Superleague Soccer

1990 - Audiogenic Software Ltd.

manager, foci

Forrás:
Commodore Világ 24. rész

Spectrum (48k)

Amióta egyáltalán mikroszámítógépek léteznek, s azokra játékokat fejlesztenek, se vége se hossza a manager típusú játékoknak. A nyolcvanas évek első felében még elsősorban csak szöveges felépítésű, mai szemmel talán kidolgozatlannak tűnő sport-manager programok futottak ki a piacra. Később azonban ezen a téren is jelentős fejlődés mutatkozott. Az egyes sport-jétékok a képernyőn is játszhatóvá váltak, az animáció, a kidolgozás mind fejlődött. Azonban a manager típusú játékok a mai napig kevesebb látványt nyújtanak, mint a kizárólag szimulációs programok. Ennek az az oka, hogy itt nem elsősorban a kidolgozás, a látvány a fontos, hanem az ész, a stratégia, s aki szereti a sportot, no meg van benne némi manager hajlam is, az most kiélheti magát. A sport-manager típusú játékok között kétségtelenül a legnépszerűbbek a focival kapcsolatosak, melyek különféle kupaküzdelmeket dolgoznak fel. Bár az Impressions játéka 1990-ben jelent meg, a "vaskalapos" manager programok közé tartozik, azaz grafikai kivitelezése nevezhető akár "szerénynek" is... Elsősorban az elszántabb managerek lelik benne örömüket.
Első dolgunk természetesen csapatot választani, kerek 20 közül. A játék csak billentyűzetről vezérelhető, a "pointert" a következő billentyűkkel vezérelhetjük:
Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, SPACE - tűz

A játék kezelőfelülete egy kartotékrendszerhez hasonlít, a menüpontok az egyes kartonok felső fülein jelennek meg, a "munkaterület" maga a karton, itt fog megjelenni valamennyi információ, és beállítási lehetőség. Csapatválasztás után a program "főmenüjébe" jutunk:

 • ALTER
  • CHANGE - a csapatok átnevezése
   PLAYER NAMES - a csapatunk játékosainak átnevezése
  • TEAM NAMES - ugyanaz, mint a CHANGE
   Az átnevezés elég "fapados" módon zajlik, a program rákérdez sorban az összes névre, hogy megváltoztatjuk-e (CHANGE Y or N)? Iigent ('Y') válaszolva beírhatjuk az új nevet.
 • LOAD - játékállás betöltése
 • SAVE - játékállás kimentése
  (Vigyázzunk! A CAPS SHIFT + SPACE (BREAK) megállítja a programot! RUN-al újraindítható.)
 • START - a "munka" megkezdése

A START-ra kattintva megjelenik a menü, melyből irányíthatjuk a csapatot, valamint eddigi ténykedésünkről kapunk áttekintő információkat:

Years in charge

Hány éve dolgozunk a klubnál

League Cup wins Angol Kupagyőzelmek
FA Cup wins Szövetségi Kupagyőzelmek
UEFA wins Nemzetközi Kupákban elért győzelmek.
(Ezekben csak az Angol- és Szövetségi Kupákban elért helyezésinktől függően indulhatunk)
EFA wins
EURO wins
Year Aktuális év (a játék 1990-ban kezdődik)
C Shield Wins ?
League Wins A megnyert bajnokságok száma
League Pos Helyezésünk a bajnokságban (aktuális évben)

Visszalépés a SAVE / LOAD lehetőségéhez úgy lehetséges, hogy a kartonon kívülre (a zöld keretre) kattintunk. A továbbiakban az 5 menüpontot tekintjük át:

TABLE - bajnoki eredménytáblázat

A P jelzi a lejátszott mérkőzések számát,
W - megnyert meccseket,
D - döntetlen,
L - az elvesztett mérkőzéseket,
F - rúgott gólokat,
A - kapott gólokat jelzi.
PTS - a csapat pontszáma.

Háromféle nézet közül választhatunk: FULL - teljes lista, HOME / AWAY - otthon / idegenben lejátszott mérkőzések alapján összeállított táblázat. Sok értelme mondjuk nincs az utóbbi kettőnek. A teljes lista csak két oldalra fér ki, gombnyomásra lapozunk. Visszalépés úgy lehetséges, hogy a kartonon kívülre (a zöld keretre) kattintunk. (Ez a többi menüpontra is igaz, a továbbiakban nem említem meg.)

