VIDEO kimenet
a SPECTUM 16/48K gépre és ZX81-re

Mint tudjuk a Spectrumban az ULA állítja elő videojelet. Ez a hátsó élcsatlakozó egyik lábán is megjelenik, az UHF modulátor ebből állítja elő a 36. csatornának megfelelő antennajelet. A gépre mégsem került külön videocsatlakozó aljzat, pedig gyakran szükségünk lehet rá (pl. videomonitor felhasználásakor vagy a képminőség javításánál). Ha szétszereljük a Spectrumot, hamar beláthatjuk, hagy a video-csatlakozót legcélszerűbb az UHF modulátornál az antennakimenet mellett elhelyezni. A legegyszerűbb az RCA típusú aljzat beépítése, hiszen video-készülékekhez, monitorokhoz ez az egyik leggyakrabban használt típus és hazánkban probléma nélkül beszerezhető. RCA aljzatból is több típus is van, célszerűbb a beépíthető, szerelhető kivitelt megvenni, mert az átjátszó vezetékre szerelhető lengő RCA aljzat beszerelésekor gondokba ütközhetünk. Az ASTEC-típusú UHF modulátor bal oldalán egy műanyag tokot találunk, amelynek az antennakimenettől távolabb eső bemenetére csatlakozik egy vezeték. Itt kapja a modulátor a videojelet.

A. Egyszerű megoldás, túlvezérelt jellel:

Az ábrán látható módon forrasszuk fel az RCA aljzatot az UHF modulátor oldalára, majd az RCA aljzat középső pólusát egy hajlékony vezetékszakasz segítségével kössük össze a video-lábbal. A Spectrum műanyag dobozának felső részén az RCA aljzatnak megfelelő méretű kivágást kell eszközölnünk (nem árt, ha esztétikai szempontokat is figyelembe veszünk). A megoldás működőképes, de a szabvány 1 V /75 Ohm video-jel helyett 3 V-os jelet ad le, tehát ha a vevőkészülék nem a Spectrumhoz lett beállítva, a túlvezérelt videojel torzítást okozhat.

B. A túlvezérelt jel beszabályozása

E megoldás, hogy a video-jelet egy egytranzisztoros emitterkövető kapcsoláson vezetjük át. Így megkapjuk az 1 V / 75 Ohm értéket.

Az alkatrészlista:

Tranzisztor 1 db 2N 2219 TR1
Kondenzátor 1 db 100 mF 16V ELKO C1
Ellenállások 1 db Trimmer 100 Ohm
1 db 1 kOhm 1/4 W
2 db 68 kOhm 1/4W
RV1
R1
R2, R3
Kapcsoló 1 db kétállású K1

Az áramkör szíve a 2N 2219 típusú n-p-n szilícium tranzisztor. A szükséges 1 V értéket a trimmer ellenálláson kell beszabályozni. Fontos, hogy a trimmerellenállás szénréteg ellenállás legyen, mert tekercselt huzal esetén a szórt induktivitás a magas,frekvencián elhangolódáshoz vezethet.
Spectrum esetén a "K" kapcsolónak zárt állásban kell lennie. A kapcsolás a ZX-81-en is működik, de ez esetben a "K" kapcsolót nyitnunk kell.

Spectrum Világ 1. rész

Vissza