mozgó karaktert kell elkapnunk. A képernyőn látható pontok csak dekorációk, mert nekikmenni nem lehet. Az irányítás a beépített botkormánnyal történik, de kicsit szerencsétlenül van megoldva, hogy a tűz + jobbra-balra gyorsabb mozgást eredményez, a tüz + le viszont kilép a programból, ráadásul úgy, hogy csak a RESET megnyomásával "léphetünk tovább"...
A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja.

Kígyó
KIGYO.BAS; KIGY_HFT.BAS
Aradi Zoltán

Klasszikus "kukachizlalós" játék. A kígyót úgy kell irányítani, hogy összeszedje a virágokat (vegetáriánus kígyó...) Igen ám, de ez nem olyan egyszerű, mint első látásra tűnik, mivel se a falba, se a saját testében nem szabad beleharapnia. Kígyónk gerinces állat lévén (???) nem éli túl a 180 fokos fordulókat (járjon jógázni!).
Az irányítás a beépített botkormánnyal történik. A programnak két változata van:
KIGYO.BAS - német karakterkészletre
KIGY_HFT.BAS - HFONT karakterkészletre. Ez a változat nem zenél játék közben, így kicsit gyorsabb is.

 

Kikugi
\KIKUGI\KIKUGI.BAS
 

A Cyclops-hoz hasonló játék, szerényebb kivitellel, de látványra így sem rossz. Faladatunk ugyanúgy a golyók levétele úgy, hogy a végén csak egy maradjon. Egyféle golyó van, időkorlát nincs. Menü nincs, ha több golyót nem tudunk levenni, a program közli, hány golyó maradt a táblán, és próbálkozhatunk újra. A golyó kiválasztására szolgáló kurzort a beépített botkormánnyal mozgathatjuk.
A program ZZIP-pel lefordított, így a sebesség is jó.

Kincskereső
KINCSKER.BAS
RLS
2000

Egyszerű logikai játék, melyben egy 10x10-es mezőben elrejtett kincset kell megtalálnunk. Az általunk kiválasztott botkormánnyal egy kurzort mozgathatunk a játéktéren, a SPACE megnyomásával "áshatunk". Minden sikertelen kutatásunk után a program megadja, hogy a jelenlegi pozíciótól merre található a kincs rejtekhelye. Természetesen a lehető legkevesebb tippből kell a kincset megtalálnunk.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

The Kingdom of Craal
KINGDOMC.BAS
Lacika
2018

Miután Craal király rejtélyes körülmények között meghalt (már amennyiben egy, a hátából kiálló tőr "rejtélyesnek" számít...), a korona eltűnt. A nyomok egy gonosz varázslóhoz vezetnek. Önként jelentkezünk a feladatra, hogy visszaszerezzük a koronát. Furcsa mód, az amúgy ötletes és vicces megoldás és a végkifejlet nem túl logikusan kapcsolódik a kerettörténethez. Mindenesetre egy kardot és egy pénzérmét célszerű beszereznünk! A játék eredetileg Amstrad CPC-re készült, újságban jelent meg 1985-ben. Ezt követte az Electron verzió. A C64 változat "maszek átirat" a CPC BASIC "örökségnek" köszönhetően könnyen át lehetett alakítani, hogy fusson IS-BASIC-ben (sőt sokat lehetett rajta egyszerűsíteni). Sokkal több időt vett igénybe a hibajavítgatás...
A program által megértett kevés ige ráfért a funkcióbillentyűkre. Valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével. Fontos tudni, hogy a drop parancs helyettesíti az insert és give parancsokat is.

A megoldás:
examine vending, n, e, take parchment, examine parchment, w, drop parchment, look, take voucher, examine voucher, s, s, take curtain, examine curtain, e, e, w, take lamp, examine lamp, w, n, n, drop curtain (a vízbe), take curtain, examine curtain, e, e, drop voucher, drop lamp (kapunk egy új lámpát), examine lamp, w, w, s, s, e, drop lamp (meggyújtjuk a lámpát), drop curtain, take coin, w, n, drop coin (bedobjuk a gépbe, az ad egy kardot), hit vending (visszakapjuk az érmét), take coin, s, e, e, hit dwarf, n, examine mirror, say ... (bármilyen palindrom, a program egyszerűsége miatt egy szóköz is elég).

King Tut's Tomb Adventure
KINGTUT.BAS
Lacika
2018

Az ősrégi (1979-es), eredetileg TRS-80-ra készült Adventure-klón helyszíne ezúttal egy egyiptomi piramis, főhősünk egy tisztességes sírrabló. Célunk mindössze annyi, hogy a piramis elé hordjuk az összes, fellelhető értékes tárgyat. Sajnos a játékmenet kissé frusztráló, kevés a megoldandó rejtvény, a legfőbb bonyodalmat a finoman szólva sem logikus közlekedés fogja okozni (a térképrajzolók meg fognak izzadni). Megjegyzendő a legtöbb helyszín köszönő viszonyban sincs egy piramis berendezésével. A további gátló tényezőket véletlenszerűen adja a program: a halhatatlan "goobler"-r (talán gobbler akart lenni?) csak egy kígyóval ijeszthetjük el (drop snake, look, get snake), a múmiát a gyufásdoboz birtokában fel kell gyújtani (burn ancient). A piramisban csak égő fáklyával tudunk közlekedni, melynek fénye időnként kialszik. Ilyenkor újra meg kell gyújtani, amihez természetesen szintén gyufa kell. A gyufásdobozban viszont csak korlátozott mennyiségű gyufaszál van! Az ijesztgetéshez használatos kígyót csak jóllakottan tudjuk felvenni, de ha újra megéhezik, megmar minket. 20 vagy több lépés után a méreg hat, de szerencsére a kígyócsípést orvosolhatjuk némi bor elfogyasztásával. Mivel a véletlenszerű eseményeket csak a megfelelő eszköz birtokában "háríthatjuk el", lehetséges olyan helyzet, hogy nem tudjuk befejezni a játékot.
A játék csak pontgyűjtésre zajlik, befejezéskor a megmaradt gyufaszálak függvényében plusz pontot kapunk, ha túl sok lépésből teljesítettük a feladatot akkor pedig pontlevonást.
A használható igék: go, get, drop, help, open, lock, read, eat, feed, kill, hit, say, unlock, turn, release, drink, break, light, fight, destroy, burn, value, throw, look, inventory, score, save, load, quit.
Valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás (a véletlenszerű eseményeket nem említve):
get food, get torch, get matches, light torch, e, s, s, s, s, e, get key, w, n, n, w, n, e, e, n, e, s, get wine, s, e, s, w, s, e, feed snake, get snake, e, w, n, n, n, e, n, w, s, s, open gate (a kulccsal), s, get coffin, n, e, n, e, get pearl, s, e, s, s, e, e, n, n, w, w, w, w, s, w, w, n, n, e, get cup, w, drop coffin, drop pearl, drop key, drop cup, score (75 pont), e, s, s, s, s, n, n, w, n, e, e, n, e, s, s, w, s, w, w, w, s, w, get mask, s, get headdress, n, get sarcophagus, e, n, s, get lamp, w, e, n, e, n, n, w, w, w, w, s, w, w, n, n, e, w, drop mask, drop headdress, drop sarcophagus, drop lamp, score (115 pont), e, s, s, s, s, n, n, w, n, e, e, n, e, s, s, e, s, s, get throne, w, n, e, n, n, e, s, get statuette, w, get earring, w, get spear, w, w, s, w, w, n, n, e, w, drop throne, drop statuette, drop earring, drop spear, e, s, s, s, s, n, n, w, n, s, get necklace, w, w, w, s, w, get challas, w, n, n, e, w, drop necklace, drop chalice, drop goblet, quit

Kiszorító
KISORITO.BAS; KISO_HFT.BAS
PG Software

A Tron filmből ismert kiszorító játék BASIC változata. A játékot csak ketten játszhatjuk, az egyik "autót" a beépített botkormánnyal, a másikat EXT1 botkormánnyal irányíthatjuk. A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja.
A KISO_HFT.BAS változat az EPDOS HFONT karakterkészletét használja.

Kockapóker
KOCKA.BAS
Kiss Endre, Görbe István
1988

Mint láthatjuk pókerezni nem csak kártyával, dobókockával is lehet. Így persze könnyebb dolgunk van, mert egy kockára ügye csak 6 variáció lehetséges. A játékot akár 9-en is játszhatjuk egymás ellen, de úgy egy kicsit vontatott lesz a dolog... Összesen két kockát cserélhetünk egy játékban, akár mindkétszer ugyanazt a kockát.  (Ha egyáltalán nem akarunk cserélni, csak az ENTER-t nyomjuk meg a program cserére irányuló kérdésére válaszolva.)

 

Kockapóker
KPOKER.BAS
Lacika

A program a Mikrovilágban jelent meg TVC-re, de tekintettel, hogy a két gép nagyon hasonlít egymásra (a BASIC-jük is), könnyen át lehetett írni Enterprise-ra. A játék a póker 5 dobókockával játszható változatát szimulálja. Az 5 kocka közül max. 3-at cserélhetsz, úgy hogy számodra a legmegfelelőbb kombinációt kapd. Ha információt kérünk a programtól, elolvashatjuk, melyik kombináció hány pontot ér. A játékot max. 8-an játszhatjuk.

 

Kockapóker
\KPOKER\KPOKER.BAS
ZozoSoft
1990

Még egy kockapóker, ez egy kicsit összetettebb változat. Ez a program az alapján íródott, hogy nálunk volt szokás játszani. A játékot 2-4 játékos játszhatja.
Kellékek 5 db kocka, és kockáspapír (ez is szimulálva van a programban...) A cél a táblázatban lévő minden feladatot teljesíteni minél magasabb pontszámmal. Az első rész (EGYES-HATOS) a kötelező rész, ha valakinek az egyik nem lesz meg a játék végére, akkor kiesett. Ha az itt megszerzett pontszám legalább 63, akkor 60 jutalompontot is kap. (A 63 úgy jön ki, ha mindenből 3-at dob.) Az alsó rész a "szorgalmi" feladat.
Amikor rákerül a sor egy játékosra, háromszor dobhat, először mind az 5 kockával, utána tetszőlegesen kiválasztott kockákat dobhat újra. (Ez a programban megvalósítva hasonlóan néz ki, mint a Rabló Rulettben). A SPACE megnyomására indíthatjuk a kockák pörgetését, majd állíthatjuk meg a pörgést. Az újabb pörgetés előtt, az F1-F5 megnyomásával leállíthatjuk a kívánt kockát.
A 3 dobás után az elért eredményt valahova be kell jegyezni a táblázatban, ez a BEÍRÁS. Ha valami nagyon jót dobtunk, nem kell minden dobást elhasználni, előbb is beírható az eredmény (F6). Beírásnál a kurzorral azon sorok között lehet ugrálni, ahova elfogadható az eredmény. (A kurzort az F7, F8 billentyűkkel mozgathatjuk).
Ha az eredmény sehova se jó, akkor beírható a SANSZ sorba. Ha a SANSZ-ot már elhasználtuk, akkor sehova se beírható eredmény esetén egy sort ki kell húzni, ez a KIHÚZÁS (F1 billentyű). És ha pl. már kihúztuk a pókert, akkor a következő körben hiába dobunk 5 db hatost, azt már nem írhatjuk be. (Természetesen más szabad helyre, pl. 3 egyforma, igen) Szándékosan is ki lehet húzatni, pl. fönt a jutalomra hajtunk, és ehhez már csak 3 db négyest kéne dobni, de csak egyet sikerül, és máshova se írható be az eredmény. Ekkor lehet úgy dönteni, hogy pl. Pókerre úgyis kicsi az esély, így ahelyett, hogy beírnánk az egy négyest, inkább kihúzzuk a pókert, és a következő körben újra próbálkozunk a négyesek gyűjtésével. Ez játék végén nagy izgalmakat okozhat, mert ha a példánál maradva, a következő lesz az utolsó kör, és abban egy darab négyest se sikerül dobni, akkor nem csak a jutalmat, hanem az egész játékot buktuk... (Murphy törvénye szerint ilyenkor jönnek ki egymás után a hatos pókerek).
A program a KPOKER.BAS file-al indul, a VLOAD-ot használja a kezdőkép betöltéséhez, ezért angol gépen csak akkor fut, ha betöltjük rendszerbővítőként. Ha lemondunk a kezdőkép nyújtotta élvezetről, a KOCKAPOK.BAS-al is indíthatjuk a játékot.

Középkorjáték
KOZEPKOR.BAS
 

Egyszerű ügyességi játék. Hogy mi is lesz a dolgunk, azt a program indulása után megjelenő szűkszavú kérdésre válaszolva dönthetjük el ("1/2?"), Vagyis az 1. , vagy a 2. feladatot választjuk-e:
1. feladat: célunk végigvezetni a bábunkat a várfalon úgy, hogy ne ütközzön neki se a mozgó akadálynak, és ne essen bele az árokba sem.
2. feladat: A bábunkkal a felső szintről kell lejutni a legalsó szintre. Útja során mind a 3 szinten egy vízszintesen mozgó liften kell átutaznia.
Az irányításhoz mindössze két billentyűre lesz szükségünk: L - lépés előre, M - ugrás.

 

Küldetés
KULDETES.BAS; KULDET_H.BAS
E-Software
1990

Szöveges kalandjáték.
A király birodalmát elfoglalta egy szörnyeteg. Akik látták, azt mondják, hogy egy óriási, félelmetes bestia. Mindenki megijedt a szörnytől, és elmenekült a birodalomból. A király is velük ment, de megbízott Téged, hogy segíts neki. Te, aki nagyon bátor vagy, vállalkoztál erre a feladatra. Segíts hát a királyon!
Fontosabb szavak: VIZSGÁLD, VEDD, FOGD, TEDD, RAKD, ÁSS, NYISD, KAPARJ, UGORJ, ROBBANTS, LISTÁZZ, MEGVESZTEGET, HOL, és a négy égtáj: É, D, K, NY
A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja, de készült belőle HFONT-os verzió is (KULDET_H.BAS). Ebben valamennyi ékezetes betű megvan (a parancsokban is) és valamennyi funkcióbillentyűnek van jelentése. A program elfogadja a nagybetűket is, de az ékezetes karakterek miatt célszerű végig kisbetűket használni!

A megoldás:
VEDD ASZTAL, NY TEDD ASZTAL (most már elérjük a polcon lévő kulcsot), VEDD KULCS, K, NYISD AJTÓT, K, KAPARJ (egy pénzérmét találunk), VEDD PÉNZ, K, É, VEDD DINAMIT, D, K, UGORJ (átugorjuk a szakadékot), K, ROBBANTS (szabad az út a bányába), K, K, K, VEDD ARANYKULCS, NY, NY, NY, NY, D, D, MEGVESZTEGET (az őr beenged), K, K, K, NYISD RÁCSOT, K, VEDD KORONA, NY, NY, NY, NY, É, É, UGORJ (átugorjuk a szakadékot), NY, D, RAKD KORONA (meglepő befejezés... Jutalmunk egy meglepetés grafika.)

Térkép

Kvíz
\KVIZ\KVIZ.BAS
Lacika
2012

A lényegretörő cím tökéletesen fedi az előttünk álló feladatot: Összesen 12 kérdéssorban 300 kvízkérdésre kell helyesen válaszolnunk. Tudásunkat barátainkkal is összemérhetjük, mert akár 12 játékos játszhat felváltva. Hogy mely kérdésre válaszoltunk rosszul, azonnal megtudjuk a szövegablak alatti grafikus kijelzőből, de a helyes választ nem árulja el a gép, újra kell próbálkoznunk. Az elért eredményeket a program kilépéskor elmenti, ezért csak szabályosan, az ESC megnyomásával lépjünk ki a programból! A kérdéssorból az ALT+X megnyomásával bármikor kiléphetünk.

Labirintus
LABIRINT.BAS

1992

Egy véletlenszerűen generált labirintusból kell kijutni a fehér ellipszissel / kereszttel. Két biztos pont van a labirintusban: a bal felső sarokból indulunk, és a jobb alsó sarokban van a kijárat. A program mindig megoldható labirintust generál!
A labirintus méretét és bonyolultságát mi állíthatjuk be, a fehér keresztet az EXT 1 botkormánnyal irányíthatjuk.

Labyrinth
LABYRINT.BAS
P. Stadel Nielsen
1985

Egy labirintusban kell megtalálnunk a kijáratot. A helyszínt a saját szemszögünkből látjuk, mindig északi irányba nézve. A délre lévő kijáratot így nem látjuk, azt a kép alatti DOWN felirat jelzi. A tájékozódást könnyíti meg, hogy láthatjuk a szoba sorszámát is (ROOM), valamint, hogy eddig hány lépést tettünk meg (MOVES).
A játékot a beépített botkormánnyal irányíthatjuk, sajnos azonban a labirintust nem véletlenszerűen generálja a program.

Lander
\LANDER\LANDER.BAS; LANDER_2.BAS
 

A népszerű "holdraszállós" programok egyszerű, de látványos képviselője. Egy csészealjjal kell leszállnunk egy kis platformra. Az irányítás az EXT1 botkormánnyal lehetséges: jobbra-balra oldalsó helyzetváltoztató rakéták, tűz - fékező rakéta működtetése. A program méri, és folyamatosan kijelzi a megmaradt üzemanyagunkat. Ha elfogy az üzemanyagunk, természetesen kráterként végezzük a Hold felszínén.
Indítás után állíthatjuk be a játék nehézségi szintjét, ami azt határozza meg, mennyi üzemanyaggal rendelkezünk. A program egy kicsit lassan rajzolja meg a tarkára sikerült holdfelszínt, de minden probléma nélkül lefordíthatjuk a ZZZIP-el! A lefordított változat több információt jelenít meg a "műszerfalon", csak, hogy játszható sebességre lassuljon a program. A LANDER_2.BAS változat viszont pontszámtáblát is tartalmaz (nehézségi szintenként külön-külön), melyet lemezre is elment.

