Nikosie

1991 - Tlauli-ran

ügyességi

Spectrum (48k)

A Tron - Avagy a számítógép lázadása című film számtalan játékot ihletett már meg, létrehozva a számítógépes játékok egy kultikus kategóriáját. A film talán leghíresebb jelenetében autók küzdenek egymás ellen, melyek falat húznak maguk után. A nyertes az, aki utoljára életben maradva zsákutcába szorította ellenfeleit. Spectrumon a Blind Alley-t számtalan ilyen játék követte, ezek között a cseh Jaroslav Myslivec Nikosie c. programja az újabb keletű játékok közé tartozik, hiszen 1991-ben készült el. (Kereskedelmi forgalomba nem került.)
Az autókat most kígyók helyettesítik, és csak két játékos játszhat vele. Az egyszerű kivitelezés ellenére remek szórakozást nyújthat a játék, talán a szokatlan játékmenet miatt: a kígyók a szokottnál lassabban mozognak, így nem csak nagy adag ügyességre és gyors újakra van szükség a sikerhez, hanem , hogy ravaszul túljárjunk ellenfelünk eszén. Így a játék ugyan nem olyan pörgős, de talán ez nem is hátrány. A verseny meghatározott ideig tart (alul középen látható a hátralévő idő), két oldalt a játékosok által elért eredmény. Az idő lejártával a program győztest hírdet.
Érdemes megemlíteni a remek 48K-s zenét, ami a maga nemében a legjobbak közé tartozik!

A menüben tetszőlegesen kombinációban beállíthatjuk a két játékos irányítását. Billentyűzetet, KEMPSTON, vagy CURSOR illesztőt választhatunk. A billentyűzet a szokásos O, P, Q, A, de ha mindkét játékos billentyűzettel akar játszani, definiáljuk a billentyűzetet!