Reversi Dáma Awari

1987 - 'a' Studio

logikai

Enterprise

A Reversi Dáma Awari egy ötletesen megírt program, mely -mint a címéből is látszik- három táblás játékot tartalmaz. A program érdekessége, hogy teljes egészében Basic-ben lett megírva, ráadásul remek alkalmat ad, hogy tanulmányozzuk, a láncolt Basic programok működését! A program gyakorlatilag négy program: a Program 0 tartalmazza a menüt, a Program 1-2-3 tartalmazza az egyes játékokat. Ha a játék második file-ját (a RE_DA_AW nevűt) LOAD paranccsal töltjük be, nem indul el automatikusan, LIST paranccsal kilistázhatjuk (A programok között az EDIT paranccsal lehet váltani).
A játék indítása után egy egyszerű menüből választhatjuk, melyik játékkal kívánunk játszani. Szerencsére mind a háromnál elolvashatjuk magyar nyelven a játékszabályokat. A játékok sorban a következők:

Reversi
A játékot két játékos játssza. Játszhatunk a gép ellen, vagy ketten egymás ellen. A játék 4*4, 6*6, 8*8, vagy 20*10-es táblán zajlik. Ha valamelyik játékos két figurája közrefogja az ellenfél néhány korongját, vízszintes, függőleges, vagy átlós irányban, ezeket a saját színére változtatja. A két játékos felváltva helyez egy-egy korongot a táblára, de fontos megkötés, hogy minden lépésnél legalább egy ellenséges korongot át kell fordítani a saját színünkre. Ha a játékosnak nincs érvényes lépése, akkor, de csakis akkor passzolhat. A játék akkor ért véget, amikor betelt a tábla, vagy egyik félnek elfogytak a figurái, vagy ha egyik játékosnak sincs érvényes lépése. Az nyer akinek több figurája van a táblán.
A követendő stratégia természetesen a négy sarok, és ezzel együtt a szélső mezők elfoglalása, mivel azokat az ellenfél már nem tudja közrefogni. Általánosságban elmondható, hogy aki több sarokmezőt birtokol az nyer!
Lépni a sakkhoz hasonlóan az oszlop és sor megadásával lehet (pl.: C3). Passzolni a '0' megnyomásával tudunk, a '*'-gal feladhatjuk a játékot. A képernyő jobb oldalán figyelemmel kísérhetjük, melyik játékosnak hány bábúja van a táblán.

Dáma
Ezt a játékot gondolom nem sok embernek kell bemutatni. A két játékos 12-12 bábúval kezdi. A játéktér azonos a sakkjáték táblájával, de itt csak a fekete mezőkön játék a játék. Figuráinkkal csak előre tudunk mozogni, átlósan, tehát csak a fekete mezőkön. Ha az ellenfél egy bábúja van előttünk, az átugorva leüthetjük. Arra is lehetőség van, hogy a leütött bábú mögül, ha tudunk további bábút leütni, továbbugorjunk, így egy láncolt lépéssel több ellenséges figurát is leüssünk. Ha valamelyik figuránk eléri az ellenfél alapvonalát, átváltozik dámává, ami visszafelé is tud lépni, illetve leütni az ellenfél figuráit. Az nyer, aki leüti az ellenfél összes figuráját. A lépés -hasonlóan a sakkhoz, nemcsak jog, hanem kötelesség is!
A játékot csak a gép ellen tudjuk játszani és mindig mi kezdünk. (Sajnos a gép elég gyengén játszik) A lépéseket honnan hova alakban kell megadnunk. Kötőjellel elválasztva (pl.: A3-B4). Láncolt lépés esetén csak a hova kérdésre kell válaszolni. A játékot feladni a '*'-al lehet.

Awari
A játékot két játékos játssza (jelen esetben a gép a másik játékos, csak ellene tudunk játszani). A játéktéren 14 tányér látható. A játékosé a 6 alsó tányér (A1-A6 jelűek), valamint a jobb oldali gyűjtőtál (A jelű). A gép tányérjai a felső 6 tányér (B1-B6 jelűek), valamint a baloldali gyűjtőtányér. A játék kezdetén eldönthetjük, hogy a tálakba hány golyót szeretnénk rakni (1-9 db), azonban a két gyűjtőtál üresen marad. A kezdést a játékos dönti el.
A játék célja, hogy a saját gyűjtőtányérunkba minél több golyót gyűjtsünk. Minkét játékos csak a saját tálkáiból indulhat. Ilyenkor a választott tálból az összes golyót ki kell venni, és az óramutató járásával ellentétes irányba haladva, egyenként elhelyezni a soron következő tálkákba (minden tálba egyet). Mindenki csak a saját gyűjtőtáljába tehet, az ellenfelét ki kell hagyni! Gyűjtőtálból nem lehet indulni! Ha a lépés során az utolsó golyó éppen a saját gyűjtőtálba kerül, a játékos jutalomból újra léphet. Így lépéssorozatok alakíthatóak ki.
A játék akkor ér véget, ha az egyik oldalon kiürültek a tálak, függetlenül attól, hogy a másikon maradt-e még golyó. A győztes az, akinek több golyó gyűlt össze a saját gyűjtőtálkájában, a játék végeztével, még akkor is, ha a játékot az ellenfél fejezte be.
A lépésünket a tálainkhoz tartozó számbillentyűk megnyomásával tudunk (pl. az 5-ős megnyomására az 5. tálunkból indulhatunk). A játékot feladni a '*' megnyomásával tudjuk. Az 'S' billentyű megnyomásával újra átolvashatjuk a játékszabályokat.

ZozoSoft az Awari-ból készített hálózatban működő verziót, ebben a két gép egymás ellen játszik. A program ugyanaz (DUPLAWAR.BAS), csak a hálózati számot kell átírni a program elején.