MONEY - pénzügyek

 • FINANCE - pénzűgyi áttekintés:
  • Gate Receipt - a belépődíjból befolyt összeg,
  • Adverts - a reklámokból befolyt összeg,
  • Food - a nézők etetéséből (büfé) származó bevétel,
  • Income - összes bevétel (az előző 3 tétel összesen),
  • Wages - a játékosok heti gázsija,
  • Ground - a pálya karbantartásának költsége,
  • Police - a rendőrségnek fizettett összeg (a biztosításért),
  • Loan - Törlesztés a banknak (csak ha kölcsönt vettünk fel),
  • Expense - kiadások összese (az előző négy tetel összesen).
 • LOAN - kölcsönt vehetünk fel
  • Curent Loan - az eddig összesen felvett hitelt (több részletben is vehetünk fel hitelt),
  • Maximum allowed - mennyi hetelt hajlandóak még adni a bankok (elég bőséges a keret...)
   Ezalatt megkérdezi a program, kívánunk-e hitelt felvenni (Do you wish to increase your loan? Yes / No). A 'YES'-re kattintva megadhajuk a flvenni kívánt pénzösszeget. (Ha csak véletlenül kattintottunk ide, 0-át is megadhatunk.)
 • BUY - játékos vásárlása
  • Other Division - másik csapatból átigazolandó játékos
  • Schoolboys - kezdő játékos
   Értelemszerűen a kezdő (tapasztalattal nem rendelkező) játékosok lényegesen olcsóbbak, mint más csapatból igazolt játékosok. Az ár természetesen a játékos eddigi teljesítményék a függvénye. A kívánt menüpontra kattintva a gép felajánl egy játékost megvételre. A játékos adatlapját áttekintve eldönthetjük, szükségünk van-e a játékosra (Buy? Yes / No). Ha nem szeretnénk a játékost megvenni, és No-ra kattintunk, újra belépve a Buy menüpontba már más játékost fognak nekünk felajánlani! A megkötött szerződés meghatározott számú mérkőzésre köttetik meg. A csapat maximum 30 játékosból állhat, de ennyi játékosra semmi szükségünk.
   A játékosok adatait később tekintjük át.
 • SELL - játékos eladása. A csapatban legkevesebb 12 játékos szükséges, de ebben az esetben sérülés esetén már igencsak gondban leszünk.
  Játékosaink listájából egy nevet kiválasztva megtekinthetjük annak adatlapját, és az alsó sorban látható kérdésre válaszolva, eldönthetjük, el akarjuk-e adni (Sell? Yes / No).

RESER - edzőmérkőzés lebonyolítása

A kiválasztott 11 játékos edzőmérkőzésen gyűjthet tapasztalatot. A fiatal játékosoknak ideális gyakorlási lehetőség. Egy héten csak egy edzőmérkőzést tarthatunk. A játékos adatlapján látható tulajdonságok a lejátszott mérkőzések függvényében fejlődnek. (Ez nem csak a gyakorlómérkőzésre vonatkozik.)
A játékosok kiválasztása kicsit kényelmetlen: tetszőleges számú játékost enged kiválasztani a program (a kiválasztott játékosok neve mellett egy '*' (csillag) karakter jelenik meg), de a PLAY-re csak akkor tudunk rákattintani, ha pontosan 11 játékos van kijelölve.

PICK - csapat összeállítás / taktika

 • FORM - A csapat felállásának megváltoztatása. 6 lehetőség közül választhatunk, az aktuálisat inverzben látjuk. A számok jelentése sorrendben: védelem / középpálya /csatársor.
 • SELECT - A kezdőjátékosok összeállítása.
  A 'P' betűvel jelzett játékosok vannak a kezdőcsapatban, az 'I' jelűek a sérültek, 'S' jelűek az eltiltottak (lásd később). A sérültek mindaddig nem játszhatnak, amíg fel nem gyógyulnak, az eltiltottaknak ki kell hagyniuk egy mérkőzést. Ha egy forduló után valaki lesérül, vagy eltiltottak értelemszerűen a helyére új játékost kell rakni a kezdőcsapatba. Ilyenkor arra is érdemes figyelni, hogy a kiesett játékos pozíciójára a megfelelő játékost állítsuk be (vagy felállást / taktikát változtatunk).
  Játékost kiválasztani (vagy a kijelölést törölni) itt is a tűz megnyomásával tudunk, itt azonban figyeli a program, hogy max. 11 játékost tudjunk kijelölni (többet nem enged). A 'PP' jelzi a kiválasztott játékosok számát, a 'TT' a csapat játékereje az összeválogatott játékosoknak megfelelően. Ebből a menüből kivételesen csak az 'Exit' feliratra kattintva tudunk kilépni!
 • TACTIC - A csapat minden játékosára külön be tudjuk állítani, hogy milyen pozícióban játszon. A névre kattintva megjelenik az adatlapja, és a kérdés, hogy kívánunk-e változtatni jelenlegi pozícióján (Change? Yes / No). Igenlő válasz esetén kiválaszthatjuk a kívánt pozíciót:
Goalkeeper kapus
L Back bal hátvéd
R Back jobb hátvéd
C Defender középhátvéd
L Midfield bal középpályás
C Midfield középpályás
R Midfield jobb középpályás
L Wing bal csatár
Striker középcsatár
R Wing jobb csatár

A pozíció kiválasztásánál figyelembe kell venni (legalábbis javasolt), hogy a játékos jobb, vagy bal lábas (legalábbis a széleken szempont), és hogy a védekezésben erős játékos inkább hátul játszon, míg a fejelésben vagy lövésben erős játékosnak elől van a helye. Nyílván kapust nem érdemes mezőnyjátékosként beállítani, és mezőnyjátékost sem túl jó taktikai húzás kapusnak beállítani.

