Prince of Persia

1995 - MC Software

Akció

Spectrum (128k)

A Prince of Persia Spectrum verziója nem "hivatalos" konverzió: a Broderbound Software klasszikus játékának Spectrum-os "remake"-ét az MC Software fedőnevű orosz csapat készítette. Ennek folyománya az orosz nyelv használata, de szerencsére ez annyira nem nehezíti meg a program használatát.
A játék gyakorlatilag megegyezik az eredetivel, viszont a Spectrum grafikai képességeire való tekintettel (a PC-re készült program grafikáját nem igazán lehetett átültetni attribútum üzemmódú képernyőre...) a grafika sajnálatos módon csak nyomokban emlékeztet az eredetire. Persze elkeseredni nem kell, a program igen jól sikerült a lehetőségekhez képest, csak ne vessük össze az eredetivel... A játék ismertetését elolvashatjuk az eredetire sokkal jobban hasonlító Amstrad / Enterprise változatnál, itt csak az eltéréseket említem meg.

Az irányítás csak billentyűzetről történhet:

Q - fel T - idő kijelzése
A - le SPACE + O - lépés balra
O - balra SPACE + P - lépés jobbra
P - jobbra CAPS SHIFT + SYMBOL SHIFT - játéj szüneteltetése (folytatás: SPACE)
SPACE - szúrás, tárgy felvétele SYMBOL SHIFT + E - kilépés a játékból

A grafikai kivitelezésből adódóan akadnak apróbb eltérések: a csapdákból nem közeledtünkre csapódnak ki a dárdák, hanem folyamatosan látszódnak. Az üvegcsék nem füstölögnek, így méreg nincs. A program 12 szintet tartalmaz, de nem azért mert rövidebb a történet, hanem mert az utolsó 3 szint össze van vonva. (Így egy kicsit nehezebb a játék.)

Érdekes, és igen praktikus újítás, hogy a szintekhez kód tartozik. Ha sikeresen befejezünk egy szintet, megkapjuk a következő szint kódját. A játék indulása előtt emberkénkkel egy folyosón állunk, a két irányba egy-egy felirat mutat. Ha balra indulunk a folyosón, új játékot kezdhetünk, ha jobbra futunk, megadhatjuk a kívánt szint kódját. Kezdetnek íme két kód:
2 szint: EGFAFMA
3 szint: MJBIECE

Térkép:
1. szint
2. szint
3. szint
4. szint
5. szint
6. szint
7. szint
8. szint
9. szint
10. szint
11. szint
12. szint