Vexed

2023 - Under4Mhz

logikai

Spectrum (128k)

Enterprise

Az Under4Mhz csapat "fő profilja", hogy egy ismert játékot minél több 8-bites platformra készítsenek el, fittyet hányva a hardware-beli eltérésekre. A Vexed című Puzznic-klón játékuk 22 különböző platformra készült el, miután felvették az Enterprise-is a repertoárjukba. A Puzznic egy 1990-es jópofa logikai játék volt többek között C64-re, CPC-re és Spectrumra. Feladatunk, hogy egy 10x8-as méretű zárt (nem feltétlenül egybefüggő) veremben, az azonos jelölésű kettő vagy több kockákat egymás mellé mozgassuk, így eltüntetve azokat. A szint befejezéséhez úgy kell rakosgatnunk a kockákat, hogy minden kocka elfogyjon. A páratlanul maradó kockákat természetesen már nem tudjuk eltüntetni, így a szintet sem tudjuk befejezni. A kijelölt kockákat jobbra-balra tudjuk mozgatni (ha az adott irányban szabad hely van), de nem lebegnek a levegőben, hanem a gravitáció hatására leesnek. Lift nincs, így nincs mód arra, hogy egy kocka felfelé mozogjon.
Az elszánt játékosokra 60 - névvel ellátott - megoldandó fejtörő vár, ezek közül az 1-59-et tetszőleges sorrendben ki tudjuk választani. A Puzznic Spectrum-verziója valamiért monokróm volt, bár a játék "blokkos" látványvilága simán megoldható lett volna színesben az attribútum képernyőn. A Vexed ezt a csorbát javítja ki. Az Enterprise változat a CPC verzióhoz hasonlóan 16 színes képernyőn fut.

Irányítás: O - balra, P - jobbra, Q - fel, A - le, SPACE - kijelölés.
A Spectrum-verzióban a Sinclair Interface is működik (tetszőleges protról), Enterprise-on bármelyik botkormány is haszbálható.
A képernyőn a kurzort a kívánt kockára kell állítani, majd miután a SPACE megnyomásával kijelöltük, jobbra vagy balra mozgathatjuk egy pozíciót.
A címképernyőn a jobbra-balra irányokkal egyesével tudunk lapozni a szintek között, a le-fel megnyomásával tízesével.
X - szint újraindítása, R - játék megszakítása.