Return Oft the Jedi:
Death Star Battle

1984 - Sinclair Research Ltd.

akció, űrhajós

Spectrum (48k)

 

A Return of the Jedi eseményeit feldolgozó játék eredetileg az Atari 2600-as, 5200-as konzoljaira és az Atari 8 bites mikrogépeire jelent meg. A játék Spectrum átiratát a Parker Software megbízásából a Panama Joe-hoz hasonlóan az Amazon Systems készítette. Mint a címből is kiderül, a Halálcsillag elleni támadás eseményeit élhetjük át újra a Millenium Falcon pilótaülésében - többé-kevésbé (inkább kevésbé) a film történéseit követve. A játék a csata három "jelenetét" dolgozza fel:

Az első jelenetben a Halálcsillagot még nem tudjuk megközelíteni a működő energiapajzs miatt. A képernyőt kettészelő fehér vonal lenne az energiapajzs, aminek nem is szabad nekiütközni). A filmtől eltérően a pajzs fölött láthatóak a Halálcsillaghoz vezető portálok, melyek csak rövid időre nyílnak meg. Hogy meg tudjuk közelíteni a Halálcsillagot, ki kell várnunk, hogy az energiapajzs se működjön és valamelyik portál is épp kinyíljon. A közbenső időt Tie-vadászok és más birodalmi járművek támadása hivatott "kitölteni" a pajzs innenső oldalán. Ezek közül a zöld űrhajó a legkevésbé veszélyes, nem tudunk velük összeütközni, átrepülnek rajtunk. A többi űrhajóval nem szabad ütközni, és persze valamennyire igaz, hogy néha lő egyet felénk. A távolban, a halálcsillag előtt egy birodalmi rombolót jelképező kék pötty is bővíti az izgalmak tárházát, amely vízszintesen mindig a mi irányunkba halad, és néha halálos energiasugarat bocsát lefelé, amely természetesen szintén kerülendő.

Ha sikerült megközelíteni a Halálcsillagot, a közepén lévő piros pöttyöt (értsd: központi reaktor) kell szétlőni, illetve előbb az előtte lévő, a reaktort takaró fehér alkatrészeket, a csillagromboló és a Tie-vadászok hathatós kotnyeleskedése közepette. Sokat teketóriázni nem érdemes, mert a Halálcsillag folyamatosan épül, felülről lefelé (a fehér alkatrészek folyamatosan érkeznek a képernyő két széle felől). Ha a Halálcsillag elkészül (erre azért kicsi az esély, addig úgyse maradunk életben...), a Halálsugár teljesen működőképes lesz és elpusztítja a Millennium Falcont és megnyitja az utat a Birodalom világegyetem feletti uralmának. Egy tipp: könnyebb dogunk van, ha valamelyik sarokból átlósan lövünk a Halálcsillagra.
Egy Birodalmi Űrsikló is feltűnik néha, fedélzetén Darth Vaderrel (aki a filmben ilyenkor már halott volt...). A sikló közeledtére hangjelzés figyelmeztet.

Ha sikerül eltalálni a reaktort, közelről "csodálhatjuk meg" a Halálcsillag megsemmisülését. Túlságosan is közelről, ezért a szétszóródó törmelékeket kell kerülgetnünk. Itt csak életben kell maradnunk, amíg a Halálcsillag darabkáira hullik. Hasznos tudni, hogy a képernyő oldalirányban átjárható mindkét irányban, de csak nekünk, így könnyen át is "ugorhatunk" veszélyes helyzetben a másik oldalra.

Ha sikerül megsemmisíteni a Halálcsillagot, nehezebb szinten kezdődik elölről a "móka". Ez azt jelenti, hogy egyre "morcosabbak" a Tie-vadászok pilótái, és a Halálcsillag is gyorsabban épül.
A menüben a 'B' megnyomásával nehezebb játékmódot választhatunk, ez annyiból áll, hogy a Birodalmi flottához sárga űrhajók is csatlakoznak. A Halálcsillag megsemmisítéséért viszont ebben a módban extra-jutalom is jár.

Irányítás:
A menüben választhatunk KEMPSTON, PROTEK, INTERFACE botkormány-illesztőt, vagy igényeinknek megfelelően definiálhatjuk a billentyűzetet.
Bár a tűz gombot nyomva is lehet tartani, fontos, hogy ne sűrűn lövöldözzünk, mert akkor a lőtávolság kicsi lesz, hagyni kell egy kis időt a lövésnek, hogy és elérje távoli célját.