Left Behind:
Escape from Mars

2017 - Dave Hughes

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

Dave Hughes teljesen "szabványos" de ötletes Manic Miner klónjának háttértörténete Andy Weir 2011-es The Martian című regénye, melyből 2015-ben film is készült (ennek magyar címe Mentőexpedíció). A sci-fi regény főszereplője Mark Watney amerikai asztronauta, akit miután társai halottnak hisznek, egyedül marad a Marson. A regény és a film több mint bőséges háttértörténetet biztosít egy "gyűjtögetős játéknak", melynek mindössze 8 képernyője a történet egy-egy jelenetét "meséli el". Az első szinten oxigént gyűjtünk és be kell jutnunk az űrállomásra, a második szinten krumplit gyűjtünk, majd fagyott ürüléket gyűjtünk trágyázáshoz... Később üzemanyagot, generátort kell szereznünk a meneküléshez, míg végül a nyolcadik szinten a felszálló egység átalakításához kell kék pöttyöket begyűjtenünk. Ha az összes begyűjtendő tárgyat megszereztük, elkezd villogni a "kijárat", amin átjuthatunk a következő képernyőre.
Az eredeti történettel ellentétben elég nagy a nyüzsgés körülöttünk: a kék robotok természetesen kerülendők. A játéktér a "szokásos" elemekből épülnek fel: szétmálló platók, szúrós karók, futószalagok akadályoznak. Szerencsére a marsi (kisebb) gravitációban főhősünk jól bírja a magasból való lezuhanást is, és az időlimit is általában bőséges. Újdonság viszont a kulcs, melyet felvéve a képernyőn lévő világoskék felkiáltójeles mezők tüntethetők el. Erre természetesen szükség is van a továbbjutáshoz.
A szerző nem titkolt módon '83-as hangulatot akart felidézni, ez a nehézségi szintre is igaz: a játék nagyon nehéz. (Így már érthető, hogy a menüben "alapszolgáltatás" az örökélet.) Érdekes módon a játék legnehezebb képernyője a második, ehhez nem csak ügyesség kell, komoly fejtörő is egyben.
Tipp: ijedősebbek a játékot kikapcsolt hanggal indítsák :-)

Irányítás:
A játék csak billentyűzettel irányítható, de az szabadon definiálható.
Alapértelmezés: O - balra, P - jobbra, Z - ugrás, H - játék szüneteltetése / folytatása.