Lesiklás
LESIKLAS.BAS
Aradi Zoltán

ZX81-en számított klasszikus játékstílusnak az ilyen program, igaz fekete-fehérben...
Egy síversenyzőt kell a havas lejtőn irányítani, úgy hogy minél több kapu között haladjon át, és ne ütközzön akadálynak. Irányítás a beépített botkormánnyal lehetséges. Érdekes, hogy ha bukunk, akkor is "legurulunk" a pályán, csak kevesebb pontot szerzünk, és persze elvész egy életünk. A játékban még pontszámtábla is van!

 

Lemonade
LEMONADE.BAS
Lacika
2017

A játék az eredeti Lemonade Stand alapján készült a ZX81 verzióból. A játékban egy limonádé árusító standot üzemeltethetünk választhatóan 2-14 napon keresztül. (A játékszabályok elolvashatóak a spectrum-verziónál.) A programot 2-4 játékos játszhatja "egymás ellen". Csőd nincs, negatív egyenlegünk is lehet.

Lidérc
LIDERC.BAS
Szamuráj Software
1989

Egy magányos kalandozó kóvályog a Mesék Földjén. Feladatunk: megmenteni a vidék lakóit egy átoktól. A program szókincse meglehetősen szegény (a parancsok rövidíthetők):

ÉSZAK (É), KELET (K), DÉL (D), NYUGAT (NY), NÉZZ (N) - a helyszín leírása, LISTÁZZ (L) - a zsákunkban lévő tárgyak listája, VEDD (V), DOBD (DO), SZÓLJ (S), ADD (A), NYISD (NYI), OLVASD (O), MOND (M), ZÁRD (Z), BE (B), KI, EDD (E), ÁLLAPOT (Á) - életerőnket mutatja meg, LE, FEL (F), SEGÍTSÉG (SE) - a kiadható parancsok listája, KILÉP, VÉGE

Láthatóan a parancsok ékezetes karaktereket is tartalmaznak, de a HFONT karakterkészlettel nem gond ezeket megtalálni a billentyűzeten. Az ige után nem kell főnevet megadni, ha kell a program rákérdez a tárgyra. A parancsok többsége a funkcióbillentyűkkel is kiadható. A zsákunkba tíz tárgy fér. Az eldobott tárgy nem vesznek el, a helyszínen maradna, egy helyszínen azonban csak egy tárgy lehet a földön.

Limonádé
\LIMONADE\LIMONADE.BAS
Lacika
2012

Limonádé árusító standot nyitsz a nyár 10 hetében. Az induláshoz 50000 Forintot kapsz kölcsön a családodtól, ezt a nyár végén vissza kell fizetned. Minden hétfőn, nyitás előtt vásárolhatod meg a hétre való alapanyagokat: citromlevet, cukrot, ásványvizet, műanyag poharakat. Az árak kis mértékben változhatnak. Ha valamelyik alapanyag elfogy, a héten már nem tudsz több limonádét eladni. Minden hét kezdetekor be kell fizetni a heti helypénzt. Ha ezt nem tudjuk kifizetni, vége a játéknak!
A héten érvényes árakat a várható hőmérséklet figyelembevételével kell megállapítanunk. Egyedül vagyunk, naponta maximum 500 pohár limonádét tudunk eladni.
A legjobb kereskedők feliratkozhatnak a pontszámtáblára, amit a program el is ment az utókor számára.
A játékot az azonos című C16 / Plus4-es játék ihlette, ami az "erededi" Lemonade játék (ld. feljebb) bővített változata.

Line
LINE.BAS
 

Nagyon egyszerű játék, melyben mindössze az a feladatunk, hogy egy folyamatosan haladó vonallal ne ütközzünk sem akadályba, sem saját magunknak (és természetesen a piros falba sem). A nehézségi szint beállításával választhatjuk meg mennyi akadály (kék pont) legyen a játéktéren (9-es a legnehezebb fokozat, 0-ás fokozaton nincsenek akadályok). A "küzdelem" a magasabb pontszámért zajlik.
A játékot a beépített botkormánnyal irányíthatjuk. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Line-Game
LINEGAME.BAS
Szabó Tibor

A közismert kiszorítós játék BASIC megvalósítása. A játékot két személy játszhatja, a bal oldali (zöld) játékos a Q, W billentyűkkel kanyarodhat, a jobb oldali (sárga) játékos az O, P billentyűkkel. A vonalat a menetirány figyelembevételével kell irányítani! Célunk, hogy minél tovább a pályán maradjunk, úgy hogy ne menjünk neki semminek (a saját vonalunknak sem)! A játék karakteres képernyőn fut, ennek megfelelően a játéktér nem túl nagy (nézőpont kérdése: vagy a vonalak vastagok), így a játék gyors-pörgős lesz, ha ketten ülünk a gép előtt, remek választás a program pár perc "ökörködésre".
A játékot a SAPCE megnyomásával indíthatjuk, és a SPACE újbóli megnyomásával megszakíthatjuk. A program a német gépek BRD karakterkészletét használja! A módosított LINGEGHFT.BAS változat HFONT karakterkészletet használ.

Logic
LOGIC.BAS
 

A program a közismert Mastermind logikai játék megvalósítása Enterprise-ra. A játék BASIC nyelven íródott, ennek ellenére a megvalósítás igen látványos, és a program sebességére sem lehet panasz. A játék célja, hogy egy négy számjegyből álló számkombinációt eltaláljunk (a játékot eredetileg színekkel, vagy figurákkal játszák, de számokkal is ugyanolyan érdekes.) Minden tippünkre a számkombinációnk melletti lila mezőben a gép kijelzi:

 • fehér pöttyel: jó számjegy van a kombinációnkban, de rossz helyen,
 • fekete pöttyel: jó számjegy szerepel a megfelelő pozícióban.

(Pl.:ha kép fehér, és egy fekete pöttyöt kapunk, 3 számjegyet találtunk el, de csak az egyik szerepel a helyes pozícióban.) Összesen 14 tippből kell kitalálni a helyes kombinációt. (Fontos tudni, hogy a számkombinációban 0 is szerepelhet, és egy számjegy csak egyszer fordul elő a kombinációban.)

A számjegyeket értelemszerűen a megfelelő számbillentyű megnyomásával lehet beírni, ha javítani szeretnénk, a beépített botkormány balra irányával léphetünk vissza. A STOP megnyomásával megszakíthatjuk a programfutást. A menüben kérhetünk pár tőmondatos instrukciót.

Logic
LOGIKA.BAS
 

Még egy Mastermind játék, melyben színekkel kell találgatnunk. A nehézségi szint beállításával állíthatjuk be, hány színnel játszunk. Több színhez persze több próbálkozási lehetőség is tartozik. Az irányítás a beépített botkormánnyal történik:
le-fel: szín kiválasztása,
jobbra-balra: mező kiválasztása,
SPACE: kiválasztott szín lerakása az aktuális mezőbe.
Az ENTER megnyomása után értékeli ki a gép a tippünket. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

The Lost City
LOSTCITY.BAS
Lacika
2021

Könyvben jelent meg a program begépelhető formában. Mondhatjuk, hogy érdemtelenül, mert bár sokat kellett gépelni, meglepően ötletszegény és technikailag kezdetleges program. Programozási példának maximálisan ellenjavallt. Egy 20 teremből álló labirintusból kell kikecmeregni, a lehető legkevesebb lépés megtételével. Ha közben megszerzünk egy értékes koronát, ráadásul életünk hátralévő részét gazdagságban tölthetjük. Két ellenséggel találkozhatunk a labirintusban, ellenük csak valamilyen fegyverrel védekezhetünk. A program véletlenszerű "harcrendszerrel" borzolja tovább idegeinket.
A használható igék: go (nem lehet elhagyni), move, get, pick, open, unlock, look, quit. Tárgyból ennél is kevesebb van...

Egy lehetséges megoldás:
go n, go w, get sword, go n, go e, go n, go w, get chest, open chest, sword, get key, go n, go n, go n, go n, get crown, go e, go e, go e, go w, unlock door.

A hős lovag
LOVAG.BAS; LOVAG_HF.BAS
Lacika
2017

Az első kereskedelmi forgalomba került magyar nyelvű kalandjáték 1986-ban jelent meg C16-ra, a Novotrade kiadásában (249 Forintért). A programot Tihor Miklós készítette, BASIC-ben és még rendkívül fapados. A játék egy régebbi klasszikus, a Dragonquest nyomdokain készült (ebből a Castles & Kingdoms játékcsomagban van C64-es verzió is). Feladatunk a lovagregények klasszikus történetét eleveníti fel: le kell győznünk a sárkányt, aki elrabolta a királylányt, és visszavinni a királyhoz - élve (mármint a királylányt, nem a sárkányt...) A program sajnos eredetileg is bugos volt, ezért berhelték is páran a programot (amitől más bug került bele a kijavított helyett...). Az Ep-verzió több változatból lett "összegyúrva", és hibamentes (legalábbis annak tűnik...)
A program a következő szavakat ismeri (a parancsokat kisbetűvel kell megadni):

 • Ige: é, d, k, ny, fel, le, be, ki, fog, felvesz, dob, letesz, lista (rövidítve l), néz (rövidítve n), vizsgál (rövidítve v), húz, eszik, mászik, visel, hord, vág, nyit, zár, nyom, felad, szol, mond, ás, fuj, öl, üt, használ, megment, ad, vesz, mozdit, lök, ugrik
 • főnév: bot, pogácsa, kö, gyürü, síp, kulcs, ládikó, arany, áso, életviz, kard, páncél, szikla, kismadárka, fuldokló, fa, boszorkány, utonálló, sárkány, pók, királylány

Mivel a program nem túl bőbeszédű - nem írja ki a helyszínen látható tárgyak listáját sem (sőt, eredetileg azt sem adta meg, merre mehetünk), érdemes minden helyszínen használni a néz parancsot, és minden tárgyat megvizsgálni. A program a parancsokban is használ ékezetes karaktereket HFONT karakterkészlettel. Eredményünkről százalékos értékelést is ad a program, melyet bármikor lekérdezhetünk a % paranccsal. A nálunk lévő tárgyak száma nincs korlátozva.
Egy teljes megoldás (a néz panarcsot nem említem meg):

(A kunyhódban vagy) fog bot, fog pogácsa, ki, k, fog kő, vizsgál kő, k, (egy árokhoz ékeztél) ugrik, é (egy pók egy legyet készül felfalni), üt pók (+5%, a bot kell hozzá, a légytől hálából kapsz egy sípot) d, k, d, ny, ny (a tóban kapálódzik valaki), húz fuldokló (+5%, kapsz egy kulcsot), k, d, k, d, ny, fog ásó, k, d, be (Egy banyával találkozol. Az egyik lombikjában van az életvíz, de nem árulja el, melyikben), fúj síp (+5% a légy segít nekünk), fog életvíz, ki, é, é, k, vizsgál ásó, ás (+5%, egy ládikót találunk), fog ládikó, vizsgál kulcs, nyit ládikó (+5%, a kulcs kell hozzá, a ládikóban "természetesen" arany van), vizsgál arany, ny, ny, é, k, é, k (a fa tövében egy kismadárka van, kiesett a fészekből), fog kismadárka, vizsgál kismadárka, fel, letesz kismadárka (+5%, hálából ad egy gyűrűt), le, vizsgál gyűrű, k, vesz kard (+5%), é, k (egy éhes öregasszonnyal találkozunk), ad pogácsa (+5%, halott férje páncélját adja hálából), ki, ny, é, be (a király elpanaszolja, hogy egyetlen leányát elrabolta a sárkány), ki, d, k, d, k, fel (egy útonálló támad ránk), dob kő (+5%), k (egy szakadék állja utunkat), vizsgál gyűrű visel gyűrű (+5%, két madárka átrepít a szakadék felett), fel, k, vizsgál szikla, lök szikla (+5%, kupán vágja a sárkányt), ny, d, visel páncél (+5%), be, öl sárkány (+5%, a sárkány halott és sajnos a királylány is), használ életvíz (+5%), k, d, ny, é, ny, é, be (jöhet az esküvő, kezdődhet a lagzi...)

Térkép

Menekülés a madarak bolygójáról
MADARAK.BAS
Lacika
2017

A játékot 1988-ban "RoePipi" írta Plus/4-re. Kezdetleges kivitelezése 'A hős lovagra' (ld. feljebb) emlékeztet. A történet szerint űrhajónk lezuhan a madarak bolygólyán, és valahogy haza kellene jutnunk. A madarakat viszont nem érdekli az űrkutatás, így alkalmas jármű híján más "varázslatos" megoldást kell találnunk a hazajutásra. A történetből talán már sejthető, hogy a játékmenet inkább humoros és kimondottan ötletes. Ugyanakkor a megoldás nem is túl nehéz.
A program HFONT karakterkészletet használ, a következő igéket ismeri (a parancsokat kisbetűvel kell megadni):

 • ad, ás, bekapcsol, dob, eszik, felad, felvesz (f), fog, fúj, használ, húz, kikapcsol, lerak, letesz, letöröl, lök, mozdít, néz (z), nyit, nyom, olvas, öl, simogat, tisztít, tol, ugrik, ül, üt, vág, vár, visel, vizsgál (v), zár
 • Mozgásra a "szokásos" parancsok szolgálnak: é, d, k, ny, fel, le, be, ki.
 • Az 'i' paranccsal újra megjeleníthetjük a helyszín leírását, ami - A hős lovaghoz hasonlóan - igen szűkszavú, érdemes minden helyszínen használni a 'néz' parancsot és persze mindent megvizsgálni. A 'lista' parancs tárgylistát ad.

Egy lehetséges megoldás (a néz panarcsot nem említem meg):

ny, vizsgál ágy (egy puha kispárnát találunk), felvesz párna, d, vizsgál szék (egy zseblámpát találunk), felvesz zseblámpa, olvas üzenet, k, felvesz seprű, ny, é, é (a "klotyóban" van WC-papír), felvesz papír, d, k, é, olvas fal, felvesz kulcs, é, vizsgál bokor (egy gázmaszkot találtunk), felvesz maszk, le (a kertben egy gödör is van, ahová beesett egy tyúk), felvesz tyúk, vizsgál tyúk, fel, é (megtaláltuk a tyúkólt), letesz tyúk (kapunk egy varázsbotot), d, d, d, nyit ajtó (a kulcs kell hozzá), k (egy laborba jutottunk), felvesz gázpisztoly, ny, d, le (a párnánkra huppanunk), é, fel (sötét van), bekapcsol lámpa, felvesz ásó, le, letöröl festék (a wc-papírral... egy titkos ajtót találunk), é, használ varázsbot (a seprűn lovagolva átrepülünk a szakadék fölött), visel gázmaszk, használ gázpisztoly (elkábítottuk a sast), d, vizsgál ásó, ás, fog gyűrű, visel gyűrű, visel gyűrű, simogat gyűrű (a varázsgyűrű haza teleportál.)

Térkép

Magatartás Teszt
MAGATART.BAS
 

Ezt a programot akár félig-meddig komolyan is vehetjük. A programban szereplő 20 kérdés valószínűleg kevés, hogy egy ember általános viselkedését elemezzük, de talán irányadó lehet.

Magic Bit
\MAGICBIT\MAGICBIT.BAS
Endi
2017

A játéka Magic Ball "hajlított" és a Runner-játékok látványos keveréke. A címhez illően ezúttal nyolc sávban (1 bájtban) kell kerülgetnünk a színes, akadályt jelentő biteket (kockákat). Pontot a megtett távolság függvényében kapunk, valamint a fehér "bitek" felszedéséért +100 pont jár. A pályát véletlenszerűen generálja a program, részben ezért nagyon nehéz.
Irányítás a beépített botkormánnyal történik. A program persze csak Zzzip-pelve fut használható sebességgel.

Magic Mirror
MAGICMIR.BAS
Lacika
2023

Egy mesebeli világban kell egy mágikus tükröt megtalálni és visszavinni a kastély raktárhelyiségébe. Sajnos a játék nem fejti ki jobban a történetet, mivel elég szűkszavú. Ez azonban érthető, hiszen a játék eredeti verziója VIC20-ra készült, 8K RAM-ot feltételezve. Ennek ellenére meglepően sok helyszínt és tárgyat tartogat a program! Bizony, sokat kell gépészkedni a sikerért.
Használható igék: chop, climb, cut, drop, examine, follow, get, give, go, help, inventory, jump, kill, leave, list, look, move, open, quit, read, save, say, swim, take, throw, unlock, wear, wait

Megoldás:
n, go larder, get torch, s, w, move painting, n, get book, read book, move tapestry, n, get key, s, s, e, s, s, get aqualung, n, w, open window, go window, w, n, get spectacles, wear spectacles, read book, drop spectacles, drop book, go rosebed, get ladder, s, s, e, drop ladder, climb ladder, e, e, move bed, go trapdoor, get sword, look cellar, go trapdoor, get medal, w, w, go window, w, s, follow path, throw sword, throw key, s, get whisky, n, n, n, e, get ladder, w, s, follow path, wear aqualung, go pond, e, say zonk, swim stream, drop aqualung, jump chasm, give whisky, e, move rock, n, get canoe, s, w, w, drop ladder, drop canoe, e, jump chasm, get aqualung, wear aqualung, swim stream, w, get key, get sword, e, swim stream, drop aqualung, jump chasm, w, drop sword, e, jump chasm, get aqualung, jump chasm, w, get canoe, go lake, wait, drop key, drop medal, go lake, wait, get ladder, get sword, go lake, wait, drop ladder, drop canoe, get key, get medal, climb ladder, unlock manhole, open manhole, go manhole, drop key, look hedge, n, kill dwarf, drop sword, w, get axe, e, s, e, n, chop forest, drop axe, n, go shack, get mirror, s, s, s, e, give medal, s, wear aqualung, go pool, n, n, n, go rosebed, get ladder, s, s, e, drop ladder, climb ladder, e, e, go trapdoor, get box, go trapdoor, w, s, drop box, drop mirror

Térkép

Marie Celeste
MARIE_C.BAS
Lacika
2017

Az eredetileg Commodore 16 Games book c. könyvben, 1985-ben megjelent program helyszíne az amerikai Mary Celeste - vagy ahogy a program nevezi: Marie Celeste - kétárbocos vitorláshajó. A hajó a történelem egyik híres "kísértethajója", melyet 1872. december 4-én találtak meg elhagyatva az Azori-szigetektől keletre. A New Yorkból Genovába tartó hajó jó állapotban volt, és készletekkel is fel volt szerelve. Denaturált szeszből álló rakománya is érintetlen volt, a mentőcsónakja azonban hiányzott. Hajónaplójában az utolsó bejegyzés kilenc nappal korábbról származott. A hajón utazók sohasem kerültek elő.
A játékban mi találjuk meg a hajót. Kalandunk ott kezdődik, hogy csónakkal a hajó mellé evezünk. Feladatunk, hogy a vitorlát - miután megkeressük - felhúzva továbbhajózzunk a "kísértethajóval".
Mivel a program egy hajón játszódik, a manőverezés nem a megszokott parancsokkal történik (north, west, stb.), hanem tengerész kifejezésekkel: forward - előre a hajó orra felé, aft - a hajó fara felé, port - a hajó bal oldala, starboard - a hajó jobb oldala. Emellett működik a go <helyszín> és az enter <helyszín> parancs is.
További (hasznos?) parancsok: get, take, examine, inventory, unlock, open, cut, climb, kick, look, mop, swab, move, lift, quit.

