Falcon Patrol 2

1985 - Virgin

ügyességi, lövöldözős

Spectrum (48k)

A Falcon Patrol 2-őt nem kell bemutatni a hajdani C64 tulajdonosoknak, alapműnek számít. Annál kevesebben tudják, hogy létezik Spectrum-on is. A játék a Defender egyenes ági leszármazottja, ami elsősorban grafikában hozott előrelépést. Emberek helyett most a repülőtereinket kell megvédeni, nehogy lebombázza az ellenség. Egy vadászrepülőgéppel kell légterünket (és a repülőtereinket) oltalmazni az ellenséges helikopterek támadásaitól. Az alattunk lévő tájból és a történelemkönyvekből mindenki kikövetkeztetheti, hogy valahol a Közel-Keleten, vagy Észak-Afrikában repkedünk.
Repülőnk rakétákkal van felszerelve, melyekkel előre (tűz gomb), vagy lefelé (tűz + le) tudunk célozni. Az ellenséges helikopterek szintén eleresztenek felénk időnként egy-egy rakétát, de nagyobb az a veszély, hogy nagy sebességgel összeütközünk egy helikopterrel. A támadó helikopterek mellett légvédelmi ágyúk is veszélyt jelentenek repülőnkre, melyeket szintén megsemmisíthetjük elfelé célozva. Ha kilövünk egy helikoptert vigyázzunk, nehogy belerohanjunk a robbanásba, mert mi is lezuhanunk. Ahogy haladunk előre a játékban, a földön egyre több légvédelmi ágyúval fogunk találkozni, amiket szintén érdemes megsemmisíteni (mivel lőnek ránk). Lőszerünk és üzemanyagunk véges, a repülőtereken leszállva tudjuk pótolni mindkettőt. A leszállás úgy történik, hogy a repülőtér felett megállunk a levegőben (a repülőgép felénk fordul), majd a letesszük a gépet a földre. A rakétáink mennyisége több mint elegendő, de az üzemanyag szintjére mindig figyeljünk! Helikopterből háromféle van:

  • Szállító helikopter (fekete): Fegyvertelen, viszont légvédelmi ágyúkat és radar-zavarókat telepít.
  • Harci helikopter (kék): A szállító helikoptereket kíséri. Ő már vissza is lő.
  • Könnyű harci helikopter (piros): Fürgébb mint a kék helikopter. Szeret egyhelyben lebegve akadályt képezni...

A képernyőn felül, bal oldalon a pontszámunkat, és az eddigi rekordot láthatjuk. Középen egy radaron nyomon követhetjük az ellenség tőlünk viszonyított helyzetét. Ha az ellenség radar-zavarót telepített, nem működik, amíg a zavarót meg nem semmisítjük. Jobb oldalon pedig az üzemanyag (GAS), lőszer (AAM) készletünket. Az LV jelzi az aktuális nehézségi szintet, a HC pedig, hogy az adott szinten hány helikoptert kell még elpusztítanunk. Ha kipucoltuk a légteret, új nehézségi szint következik. Ha az ellenség eltalál, nekiütközünk, vagy a földhöz csapódunk, oda egy életünk.
Egyszerű, de élvezetes program hangulatos grafikával.

Irányítás:
A játék a tűz gombbal indítható, játszhatjuk billentyűzetről (O, P, Q, A, M), vagy joystick-ról is.

Örökélet: POKE 40554,0