Video Pool

1985 - Oxford Computer Publishing

biliárd

Spectrum (48k)

Enterprise

Sajnos sem a Spectrum, sem az Enterprise tulajdonosok nem voltak elhalmozva biliárd játékokkal. Az egyik "legértelmesebb" próbálkozás Enterprise-ra a Steve Davis Snooker. A Video Pool egy nagyon régi játék. A grafika egyszerű, zene semmi, a hangok csak funkcionálisak. Ennek ellenére mégis kellemes kikapcsolódást jelenthet azok számára, akik szeretik a biliárdot (már pedig elég sokan vagyunk ilyenek...). A programmal 3 különböző módban tudunk 7 golyóval játszani. Mindhárom játékot azonos táblán játszhatjuk, de mások a játékszabályok. Mindemellett néhány érdekes lehetőséggel is találkozhatunk a menüben. Remélhetőleg sok ember érdeklődését sikerült felkelteni, így rá is térhetünk a betöltés után elénk táruló menü tárgyalására. (Azért előbb nyomjunk meg egy tetszőleges gombot, hogy "elnyomjuk" a címképernyőt.):

A játékot elindítva elénk tárul a tábla. Mint láthatjuk a golyók és a lyukak meg vannak számozva. A lyukak sorszáma az értük járó bonusz szorzóját is jelenti egyben. A számozott golyókon kívül egy fekete golyó is van a táblán, a játék folyamán végig ezt ütögetjük, ennek a segítségével kell a számozott golyókat a lyukakba ütnünk. Az irányítás talán nem sikerült a legjobban: az asztal falán tudjuk körbe mozgatni a célkeresztet. Így sajnos igazán pontos célzásra nincs lehetőségünk. A Tűz megnyomásával és nyomva tartásával tudjuk az ütés erőségét beállítani. A játékképernyőn a következő infókat láthatjuk:

Mint látható a játékot három élettel kezdjük. Elveszítjük egy golyónkat, amennyiben:

Két játékos módban mindkét játékos saját asztalon játszik. Akkor cserél a két játékos, ha a másik játékos elvesztette egy "életét". Ez sajnos nagyon hosszadalmassá teszi a játékot, mert ritkán van csere. Az egy és kétjátékos módra is igaz, hogy ha az összes számozott golyót eltüntettük az asztalról, új felállítást kapunk, és folytathatjuk tovább a pontgyűjtést. A játék addig tart, amíg el nem fogy a három "életünk".
Játék közben bármikor visszaléphetünk a menübe a CAPS SHIFT + SPACE megnyomásával (ez igaz az EDIT (szerkesztés) módra is).