Egy lehetséges megoldás:

get knife, examine knife, climb rope, cut rope, examine rope, forward, examine note, aft, port, forward, forward, get bucket, examine bucket, get key, examine key, starboard, forward, open (vagy unlock store - a kulcs kell hozzá), port (vagy go store), get wellies, get mop, starboard, aft, port, aft, aft, mop (vagy swab - a csizma, vödör és a mop kell hozzá), examine hooks, aft, move tarpaulin

Térkép

Martian Prisoner
MARTPRIS.BAS
Lacika
2018

Az eredetileg C64-es program ötletes, jól megírt, de minimalista kalandjáték. Olyan alapvető utasítás hiányzik belőle, mint az examine. A történet szerint az emberiség első Marsra szállása balul sült el: elfogtak a felszín alatti városukban élő marslakók. Jelenleg egy a Föld felé tartó űrhajón tartanak fogva egy bezárt cellában. Azonban nem csak becses személyünk az egyetlen "rakomány"! Az űrhajó egy titkos fegyvert is visz magával, korántsem barátságos szándékkal... Feladatunk, hogy elpusztítsuk az űrhajót (és mi egy mentőkabinban elmeneküljünk).
A program által felsorolt igéket felesleges felsorolni, ráfért az összes a funkció billentyűkre. A mozgásra szolgáló parancsok egyetlen betűvel rövidíthetők (pl. go north = n), az összes többi ige és főnév, annak első három karakterével rövidíthető.

A megoldás:
wait (amíg egy őr be nem jön a zárt cellánkba), e, s, get key, e, read sign (Tilos ebbe a szobába sugárzó anyagot hozni! Naná, hogy idehozunk...), w, n, open door (a kulccsal), get uniform (automatikusan fel is vesszük), get geiger, w, n (az őr nem ismer fel a ruhában, békén hagy), n, e (a Geiger-Müller-számláló bejelez), get plant, w, s, s, s, e.

Térkép

Master Mind
MASTERM.BAS
Piskoty Gábor
1988

Jól kivitelezett klasszikus Mastermind játék. Ezúttal alakzatokkal játszhatunk. A program több egyedinek számító lehetőséget is tartalmaz. Betöltés után a megjelenő felszólításra ("Válassz botkormányt"), a kívánt botkormány tűz gombjának megnyomásával választhatunk. A játékot ettől kezdve az adott botkormánnyal irányíthatjuk, a billentyűzethez nem kell nyúlnunk. Ekkor sorra beállíthatjuk a következő paramétereket:
A GÉP REJT / KÉZI REJTÉS - akár barátunkkal kölcsönösen adhatunk fel egymásnak rejtvényeket.
LEHET ÜRES IS / NEM LEHET ÜRES (mező)
ISMÉTLŐDHET / NEM ISMÉTLŐDHET (egy alakzat)
A jobbra-balra irányokkal választhatunk a lehetőségek között, tűz - tovább. A játék irányítása hasonló:
balra - jobbra: lépés a mezők között
le - fel: alakzat választása
tűz - következő tipp
10 tippből kell kitalálni a feladványt. A program méri az időnket is, de nincs időbeni korlát. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Master Mind
MASTERMI.BAS
Stig Nygaard
1986

Egy sokkal látványosabb Mastermind játék, Dániából! Miután elolvastuk (vagy legalábbis átnyomtuk) a dán ismertetőt, kirajzolódik a játéktér. A programot a funkcióbillentyűkkel vezérelhetjük: Először az F1-F6 billentyűkkel lerakhatjuk az első pozícióba a kívánt színt (a felső sorban puskázhatunk, melyik funkcióbillentyűkhöz melyik szín tartozik). Majd az F1-F4 billentyűkkel választhatunk pozíciót. Az F8 megnyomásával adhatjuk meg a gépnek a tippünket (persze csak ha az összes pozícióba raktunk színt). Kicsit szokatlan megoldás, de 1-2 perc után belejövünk.
A fekete pötty jelzi a helyes színt rossz pozícióban, a fehér pötty a helyes szín, helyes pozícióban.
A dánokhoz jutott 64K-s gép is, így a program azon is fut. A dán karakterek megjelenítéséhez pedig a dán nyelvi bővítés szükséges. Bár talán enélkül is megleszünk.

Megyék
MEGYEK.BAS
RLS
2000

Magyarország megyéit, megyeszékhelyeit tanítja meg nekünk a program. Az országtérképen megjelenik megye nevét, székhelyét kell kitalálnunk. Három-három tipp közül kell kiválasztani a helyes megye-nevet illetve székhely nevet. Helytelen válasz esetén a gép megadja a helyes választ, így módunkban áll azt megtanulni, és a következő alkalommal már a helyes választ adni.
Ha mind a 19 megye nevét és székhelyét jól adtuk meg, a gép kiértékeli az eredményeket. Az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a program futását, ilyenkor addigi eredményünket is kiértékeli a gép. A SPACE megnyomásával léphetünk tovább a következő feladványra.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Memory - The Computer Game
\MEMORY\MEMORY.BAS
Big-Eared Soft
1991

A memóriánkat próbára tevő játék. Egy 10*10-es pályán véletlenszerű elrendezésben rejt el betűket a gép. A koordináták megadásával egyszerre két "lapot" fordíthatunk fel, ha a két betű azonos, jutalompontot kapunk, és újra mi tippelhetünk. (A felfedett azonos betűk eltűnnek.). Ha nem volt azonos a két betű, a SPACE megnyomása után azokat ismételten elrejti a gép, és az ellenfelünk következik. Ellenfélnek nem választhatjuk a gépet, így a játékhoz legalább két játékos szükséges, viszont nagyobb társaságban is megmérethetjük memóriánkat: akár öten is játszhatunk.

Memory - The Computer Game
\MEMORY\MEMORY2.BAS
Big-Eared Soft
1999

A Memóriajáték továbbfejlesztett verziója. A játékot immár 1-7 játékos játszhatja, ha egyedül játszunk a gép az ellenfelünk, a gépi ellenfél játékszintjét be is állíthatjuk. (Betöltés utána menübe az ENTER megnyomásával juthatunk. A STOP megnyomásával megszakíthatjuk a játékot. Érdekes ötlet, hogy az ESC megnyomása után kimenthetjük a játékállást, majd visszatölthetjük azt.
Látványosan kivitelezett program nem véletlen, hogy, a játék korábbi verziója az Enterpress programozási versenyén a 3. lett!

Miki
MIKI.BAS
Farkas Erik
1988

A szorzótáblát tanuló gyerekeknek lehet hasznos ez a program, mellyel játékos formában gyakorolhatják a számolást. Két egér versenyez. Ha a kép alatt látható feladványt helyesen megoldjuk, a mi egerünk lép előre, ha hibázunk, a gép egere lép. A feladványokra mindig egy számbillentyű megnyomásával kell válaszolnunk.
A bejelentkező képernyőn a program nevünk iránt érdeklődik (ez nem teljesen egyértelmű). A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Miner
\MINER\MINER.BAS
Baráth Endre (Endi)
1989

A program az ENTERFACE egyetlen számában megjelent program módosított változata. A program lényege nem változott: egy kis emberkével végig kell járni a szobákat. Amerre elhaladsz, a padló más színűre változik. Ha mindenütt befestetted alattad az utat, valahol a szobában megjelenik egy kulcs. Ha ezt felveszed, továbbjutsz a következő terembe. A programban immáron 30 pálya van, a menüben az ESC megnyomása után tudjuk beállítani, hányadik pályától kezdjük a játékot. A játék elején 6 életet kapunk, de ha a menüben megnyomjuk az 'ALT + ,' (vessző) billentyűket, 99 élettel kezdhetünk neki a dolgunknak. Játék közben az ESC-el visszaléphetünk a menühöz.

 

Miner 2013
\MINER13\MINE2013.ZIP
Endi
2013

A MINER felújított változatában a feladat változatlan, de a látvány sokat változott. Ami újdonság: az energia mindig fogy, de ha elfogy sem halunk meg, viszont ilyenkor egy ellenséggel ütközés végzetes. A szíveknél lehet tölteni az energiát, de ez időbe telik, és a lényeg az lenne, hogy minél rövidebb idő alatt vigyük végig az összes pályát, ugyanis a program méri az időt! A pályákat tetszőleges sorrendben teljesíthetjük, minden befejezett pálya után újra a pályaválasztó képernyő jelenik meg. Itt jelezve van, hogy mely pályákat telesítettük eddig.
Az ESC megnyomásával ki lehet lépni a pályáról.
Miner
MINER.BAS
Szipucsu
1992

Egy bányában dolgozunk, ahol össze kel gyűjtenünk a drágaköveket. Ásónkkal oldalra és lefelé áshatunk, illetve a képernyő két szélén elhelyezett létrákon fel-le mászkálhatunk. Ellenfelünk egy éhes bányarém, aki folyosót ásva tart felénk. Ügyelnünk kell arra, hogy a már kiásott járatokba beleeshetünk, ami nagy zuhanás esetén halálos is lehet. A játék indítása előtt a botkormány mozgatásával beállíthatjuk, hány drágakövet helyezzen el a gép a bányában.
A program a karakterek átdefiniálásával karakteres képernyőn fut. A játék az ENTERPRESS programozási versenyére készült.

Miser
MISER.BAS
Lacika
2018

A játék egyfajta mini Adventure VIC20-ra, abból viszont az összetettebb fajta. Futtatásához 16K RAM szükségeltetett, Morloc's House, Mystery House címen is ismert volt. Különösebb kerettörténet nélkül kell kijutnunk egy "trükkös" házból, de ha már itt vagyunk, egyúttal ki is fosztjuk. Öt értékes tárgyat kell összegyűjtetnünk, így elérve a maximális 100 pontot. Ezek: golden leaf, bulging moneybag, diamond ring, rare painting, ruby slippers. Szerencsére a nálunk lévő tárgyak száma nincs korlátozva.
A program által megértett igék: drop, fill, fix, get, go, inventory (i), jump, look, move, open, pour, push, quit, read, say, score, slide, swim, take, turn, unlock
Valamennyi szó rövidíthető annak első négy karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
move mat (egy kulcsot találunk), get key, unlock door (a kulccsal), n (az ajtó bezáródik mögöttünk), w, w, get sword, n, n, get cross, e, s, s, w, get leaf (20 pont), e, s, e, s, w, n, get bucket, turn valve (leeresztjük a medencét), s, go pool, get ring (40 pont), go ladder, e, fill bucket, s, e (egy hang egy "bájos szót" mond el), e, s, go stairs (kard nélkül nem engednek fel), w, get penny, e, e, read paper (egy kombinációt olvasunk: 12-35-6), e, e, n, get parachute, s, w, w, w, go stairs, n, e, say ritnew, s, open cabinet (tippet kapunk), move cabinet, unlock vault (az elolvasott kombinációval), e, get bag (60 pont), w, s, e, pour bucket (eloltjuk a tüzet), s, read book, open book (újabb hasznos szót kapunk), n, e, n, say victory (egy átjáró nyílik), n, w, w, drop penny (a kápolna kinyílik), n, e, drop cross (kinyithatjuk az orgonát), w, open organ, get ripcord, get slippers (80 pont), s, e, e, s, w, w, w, s, go stairs, e, e, s, get painting (100 pont), s, fix parachute, jump.

Térkép

The Monster Returns
MONSTER.BAS
Lacika
2017

Victor Frankenstein a megszállott tudós történetét - aki a halhatatlanság titkát kereste - talán mindenki ismeri. Steve Lucas Plus/4-re írt játéka 1986 júliusában jelent meg a Your Commodore magazinban, begépelhető formában, ami már a tudós halála után játszódik. Az egyszerű szövegértelmező ellenére igen jól megírt játék, így később két válogatásba is bekerült. A történet szerint Herbert Frankensteint alakítjuk, és nagybácsikánk teremtményét kell elpusztítanunk. (A történetnek némileg ellentmond, hogy a játék elején a "szörny", holtan, szív nélkül fekszik egy asztalon...).
Hasznos és kevésbé hasznos igék: go south (s), go north (n), go west (w), go east (e), go up (u), go down (d), go in (in), go out (out), továbbá: attack, break, connect, cut, dial, dig, drink, drop, eat, fit, fly, get, help, insert, jump, kill, leave, light, look, open, pull, quit, read, ride, score, screw, search, sew, smash, squeeze, swim, take, talk, unlock, unscrew, wait, wash.
Fontos, hogy az unlock és az open nem egymás szinonimái, és a főnév legtöbbször elhagyható (kivéve természetesen a take, get, drop és bizonyos esetben a read igéket).

A megoldás:
get note, get key, unlock (a kulccsal), open, n, drop key, n, n, out, search, get match, in, get lemon, squeeze (a jegyzeten rejtett írás jelenik meg: egy széf kombinációja), drop lemon, s, u, get painting (a kép mögött van a széf), read note, dial, - meg kell adni a kódot - , get map, e, get sandwich, w, s, get diary, read diary (a naplóból megtudjuk, hogy a szörnyet úgy ölhetjük meg, ha a mocsárba csaljuk), n, d, drop note, drop diary, s, s, s, read, e (a térkép segítségével átjutunk a mocsáron), e, in, s, w, get spade, e, e, get crowbar, w, n, out, w, w, drop map, s, s, drop sandwich, s, s, e, in, get screwdriver, out, w, n, n, e, dig (az ásóval), d, open (a csavarhúzóval), u, w, n, drop screwdriver, drop spade, w, in, n, get crucifix, s, out, w, s, pull (a feszület kell hozzá), s, get electrodes, n, n, e, e, n, n, n, n, n, w, get candle, s, get pen, drop crucifix, light candle, drop match, w, s, d, e, s, connect, s, get scalpel, s, smash (feszítővassal), drop crowbar, n, e, get bottle, w, n, n, w, u, n, e, e, n, get needle, s, s, s, s, s, s, e, d, cut, get heart, u, w, n, n, n, n, n, w, w, s, d, e, s, fit, sew, s, s, pull (a szörny felélfed és követ minket), n, n, n, w, u, n, e, e, s, s, s, e

Térkép

Moon Base Alpha
MOONBASE.BAS
Lacika
2018

Az "Alfa Holdbázist" egy közeledő meteorit-becsapódás fenyegeti. A tudósok szerencsére időben észrevették a Naprendszerünkbe tévedt meteort, így a holdbázis személyzetét evakuálták. Egyetlen technikus maradt a bázison, hogy egy nukleáris robbanófejet hordozó rakétával eltérítse pályájáról a meteort. Sajnos a technikus "ismeretlen körülmények között" elhalálozott, így az utolsó pillanatban önként jelentkezünk a feladat elvégzésére...
A játék eredetileg VIC20-ra készült, de fut C64-en is (nincs benne POKE). A VIC20 alapkiépítésben alig 4 KB szabad memóriát biztosít a BASIC programoknak, így a játék abszolút hiánypótló volt. A program meg is jelent a teljesen ismeretlen Victory Software még kevésbé fantáziadús című Adventure Pack 1 válogatásában, 1983-ban. A szűkös memóriakapacitás ellenére a program igazán ötletesre és élvezhetőre(!) sikerült, néhány igazán "vad" programozói megoldással. A program kinézetére már nem maradt memória... Az eredeti programot kilistázva rögtön szembetűnik a memóriaspórolás és a újrasorszámozás funkció hiánya. A program persze nem túl bőbeszédű, az Ep verzió kicsit "közlékenyebb".
A program által megértett igék: open, look, get, drop, hit, put, press, go, chissel, inventory, quit.
A look parancs használatos a tárgya megvizsgálására is, magában kiadva a helyszín leírását ismétli meg. A közlekedés nem az égtájak megadásával történik, hanem a go [terem] parancs megadásával. Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első két karakterével, kivéve a quit parancsot.

A megoldás:
look computer, look button, go silo, get missile, get detonator, get chisel, put missile, gantry, put detonator, missile, go control, go bio, look gloves, look petri, get rocks, go control, look door, chissel lock, open door, go storage, get forceps, go control, go bio, look autoclave, get gloves, foreceps, put gloves, autoclave, get gloves, go control, go silo, go basement, get battery, go silo, go control, put battery, computer, look computer, press button

Morse
MORSE.BAS
ZozoSoft

Morse, Samuel Finley (1791-1872) amerikai festő, technikus, feltaláló találmánya forradalmasította a távközlést. Az elektromágnesesség felhasználásával alkotta meg távírókészülékét. Nevét az általa kidolgozott, pont-vonalból álló morzeábécé tette híressé. A távközlésben hajdanán egyeduralkodó továbbítási eljárást gyakorolhatjuk a programmal. Nekünk csak meg kell adni a kívánt szöveget, és a program "eljátsza" nekünk azt. Az indítás után az "Egység" kérdésre válaszolva állíthatjuk be a sebességet (a kisebb szám jelenti a gyorsabb "adatátvitelt". A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja.

