Rygar

1987 - US Gold Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

A Rygar a Tecmo 1986-os arcade játéka, látványos grafikával, látványos játékmenettel. A sablonos történet szerint a gonosz a Ligar vezette szörnyű lények elfoglalták Argool földjét. Az emberek utolsó reménye Rygar, egy halott harcos, aki feltámadt a sírjából, hogy végigrohanva 27 nehézségi szinten, felszabadítsa a birodalmat. A Spectrum verzióban sajnos a "látványos" grafikának se híre, se hamva, és a játékmenet is leegyszerűsödött, olyasmi, mint a Hysteria, meglehetősen sivár...
Rygar egy szál láncos buzogánnyal aprítja a közelébe került ellent (bár a lánc nem látszik), azonban a lemészárolt ellenségektől, és a széttört sziklák alól egyéb tárgyakat is szerezhet. Ezek közül a leghasznosabb az extra élet (E betű) és T jelzésű extra idő (+10 mp). Az öt különböző extra fegyver és páncél (ami ép nálunk van, alul középen látszanak az ikonjai) a Spectrum verzióban elvesztette jelentőségét, hisz majd' minden ellenség egyetlen csapással legyőzhető. Az első fegyver mondhatni hasznosnak, ezzel a képernyő széléig lövöldözhetünk. Az extra felszerelés életvesztésig nálunk marad, kivéve a negyedik pajzsot, ami csak rövid ideig fejti ki hatását. A szint végén nincsenek fő ellenfelek, egyetlen célunk, hogy a megadott időkereten belül elérjük a pálya végét. A felvett kristályokért és a megmaradt időért a szint végi elszámolásnál pontot kapunk (tehát úgy is lehet sok pontot szerezni, ha végigszaladunk a pályán). A 27 szint sajnos nem jelent 27 különböző pályát: ebből mindössze 13 van, csak több ellenséggel. Az egyes pályák ráadásul szinte ugyanúgy néznek ki. Az ellenségek sem túl változatosak, és nem is okoznak sok gondot. Egyetlen kivétel a hatalmas repülő "gombóc", akkor jelenik meg, ha lejár az időnk. Ezt át lehet ugorni, de még célszerűbb előre menekülni, hisz lerázni úgy sem tudjuk.
Rygar nemcsak hatalmasakat ugrik, de ugrás közben irányítani is tudja magát (akár meg is fordulhat). Nem csak akadályokat, árkokat tud átugorni, de ha egy ellenségre fejére huppan, úgy is ártalmatlanná tudja tenni (legalább egy rövid ideig). Viszont amíg nyomva tartjuk a tűz gombot, Rygar megáll, vagy "elakad" ugrás közben. A tűz + fel megnyomásával vagy nyomva tartásával felfelé is tudunk lőni, vagy a buzogányt pörgetni, de ennek csak az arcade változatban van jelentősége (le-felfelé haladás közben).

Irányítás:
Billentyűzet (S - jobbra, A - balra, 1 - fel, A - guggolás, D - tűz) vagy KEMPSTON, SINCLAIR botkormány illesztők.
Szerencsére a billentyűzet átdefiniálható, nem kell ezt a lehetetlen kiosztást használni.
T - játék megszakítása.

Térkép