2014 - Einar Saukas

logikai

Spectrum (16k)

Enterprise

A Pipe Mania típusú játékokkal rokonságot mutató ötletes logikai játékban ezúttal nem csővezetéket kell összeszerelnünk, hanem nyomtatott áramkörök vezető elemeit kell összekötnünk (megmutatva talán egyértelműbb a dolog: a bal oldali két képen ugyanannak a feladatnak a kiinduló állapota és a megoldása látható). A NYÁK-on az alábbi elemekkel találkozhatunk:

  • forrasztási pont (egy irányban van kivezetése),
  • 90 fokos kanyar,
  • egyenes szakasz,
  • T-elágazás
  • csomópont (négy kivezetéssel)

A NYÁK-on láthatunk még üres mezőket, ezekkel értelemszerűen nincs dolgunk.
Már a játék elején minden elem, a helyén van, nekünk csak a megfelelő irányba kell beforgatnunk az elemeket (a kurzorral rá kell állni a forgatni kívánt mezőre, majd 'tűz'). Javasolt a rendrakást a sarkokban, majd a széleken kezdeni. Amikor az utolsó elemet is a helyes pozícióba forgatjuk - vagyis sehol sem szakad meg egyetlen vezeték sem a NYÁK-on - teljesítettük a feladatot. Időlimit nincs.
Grafika - a játék jellegéből adódóan - nincs, ezért remek 48K-s zenék kárpótolnak. A program fut 16K-s gépen is, de itt zene nincs. A játék szórakoztató, de egy idő után monotonná válik. Kár, hogy nincsenek pályaválasztó kódok.

Irányítás:
Billentyűzet (O, P, Q, A - kurzor mozgatása, M vagy SPACE - elem forgatása),
SINCLAIR, KEMPSTON botkormány illesztő.

Az Enterprise konverzió némi tuningon esett át: A betőltőkép több színben pompázik, a játék folyamán háttérképként funkcionál. Betöltés után az F1-F5 billentyűkkel (beeper) zenét választhatunk, az F6-F8 billentyűk valamelyikével indítatjuk a játékot. A játékot báemelyik botkormánnyal vezérelhetjük.