Nellan is Thirsty
NELLANIT.BAS
Lacika
2018

Mini Adventure (kincsgyűjtögetős kalandjáték) a kisebb gyerekeknek. A játék eredetileg TRS-80-ra készült (1980-ban), és úgy hirdette magát, mint az első kalandjáték amely kimondottan gyerekeknek készült. Érdekesség, hogy a játék "fennmaradt", és Windows / Linux alatt futtatható (grafikus) változat is készült belőle. A téma és a megoldandó rejtélyek természetesen a megcélzott korosztályhoz való. 4 értékes tárgyat kell a kezdőhelyszínre hordani, egyébként összesen 9 helyszín van. A feladatot 72 lépésen belül kell megoldani (ebbe csak a mozgás számít bele), a kezdőhelyszínen van egy képernyő, ami a hátralévő időt jelzi. A program különlegessége, hogy "egyszerre" max. 5 játékos játszhatja! Ebből mondjuk sok értelmes nem sül ki: a program időnként jelzi, melyik játékos folytathatja a kalandot.
A program által megértett igék: go, take, get, grab, pick,drop, give, offer, deposit, kick, consult, open, unlock, fill, list, sit, drink, help, look, value, score, quit
A szavak nem rövidíthetők. Examine parancs nincs, de a consult paranccsal beszélgetésbe elegyedhetünk a szereplőkkel, hasznos tippek reményében.

A megoldás:
get map, consult klinkoyn, consult map, n, take rabbit, e, take egg, take rabbit, w, s, drop egg, n, e, n, e, get jewel, w, s, w, s, drop jewel, n, e, e, get coupon, s, consult nellan, w, get coin, sit chair, get key, open door, s, drop coin, score (75 pont), n, e, n, e, deposit coupon, get bowl, w, fill bowl, s, w, n, sit chair, e, give milk, get vase, n, w, w, s, drop vase

Neptune's Caverns
NEPTUNE.BAS
Lacika
2018

Steve Rodgers és Marcus Milton programja 1985-ben jelent meg könyvben, példaprogram gyanánt. Sokan sokféle platformra át is alakították, még Spectum verzió is készült (pedig a Spectrum BASIC jelentősen eltér a Microsoft BASIC-től). A kerettörténet vicces: Egy napon találunk egy mágikus dugót, amely eddig megakadályozta, hogy az óceánok vize lefolyjon a dugóhoz tartozó "mágikus lefolyón". A felelőségünk tehát hatalmas: meg kell menteni a világ tengereit a "lefolyástól"...
A programban van help parancs, ami a használható igéket sorolja fel (furcsa, hogy up-down parancs nincs is a játékban). A program által ismert parancsok ráfértek a funkcióbillentyűkre. Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első három karakterével. A look parancsot érdemes sűrűn használni, mert a program nem frissíti meg automatikusan az adott helyszín leírását, valamilyen sikeres ténykedésünk után. A helyszín egy fokkal olvasmányosabb, mint a szokásos "távirati stílus", ezért kicsit nehezebb kibogarászni, mivel mit lehet csinálni.

A megoldás:
w, get knife, e, e, e, e, get flippers, wear flippers, w, cut seaweed, drop knife, get seaweed, (a hínár mögött egy délre nyíló ablakot találunk) look, s, get handcuff, s, get handcuff, w, n, (Éhes csikóhalakkal találkozunk, etessük meg őket.) give seaweed, look, (A csikóhalak elégedetten félre vonlnak, a sarokban egy kulcsot látunk.) get key, s, w, get bone, w, n, w, (Egy csonthallal találkozunk. Mit is adhatnánk neki "stílusosan"...?) give bone, look, s, unlock chest, look, get handcuff, n, e, s, e, n, get handcuff, s, s, w (Egy polip állja utunkat. Bármit akarunk adni neki, nem fogadja el. Bilincseljük le!), use handcuffs (Sok csáphoz sok bilincs kell, szám szerint négy. Ha nincs meg mind a négy, mehetünk vissza keresgélni.), w, drop plug

The Nielson Papers
NIELSON.BAS
Lacika
2018

A leginkább az 1981-ben készült C.I.A. Adventures című programhoz hasonló játékban egy ipari kémet alakítunk. Feladatunk, a konkurencia irodaépületéből ellopni a titkos Nielson-aktákat, amiért búsás pénzjutalom üti a markunkat, már ha sikerül élve elmenekülni. Hogy ez ne legyen olyan egyszerű, arról az irodaház néhány védelmi rendszere, valamint - a lineáris játékmenetet megtörő - véletlenszerű helyen posztoló biztonsági őr gondoskodik. Bár a küldetést egy lőfegyver birtokában kezdjük, a használatával járó várható hanghatások lebukásunkat eredményeznék, ezért erősen javasolt egy hangtompítót beszereznünk. Amíg ez nincs meg, addig az ATTACK GUARD paranccsal bonyolódhatunk közelharcba. A megjelenő kérdésre, hogy mit akarunk fegyverként használni, három opció lehetséges, természetesen csak a megfelelő eszköz birtokában: fojtogathatunk kötéllel (ROPE), püfölhetjük a delikvenst csípőfogóval (WIRECUTTERS), vagy jobb híján puszta kézzel (HANDS). Természetesen ez utóbbi megoldás a legkevésbé "hatékony"... Ha megvan a hangtompító, a PUT SILENCER GUN parancs után lövöldözhetünk kedvünkre. Korai lenne azonban az öröm, ha megszabadultunk a biztonsági őrtől, mert másik véletlenszerű helyen újra megjelenik. Ha ellopjuk a dokumentumot, a riasztó mindenképen megszólal, ilyenkor 25 körünk van a szökésre, célszerű tehát minden szükséges eszközt előre "összekészíteni". A küldetés teljesítésére kezdetben 250 körünk van, a hátralévő időt a TIME paranccsal tudjuk lekérdezni (ez, és az elgépelt parancsok nem fogyasztják az időt).
A használható igék: go (n, s, e, w), move, take, get, steal, drop, read, climb, cut, change, open, unlock, fire, shoot, wait, drink, search, look, wear, compute, calculate, decode, put, hit, fight, attack, kill, help, quit, time.
Az igék az első három karakterükkel rövidíthetők, a főnevek az első négy karakterükkel. Fontos tudni, hogy a look és a search egymás szinonimái, a helység átvizsgálására szolgálnak.

Egy lehetséges megoldás:
help, n, help, get torch, search (lámpa nélkül nem találunk semmit), e, s, get key, e, n, w, w, read papers, w, w, open door, n, look, n, w, get silencer, put silencer gun (most már használhatjuk a pisztolyt), e, s, s, e, e, e, e, n, n, get money, open door, s, drop key, s, help, change money (a gép felváltja érmére), w, n, w, n, get computer, s, w, e, s, read memo (kódolt üzenetet tartalmaz), decode memo (a számítógéppel, elárulja, hol kell keresni a kesztyűt), n, w, n, n, e, search, put coin lock, get gloves, e, s, e, s, e, s, w, w, compute code (a számítógéppel), drop computer, drop gun, drop silencer, drop gloves, e, e, e, get stool (ha a hokedli nálunk van, csak két tárgyat bírunk el), w, w, w, w, search (a lámpa kell hozzá), help, climb stool (a hokedliről elérjük a dokumentumot), steal papers, e, drop stool, get gloves, get computer, e, e, get wirecutters, n, w, n, n, help, wear gloves, cut fence (a csípőfogóval), n

Nim
NIM.BAS
 

Egy régi logikai játék (melyet régen számítógép nélkül játszottak, mindössze egy doboz gyufára van hozzá szükség). 23 gyufaszál van az asztalon, az veszít, aki az utolsó szálat húzza. Egy húzással 1-2-3 gyufaszálat lehet elvenni. A gép ellen játszhatunk, 2 nehézségi fokozat közül lehet választani. A kivitelezés egyszerű, de jópofa.

Nim2 (Gyufajáték)
NIM2.BAS
Aradi Zoltán

Az előző programhoz hasonlóan ez is gyufajáték. Itt mi adhatjuk meg, hány gyufával kívánunk játszani (min. 10, max. 37). Középen láthatók az asztalon lévő gyufák, felül a számítógép gyufái gyűlnek, alul a játékosé. Egy nyíl jelzi, ki a soros a húzáson. Nekünk csak az 1, 2, 3 billentyűk valamelyikét kell megnyomnunk, hogy kiválasszuk, hány gyufát kívánunk elvenni az asztalról.

No Cross
NOCROSS.BAS
 

Nibbles játék, ezúttal karakteres képernyőn, csak két játékos részére (a gép ellen nem tudunk játszani). A jobbra-balra kanyarodás a 'Z'-'X', illetve a '.'-'/' billentyűkkel történik. A A Spectrum-szerű hangok feleslegesnek tűnnek, ha a 750, 780, 1200, 120-es sorokból töröljük a SOUIND utasításokat, a játék még gyorsul is valamelyest.

Noughts and Crosses
NOUGHTS.BAS
Lacika
2021

Spectrum-os Tik-Tak To (vagy Oxo) játék, mely eredetileg 1987-ben a Sinclair User magazinban jelent meg, begépelhető formában. Mivel senki sem gépelt volna még ennyit sem egy játékért, ami szükségszerűen döntetlenül végződik, ez a program verhető. A lépés megtételéhez, először a vízszintes, majd a függőleges koordinátákat kell számmal megadni.

Old West
OLDWEST.BAS
Lacika
2021

B. A. Miller játékát a Compute!'s Commodore collection: Volume 1. c. könyv vásárlói gépelhették be VIC20 vagy C64 gépükbe (egy 208 oldalas könyvet kell elképzelni, aminek a java programlistával van megtömve...). A program parádés módon zsonglőrködik a kevéske memóriával, és bár helyszín nincs sok, a lehetőségekhez képest meglepően összetett a megoldás. 2021-ben vált "tarthatatlanná a helyzet", hogy nem volt belőle Ep verzió, CPC-re ugyanis ekkor jelent meg egy minimalista "maszek" átirat.
A történet szerint pénztelenül vetődünk egy vadnyugati városkába, melynek egyetlen utcáján épp egy poszter nézz velünk farkasszemet. Eszerint, aki ÉLVE elfogja Black Bart-ot, annak 1000 Dollár üti a markát, ami bizony akkoriban tetemes összegnek számított! Black Bart-ot értelemszerűen az erre a célra fenntartott fogdába kell (csellel) eljuttatnunk, de sajnos ennek műszaki állapota jelenleg nem felel meg a fogvatartás feltételeinek, ui. az ablak rácsai kiestek a helyükről.
A kiadható parancsok: look, i (inventory), go, take, get, pick, open, put, drop, mix, give, drink, read, unlock, quit. Valmennyi parancs rövidíthető első két karakterével, kivéve a quit. Az unlock zárat nyit, az open nyílászárót. 50 lépésen belül (ebben nem számít bele a look, inventory), de ha Black Bart-nak valami "gyanús" lesz, hamarabb is leléphet a városból.

Egy lehetséges megoldás:
read poster, n, go trough, get star, get bucket, get water, e, get cement, mix cement (where?), bucket, get pin, w, s, e, pick drawer, open drawer, get key, drop pin, unlock jail, e, go window, s, get bars, go window, drop bars (where?), window (berácsozzuk az ablakot), w, w, n, w, get whisky, go room, give whisky (Black Bart bealszik...), get black bart, e, e, s, e, e, drop black bart

Operation Mainframe
OPMAINFR.BAS
Lacika
2018

Simon Eyre játéka 1985-ben jelent meg a Home Computing Weekly magazinban. A történet szerint eltévedtünk egy igencsak szürreális világban, melynek "középpontja" a Home Computing Weekly szerkesztősége, és a kalandjátékok klasszikusnak nevezhető helyszíneit járhatjuk be. Egyetlen módon menekülhetünk csak el ebből a furcsa világból: meg kell találnunk egy "mágikus" magnószalagot és visszavinnünk a szerkesztőségbe.
A program által megértett igék ráfértek a funkcióbillentyűkre. Az igék és főnevek nem rövidíthetők! A run paranccsal bármilyen veszélyesnek ítélt helyzetből elmenekülhetünk egy véletlenszerű helyszínre.

Egy lehetséges megoldás:
s, get red key, n, w, s, get blue key, n, open, drop red key, w, get mirror, e, n, get sword, open, drop blue key, w, get cheese, e, s, e, s, e, e
(a karddal lecsapjuk a sárkányt), n (a tükörrel eltereljük a halálos lézersugarat), n, get pogo stick, s, s, w, w, n, w, n, e, e (az ugráló bottal elérjük a mennyezeten lévő ajtót), s, s, get mag tape (A ránk támadó egeret "leszereljük" a mérgezett sajttal.), n, w, w, s, e

Őstörténet
OSTORTENET.BAS; OSTORT_H.BAS
E-Software
1990

Szöveges kalandjáték, mely az őskorban játszódik. Te egy ősember vagy, akit a törzse egy feladattal bízott meg: meg kell szerezned a szertartásokhoz szükséges vörös színű festéket, ami valahol a hegyek között egy barlangban található. El is indultál, csak a szomszéd törzs tagjai (akikkel harcban álltok) üldözni kezdtek. Így kötöttél ki egy kis barlangban. Innen indul a játék.
Néhány fontosabb szó: VEDD, TEDD, RAKD, HASZNÁLD, VÁGD, TÖRD, KAPARD, FARAGJ, VÉSD, GYUJTSD, IDD, CSINÁLJ, USSZ, MERÜLJ, KIVÁG, TÖLTSD, FOGD, VIZSGÁLD, LIST és a négy égtály: E, K, D, NY (N)
A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja, de készült belőlbe HFONT-ot használó verzió (OSTORT_H.BAS) is. Ebben minden ékezetes betű megvan, a parancsokban is és működik az összes funkciógomb.

A megoldás:
VEDD GALLY, K, D, VEDD KŐ, D, K, VEDD ÁG, CSINÁLJ BALTA, NY, É, É, K, VÁGD FA (csak a baltával lehetséges, a kidőlt fán átjutunk a folyón), K, D, K, É, VEDD SZALMA, K, KAPARD FAL (a gally kell hozzá), VEDD AGYAG, D, VEDD KÓKUSZ, TÖRD KÓKUSZ, É, NY, D, NY, É, NY, TÖLT KÓKUSZ, IDD (ha nem iszunk, nem jutunk át a sivatagon), K, D, K, É, K, D, D, VEDD FARÖNK, D, VEDD TAPLÓ, D, GYÚJTSD SZALMA (elkergetjük a kardfogú tigrist), D, FARAGJ ÁLARC, HASZNÁLD ÁLARC (elijesztjük a harcost), D, D, D (Hazaértünk! Gratulációképpen meglepetés grafikát kapunk. Ha nincs nálunk a vörös agyag, visszakergetnek...)

Térkép

Paranoids Anonymous
PARANOID.BAS
Lacika
2018

Az a hallatlan megtiszteltetés ért bennünket, hogy csatlakozhatunk a Névtelen Paranoiások klubjához, már amennyiben sikerül megtalálnunk, a klub "főhadiszállásán" elbújt klubvezető "elnököt"... A történethez méltóan a játék megfejtése is igencsak elmeroggyant, ami nem lenne baj, ha a program segítene valamit a nyakatekert rejtvények megfejtésében. Sajnos azonban a játékban nincs help, és a look paranccsal sem jutunk sokra.
A program által megértett igék: get, drop, put, open, unlock, climb, light, listen, pry, ring, say, knock, push, pull, read, take, hit, kick, break, jump, look, inventory, quit.
Valamennyi szó rövidíthető első három karakterével.

A megoldás:
e, open cans, climb cans, get crowbar, u, n, pry railing, get railing, w, climb lamp, drop railing, go roof, listen ventilator (kihallgatjuk a jelszót), w, d, s, ring bell, (meg kell adni a jelszót), go sofa, pull chandelier, d, get sofa, get palm, n, w, look aquarium, drop palm, drop sofa, open cupboard, get mug, climb sofa, get water, put water, palm, get water, put water, palm, get water, put water, palm, drop mug, get spoon, get keys, drop spoon, d, get sofa, e, s, drop sofa, n, w, unlock door, open door, look, s, open cabinet, pry cabinet, drop keys, n, get tray, n, pry mirror, look, n, open door, n, e, climb cans, get garbage, u, n, pry railing, drop crowbar, get railing, w, climb lamppost, drop railing, go roof, listen ventilator (kihallgatjuk a megváltozott jelszót), w, d, s, ring bell, (meg kell adni a jelszót), go sofa, pull chandelier, d, n, w, n, n, get batteries, s, s, s, drop garbage, get flashlight, put batteries, flashlight, get garbage, light flashlight, d, drop garbage, u, get keys, d, unlock closet, open closet

Pasziánsz
PASSIANS.BAS
 

Ezt a kártyajátékot szerintem már mindenki játszotta, aki az elmúl 10 évben számítógép elé ült, hiszen a Windows-okban "alapjáték". Az is érdekes, hogy az emberek többségének otthon eszébe nem jutna elindítani, de a munkahelyen jobb dolga (???) nem lévén azok is kipróbálják, akik amúgy nem szeretik a kártyajátékokat...
Visszakanyarodva a témánkhoz: a játék célja  a kártyák összegyűjtése figuránként az ászokkal kezdve. A felcsapott ászokat át lehet tenni a legfelső sorba az 1-től 8-ig számozott helyekre. A 0-tól 9-ig sorszámozott oszlopok legalsó kártyája felcsapható. A felcsapott kártyákat váltott színekkel (feketére piros és fordítva) és értékük csökkenő sorrendjében egymásra rakhatók. A csomag lapjai egyenként felcsaphatók és áthelyezhetők. A felcsapott és át nem helyezett lapok a csomag mellett gyűlnek össze.
Üres oszlopokba csak király rakható. Az oszlopokból is vissza lehet venni kártyát a felcsapott csomagra. A program ügyel a szabályok betartására, érvénytelen lépést nem fogad el. A csomag alatti szám mutatja a csomagban lévő kártyák számát. A fölötte lévő szám azt jeézi, hogy még hányszor lehet a csomagot megfordítani. A csomag melletti felcsapott kártyákra a "@" jellel lehet hivatkozni.
A program kezelése:
R      - új osztás,
Mmn - az m. szlopból az n-be,
Am   - az m. oszlopból az ászokhoz,
K      - a következő kártya megfordítása
U      - a csomag megfordítása (3-szor lehetséges)
I       - használati útmutató
Belső, EXT1 botkormány: a képernyő alatt a nyilat arra az oszlopra mozgatjuk JOBB-BALl), amelyről kártyát akarunk felvenni, majd a LE, és arra mozgatjuk, amelyre le akarjuk tenni, majd FÖL.
TŰZ - felvét előtt: lapozás, felvét után: ászokhoz. A kijelölt oszlopból az összes lapot fel kell venni ilyenkor, a talonba nem lehet visszatenni.

