Steel Eagle

1990 - Players Premier Software

akció, lövöldözős

Spectrum (128k)

A hangzatos cím tucatjátékot takar. R-Type rajongóknak sok újdonsággal nem fog szolgálni a játék, a betöltőképernyő ne tévesszen meg senkit, egy kis űrhajós csihi-puhiban veszünk részt. A készítők megkíméltek a sablonos kerettörténettől, így mindenki olyan - az emberiséget leigázni szándékozó - gonosz idegeneket képzel az ellenség helyébe, amilyen tetszik. A játék négy nehézségi szinten keresztül zajlik, minden küldetés végén le kell győznünk egy hatalmas űrhajót.
Fegyverzetünk alapkiépítésben kétféle fegyverrendszerből áll: egy gyorstüzelésű duplacsövű lézerfegyver, és egy nagyteljesítményű lézerágyú. Ez utóbbit csak akkor használhatjuk (a tűzgomb nyomvatartásával), ha energiája feltöltődik az előző lövés után (jobb alsó sarokban a LAZER kijelzőn mérhetjük le a fegyverrendszer energiaszintjét) de egy szinten maximum ötször használhatjuk. "Természetesen" extra fegyvereket is felvehetünk, amivel különböző irányba lövöldözhetünk. Az extra fegyverek ikonjain a nyilak egyértelműen jelzik merre lőhetünk velük.
A játék nagyon nehéz, és nem is túl fair, mivel ellenfeleink át tudnak lőni a falon (és jó sokan vannak...), mi viszont csak a nagyteljesítményű lézerágyúval, így a szűk átjárókon nagyon nehéz átjutni. Ráadásul nem minden ellenfelet, tudunk a hagyományos fegyverünk egyetlen lövésével megsemmisíteni, ez az átjárókat eltorlaszoló akadályokra is igaz. A szint végén, a nagydarab űrhajó (mindig ugyanúgy néz ki, csak a színe más) megsemmisítéséhez jó sok lövés szükségeltetik, a szuperlézert érdemes ide tartogatni.. Csak az űrhajó gyenge pontjára érdemes célozni: vagyis a középen elhelyezkedő pilótafülkére.
Igaz, a grafika akár kellemesnek is nevezhető, és az 1990-es követelményeknek megfelelőn 128K-s hangon "csilingel" a program, játszhatóság szempontjából nem tartozik a jobbak közé. Hamar unalmassá válhat, hogy olyan gyorsan elveszítjük az életeinket (de legalább ilyenkor nem a szint elejéről indulunk újra). Pozitívuma volt viszont, hogy kedvező áron kínálták (1,99 Font), így már nem is olyan rossz az összkép...

Irányítás:
A menüben billentyűzetet (O, P, Q, A, M) vagy SINCLAIR, KEMPSTON illesztőt választhatunk.
A billentyűzet szabadon definiálhatjuk.

Örökélet: POKE 32895,0