Tilt

1990 - Code Masters Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Gyerekkorunk kedvenc (???) türelemjátéka köszön vissza ebben az ötletesen, látványosan kivitelezett programban. Bizonyára mindenki emlékszik azokra a kis játékokra, melyben egy golyót kellett a játék döntögetésével (anélkül, hogy a golyóhoz újjal hozzáérnénk) eljuttatni egyik pontból a másikba. Ebben a játékban pontosan ugyanez a dolgunk, bár a játékmenet eltér.
A pályát 8 különféle irányba (tehát átlósan) is dönthetjük. Könnyebbség, hogy a golyó nem gyorsul be nagyon, nehezítés viszont, hogy nem ütközhetünk a falnak sem, és a labirintust kapuk szabdalják. A játék összesen csak négyféle táblát tartalmaz, de a kapuk variálásával 16 nehézségi szintet kapunk. Az említett kapukból kétféle van:

  • A könnyebb pályákon csak olyan kapuk vannak, melyeket a tűz gomb megnyomásával rövid időre kinyithatunk.
  • Nehezebb átjutni azokon a kapukon, melyek csak akkor nyílnak ki nagyon rövid időre, amikor épp másik oldalra döntjük a táblát. Ezen kapukon úgy juthatunk át, ha a tábla ide-oda döntésével csinálunk egy gyors "sasszét".

A játék nem életeinket számolja, hanem az energiánkat (POWER) méri. A tábla minden döntése fogyasztja az energiát, ha ez elfogy a következő ütközéskor, vége a játéknak. Ha bárminek (falnak, kapunak) ütközünk, csak annyi történik, hogy a start pozícióból indulunk újra, de program "gonosz módon" előtte még döntögeti egy kicsit a táblát, hogy fogyjon az energiánk. Könnyebbség, hogy azok a kapuk, melyeken már átjutottunk a "baleset előtt", nem jelennek meg újra. Ha elértük a célt, a megtett útért és a leküzdött kapukért energiát kapunk.

A játékot billentyűzettel, vagy SINCLAIR, KEMPSTON illesztővel irányíthatjuk.
Billentyűzetkiosztás:
0 - tűz (labda indítása, kapu nyitása), K - fel, M - le, Z - balra, Z - balra, Q - kilépés a játékból.

Az ENTERPRISE változatot tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk de a billentyűzet nem működik (csak a Q billentyű).
A program szerzője, Andrew Richards ismerős lehet az Enterprise tulajdonosoknak: ő írta az Out of this World (vagy ahogy hazánkban ismerhettük: Magic Ball) című toplistás játékot. Az Enterprise üzleti bukása után Spectrum játékokat kezdett fejleszteni. Ezek közül a Tilt számunkra a legérdekesebb, ezt teljes egészében EP-n fejlesztette, csak a végén lett "átírva" Spectrumra! Amikor Andrew ezt sikeresen eladta a Code Mastersnek, abból a pénzből vett Amigát, és a további Spectrum játékokat már azon írta.

Végtelen energia: POKE 55030,0

Térkép