Paul's Adventure
PAULS_AD.BAS
Lacika
2017

Paul Allan 2009-ben, C16-ra írt kalandjátékának "átirata". Nagyon egyszerű szöveges kalandjáték, érdemes egyedül is megpróbálkozni vele. Feladatunk egy titokzatos gömb (ORB) megszerzése és egy bizonyos Mordimar megölése. A szerény szókészletet a HELP paranccsal tekinthetjük meg (ld. kép). A fontosabb parancsokat a funkcióbillentyűkkel is elérhetjük. A program egyetlen hibája a harcrendszer, még az egyes ellenfelek életerejét is véletlenszerűen határozza meg a program (érdemes csata előtt játékállást menteni). A program a szerző Dragon Castle című játékának "előzménye" lehet, abban már kifinomultabb a harcrendszer.

A megoldás:
u, e (a fogadó szállodájában vagyunk, ha a harcokban megfáradunk, ide vissza lehet térni a rest paranccsal kipihenni fáradalmainkat és sérüléseinket), get lantern, get sword, w, d, s, get rope, s, s, s, use lantern, w, u (a kötél kell hozzá), e, get shield, get ring, w, d, e, wear shield, wear ring, wield sword, kill hellhound, s, kill knight, get key, e, e, get chainmail, get helmet, wear chainmail, wear helmet, use key, get orb, inventory, w, n, kill mordimar, inventory

Pharaoh's Curse
PHARAOH.BAS
Lacika
2021

Egyiptomban, "egy rég elfeledett völgyben", indulunk kincskeresésre (sírrablásra). A közeli piramisba kell bejutnunk, ahol halálos csapdák és mesés kincs vár ránk. A játék eredetileg könyvben jelent meg Dragon 32/64 számítógépre. Ötletes, jól megírt kincskeresős játék, annak ellenére, hogy a program gyakorlatilag a Minimal BASIC keretein belül íródott. Ezért viszont könnyű volt átírni Commodore (Microsoft) BASIC-re is. Annyit azért rontottak rajta, hogy a könyvben megjelent C64 verzió - a Microsoft BASIC jól ismert "szolgáltatása" miatt (t.i. változók kezdeti értékadása elhagyható...) - nem teljesíthető. Valamilyen okból nem volt a programban inventory parancs, az pótolva lett.
Használható parancsok: look, examine, take, get, drop, read, open, move, pull, go (n, s, w, e), dig, strike, help, quit. Játékállás mentésére / visszatöltésére használhatjuk a save / load parancsokat. Javasolt a help és examine parancs sűrű használata, mindkettő sok segítséget ad a megoldáshoz!

Egy lehetséges megoldás:
s, e, open casket, get key, w, n, w, move rock, w, s, s, w, n, examine urn, examine parchment, s, e, n, n, e, e, n, e, open casket, get cloak, examine cloak, w, s, e, examine door, open door (a kulccsal), e, s, dig sand, n, n, get rod, s, s, s, e, strike statue (a rúddal), w, go mirror (a köpennyel), n, w, n, w, s, examine sign.

Térkép

Póker
POKER2.BAS
 

1000 zseton birtokában pókerezhetünk a gép ellen. Először az osztópénzt kell betennünk, majd az osztást követően tétet tehetünk (T) vagy passzolhatunk (P). Ezután a gép licitál, amire három válasz adható: passzolunk (P), megadjuk a tétet (M), vagy tovább emelhetünk (E).
Cserélni egy kettő vagy három lehet (a cserélni kívánt lap sorszámát kell megadni, majd a végén SPACE). A lapok cseréje után újabb licitálás következik. Ha mindkét fél tartotta a tétet, a lapok bemutatása következik, ellenkező esetben z utolsó licitáló visz a bankot.
Az összegek bevitelét a SPACE billentyűvel kell zárni. A program input rutinja nem tökéletes: sem a DEL sem az ERASE billentyű nem működik, javítani nem lehet. A kártyalapok szépen kidolgozottak és jó nagyok!
A program a német gépek BRD karakterkészletét használja.

Póker Mester
POKER.BAS
 

A BASIC adta lehetőségekhez viszonyítva igen jól sikerült Póker-program: lehet vele pókerezni, és még jól is néz ki!
A Póker szabályai annyira egyszerűek, hogy sok szót nem érdemes róla ejteni, a program úgy sem engedi, hogy csaljunk. A kezelésről meg azért nem érdemes mit írni, mert a program által feltett egyértelmű kérdésekkel folyik a játék. A játékból készült HFONT-os verzió (POKER_H.BAS), ez röviden ismerteti a szabályokat is.

The Pyramid
PYRAMID.BAS
Lacika
2018

A játék célja, hogy egy piramisban megtaláljuk Lilis rubinját - bárki is legyen az -, majd kijussunk a piramisból, lehetőleg élve... A HELP parancs a legtöbb helyen csak a program által ismert igéket sorolja fel, amiből impozánsan sok van. Az eléggé "favágó módszerrel" készült program azonban - nagyon trükkösen - sokkal "okosabbnak" tünteti fel magát, mint amilyen valójában: a parancsok kb. fele csak "konstans" eredményt ad, a játék lényegesen egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk.

A megoldás:
get rope, get torch, in, d, pull lever, up, e, get plank, w, d, s, help, drop plank, e, read scroll, w, s, e, s, s, w, help, swim, s, help, talk creature (kérdezi a jelszót), finglow, s, e, get ruby, s, throw rope, climb rope, w, push sepulchre

Race
RACE.BAS; RACE_HFT.BAS
Lacika
1989

A játék a Spectrum-on futó Derby Day Enterprise-os megfelelője lehetne. A program tulajdonképpen egy egyszerű szerencsejáték, fogadnunk kell a futóversenyen résztvevő versenyzőkre. A mezőny elég vegyes képet nyújt: van itt kenguru, kutya, csiga, kukac, macska (a teljes állatkert...) Próbáljuk elképzelni, ahogy a kukac beelőz a "vágtázó" kengurunak.
A játékot 1-5 játékos játszhatja. Minden játékos ugyanannyi pénzzel kezdi a fogadást, akinek elfogy a pénze, az kiesik a további játékból.
A RACE_HFT változat az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Reversi
REVERSI\REVERSI.ZIP
Peter Hiner

Reversi játék többféle is létezi Enterprise-ra is, ez a változat Zzzip-pel lefordítva látványosan gyorsan fut. Egy, vagy két játékos játszhatja, sőt arra is van lehetőség, hogy a gép saját maga ellen játszik, így tanulmányozhatjuk a stratégiát. A gép ellen játszva két nehézségi szint közül választhatunk. A program kezelése egyedi módon van megoldva: nem koordinátákat kell megadnunk, hanem a mező sorszámát, amire lépni szeretnénk. A bevitelnél ugyan nem csak számot fogad el, de a hibás karaktert más színnel jelzi, és figyelmeztet a hibás lépésre.

Reptér
REPTER.BAS
Rieth Soft
1995

A klasszikus Bombázó játékhoz hasonló program. Egy mocsárban kell repülőteret építenünk egy helikopter segítségével. Ehhez kapunk 30 betontömböt, melyet a helikopterről tudunk egyesével leszórni. Helikopterünk balról-jobbra, egyre lejjebb ereszkedve repül. Ha elfogynak a tömbök, vagy úgy száll le a repülőgép, hogy nincs kész a leszállópálya, vége a játéknak.
A játékot az EXT1 botkormánnyal irányíthatjuk: fel - tömb leejtése. A program a nénet gépek BRD karakterkészletét használja!

Revenge of the Toothless Vampire
TOOTHLESS.BAS
Lacika
2023

Segítened kell szegény öreg Cedricnek, a fogatlan vámpírnak, megtalálni műfogsorát, és kijutni Wierdsville-ből. A vámpírok halhatatlanok (mégis öregszenek?), így meghalni nem tudunk, ettől függetlenül nem lesz könnyű dolgunk. A játék a fogorvosi rendelőben kezdődik, ahol hamar meg is találhatjuk fogainkat, de az utunkat álló mérges fogorvost, bősz kidobó embert és a hatalmas gyíkot nehezebb lesz kicselezni...
A humoros történetet feldolgozó program eredetileg a Games Computing 1985 márciusi számában jelent meg BBC Micro-ra, de a szerző is adott instrukciókat a Amstrad CPC 464, Commodore 64, Electron, MSX, Oric, Sharp, Spectrum és TRS-80 verziók elkészítéséhez. Berhelték is sokan a programot (ez alaposan meg is látszott a programlistában), az Enterprise verzió egy 1988-as C64 / VIC20-as javított (de inkább rontott) verzióból készült.
A program által megértett parancsok: n, e, s, w, up, down, climb, in, drop, get, give, hit, inventory, leave, look, praise, pull, remove, score, spray, take, unlock, wait, wear, quit, help
Go parancs nincs, csak az irányt kell megadni. A három karakternél hosszabb parancsok rövidíthetőek első három karakterükkel.

Megoldás:
get gazette, w, get teeth (a feladat teljesítéséhez szükséges), e, e, give gazette (a fogorvos megörül neki és átenged), e, e, get ticket, s, up, get gloves, wear gloves, down, n, w, w, w, s, s, w, w, in (a jegy birtokában a kidobóember beenged), n, get repellent, s, s, e, e, wait (a közlekedési lámpa zöldre vált és átmegyünk a túloldalra), s, e, pull lever (a kesztyű megvéd az áramütéstől), e, s, w, w, s, down, s, get bible, n, up, n, w, get candle (egy titkos átjárót találunk), drop candle, n, w, get rock, e, s, wait (felszáll a köd), s, e, give bible (a pap megörül neki és átenged), s, s, s, w, spray lizard (a gyíkriasztó spray-vel), s, get key, n, e, n, e, e, hit skeleton (a kővel), unlock door (a kulccsal), s

Térkép

Rémország
REMORSZAG.BAS
Lacika
2017

A Plus/4-re írt program tipikus példája, hogyan ne írjunk kalandjátékot. A kivitelezés roppan egyszerű, akárcsak a történet: Rémország kincseskamrájába kell bejutnunk. A "kaland" nem túl összetett, mindössze három felvehető tárgy van, ebből egy (a korona) Plus/4-en nem rendelkezik semmilyen funkcióval. Esetleg térképrajzolóknak jelenthet pár perc elfoglaltságot a játék. A program teljes szókészlete ráfért a 8 funkcióbillentyűre (a nyolcadik már csak kamu parancs). A szörnyekkel való csatában a program véletlenszerűen dönti el, hogy ki nyer. Az Enterprise verzióban a koronát felvéve nagymértékben javíthatjuk győzelmi esélyünket.

Térkép

Rock
ROCK\ROCK.ZIP
Peter Hiner

Kevés olyan játék létezik, amihez semmilyen eszköz nem kell, a Snobli (lásd kicsit lejjebb) és a Kő-papír-olló ilyen. Valószínűleg ez az oka, hogy az egész világon ismert, ráadásul ugyanazon a néven, csak Japánban nevezik dzsankennek. Tulajdonképpen egy egyszerű szerencsejáték melyet két ember játsza a kezével. A játék menete rendkívül egyszerű: A játékosok hangosan háromig számolnak vagy a játék nevét "kő - papír - olló" mondják, minden számolásnál meglendítve a felemelt és ökölbe szorított kezüket. A harmadik számolás után vagy az utána következő ütemben a játékosok kezükkel felveszik a három alakzat egyikét és megmutatják az ellenfelüknek: kő - zárt ököl, olló - a kinyújtott, szétnyitott mutató és középső ujj, papír - a nyitott tenyér. Az a cél, hogy olyat mutassunk, ami legyőzi a másikat:

 • a kő kicsorbítja az ollót: a kő győz,
 • az olló elvágja a papírt: az olló győz,
 • a papír becsomagolja a követ: a papír győz.

Ha mindketten ugyanazt mutatják, a játék döntetlen és újat játszanak.
A számítógépes változatban garantáltan nem lehet csalni, a beépített botkormánnyal mozgathatjuk a piros pontot a tippelni kívánt tárgyra. A számítógép a zöld ponttal mutatja a tippjét, de amíg nem tippelünk, a zöld pont a gép előző tippjét mutatja. Az eredményt folyamatosan számolja a gép. A pörgős játékmenetet a Zzzip fordító biztosítja.

Rocky Island
ROCKYISL.BAS
Lacika
2018

Ősrégi VIC20-as program, különösebb történet nélkül: valamilyen baleset folytán egy szigeten rekedtünk, a cél nyilvánvaló: el kell menekülnünk. Erre kiváló lehetőséget ígér a szomszéd sziget mellett parkoló hidroplán, csak valahogy jelezni kellene a pilótának. A - humort sem nélkülöző - játéknak két befejezése lehetséges (az elhalálozási "opciókat" leszámítva): ha hatvan körön belül sikerül jelezni, a pilóta értünk jön. Ha kifutunk az időből, a pilóta elrepül, és mi örökre a szigeten rekedünk.
A program által kezelt igék: get, drop, throw, eat, drink, climb, jump, kill, poison, burn, swing, wait, look, help, quit

A megoldás:
read book, e, help, get parrot, look cupboard, get poison, n, look island (egy repülőgépet látunk a szomszédos szigeten), e, read note, get pigeon, poison pigeon, s, s, help, throw pigeon (az oroszlán meg is döglik a mérgezett galamb elfogyasztása után), s, get vine, get sticks, s, help, swing vine (az Adventure után szabadon...), drop vine, s, get matches, n, w, w, drop sticks, burn sticks

Térkép

Runner (Life and Death)
\RUNNER\RUNNER.BAS
Endi
2018

Klasszikus, bár az átlagnál szebben kinéző ügyességi játék, bizonyára mindenki játszott már ilyet: - három vagy esetünkben négy - sávon akadályok közelednek, nekünk ki kell kerülni ezeket. Általában autós verzió az elterjed, most egy aranyos mosolygós figura kerülget csúnya koponyákat, lassítani nem tudunk. Pontszámot a megtett távolság függvényében kapuk.
A játék ZZZIP-pel fordítva fut ideális sebességgel. Irányítás a beépített botkormánnyal történik.

School's Out (Night School)
SCHOOLS.BAS
Lacika
2021

Egy átlagos(?) középiskolás mindenapjaiba(??) nyerhetünk betekintést a Virgin Computer Series könyvsorozatban, eredetileg BBC Micro-ra megjelent játékban. Történt ugyanis, hogy lebuktunk, amiért meghekkeltük az iskolai számítógépes rendszert (hogy az csúnya szavakat nyomtasson a nyomtató-terminálra küldött szövegekbe). Bár mindent tagadunk, a büntetés súlyos: szobafogság az iskola bezárt termében reggelig! Akkor még nem tudhattuk, hogy sötétedés után az iskola szörnyű átalakuláson megy keresztül... Az elátkozott tárgyak életre kelnek, "a halál lesújt az iskola folyosójára"! Minden szörnyűség tetejében pedig a kijáratot a megőrült gondnok őrzi!
Azon lépjünk túl, hogy az iskolában egy árva folyosó nincs, a termek egymásból nyílnak, a lényeg a lényeg: el kell menekülnünk az iskolából! Ebbéli ténykedésünkben az alábbi igék állnak rendelkezésünkre: look, i (inventory), take, get, drop, file, tie, read, unlock, open, kill, drink, break, quit. A szavak rövidíthetők első három karakterükkel, kivéve a quit. Az unlock és az open nem egymás szinonimái.

A morbid megoldás: e, s, get stick, w, get file, e, n, w, file window (lereszeljük a rácsot), drop file, n, w, w, s, e, get beer, w, n, e, e, drop beer, get guineapig, e, n, drop guineapig, e, read blackboard, s, get printout, read printout, s, e, n, get poem, read poem, drop poem, s, e, get elastic, tie elastic, stick (az eredmény egy csúzli), e, s, w, read grafitti, e, get pellet (lőszer a csúzlihoz), n, w, n, n, e, kill caretaker, n, w, unlock safe, 829789, open safe, get key, e, s, s, unlock door (a kulccsal), open door

Térkép

Sky Man
SKY_MAN2.BAS
Horváth Tamás (TOMITIX Studio)
1988

Egyszerű, de látványos ügyességi játék, melyben egy űrhajós mozgalmas hétköznapjaiba csöppenünk. A játék három részből áll:
Az első részben lezuhanunk egy idegen bolygón. Űrhajónk tönkrement, megjavítani nem áll módunkban, ezért az idegenektől kell elcsenni egy űrhajót. El kell jutni az űrhajóig, de egy helyi őslakos a nyomunkban van. Irányítás: belső joystick.
A második rész egy egyszerű számkitaláló játék. Az űrhajóba beszállva fel kell szállnunk. Hogy optimális pályára álljunk, pontosan a szükséges tolóerőt kell a hajtóműben beállítani. A program közli a gravitáció mértékét, majd meg kell adnunk a hozzá tartozó optimális tolóerőt. A program jelzi, hogy túl sokat, vagy túl keveset akarunk megadni. Ha sokat töketlenkedünk, a felbőszült őslakos bejut az űrhajóba.
A harmadik részben elértük a Földet, le kell szállnunk. Nekünk az űrhajót a földetérés pillanatára optimális sebességre kell lelassítanunk. A program kérdésére egy szám beírásával kell beírnunk, hogy mennyi üzemanyagot égessünk el a hajtóműben. (Ha csak ENTERT nyomunk, az 0 beírásának felel meg.) A képernyőn folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a magasságunkat, sebességünket, és megmaradt üzemanyagunkat.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Snaki
\SNAKI\SNAKI.BAS
Endi
2016

Célunk kikerülni egy - megállni képtelen - vad tempóban vágtázó kukaccal a szemben közeledő akadályokat (az akadály alatt nem csak az apró négyzeteket, de a gyümölcsöket is érteni kell). Kígyónk átlósan jobbra vagy balra lefelé tud mozogni, a SPACE megnyomásával válthatunk irányt. Ha a pálya szélébe, vagy akadályba ütközünk, energiánk csökken. Vége a játéknak, ha elfogy az energiánk. Az ütközésfigyelés a kígyó orránál figyel két pontot, ezt zsúfoltabb helyzetekben ki lehet használni.
Nagyon egyszerű kis ügyességi játék, lényegében a Flappy Bird egyszerűsített változata, nem is túl nehéz, elsősorban gyerekeknek lehet jó szórakozás. A kivitelezés látványos és egyedi: a program 256 színű karakteres képernyőn fut! Az említett "vad tempóban vágtázó kukacot" csak a ZZZIP-pel lefordított változatban (SNAKI.ZIP) láthatjuk...

