Highway Encounter

1985 - Vortex

akció

Forrás:
Sinclair Spectrum játék és program

Spectrum (48k)

Enterprise

Az idegenek a Föld megszállására, az emberiség leigázására készülnek! A hadművelet rövidesen megindul, egyetlen lehetőségünk maradt, hogy megmentsük az emberiséget: egy vakmerő húzással el kell pusztatanunk az idegenek erődjét - a Zone Zero-t. Ez csak úgy lehetséges, ha eljuttatjuk az idegenek bázisához a valaha készített leghatékonyabb bombát: a Lasertron-t. Légi hadművelet szóba sem jöhet a nyomasztó túlerő miatt, egyetlen esélyünk, ha a rendelkezésünkre álló öt robottal (Vorton) "gyalog" juttatjuk el a bombát az idegenek bázisához.
A programot Costa Fanayi, a Tornado Low Level, Cyclone, Android One stb. c. ismert VORTEX játékok szerzője írta, a játék több mint egy év alatt készült el. Igen jó három dimenziós grafikával megtervezett arcade játék. A játék kereskedelmileg közepesen teljesített, később mégis kultuszjátékká vált.
Betöltés után meg jelenik a menü:

  1. billentyűzet (1 -gyorsít, Q -lassít, O -balra forgás, P -jobbra forgás, Z , M vagy SPACE -tűz, H -szünet)
  2. SINCLAIR Interface II.
  3. KEMPSTON Interface
  4. PROTEK/AGF Cursor Intergace
  5. Rövid információ
  6. Demo
  7. Start

A demo végig mutat ja mind a 30 zónát, ahol végig kell haladnunk. A játék a 30. zónában indul, feláll az útesten az 5 robot és a lasertron. Ha a sor el elején álló robottal elmozdulunk a sor elöl, azt fogjuk tapasztalni, hogy a lasertron és a 4 robot magától megindul előre. A játékban mi mindig csak; egy robottal működünk, közvetlenül a csak azt tudjuk irányítani , elég nehezen. A játék célja a lasertron továbbítása az első, a 0. zónába, ugyanis az csak itt fejti ki hatását, hisz ha mi a robottal előre megyünk a 0. zónába, onnan nem tudunk tovább haladni, semmi sem történik. Ez viszont, hogy a lasertron-t is előre kell vinni, sok bonyodalommal jár. A lasertron önmaga mozgásképtelen, azt csak robot mozgathatja előre. Ha van tartalék robot a lasertron mögött és előttünk szabad az út, úgy a legközelebbi akadályig tovább haladnak. Kerül kell a vezérelhető robottal mindennemű ellenséggel való közvetlen találkozást, hisz egy esetleges ütközés életvesztéssel jár, s ha négy életünk elvész, tolhatjuk mi a lasertron-t tovább. Ez nehéz, hisz csak az úttest közepén csak előre mozgatható, oldalra nem.
A vezérelhető robot mindenkori feladata, hogy előkészítse a terepet a lasertron biztonságos tovább haladásához. Ehhez meg kell semmisíteni az összes idegent, ezért egyébként 250 pontot kapunk egyenként, másrészt szabaddá kell tenni az utat.
Ez a feladat nehezebbik része, hisz itt-ott az úton olyan figurák is mozognak szabályosan, vagy szabálytalanul, melyeket nem lehet megsemmisíteni, így valamilyen módon le kell határolni mozgásukat, úgy hogy az úttest közepét szabadon hagyják. Erre alkalmasak az itt ott elhelyezett hordók, illetve hasábok. A hordók könnyen mozgathatók, ha nekimegyünk akkor is tolhatók, de akár lövéssel is mozgathatók . A hasábokat már nehezebb mozgatni, és csak lövéssel tudjuk ezt elvégezni . Néhol a megsemmisíthetetlen ellenségek; mellett olyan tárgyakat találunk, melyekre ha rálövünk, az több találattól megsemmisül, s így az ellenség kiszabadul, veszélyeztetve a saját életünket.

A játék érdekes, de igen nehezen teljesíthető. Az már csak hab a tortán, hogy a feladatot időre kell teljesítenünk. A legelső zónákban már nem találunk elfekvő hordókat, vagy hasábokat, s mivel ez ott még szükséges a tovább haladáshoz, célszerű ezeket a játék közben folyamatosan előre hozni.
Játék közben az A és G billentyű együttes megnyomásával visszatérhetünk a menü-be.

Az ENTERPRISE verzióban nincs menü, a címképernyőn a következő funkciókat érhetjük el:
I - információ, D - demo (ebből a két funkcióból a '.' (pont) megnyomásával léphetünk ki), a SPACE megnyomásával indíthatjuk a játékot. Az irányítás sajnos csak billentyűzetről lehetséges.