PALY - a forduló mérkőzéseinek lejátszása
Először is megtudjuk, hogy bajnoki, vagy kupamérkőzés következik-e, valamint, hogy ki az adott fordulóban az ellenfelünk (a felül látható csapat játszik otthon). 3 játékmód közül választhatunk:

 • Immediate - Az összes mérkőzés automatikusan lezajlik, mi sorban csak az egyes mérkőzések eredményeit láthatjuk. A saját mérkőzésünknél a gólszerzők neveit is elolvashatjuk.
 • Short,
 • Long - Ez utóbbi két módot választva a meccset mi játszhatjuk le, a különbség csak az, hogy SHORT játék esetén gyorsabban telik az idő (rövidebb a játék). A mérkőzés kivitelezésére egyébként nincs jobb szó, mint a "gyalázatos", ezt az "arcade jelenetet" senkinek nem tudjon ajánlani...

Felül látható a focipálya, alatta a csapatunk játékosainak neve. A csapat a beállításoknak megfelelően áll fel a pályán. A nevek listájában az S-X billentyűkkel tudunk váltani, az aktuális (kiválasztott) játékoson egy négyzet jelenik meg a pályán. Ezt a négyzetet a Q, A, O, P billentyűkkel tudjuk mozgatni, az aktuális játékos mindig a négyzet pillanatnyi pozíciójába igyekszik. Ha valami csoda folytán sikerül átesni a labdán, a K-L billentyűkkel beállított erővel rúgunk bele. Amíg mi a billentyűkkel zsonglőrködünk, csapattársaink bambán állva várják, hogy a lábuk elé guruljon a labda (tisztára, mintha magyar focit nézne az ember). Az eltelt idő a középső információs sorban látható az eredménykijelzőn.
A mérkőzés egyrészt teljesen irányíthatatlan és átláthatatlan (elég, ha csak arra gondolunk, hogy a két csapat játékosait meg sem lehet egymástól különböztetni, és a labdába se nagyon tudunk belerúgni...), másrészt az egész program értelmét veszti, azáltal, hogy a győzelem nem a csapatösszeállításon és taktikán múlik, hanem az arcade részen. A lövőerőt névlista alatti sárga mezőn tudjuk lemérni.

Mint már említettem, előfordul, hogy a mérkőzés alatt lesérül egy vagy több játékosunk, esetleg szabálytalanság miatt valakit eltiltottak. Erről azonban nem kapunk értesítést, csak ha megnézzük a csapatösszeállítást. Ne csodálkozzon tehát senki, ha a következő mérkőzés előtt figyelmeztetést kapuk, hogy nincs meg a kezdő tizenegy! (Így nem is tudjuk természetesen elindítani a mérkőzést.)

Az eddigiekből is kiderült, hogy feladatunk leginkább a csapatösszeállításra, a taktika beállítására fog összpontosulni. A játékosok képességeit a program meglehetősen sok paraméterrel jellemzi, amik erősen meghatározzák a csapatfelállítást, és a taktikát. Nézzük hát át ezeket a paramétereket:

Name név
Team csapat (ennek értelemszerűen csak akkor van jelentősége, ha másik csapatból szeretnénk játékost átigazolni)
Status csapatbeli státusz:
Picked - kezdőjátékos, Avail - bevethető állapotban van, Injured - sérült), Suspend - szabálytalanság miatt eltiltott
Worth a játékos értéke
Age életkor
Contract szerződés érvényessége (meccsekben értendő)
Wages heti fizetése
Games played This season - Lejátszott mérkőzések száma ebben az évadban
in carrer - A karrierje során lejátszott mérkőzések száma
Goals Scored This season - szerzett gólok ebben az évadban
in carrer - a karriere során szerzett gólok száma
Speed sebesség
Height magasság
Side oldal (R - jobb, L - bal)
Fitness állóképesség
Morale hangulat (a vereség nem tesz jót a a játékosok hangulatának)
Tackling védekezés, mennyire eredményesen tudja leszerelni a támadót (hátvédeknél fontos szempont)
Heading fejelés -a magassággal van összefüggésben, (középcsatárnál fontos szempont)
Shooting lövés (csatároknál fontos szempont)
Control labdakezelés

Bizonyára van olyan focirajongó, aki annak idején örömét lelte benne, hogy a csapatösszeállítással "bütyköl", és taktikai utasításokat oszt a játékosainak, azonban az átlag "halandó" nagyon nem tud belelkesedni a feladattól. Ha már foci, nekik inkább a Footballer of the Year c. programmal érdemes megpróbálkozni!