Snobli
SNOBLI.BAS
Haluska László (HSoft)
1989

Látványosan kivitelezett szerencsejáték. A játékot ketten játszák (az egyik játékost a gép irányítja). Mindkét játékos kedve szerint 0-3 kavicsot rejt a tenyerébe, majd meg kel tippelni, kettőnk kezében összesen hány kavics van. Az nyer, aki eltalálja a kavicsok számát. Értelemszerűen nem tippelhetünk kevesebb kavicsot, mint amennyi a kezünkben van.

Space Gorn
SPACEGOR.BAS
Lacika
2018

A sci-fi történet 2882-ben játszódik az űrben: egy elhagyatott űrhajón kell egy Gorn-t (gyík-szerű, földönkívüli szörny) elpusztítanunk, mielőtt lemerülnek az űrhajó akkumulátorai (ez 35 lépés múlva következik be). Apró malőr, hogy a küldetést mindennemű felszerelés nélkül kezdjük meg. A megoldás ötletes, pár perces újgyakorlat.
A program által megértett igék: go, move, get, take, drop, throw, walk, use, unlock, open, fire, shoot, kill, read, inventory, look, quit.

A megoldás:
n, u, get batteries, d, w, n, use telecomputer, use telecomputer, e, s, e, get picture, open picture, get combination, read combination, open safe, get gun, s, get key, n, w, n, open door (a kulccsal), n, throw gun

Térkép

Space Hunt
SPACEHNT.BAS
Lacika
2018

Eredetileg még TRS-80-ra készült minimalista, de ötletesen megírt sci-fi játék. Alaptörténet kb. nincs: egy aszteroidára kell eljutnunk, hogy megszerezzünk egy ott elrejtett kincset. A C64 verzió megoldása némileg eltér az eredeti változattól.
A program által megértett igék: lie, examine, search, open, unlock, wear, read, press, push, go, enter, get, take, pick, drop, put, type, unscrew, blast, shoot, fire, move, save, load, look, inventory, quit
A programban van lehetőség játékállás mentésére - visszatöltésére (bár ennél a játéknál ez talán fölösleges). Valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével.

A megoldás:
s, s, examine trash (egy kulcsot találunk), get key, n, e, unlock trunk, open trunk, get suit, w, n, e, examine suit, get screwdriver, w, examine locker, wear suit, open locker, get note, read note (kapunk egy kódot: 3212), e, press red, e, examine ship, go ship, w, examine equipment, unscrew panel, get blaster, e, examine board, type 3212, s, w, examine boulder, move boulder (túl nehéz), lie down (fedezékbe vonulunk), shoot boulder, go tunnel, s, get treasure

Space Mines
SPACEMIN.BAS
Lacika
2021

A birodalomépítő stratégiai játékok őse az 1969-es Sumer című játék. Későbbi bővítgetett változatai Hamurabi és Kingdom néven váltak ismertté. A játék egy sumer királyságot szimulált: évenkénti ciklusban kellett földet vásárolni és leadni, élelmezni a lakosságot, adót kivetni. Az Usborne Publishing jóvoltából 1982-ben, begépelhető formában megjelent programban egy űrbéli bánya irányítójaként kell ellátnunk hasonló feladatokat. A kitermelt ércet és bányákat adhatjuk el - figyelve az évi árfolyamot - illetve élelmiszert és újabb bányákat vehetünk. Megbízatásunk tíz évig tart. Sajnos - hacsak idő előtt nem vallunk kudarcot - értékelést most nem kapunk teljesítményünkről.

SokoBan
\SOKOBAN\SOKOBAN1.BAS; SOKOBAN2.BAS
Lacika
1992

Soko-Ban játék BASIC módra. Célunk természetesen a ládák megfelelő (X-el jelzett) helyre tolása. A dolog meg van fűszerezve azzal, hogy a helységet a rendrakás után el kell hagynunk az 'E' betűvel jelzett ajtón (néhány pálya "hajaz" arra, hogy befalazzuk magunkat!) A programnak két változata van, melyek csak a szintekben különböznek egymástól. Mindkét változat 12 nehézségi szintet tartalmaz. (Van egy-két szép nagy kiterjedésű pálya!)
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk, a menüben a pontok között az aktuális botkormány le-fel irányával mozoghatunk (a tűz megnyomására az irányítás rögtön átkerül a kiválasztott botkormányra!). A következő képernyőn a tűz megnyomásával indíthatjuk a játékot, az ESC megnyomása után tudjuk kiválasztani a kívánt nehézségi szintet (az 1-9 szinteket úgy írjuk be, hogy 0-át is rakunk eléjük! Pl.: 06). Az S megnyomásával állíthatjuk be a játék sebességét. (A kisebb szám a gyorsabb sebesség). Játék közben az ESC megnyomásával visszaléphetünk az előző menühöz. Visszalépési lehetőség (sajnos) nincs.
A két változatot a SOKOBAN1.BAS ill. SOKOBAN2.BAS file-al indíthatjuk, sajnos a program csak EXDOS mellett fut.SokoBan
\SOKOBAN_POVI\SOKOBAN.BAS
PoviSoft
2003

A közismert logikai játék Enterprise megvalósítása. A program BASIC-ben lett írva, és ZZZIP-el lett lefordítva, azonban ez nem ment a színvonal rovására, a grafika egyszerű, de ötletes. Feladatunk "mindössze" annyi, hogy egy labirintusban a helyére rakjuk a szétszórt ládákat. A ládákat csak tolni tudjuk, és csak egyesével! A sárga-pöttyös helyekre kell tolni a ládákat, amik, ha a megfelelő helyre kerülnek, el is színeződnek. A program az eredeti PC-s változatban lévő labirintusokat tartalmazza, számszerint 20-at, ami tartós elfoglaltságot biztosít, még a legelszántabb ládatologatóknak is.
A betöltés után a program információt ad a játék irányításáról, a SPACE megnyomásával indíthatjuk a játékot. Emberkénket a belső botkormánnyal, vagy billentyűzetről (S, W, A, D kiosztással) irányíthatjuk. Ha rájövünk, hogy elrontottuk egy lépést, sajnos nem tudunk visszalépni, csak az ERASE megnyomásával újrakezdhetjük a szintet. Az ENTER megnyomásával léphetünk a következő nehézségi szintre. Az ESC megnyomására véget ér a program futása, de a START paranccsal újraindíthatjuk. A képernyő alatt láthatjuk, hányadik szinten járunk, hány ládát juttatunk a helyére, és hogy hány lépést tettünk eddig emberkénkkel.

Stoneville Manor
STONEVIL.BAS
Lacika
2018

Az eredetileg C64-re írt játék főhőse egy "tisztességes hullarabló", aki a nemrégiben elhunyt Mr. Stone széfét szeretné kinyitni, hogy megszerezze az elhunyt végrendeletét. A primitív szövegértelmező rutin ellenére igen ötletes a történet és nem is túl egyszerű. Találkozhatunk néhány szereplővel véletlenszerű helyen, ezek közül csak a szobalánnyal lehet "dolgunk", ha testmozgásra vágyunk.
A program által ismert igék: GO NORTH (N), GO SOUTH (S), GO WEST (W), GO EAST (E), GO UP (U), GO DOWN (D), GO IN, GO OUT, ENTER (épületbe ezzel a paranccsal lehet bemenni!), OPEN, UNLOCK, EXAMINE, LOOK, INVENTORY, TAKE INVENTORY, GET, BUY, DROP, JOG, FUCK, ATTACK, KILL, PET, FEED, GIVE, REMOVE, CUT, CLIMB, CUT, CHOP, DIVE, INFLATE, BUILD, MAKE, READ, HELP, EAT, CLEAR SCREEN, QUIT.

Egy lehetséges megoldás (több is van):
enter store, buy axe, buy shoes, look shoes (pont a méretünk), go out, jog (a kocogástól lefogyunk és beférünk a szellőzőbe), drop shoes, s, cut trees (ha a climb trees paranccsal megpróbálunk felmászni a fára, lezuhanunk. Bármilyen baleset után a kórházba kerülünk, ilyenkor a get well parancs után tudunk gyógyultan távozni.), drop axe, get logs, s, get balloon, e, n, get stove, enter manor, get twine, n, n, go out, n, e, e, read sign ("ez egy megfelelő hely" - a felszálláshoz), drop logs, drop balloon, drop stove, drop twine, w, w, s, enter manor, get basket, s, e, e, get matches, w, read book (a hőlégballon készítéseinek rejtelmeit olvashatjuk), w, n, go out, n, e, e, build balloon, enter balloon, fly balloon (vagy sail balloon), go out, enter shack, look table (megkapjuk az első kódot), go out, enter balloon, fly balloon, go out, w, get net, w, s, enter manor, s, s, open vent, enter vent, d, open vent, go out, look bag (búvárpipát találunk benne), get snorkel, enter vent, u, go out, n, e, look credenza (itt meg egy búvármaszk...), get mask, s, w, go out, get raft, s, e, inflate raft, enter lake, s, dive (búvárfelszerelés kell hozzá), enter tunnel, w, look bottle (megkapjuk a harmadik kódot), e, e, u, get trout (a halászháló kell hozzá), n, go out, w, n, enter manor, enter vent, d, go out, feed serval (vagy give trout), e, look goblet, (megkapjuk a második kódot), u, open door, enter door, look picture, open safe, (egymás után meg kell adni a három kódot), read will

10 Hajó Elsüllyesztése
SULLY1HI.BAS
RLS
2000

10 hajót kell elsüllyesztenünk irányított torpedókkal. A torpedó a függőleges vonal után élesítődik, ettől a ponttól tudjuk irányítani, a botkormány le-fel mozgatásával. Vége a játéknak, ha elvétjük a célt.
A játék az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Super-Hiper
SH.BAS
Zentai Software
1987

A Zentai-Software programok (mind a kettő: Super-Hiper, Tömeg-Teszt), arról emlékezetesek, hogy alapjaiban forradalmasították a software-gyártást. A Super-Hiper című "szösszenet" egy forradalmian új játékstílust teremtett, mely hosszú távon képes biztosítani a szabadidő kultúrált eltöltését... Érdemes megnézni!

Superventure
SUPERVEN.BAS
Lacika
2023

Herman nevű főhősünket kell hazavezetnünk ezer veszély közepette, ebben a vicces kalandjátékban. A helyszínek igen változatosak, van itt barlang, sivatag, dzsungel és sok hirtelen halál... Szerencsére van mód a játékállás mentésére, visszatöltésére. A program eredetileg 8K memórabővítéses VIC20-ra készült ennek ellenére meglepően összetett a megfejtés, a programozási megoldások meg egészen elképesztőek. Eltévedni biztos nem fogunk, a legtöbb helyszínen csak kétfelé lehet menni (előre meg hátra).
A használható parancsok: go [helyszín], open, look, get, drop, chop, swing, push, dig, inventory, throw, shoot, save, restore, quit
Valamennyi parancs rövidíthető első két karakterével. Valószínűleg bug, hogy a thtrow parancs után a drop-ot is használni kell, ha le akarjuk tenni az adott tárgyat. Egy lehetséges megoldás:

get shovel, go desert, get bones, dig, look cylinder (robbanékony!), go oasis, look water, get water, get vine, look vine, go forest, go hut, drop shovel, look fireplace (egy gomb van rajta), push button (egy titkos ajtót nyit), go dungeon, look skull, get axe, go hut, go hill, look pit (kígyók vannak benne), look tree, throw vine, drop vine, chop tree (a baltával), go hut, go forest, get gun, look gun (nincs benne töltény), go hut, get shovel, go hill, swing vine, chop tree, go valley (kutyák állják az utunkat), throw bones (a kutyák elszaladnak vele), drop bones, go hill, get tree parts, go valley, get rocks, go beach, go river, dig (lőszert találunk), drop tree, go jungle (oroszlán állja az utunkat), shoot lions, go swamp, look mud, throw rocks, go south.

Számrakó
SZAMRAKO.BAS
Fischer Péter
1988

Népszerű logikai játék, melyben általában egy képet kell kirakni, most azonban számokkal fogjuk játszani. Egy 4x4-es táblán 15 számozott négyzet van, egy négyzetnyi hely tehát üres. A négyzeteket az üres hely felhasználásával kell úgy átrendezni, hogy a számok (1-15) növekvő számsorrendbe kerüljenek. A négyzeteket a beépített botkormány segítségével csúsztathatjuk ide-oda.

Színrakó
SZINRAKO.BAS
Aradi Zoltán
1988

A program a fentebb ismertetett Bűvös Kocka című játék továbbfejlesztett, bővített változata. A program először a játékszabályokat ismerteti, melyek azonosak a fentebb megismertekkel. A program most már automatikusan ellenőrzi a megoldás helyességét, a színeket viszont sikerült rondábbra cserélni.
A program a HFONT karakterkészletet használja.

Szex-Teszt
SZTESZT.BAS
Göbölös László
1987

Azon tesztprogramok közé tartozik, amit többé-kevésbé akár komolyan is lehet venni. Nem kell megijedni nagyon pikáns dolgokra ne számítsunk. Az értékelés egy laikus számára sajnos talán nem fog túl sokat mondani.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Szókitaláló
SZOKILES.BAS
RLS
1996

A Wordhang-hoz hasonló szókitaláló program. A játékban 25-25 gyümölcs, virág, állat vagy madár nevét, illetve 50 különféle egyéb fogalmat kell kitalálni. Max. tíz téves tippel kell kitalálnunk a feladványt. Magánhangzóra-mássalhangzóra egyaránt tippelhetünk, bár a program szerint magánhangzóra tippelni nem "elegáns". Csak betűtippekkel nem lehet a szót kitalálni, rá kell kérdezni!
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja, és a kitalálandó szavak is tartalmaznak ékezetes betűket!

Szuper Master Mind
SUPMMIND.BAS
 

Hagyományos Mastermind játék, melyet színekkel játszhatunk. 18 tippből kell kitalálnunk a számkombinációt. A gép válaszában a fehér pötty jelenti, a jó színt rossz helyen, a fekete jelzi, ha a szín jó helyen van. Az első feladványban nem szerepelhet egy szín több helyen, de ha a játék végén "A kérsz nehezebb feladatot?" kérdésre igennel válaszolunk, akkor már igen. A játék tetszőleges botkormánnyal játszható (indítás után választhatunk botkormányt). A jobbra-balra irányokkal léphetünk a színek között, a tűz-gombbal választhatjuk ki a kívánt színt.
A program a német gépek BRD karakterkészletét használja.

Tank Wars
TANKWARS.BAS
Lacika
1990

A játék az azonos című PC-s játék alapján készült, persze szerényebb kivitelezéssel. Két tank küzd egymás ellen, céljuk az ellenséges tank megsemmisítése. A két tank felváltva céloz, aki előbb eltalálja az ellenséget, az nyeri a fordulót. A játék 10 fordulós, minden forduló véletlenszerűen megrajzolt terepen zajlik.
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk, az ESC megnyomásával megszakíthatjuk a játékot, a TAB megnyomásával másik pályát kérhetünk. A program futtatásához szükséges az EPDOS is!

Teke
TEKEM.BAS
 

"Az a szerencse ért minket, hogy játszhatunk a teke számítógépes változatával." A program hatféle játékot tartalmaz: Tele gurítás, Tarolás nulláig, Tarolás meghatározott gurítással, Kis szám összegurítás, Nagy szám összegurítás, Bosszantó. A játékszabályokat az "Ismertetőben" olvashatjuk el. Maga a játék irányítása nagyon egyszerű, mindössze a SPACE-t kell a jó időben megnyomni. A játékot 1-3 játékos játszhatja.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Térmalom
TERMALOM.BAS
 

Aki már unja esetleg a malom-játék hagyományos változatát (bár itt most panaszkodnom kell, hogy a Malom-játék számítógépes változatával még nem találkoztam), az kipróbálhatja a térben játszódó változatát. Ellenfelük a számítógép lesz, de bizony ő sem lebecsülendő ellenfél. A hagyományos játéktól eltérően itt 4 figuránkat kell sorba raknunk egymás mellé, alá, fölé. Lépésnél először az emeletet, majd a sor, oszlop koordinátákat kell megadni.
Látványosan kivitelezett program, a játéktér is áttekinthető, induláskor viszont sajnos elég lassan rajzolja ki a program. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Tik-Tak-To
TIKTAKTO.BAS
Lacika
2021

Ősrégi Tik-Tak To (Oxo néven is ismert) logikai program, valamikor a '70-es évekből. Eredetileg Microsoft BASIC-ben készült, ráadásul teljesen elavult programozási stílusban de szinte átalakítás nélkül működik Ep-n is, hiszen gyakorlatilag nem lép túl a Minimal BASIC lehetőségein. A programlista egészen horrorisztikus, csak elrettentés gyanánt javasolt belenézni... A program pontosan játszik, tehát mindenképen döntetlen lesz a játék, akkor is, ha mi kezdünk.
A program indulása után választhatunk, hogy 'x' vagy 'o' jellel kívánunk-e játszani ('x' kezd), majd a kívánt mező számának megadásával léphetünk. A '0' vagy betű megadásával megszakíthatjuk a játékot.

