Tuareg

1988 - Topo Soft

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Marrakech, 1990. január 23. Futótűzként terjedt a hír: Ait-Amart, Abdul Aziz szultán lányát berber gerillák rabolták el és váltságdíjat követelnek érte. A követelt váltságdíj tetemes: a szultán vagyonának fele! Csak annyi bizonyos, hogy a lány a gyorsan lezárt városban raboskodik valahol. Ben-Yussef, a szultáni hadsereg kapitánya - ismertebb nevén a Fekete Tigris - egyszemélyes mentőakcióra indul. Feladata, hogy három napon belül megtalálja és kiszabadítsa a szultán lányát fogvatartói karmaiból!
A feladat egyáltalán nem könnyű: a hatalmas arab város a sikátorok és szűk utcák szinte átláthatatlan szövevénye, ráadásul "nyüzsög" (költői túlzás) az emberektől, nem tudhatjuk bizonyosan, ki a barát, ki ellenség. A város 12 - névvel ellátott - kerületre tagolódik, valamelyikben barátságosak az emberek, valamelyikben ellenségesek. A városban ötféle karakterrel találkozhatunk:
 • Mór férfi: fel-alá sétálnak az utcákon. Amíg barátságosak, odamehetünk hozzájuk (szemből kell eléjük állni), némi pénzért cserébe információt szolgáltatnak, merre raboskodik Ait-Amari: ESTE - tőlünk keletre, OESTE - nyugatra, NORTE - északra, SUR - délre. Ha nincs pénzünk, nem segít. Ha véletlenül lelőjük, a kerület lakói ellenségesek lesznek, és lőni fognak ránk. Ha ellenséghez sétálunk oda, rossz információt ad, és a pénzt is elveszi. (Ezt onnan is lehet tudni, hogy ha egymás után többször megkérdezzük, össze-vissza beszél.)
 • Az asszonyoknak talán valami vízhordó alkalmatosság van a hónuk alatt. Némi energiaveszteségért cserébe pénzt lophatunk tőlük. Már attól, akinek van egyáltalán. Persze ne csodálkozzunk, ha ezután nem leszünk népszerűek a kerületben...
 • Rendőr: fegyverrel a kezében rohangászik. Roppant kellemetlen alak! Messziről észreveszi hogy fegyver van nálunk és ránk ront (gyorsabb, mint mi). Ha hozzánk ér, elveszi az összes lőszerünket. Nincs jobb megoldás, mint hogy lelőjük. Pontot úgysem számol a program...
 • Haramiák: nagydarab szakálas fazonok. Minden olyan ajtó előtt strázsál egy, ami a hercegnő rejtekhelye lehet. Bent még több van belőlük. 10 találattól gyengülnek csak el. Addig az ajtó közelébe se tudunk jutni, amíg az őrtől meg nem szabadulunk.
 • Az ablakokból leselkedő alakok. Ha átsétálunk alattuk, habozás nélkül megpróbálnak hozzánk vágni egy kezükbe akadó edényt.

A tájékozódás kicsit bonyolult, mert ha befordulunk a sarkon, a nézőpont is változik. Az iránytűn az égtájak helyzete tehát ennek megfelelően váltakozik. Azért nem olyan "durva a helyzet" minta Tir-Na-Nog-ban, itt mindössze két nézet van: vagy az utca északi vagy a nyugati oldalát látjuk a háttérben. Az iránytűtől balra egy óra van, alatta a kerület neve, ahol éppen vagyunk. Az időnek fontos szerepe van a játékban, mert a szolgáltatást nyújtó helyek csak megadott időben vannak nyitva. Este 8-kor besötétedik, de sajnos a forgalom ilyenkor sem csökken az utcákon.
A város utcáin sok ajtót látunk ezek közül a leggyakoribbak a jelöletlen ajtók. Ezek bármelyike lehet a hercegnő rejtekhelye, minden játékban máshova "rejti" a program. Emellett többféle jelzéssel ellátott ajtó mögött várja valamely kereskedő, hogy szolgálatainkra álljon (jó pénzért):

 • Armeria (fegyverkereskedés): Ide betérve többféle (olcsóbb - drágább) fegyver közül válogathatunk. Egyetlen fegyver lehet nálunk, csak akkor érdemes újat venni, ha a régi kiürült. A kés egyszer használatos hajítófegyver, a pisztolyban 10, a géppisztolyban 40 lőszer van. A legpraktikusabb a géppisztoly használata.
  A boltban az 'E' nyomkodásával válogathatunk, a 'C' megnyomásával vásárolhatunk. Reggel 10-től este 20 óráig van nyitva.
 • Posada / Restaurant (fogadó / étterem): Délután 14 és 15 óra között vannak nyitva. Az elfogyasztott ebéd pótolja energiánkat. Az étterem drágább, mint a fogadó. Gondolva arra, hogy nem sikerül a hercegnőt az első nap kiszabadítani, napi egy étkezés szükséges.
 • Meson / Hotel (motel / szálloda): Éjféltől térhetünk be egy kiadós alvásra, ami visszatölti az energiánkat. A szálloda drágább, mint a motel.
 • Házak (jelzés nélkül): Ezek bármelyike lehet a hercegnő rejtekhelye. Mindegyik előtt egy haramia őrködik, bent még több vár, érdemes tehát tele tárral berontani a szobákba... Amelyik szobát kipucoltuk, az már üres is marad.

Az ajtó elé állva a program a pénztárcánkban (a "műszerfalon" balról a második kijelző) kijelzi, mennyibe kerül a szolgáltatás odabent. A fegyverkereskedésben a fegyver képe alatt látszik a vételár. A bal szélső sáv az energiánkat jelzi. Ez csökken, ha tűzharcban eltalálnak, egy haramia hozzánk ér, eltalál egy ránk dobott edény, pénzt lopunk, vagy az idő múlásával (kb. óránként egy sávot). Emiatt a napi étkezés, és az éjszakai pihenés elengedhetetlen, ha következő nap fittek akarunk lenni a harcra. Egy életünk van, ha elfogy az energiánk, vége a játéknak! A jobb szélső számláló muníciónkat jelzi.
A játék addig tart, amíg el nem fogy az energiánk, le nem telik az emberrablók által szabott határidő, vagy ki nem szabadítjuk a hercegnőt. Sajnos a hercegnő nem látszik az emberrablók rejtekhelyén, de ha lelőttük az összes banditát, a gratulációként kapott - külön betöltött - képen azért csak megcsodálhatjuk.

A Tuareg a felejthető tucatjátékokat forgalmazó TopoSoft egyik legérdekesebb próbálkozása. A készítők szemmel láthatóan egy "hagyományos" arcade játéknál összetettebb játékmenetben gondolkoztak, viszont kalandjátéknak sem nevezhető a produktum. A játék tempója is ezt az érzést erősíti: főhősünk megfontoltan sétálgat, a város méretéhez mérten talán túl komótosan is. A játék akár 5 perc alatt teljesíthető(!), de esélyesebb, hogy reménytelenül eltévedünk...

Irányítás:
Billentyűzet (O, P, Q, A - mozgás, SPACE - tűz, E - választás (boltban), C - vásárlás (boltban)), KEMPSTON vagy SINCLAIR botkormány-illesztő.
H - játék szüneteltetése / folytatása.

Az Enterprise verzió tetszőleges külső- vagy beépített botkormánnyal irányítható.
A billentyűzetkiosztás eltér: '1' - választás, '2' - vásárlás. HOLD / PAUSE - játék szüneteltetése / folytatása.

Végtelen energia: POKE 36468,58
Végtelen lőszer: POKE 36608,183

Térkép