Egy "Plus" pont a ZX Spectrum számára

A Sinclair vállalat piacra dobda a Spectrum utódtípusát: a "Spectrum +"-t! Abból a felismerésből kiindulva, hogy a lötyögő gumibillentyűkkel rendelkező házi számítógépeket a konkurencia nagyon könnyen félreszoríthatja, végre eldöntötték a Sinclair mérnökei, hogy ennek a visszás helyzetnek véget vetnek. A "Spectrum +"- olyan billentyűzettel rendelkezik, amely a kezelési célszerűsége szempontjából tulajdonképpen alig hagy még kívánnivalót maga után és nem kell szégyenkeznie ennek az árosztálynak a többi géptípusával történő összehasonlítás esetén. A formatervezésben hasonlít egy kissé a QL-típusú "nagyobb testvérre", a doboz robosztusabb benyomást kelt. A tartalom ugyanaz maradt. Mért is ne: a gyenge billentyűzetétől eltekintve a most már "öreg" Spectrum-típus az "összkomfortos" BASIC-jével és egyszerű de látványos grafikájával, hatalmas software-választékával képviseli a "házi számítógépet".

Mi az új?
Az új billentyűzeten a különlegességet nem csak a kényelmesebben kezelhető billentyűk jelentik (a gumiharangok fölé műanyag billentyűzet raktak), hanem a pár új billentyű, melynek használatával a billentyűk funkcióit kevesebb gombnyomással érhetjük el. Ezáltal lényegesen leegyszerűsödik a programozás és különösen az editálás (szerkesztés). A kényelmet növeli az új RESET gomb is. Sajnos a fólia tasztatúra időtállósága továbbra is kérdéses, de az új műanyag billentyűk jobban védik a fóliát, mit a korábbi gumibillentyűk.
Az összes korábbról ismert billentyű rendelkezésünkre áll, ugyanazon a megszokott helyen. Ezek mellé hozzá kapunk még néhány olyan új billentyűt, amelyek funkciójának eléréséhez a régi billentyűzeten a CAPS-SHIFT-et vagy a SYMBOL-SHIFT-et és egy megfelelő billentyűt kellett lenyomnunk. Különösen a DELETE billentyű hasznos! Az új billentyűzet esetén elegendő egyetlen billentyűnyomás az új billentyűkön, hogy bevigyük a kívánt műveletet! A SPACE billentyű végre a helyére került, és a kívánt méretű lett, akárcsak az ENTER billentyű. Az új kurzormozgató billentyűk lényegesen praktikusabbak a játékhoz, mint a régi elrendezésben, de a sérülékeny billentyűzetfólia miatt továbbra is javasolt inkább botkormányt használni!

Új billentyűk
Legfelső sor: TRUE VIDEO, INVERT VIDEO, BREAK
Második sor: DELETE, GRAPHIC billentyűk.
Harmadik sor: EXTENDED MODE, EDIT.
Negyedik sor: pont-jelű billentyű.
Ötödik sor: ; (pontosvessző), idézőjel, négy kurzor mozgató billentyű, vessző-jel.

1985 március

Vissza