Threefold Trouble
THRETROU.BAS
Szipucsu

Egy hajót irányítva kell a zátonyos partszakaszon összegyűjtenünk az 'S' betűket. Ezt megadott idő alatt kell megtennünk, tehát célszerű megtervezni a legrövidebb útvonalat. Nem szabad a zátonyoknak ütköznünk, mert a hajónk elsüllyed (vége a játéknak).
A játékot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk (a menüben választhatunk).

 

Jól érzi magát a bőrében?
TESZT_2.BAS
Lacika
1995

A Nők Lapja Magazinban megjelent teszt számítógépes változata. A teszt 15 kérdést tartalmaz. A program felhasználásával egyébként könnyen készíthetünk más tesztprogramokat.
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

 

Tetramino
TETRAMIN.BAS
SoftLab

Egy jól ismert játék BASIC változata. A Tetris-t talán nem kell bemutatnom. Rengeteg változata létezik Enterprise-ra is, talán a legismertebb az Enter-Stack, Tetris 2. A BASIC változat a lehetőségekhez képest elég jól sikerült, bár szerintem nem éri el a kívánt sebességet. Az irányítás sem túl szerencsés:
Beépített joy jobbra-balra: test mozgatása jobbra-balra
< - > (, - .) - test forgatása jobbra balra
SPACE - test leejtése
SHIFT - gyorsabb mozgás (bár én nem láttam különbséget.
A Tetris játékok körében nem általános, hogy a verembe eddig leesett testekről statisztikát kapunk a képernyő bal oldalán.

Tojásszedő
TOJAS.BAS
Shadow
1994

BLUE ANGEL típusú (ld. feljebb) logikai játék, ezúttal húsvéti tojásokkal. A játék egy régebbi Nyitrai László által készített Spectrum program alapján készült (bár a programlista alapján nem egyszerű konverzió). A kivitelezés és a kezelhetőség teljesen jó, esetleg azt lehet neki felróni, hogy kicsit lassú.

Torpedó
TORPEDO.BAS
Optlmystery Software
1987

Torpedó játékot valószínűleg mindenki játszott, ha máshol nem, az iskolában. Most a számítógépünk ellen is játszhatjuk! Ellenfelünk a számítógép lesz. Először a hajókat kell elhelyeznünk a pályán, majd kezdetét veszi a játék. Meglepő módon nekünk kell válaszolni, hogy a gép lövése talált-e, vagy sem... Csalni nem tudunk, mert ha rosszul válaszolunk, a gép azonnal szól.

Torpedó
TORPEDO2.BAS
RLS
1993

A Torpedó játék egyszemélyes változata, a korabeli TV-s Torpedó játék alapján: A 10x10-es játékmezőn a gép 5 (1-5 méretű ) "hajócsoportot" helyez el véletlenszerűen. A játékos 30 torpedót kap a hajók elsüllyesztésére, de minden sikeres találat után 2 újabb torpedót kapunk. Vége a játéknak, ha elfogynak a torpedóink, vagy sikerül az összes hajót elsüllyeszteni.
A célzás és a tüzelés az EXT1 botkormánnyal történik. A program a HFONT karakterkészletet használja.

The Tower
TOWER.BAS
Lacika
2017

Az Argus Press brit kiadó cég nem csak újságok kiadásával foglalkozott, amatőr programokat is adtak ki elsősorban kazettamellékletként. Matthew Densley C16-os programját 1986 januárjában adták ki. A program a maga egyszerűségében is meglepően ötletes és színvonalas kivitelezésű, kezdő kalandoroknak érdemes vele megpróbálkozni. Az egymondatos történet szerint egy földöntúli világban csapdába estünk, és ha nem akarunk itt rekedni, megadott időn belül meg kell oldani az itt magasodó torony rejtélyét. Ez a gyakorlatban annyiból áll, hogy be kell jutnunk a toronyba.
A program szűkös szókészletét a HELP parancs felsorolja (ld. kép). Összesen 149 parancs kiadásával kell bejutnunk a várba, mielőtt mindörökre itt rekedünk. A hátralévő időt a TIME paranccsal tudjuk lekérdezni. A TIME, I(INVENTORY) - tárgylista, a HELP és elgépelt (értelmezhetetlen) parancsok nem fogyasztják az időt. A QUIT paranccsal új játékot kezdhetünk. Mozogni a GO <égtáj> vagy az égtáj rövidítésével tudunk (Pl. GO NORTH vagy N) vagy a GO <helyszín> paranccsal.
A játék elején pont a torony előtt vagyunk. A nyilvánvalónak tűnő GO TOWER parancs nem vezet eredményre, az ajtó zárva van. OPEN parancs nincs a programban, így egyértelmű, hogy keresnünk kell egy, az ajtó kinyitására használható szerszámot. Egy lehetséges megoldás:

w, s, get spade, n, e, e, s, dig (találtunk egy fegyvert), get gun, drop spade, n, w, s, s, d, get match, u, s (egy krokodil áll az utunkban), shoot (elkergettük a krokodilt), look, drop gun, u, u, get oar, d, d, n, n, n, w, get raft, go lake, s, s (vagy go island), get candle, n, e, n, e, e, e, light candle (a gyufa kell hozzá), e (égő gyertya nélkül nem látunk a barlangban), s, get key, n, w, w, w, go tower (a kulcs kell hozzá)

Térkép

Tower of Mystery
TOWERMYS.BAS
Lacika
2018

Gary McGath programja az "A Guide to Adventure Games" című könyvben jelent meg példaprogramként. Microsoft BASIC-ben készült, így rengeteg gépre készült belőle változat apró módosításokkal. A cím nem teljesen világos, mert semmiféle rejtélyes dolog nem fog történni, torony is csak egy óratorony van a régi gyárépület tetején, ahol az események játszódnak. A faladatunk viszont nem kevesebb, mint hogy lemásoljuk egy kazettára a gyárépületben található mainframe számítógépéről - az Adventure játék egyetlen fennmaradt példányát, így megmentve a klasszikus játékot az enyészettől. Sajnos meglehetősen készületlenül érkeztünk, még egy adathordozónk sincs, így előbb egy kazettát kell szerezni, és a számítógép is elég rossz állapotban van. (Vigyázzunk, nehogy végleg tönkretegyük!) A programban eredetileg kimaradt néhány feltétel ellenőrzés, így bedobhatunk az ételkiadó automatába úgy pénzérmét, hogy nincs is pénzérménk, vagy rugdoshattunk dolgokat, amik nincsenek is az adott helyszínen. Az Ep-verzióban csalni - ha minden igaz... - már sehol nem lehet!
A használható igék nagyjából ráfértek a funkcióbillentyűkre, emellett mozgáshoz használható a go north (n), go south (s), go west (w), go east (e), go down (d), go up (u) parancs. Emellett próbálkozhatunk még a get, kill, deposit, eat igékkel is. Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első öt karakterével.
Egy lehetséges megoldás:

n, u, e, examine terminal, get terminal (egy érmét találunk alatta), get coin, drop terminal, w, w, examine machine, read machine, insert coin (egy zacskó cukorka pottyan ki a gépből), get candy, e, d, n, d, drop candy (a patkányok tele hassal állomba szenderülnek), e, get tape, w, u, s, u, u, u, n, examine clock, wind clock (a zaj elkergeti a denevéreket az alattunk lévő folyosóról), s, e, e, examine desk, open desk, get manual, w, w, d, e, read manual (megtudjuk a felhasználónevet és "dir" parancsot), (most következnek az "operátori" teendők) examine computer, kick computer, type road, type dir, type copy, mount tape, type adven

Térkép

Treasure Island
TREASUR2.BAS
Lacika
2020

Technikailag a lehető legegyszerűbb kalandjáték, amit el lehet képzelni. Egy szigeten kell megtalálnunk az elásott kincset, a lehető legkevesebb lépés felhasználásával. A programban csak mozogni lehet a négy égtáj irányába, a játékban szereplő egyetlen tárgyat automatikusan felvesszük.
A megoldás:

N, N, N, W (a mágikus szó: "BINGO"), N, N, N, BINGO (teleportálunk egy másik szigetre), W, N, W (egy ásót találunk), S, S, E, N, W, DIG (az ásóval).

Treasure Quest
TREASURE.BAS
Lacika
2020

Feladatunk Zulu elveszett kincsének megtalálása, ami mint az kiderül egy kard. Bár a játék a bevezetőben nem említi, de egyúttal el is kell menekülnünk. (A program más feltételt nem is vizsgál a győzelemhez, csak a megadott helyszínt.) A játék újságban jelent meg, így helyenként kicsit egyszerűbb is a kelleténél. Akármennyi tárgyat hordozhatunk, amúgy sincs belőlük sok. Tárgyakat nem lehet megvizsgálni, és a program amúgy is szűkszavú (eredetileg HELP sem volt benne).
A használható igék: GO, MOVE, LOOK, INVENTORY, GET, TAKE, DROP, OPEN SWING, WAVE, READ, HELP, QUIT. A GO és a MOVE elhagyható, a szavakat nem lehet rövidíteni.
A megoldás:

w, get key, s, read sign, e, e, n, get log, w, s, s, open door (a kulccsal), s, w, s, get coins, s, e, e (az elf nem enged át), drop coins (némi pénz hatására lelép), e, get staff, w, w, w, s (egy szakadék állja utunkat), drop log (hidat építünk), n, e, n, n, n, n, n, n, wave staff (egy kötelet varázsolunk, amin fel lehet mászni), n, e, n, w, n (folyópart), wave staff (hidat varázsolunk), n, get sword, s, s, w, s, e, s, s, s, s, s, w, s, s, s, s (egy oroszlán állja utunkat), swing sword (a karddal elhessegetjük), s.

TRON
\TRON\TRON.BAS
Lacika
1994

Az ismert trón-stílusú játék (Nibbles) BASIC változata. Két játékos küzd egymás ellen, mindketten egy vonalat irányítanak. Célunk, hogy tovább életben maradjunk a pályán, anélkül, hogy bárminek is nekiütköznénk. A játék annyiban eltér a "szabványos" változattól, hogy itt nem csak négy irányban, hanem nyolc irányban tudunk mozogni. A programot csak két játékos játszhatja egymás ellen, tetszőleges botkormánnyal. A játék 10 fordulós, mind a 10 forduló más-más pályán zajlik. A program a 10. forduló befejeztével (vagy ha megszakítjuk a játékot az ESC megnyomásával) győztest hirdet.
A játék a gyorsabb futás érdekében ZZZIP-el le van fordítva, és a futtatáshoz szükségünk van az EPDOS-ra is!

Tömeg Teszt
TTESZT.BAS
Zentai Software
1987

Senki ne számítson semmi értelmesre a program betöltésekor, de jó poén... Érdemes megnézni!
A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Tunnel Adventure
TUNNELAD.BAS
Lacika
2018

Castlemaze Adventure folytatása ugyanabban az erdőben kezdődik, ahol az első rész, a sűrű erdőben. A két rész között semmilyen egyéb kapcsolat sincs, azon túl, hogy most is kincsgyűjtögetésre indulunk. A score által megjelölt helyre ezúttal is 10 értékes tárgyat kell elcipelnünk: silver key, blue stone, some pink and brown gravel, ephod, jade statuette, giant turtle encrusted with diamonds, ruby earring, platinum chastity belt, bird (gold), gold medallion. value ige most nincs, az examine parancs által adott információból következtethetjük ki, hogy egy tárgy értékes-e. A játék kimondottan nehéz, többek között a program szűkszavúsága miatt és amiatt, hogy egyszerre csak négy tárgy lehet nálunk.
A használható igék: go, get, take, drop, cross, open, move, read, eat, feed, kill, hit, charm, unlock, push, rem, use, oil, drink, break, light, play, examine, kick, make, mix, throw, look, inventory, score, help, quit.
Valamennyi ige és főnév rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
s, s, s, s, examine knight, examine knight, look, get matches get key, help, cross, s, s, s, s, s, s, get newspaper, read newspaper, drop newspaper, s, s, get torch, light torch (a gyufával), s, get stone, examine stone, open gate (az ezüst kulccsal), n, n, score, drop key, drop stone, s, s, s, get charcoal, e, get saltpetre, e, drop matches, get sulphur, make gunpowder, get matches, examine wall, help, kick wall, s, s, s, w, s, n, e, n, e, help, drop gunpowder, light gunpowder, light torch, get gravel, examine gravel, e, e, e, s, s, w, w, examine wall (egy titkos átjáróra lelünk), w, get medallion, examine medallion, examine wall (egy másik titkos járatot találunk), w, n , drop medallion, drop gravel, get cobra (közben megmar), s, e, e, drop matches, get wine, e, e, n, w, get book, read book, drop book, drink wine (a bor hatásos a kígyóméreg ellen), e, s, s, drop cobra (a párduc megijed a kígyótól és elmenekül), n, n, n, n, examine font (olaj van benne), get oil, s, w, n, get scroll, read scroll, drop scroll, get ephod, examine ephod, s, e, s, s, s, e, examine mirror, push mirror (beszorult), use oil, drop oil, push mirror, s, get belt, n, w, s, get clarion, n, n, w, w, w, w, n, drop ephod, drop belt, drop clarion, s, e, e, e, e, s, w, get remover, s, help, examine compartment, 71 (valami kipottyan belőle), look, get earring, n, e, n, n, e, get statuette, examine statuette, w, s, w, w, w, w, n, drop statuette, use remover, s, drop remover, e, e, e, get carrot, e, e, s, s, feed turtle, n (a teknős követ), n, w, w, w, w, w, n, drop earring, get clarion, help, play clarion, examine bird (aranyból van), score

Underground Adventure
UNDERADV.BAS
Lacika
2018

Az Exploring Adventures c. könyvben megjelent harmadik példaprogram - szakítva a Castlemaze Adventure és a Tunnel Adventure receptjével, nem kincsgyűjtögetős játék. Feladatunk "mindössze" annyi, hogy miután balga módon bemerészkedtünk egy föld alatti világba, és becsukódik mögöttünk a barlang ajtaja, kijussunk onnan. Ehhez elvileg csak a kapu kulcsát kell megszereznünk, ez viszont gyakorlatilag nem kis melónak ígérkezik. Peter Gerrard leggrandiózusabb játéka sokban emlékeztet az Adventure-re, de némi humor is vegyült a játékmenetbe. A könyvben megjelent eredeti játék még nem volt ilyen "bőbeszédű", a C64-változat viszont alaposan ki lett bővítve. A föld alatti világban sok meglepő veszedelem vár reánk, ezek közül a legbosszantóbb a véletlenszerűen megjelenő feléledő vízköpők garmadája. A megfelelő eszköz birtokában (értsd balta) könnyen lecsapkodhatjuk ezeket (throw axe, get axe). Ha késlekedünk, véletlenszerűen megölthetnek, vagy ellophatják tárgyainkat (amiket egy "trükkös labirintusban") rejtenek el. (Valamikor nem sikerül elsőre eltalálnunk a vízköpőt, ilyenkor a baltát felvéve újra kell próbálkoznunk. A "harc" után ne felejtsük a "csatatéren" a baltát!)
A használható igék: go, get, drop, crop, take, open, clo, eat, feed, drink, offer, wave, cut, cho, climb, light, attack, kill, hit, make, reflect, oil, stab, spray, throw, rub, read, examine, jump, break, push, look, inventory, score, save, load, help, quit
Valamennyi szó rövidíthető első három karakterével.

Egy lehetsége megoldás:
get torch, s, s, get matches, light torch, s, e, get wand, examine wand, w, s, wave wand, e, s, s, get axe, n, n, w, n, e, e, cut tree, e, n, e, get rope, w, s, w, w, w, s, s, s, e, e, throw rope, climb rope, e, n, e, get parchment, read parchment, e, drop parchment, get dynamite, w, w, s, w, climb rope, w, w, n, n, n, w, drop dynamite, light dynamite, w, n, w, get bun, s, e, e, e, e, e, e, n, n, e, n, feed bear, n, e, n, get sword, s, w, s, s, s, w, s, w, w, w, s, s, s, w, s, s, w, get plank, drop wand, e, n, n, n, e, n, n, w, w, w, w, drop plank, w, get nails, e, get plank, cut plank, make ladder, e, e, e, e, s, s, s, w, s, s, e, s, drop ladder, climb ladder, w, s, s, s, get mirror, examine mirror, n, n, n, e, e, drop matches, e, e, e, e, n, reflect light, get curtain, n, e, e, drop mirror, get bottle, w, w, s, s, w, w, w, w, w, w, get oil, e, s, s, s, s, oil track, e, s, s, stab spider, e, s, drop sword, get spray, n, w, n, n, w, n, n, n, n, w, s, s, s, w, w, s, s, w, get whiskey, n, spray fly, w, w, get mortar, e, e, e, n, e, n, e, n, n, w, offer whiskey, w, w, w, n, throw mortar, n, w, w, get stone, s, e, e, s, e, e, e, e, e, e, drop spray, get matches, s, drop bottle, drop axe, drop matches, drop torch, s, get key, n, get torch, get matches, get axe, light torch, n, w, climb ladder, n, w, n, n, n, e, n, n, open gate

Űrkaland
URKALAND.BAS
RLS
1992

Űrhajónkkal a világűrben elveszett rakománydarabok ('R' betűvel jelzett ládák) után kutatnunk, és azokat összegyűjtenünk. Emellett az üzemanyagkészletre is figyelnünk kell, amit a küldetés során a 'T' betűket felvéve pótolhatunk. A világűr meglehetősen zsúfolt errefelé, a csillagoknak nem szabad nekiütköznünk! "Mivel űrhajunk elég roskatag, ezért csak jobbra 90 fokot lehet fordulni!" (Érdekes...)
Irányítás: a külső botkormány tetszőleges irányba történő billentésével léphetünk előre, a SPACE megnyomásával kanyarodhatunk. A STOP megszakítja a program futását. A program az EPDOS HFONT karakterkészletét használja!

