SAVE gerjedésgátló

Sokan ütköztünk már abba a problémába, hogy programunk kazettás magnetofonra történő kimentésénél a betöltési vonalat (vagyis, amelyik az EAR aljzatba csatlakozik) meg kell szakítanunk, mert gerjedés jött létre. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a gépből húzzuk ki az említett dugót, vagy a magnetofonból. Bármely megoldást is feltételezve, az említett probléma sok bosszúságot okoz.
Nézzük meg az említett gerjedés technikai hátterét. A kereskedelemben előforduló magnetofonok (hordozható magnók, deck-ek stb.) többsége felvételi üzemmódban visszakever egy bizonyos szintű jelet a kimeneti ágra is, ami így visszajut az EAR aljzaton keresztül a Spectrumba. A kimenő és visszakevert jel interferenciája öngerjedést idéz elő, ami folyamatosan növekvő szintű jeltorzulást eredményez, kellemetlen sípoló hang kíséretében. Laikus szemmel azt mondhatnánk, építsünk be egy kapcsolót az EAR csatlakozó vezetékbe, és program kimentésekor kapcsoljuk azt át. Ez persze nem kényelmes, ehelyett akkor mar inkább ki/be húzzuk a dugót és még a kapcsoló beépítés fáradtságát is megtakarítottuk. Olyan áramkör elkészítése célszerű, amely az EAR ágba bekötve minden időben lehetőséget biztosít a programtöltés és mentés folyamatos és zökkenőmentes lebonyolításához.
Az áramkört külső egységként is illeszthetjük, de célszerűbb a gépen belüli beültetés. A panel kis méreténél fogva az elhelyezés nem okozhat gondot, a +9 V tápforrás egyszerűen átadható a gép +9 V bemenetéről, az EAR csatlakozó továbbmenő ágát pedig egyszerűen átköthetjük a kiegészítő áramkörre.

Alkatrészlista:

Tranzisztor 1 db BC 108 TR1
Kondenzátorok 1 db 10 mF 16V ELKO
2 db 100 mF 16V ELKO
C1
C2, C3
Ellenállások 2 db 18 kOhm 1/4 W
1 db 470 kOhm 1/4 W
1 db 100 kOhm 1/4 W
1 db 680 kOhm 1/4 W
R1, R2
R3
R4
R5

Spectrum Világ 3-4. rész

Vissza