Spectrumhoz Commodore floppy-t!

Régi Spectrumos igény floppy egységet csatlakoztatni a géphez. Sok helyen - főképpen iskolákban - van Commodore rendszer kiépítve. Kézenfekvő a megoldás, ahol lehet, használjunk a Spectrumhoz Commodore floppyt. Hogyan? Természetesen csak interface-szel. Aktuális kérésnek teszünk eleget, amikor most bemutatjuk a ZX INTERFACE "C" egységet. Mit tartalmaz ez a tekintélyt ébresztő fekete doboz? Összesen öt interface egységet, amelyek:
- Commodore floppy;
- Commodore printer;
- Centronics printér;
- RS-232 vonal és
- KEMPSTON joystick
illesztését teszik lehetővé a Spectrumhoz. Érdekessége a készüléknek, hogy a nyomtató illesztő funkción belül összesen öt fajta típust tud kezelni:
- normál EPSON;
- színhelyes EPSON;
- MPS-801 és ezzel kompatibiliseket;
- SEIKOSHA GP-250;
- MPS-802 típus
A nyomtató illesztő egyedülálló tulajdonsága, hogy a normál és a dupla nagyságon kívül un. színhelyes copy-t is tud készíteni. Mit is jelent ez a fogalom? 2:1 nagyságban 1 pont helyett 2x2 azaz 4 pontot kapunk. Ennek a 4 pontnak összesen 5 különböző fedettsége lehet: 4,3,2,1 vagy egy sincs nyomtatva. Ezzel az öt tónussal közeliti az öt különböző mélységű színt. Így lehetővé válik valósághű copy készítése. Nevéhez hűen azt a képet kapjuk a papíron, amit a képernyőn látunk, mivel a rutin nyomtatás közben az attributumokat is figyeli.
Az interface 5 extra szolgáltatást nyújt:

Beépített magnóról-magnóra dolgozó kétmenetes másoló, melynek használatával megspórolhatjuk a másoló kikeresésének és betöltésének idejét.

Spectrum Világ 6. rész