Vampire Castle
VAMPCAST.BAS
Lacika
2018

A "szokásosnak mondható" történet szerint egy vámpír kastélyába tévedtünk. A játék este 8 órakor kezdődik, és pontban éjfélkor a "házigazdánk" ki kell a koporsójából és megcsócsál. Hacsak előbb mi el nem pusztítjuk őt... A játék eredetileg TRS-80-ra és BBC Micro-ra jelent meg, tehát 16K RAM-ba bele kellett férnie. Ennek megfelelően a program meglehetősen "távirati stílusban" kommunikál a játékossal, Ep-n néhány üzenettel ki lett egészítve a program, hogy tudja "szegény" játékos, mi történik éppen.
A kiadható parancsok go (north (n), south (s), west (w), east (e), up, down vagy "mehetünk" egy tárgyra is), get, take, drop, read, tie, row, break, smash, hit, push, open, row, oil, kill, swim, quit.
Valamennyi szó rövidíthető annak első két karakterével (kivéve a quit). Ha az előszobában felvesszük a karórát, a look time paranccsal bármikor megnézhetjük a pontos időt.

Egy lehetséges megoldás:
read sign, e, e, get axe, w, push bookcase, go down, get rope, n, get flask, n, get crate, get bucket, go up, drop crate, drop axe, e, e, e, e, tie rope, parapets, get sledgehammer, go parapets, get oar, s, get water, bucket, get key, go up, w, w, w, drop water, drop bucket, get axe, get crate, go fireplace, drop rope, get torch, break fireplace, sledgehamer, n, n, go boat, row, drop crate, get tapestry, go overhang, get nails, go down, break crate, axe, drop axe, get stakes, drop nails, get tapestry, look, n, oil door, n, open coffin, kill vampire, stakes

Térkép

Vámos
VAMOS.BAS
RLS
1998

A fentebb látható Itt a piros... játék továbbgondolásának nevezető a program. Egy pénzügyőrt alakítunk, aki csak annyit tud, hogy az elé rakott négy bőröndből az egyikben csempészáru van, de csak egyet nyithat ki belőlük. Semmi különös tehát a játék, egyszerű szerencsejáték 25%-os találati aránnyal. 20 tippelés után statisztikai értékelést kapunk az eredményünkről.
A játékot a beépített botkormánnyal irányíthatjuk.

Vice Versa
\VICEVERS\VICE.ZIP.BAS
Varga Péter
2022

Szépen kivitelezett Reversi játék. Egy vagy két játékos is játszhatja. Egyjátékos módban a gép a piros korongokkal játszik. A tábla mérete nem állítható. A program ZZZIP-pel fordítható, így a sebességre sem lehet semmi panasz. Sajnos a gép játékereje nem számottevő.
A kezelés a beépített botkormánnyal lehetséges (a tűz a SPACE vagy ENTER). Egyéb billentyűk:
S - a két játékos korongokat cserél, ESC - aktuális játék megszakítása, G - programfutás megszakítása (előtte megerősítést kér).

Voyage to Atlantis
VOYAGEAT.BAS
Lacika
2018

A játék igazi "klasszikus", amely nem is titkoltan az Adventure-t,illetve az Adventureland-et "utánozza". Az eredeti játék 1978-ban jelent meg Apple II és TRS-80-as gépekre, később született a PET, VIC20 és C64-es változat. A C64-es verzió a 6.5-ös verziószámot viseli, ez egy alig 15 K-s BASIC program esetében legalábbis "gyanús" és nem is tévedünk: a programot kilistázva elképesztő összevisszaságot és hajmeresztő megoldásokat találunk (még úgy is, hogy az EP már verzió némileg "letisztázott", pl. az eredeti szövegértelmező rutin - pontosabban "szövegértelmező-massza" törlésre került és egy három soros(!) szekvenciára lett cserélve - a POS függvénynek hála).
Fentebb már említettem, hogy a feladatunk "a szokásos" kincsgyűjtögetés, melynek a helyszíne ezúttal Atlantisz, a legendás kontinens, amely Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében elsüllyedt. Az előző mondatban a lényeg az "elsüllyedt" szón van, tehát mielőtt kilépünk a tengeralattjárónkból, el ne felejtsünk légzőkészüléket magunkhoz venni... Ha úgy érezzük, hogy eleget keresgéltünk, a tengeralattjáróba visszatérve a QUIT paranccsal kell befejeznünk a küldetést. Ilyenkor értékelést kapunk (ld. Adventure) pontszámunk függvényében: A kincsek (a csillaggal jelölt tárgyak) összegyűjtésével 170 pontot lehet gyűjteni, 30 pont jár a játék befejezéséért.
Használható igék: go, north, (n), south (s), east (e), west (w) climb, get, take, drop, throw, load fire, kill, feed, read, open, unlock, scrape, look, inventory, score, help, save (játékállás mentése), restore (játékállás betöltése) quit.
A játékban használható valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
read sign (ide kell hordani a kincseket), get tank (víz alatt hasznos a légzőkészülék), get cup, e, n, get key, e, climb post, climb post, n, get scissors, w, feed paranhas (Kiesik a foga. Vélhetően egyébként pirája lenne "szegény", csak hibásan maradt a programban), get teeth, get paranhas, n, w, get shotput, n, n, get thrower, s, s, s, read journal (hasznos(?) tippet kapunk), s, e, s, e, e, e, read news (újabb hasznos tippek), e, e, load cannon (a lőszerrel (shotput)), fire cannon (elpuszul az első tippben említett Lee), w, w, w, s, get spear, e, throw spear (egyenesen a polip szívébe(?!) Hogy melyikbe a 3 közül, arról nem tesz említést a program...), open chest (a kulccsal), get pearl, w, w, w, drop teeth, drop scissors, drop pearl (32 pont), e, e, get pick, n, n, w, n, e, yell (olyan rondán, hogy még az óriás tintahal is elmenekül...), get coins, n, n, e, unlock gate (a kulccsal), s, s, feed manta (jóllakottan távozik), read plaque (némi reklám, és egy tipp), get plaque, e, get medalian, e, n, open clam, look, scrape statuette, drop thrower, get statuette, s, w, w, w, w, w, s, s, e, s, s, w, drop medalian, drop plaque, drop coins, drop pick, drop key, drop statuette (105 pont), e, e, n, n, w, n, e, e, e, e, n, get thrower, n, w, get apple, s, e, e, n, read scroll (figyelmeztés a közelben ólálkodó Minótauroszra), n, n, e, n, e, s, s (átjutottunk egy "kellemes" labirintuson), get spear, throw spear (Minótaurosz eltűnik, a lándzsa platinává változik.), get spear, get fleece, n, n, w, s, w, s, s, s, w, w, n, e, s, s, w, w, w, w, w, s, s, e, s, s, w, drop spear, drop fleece, drop apple, score (170 pont), quit

Wall Defender
\WALLDEF\WALLDEF.BAS
Endi
2016

Klasszikus ügyességi játék, nagyon szép karakteres grafikával! (Ilyen grafikus módot használ a Bricky Prise is.) Egy szál magunkban védünk egy várat. A falon felmászó ostromlókat egy-egy kődarabbal kell letessékelnünk onnan. A kővel nem kell spórolnunk (sosem fogy el), azonban elég, ha egyetlen ostromló feljut a várfalra, vége a játéknak. Hammer Boy rajongok előnyben! A hangulatot "random-zene" fokozza...
A játék csak Zzzip-pel lefordítva (WALDEF.ZIP) élvezhető sebességű.
Irányítás: beépített botkormánnyal (jobbra, balra, SPACE)

Warlock Mountain
WARLOCKM.BAS
Lacika
2018

Egy ismeretlen boszorkánymester ellopta Merlin, a mágus varázskönyvét. A könyv rossz kezekbe kerülve halálos veszedelmet jelent az egész világra. Ahogy arról a kunyhónkban hagyott üzenetből megtudjuk, Merlin minket kér meg, a varázskönyve visszaszerzésre, mielőtt a boszorkánymester rosszra fordítaná. Magyarán a feladatot korlátozott idő alatt kell teljesíteni.
A program által megértett igék: board, climb, close, credits, drop, enter, examine, exit, extinguish, get, go, help, hit, inventory, jump, kill, levitate, light, look, off, on, open, play, possessions, push, put, quiet, quit, read, run, steal, take, teleport, touch, unlock, verbose, walk.
A szavakat nem lehet rövidíteni. A program az átlagosnál bővebb leírást ad a helyszínekről, és mindent meg lehet vizsgálni (ezt érdemes figyelmesen elolvasni). A verbose vagy a quiet parancsokkal lehet váltani a teljes vagy a rövidített kiírás között. Sajnos a történet terjedelméhez és a megoldás bonyolultságához hiányzik a játékállás mentése funkció.

A megoldás:
enter cabin, take note, read note, drop note, take lamp, s, s, s, e, e, examine pond, look (egy erszényt találunk), take bag, open bag, examine bag (három érme van benne), e, take flute, w, w, s, s, n, s, e, climb (a fára), play flute (elbűvüljük a kígyót), examine skeleton (egy kulcsot találunk), take key, climb, drop flute, s, w, w, n, w, n, examine mountain (lábnyomokat találunk a sziklafalon, tehát mászható), climb, light lamp, go cave (ha nem világít a lámpa, a denevérek vacsorája leszünk), e, take silver (az erszényből), drop silver (a csónakos átvisz a tó túlpartjára), e, examine puddle, look, touch puddle, push button (az ajtó kinyílik), take book, read book (a lebegés varázslatról olvashatunk), drop book, touch puddle, w, take gold (az erszényből), drop gold, n, unlock door (a kulccsal), drop key, go passage, take wand, go passage, s, take bronze (az erszényből), drop bronze, drop bag, e, s, take hammer (a drágakő és az irattekercs csali), n, w, n, n, levitate statue (a szobor lebegve követ minket), n, climb (a szoborra), read sign, s, hit rocks (a kalapáccsal porrá zúzzuk), take sand, n, e, board raft, look, levitate raft, look, n, n, hit warlock (a kalapáccsal), take spellbook, read spellbook (megtanuljuk a teleportálás varázslatot), teleport (a homok kell hozzá).

Térkép

Werewolf
WEREWOLF.BAS
Lacika
2018

Ahogy az a lényegretörő címből már sejthető, egy a falunkat rettegésben tartó farkasembert kell elpusztítanunk. Farkasemberekkel hadakozni persze nem kimondott életbiztosítás, ráadásul a "manőverhez" szükséges "speciális eszközöket" is be kell szereznünk. Az ötletesen megírt alig 10 Kb-s programban sok tárgy (ezek egy része haszontalan a számunkra) és több szereplő is van. A szereplőkkel érdemes beszélgetni, hiszen sok hasznos információval szolgálhatnak, vagy segíthetnek nekünk. Kár, hogy a megoldás annyira nem logikus.
A program által megértett igék ráfértek a funkcióbillentyűkre. Valamennyi szó rövidíthető annak első három karakterével.

Egy lehetséges megoldás:
read poster, look monument, read monument, e, talk baker, e, s, look crate, get honey, n, w, w, s, talk necromancer, get potion, n, n, get matches, e, talk priest, look priest (részeg), drop potion, look altar, get crucifix, look crucifix, w, n, e, look head, get head, get knife, burn body (a gyufával), w, cut wolfsbane (a késsel), s, s, w, n, talk blacksmith, give crucifix, get silver, s, w, talk clerk, drop head, s, read records, get key, n, e, e, unlock monument (a kulccsal), open monument, get gun, s, give wolfsbane, get repellent, s, drop honey, e, shoot werewolf (az ezüst lővedékkel és a fegyverrel)

Térkép

Hunt the Wumpus
WUMPUS.BAS
Lacika
2018

A szöveges kalandjátékok előzményének tekinthető Gregory Yob 1972-ben, készült Wumpus - más néven Hunt the Wumpus - című játéka. Bár az eredeti verzió is futtatható Altair BASIC-ből, ez a változat teljesen strukturált. A mai szemmel már játéknak is alig tekinthető programban egy dodekaéder alakú labirintusban kellett vadásztunk egy Wumpus nevű szörnyre. Minden szobából három ajtó nyílik, a program az egyes szobákat sorszámmal azonosítja. Miután a gép közli, hogy melyik szobában tartózkodunk, felteszi a kérdést: "Shoot or Move?" Válaszként az M vagy S karaktert kell megadni majd a szoba számát. Óvatosnak kell lennünk, mert ha a szörnnyel egy szobába kerülünk, felébred, ami ránk nézve elég káros következménnyel jár. A labirintus két termében gödör van, amibe beleesve veszítünk. Két termemben pedig óriás denevér rejtőzik, amely felkap és a labirintus véletlenszerűen kiválasztott szobájába dob le (lehet, hogy épp az egyik gödörbe). Ha valamelyik közeli (szomszédos) szobában veszélyt érzünk (a Wumpust, árkot vagy denevért), a gép közli velünk, de azt nem, hogy melyikben. Ha rájövünk, melyik szobában bujkál a Wumpus, nyilat kell lőni az adott helységbe. Ha tévedünk, a szörny 75% eséllyel felébred, és tartózkodási helyéről valamely szomszédos szobába csörtet. Ha éppen oda, ahol vagyunk, az pech...

X-Bázis
X-BAZIS.BAS
Lacika
2017

A játékot eredetileg Szűcs László (alias Lavina) írta 1990-ben, Plus/4-re. Igencsak "favágó" módszerrel készült a program, ezért (is) kevés benne a helyszín, de a megoldás érdekes, és nem is túl könnyű. A történet szerint lelőtték repülőnket, és az X-Bázison tartanak fogva. Innen kell megszöknünk. A játék szemmel láthatóan magyar nyelvű, ékezetes karaktereket is használ (a HFONT karakterkészletnek megfelelően), és a parancsokban is kell - kisbetűs - ékezetes karaktereket használnunk. Egyedi megoldás, hogy a parancsokat szavanként kell megadni. Tehát ige [ENTER], tárgy [ENTER], esetleges további opció [ENTER]. A használható igék:

 • bekapcsol, berak, felad, felvesz, iszik, kapcsol, lista, lök, mászik, megnyom, néz, nyit, nyom, olvas, rak, segít, tapogat, taszít, tol, tör, vizsgál, zúz
 • Mozogni a dél (d), észak (é), kelet (k), nyugat (ny), le, fel parancsokkal tudunk.

Egy lehetséges megoldás (a vizsgál parancsok elhagyhatók):

vizsgál, padló,  vizsgál, csapóajtó,  nyit, csapóajtó,  le (sötétben vagyunk), tapogat, fal,  megnyom,  kapcsoló (felgyújtottuk a lámpát),  vizsgál, vaspolc,  vizsgál, fiola,  iszik,  vizsgál, panel,  megnyom, sárga (gomb),  vizsgál, asztal,  nyit, fiók,  felvesz, nagy kulcs (szekrényhez való),  vizsgál, fal,  nyit, retesz,  felvesz, bronz kulcs (ládához való),  megnyom, piros (gomb),  fel,  vizsgál, asztal,  nyit, fiók,  felvesz, kis kulcs (dobozhoz való),  vizsgál, polc,  nyit, doboz,  felvesz, kódkártya,  berak, kártya (a számítógépbe),  olvas, irat, 2 (az első kód 879av56),   nyit, szekrény,  nyit, láda,  felvesz, nagyító,  olvas, könyv (a nagyítóval el tudjuk olvasni az apró betűs könyvet, amiből megtanulod a titkosírást),  olvas, irat, 3 (a jelszó: aludttej),  bekapcsol, computer,  879av56,  aludttej,  1, 2, 3 (az ajtók nyitva),  felvesz, vaskulcs,  le,  megnyom, sárga (gomb),  nyit, vasszekrény,  felvesz, létra,  megnyom, piros (gomb),  mászik, vaspolc,   tapogat, plafon,  felvesz, balta,  mászik, létra,  fel (létra kell hozzá),  fel,  lök, faláda,  vizsgál, padló (egy kódot találunk: 65845),  tör, láda (balta kell hozzá),  felvesz, azonosítási lap,  le,  dél,  berak, azonosítási lap,  megnyom, kódtábla, 65845,  észak,  le,  megnyom, zöld (gomb),  fel,  dél,  kelet.

Xorgame 2
XOR2.BAS
Szipucsu
2017

Igazi agyzsibbasztó logikai játék - a Xorka című spectrum program alapján készült - melyben a feladatunk a megadott méretű játéktér megtisztítása a sötét mezőktől. Ennek egyetlen lehetséges módja, hogy a mozgatható célkereszt oszlopában és sorában a tűz gomb megnyomásával ellentétes színűre változtatjuk az összes mezőt (vagyis amelyik mező eddig sötét volt, most világos lesz, a világos mezőkből pedig sötét).
A tábla méretét a menüben a beépített botkormány vízszintes mozgatásával, a nehézségi szintet a függőleges mozgatásával állíthatjuk be. A játékot szintén a beépített botkormánnyal irányíthatjuk.

Zsírozás
ZSIROZAS.BAS
 

Örvendetes, hogy ezt az egyszerű kártyajátékot is játszhatjuk a számítógépünkön.
Játékszabály: A játékban a színeknek nincs jelentőségük, csak a figuráknak. Az a játékos győz, aki több "Zsírt", azaz tízest és ászt gyűjt össze. Fontos szerepe van még a hetesnek is, amely nem ér ugyan pontot, de minden lapot üt. Ütni csak ugyanolyan színű lappal lehet, és ha a játékos bírja tartalékkal, ismételhet.
Egy kártyalapot kihívni az alatta látható szám megnyomásával lehet.