Penalty Soccer

1990 - Gamebusters

ügyességi, foci

Spectrum (48k)

Enterprise

Előre is szeretném jelezni, hogy ennek a "játékleírásnak" a humor rovatban lenne a helye, ha lenne ilyen rovat ezen oldalon. 1990-ben (mondjuk R-Type után 2-ben) adta ki eme remekbeszabott játékot a GAMEBUSTERS (!) névre hallgató kiadó. Működésük során összesen 7 játékot adtak ki (ebből 3 újrakiadás volt), ezen játékuk volt az utolsó. Nagyjából ennyi kellett ahhoz, hogy az angol vásárlóközönség rádöbbenjen, a kiadó teljesen komolyan gondolta a névválasztást...
A játékban előttünk álló feladat pofonegyszerű: egy kapust irányítva kell hárítanunk a kapu felé tartó lövéseket. A játékmenet is elképesztően primitív: a kaput szemből látjuk, a labdának tűnő ágyúgolyók folyamatosan, középről indulva repülnek a kapu felé. Mi a gólvonal mentén oldalazhatunk balra-jobbra a '6-7'-es gombok használatával, ha a '0' gombot is megnyomjuk, vetődünk az adott irányba. (Az ENTERPRISE verzióban tetszőleges botkormány használható.) Erre egyébként semmi szükség nem lesz, bárhova repül is a labda, oldalazva is el tudjuk kapni.
Összesen 9 "nehézségi szinten" keresztül, szintenként 10 lövést kell hárítanunk. A hárított lövéseket a SAVED mezőben számolja a program, a bekapott gólokat a SCORE mezőben. Ha egy nehézségi szinten bekapunk 10 gólt, vége a játéknak. Szintlépéskor mindkét számláló nullázódik. A 9. nehézségi szint után szintén vége a játéknak. Megjegyzendő, a nehézségi szint kifejezés ebben az esetben megtévesztő, mert végig ugyanaz a pár lövéstípus ismétlődik. Ezek annyira "változatosak", hogy ha beállunk mondjuk a kapu bal oldalába, 3-4 szintet is teljesíthetünk, anélkül, hogy a billentyűzethez nyúlnánk! A játék indítása előtt választhatunk, melyik szinttől indulunk, így aki nem akar sokat nyűglődni, kezdheti a dolgot a 8. szinten. Ennyivel rövidebb lesz a játék.
Akár "győzünk", akár "vesztünk" a befejezés ugyanaz: a program egy "ANOTHER GO?" kérdéssel érdeklődik, kívánunk e még játszani, további izgalmak reményében. Nemleges válasz esetén szó nélkül resetel a gép.

Talán már az eddigiekből is látszik, hogy a program kivitelezése esetleg a '82-es elvárásokat tudta volna kielégíteni, de azért rosszmájúan csemegézzünk még:

  • A kapus mozgása nincs animálva, szó-szerint csúszik oldalazás közben. (Volt korabeli kvarcjáték ebben a témában, amivel sokkal élvezetesebb volt a játék!)
  • Az 5 és feles vonal rossz helyre van rajzolva.
  • A betöltés után megjelenő címképernyőn elírták a program címét(!). "PENELTY SOCCER"...
  • Amikor elindítjuk a játékot egy sípszóra emlékeztető hangot hallunk. Ennyi az összes hang a programban.
  • A Spectrum verzió a betöltő képet a program UTÁN tölti be, addig kb 3.5 percig üres fekete képet lehet bámulni. (Igazán kiforrot programozói munka...)
  • A program mellesleg kb. 10 kbyte felesleges szemetet tartalmaz, csak hogy tovább tartson a töltés (a tömörített Ep verzió jól összement...)

És ezért a programért pénzt kértek 1990-ben: 2,99 Fontot! A játéknak van C64-es és Amstrad CPC-s változata is, relatíve még a C64-es verzóból sül ki a legtöbb értelmes, ott legalább vannak nehézségi szintek.