Duet
(Commando '87)

1987 - Elite Systems Ltd.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

 

 

A játék Duet és Commando '87 címen is ismert, utalva az Elite nagysikerű Commando című játékára. Ez a cím azonban eléggé megtévesztő, hisz a játéknak maximum annyi köze van a Commando-hoz, hogy mindkettőben kell lőni (ez viszont vitathatatlan kapocs...). A játék egy Gauntlet klón, amely a szokásos fantasy környezettel szemben napjaink háborúiban játszódik. Karakterválasztásra így nincs lehetőségünk, egy katonával rohangászunk. Feladatunk gyakorlatilag annyiban merül ki, hogy megtaláljuk a kijáratot, energiánk elfogyása (a játék vége) előtt a lehető legtöbb pontot gyűjtve. Kevésbé valószínű, hogy bejárjuk mind a 20 nehézségi szintet...
A játékmenetet jónéhány tárggyal próbálták színesíteni a készítők:

 • Aktatáska: többet is találunk. Felvenni nem tudjuk, csak szétlőni. Az egyik fontos dokumentumokat rejt, melyeket magunkhoz vehetünk. Akkor is távozhatunk a kijáraton, ha nem szereztük meg a dokumentumot, így ez is csak egy pontgyűjtő lehetőség.
 • Csípőfogó: az utunkat álló szögesdrótot tudjuk átvágni vele. Egyszer használatos darab, de több is lehet belőle nálunk.
 • Süteményszelet: +100 energia.
 • Italos flakon (betűjelzés nélkül): +100 energia.
 • Konzervdoboz: +100 energia.
 • Pénzköteg: +1000 pont.
 • Pajzs: rövid ideig védelmet nyújt.
 • N jelű flakon: az ellenséges katonák rövid időre lebénulnak.
 • P jelű flakon: rövid ideig gyorsabban szaladunk. (A Gauntlethez hasonlóan energiánk itt is folyamatosan csökken és a játéktér is elég nagy, így hasznosabb tárgy, mint gondolnánk!)
 • Kézigránát: a felvétele pillanatában, vagy ha belelövünk felrobban, melynek hatására a képernyőn tartózkodó ellenség felrobban.
 • S jelű bomba: Füstbomba. Amíg tart a hatása, az ellenséges katonák nem látnak minket. Ez annyit jelent, hogy amíg működik, a katonák nem célirányosan rontanak ránk, hanem össze-vissza mászkálnak.
 • Pisztoly: Lőszer. A program nem jelzi ki a lőszerkészletünket, de ha sokat lövöldözünk, az alsó sorban látható (ahol a többi felvett tárgy is megjelenik) pisztoly ikon villogni kezd, jelezvén, hogy fogytán vagyunk a muníciónak. Talán mondanom sem kell, hogy ebben a játékban lőszer nélkül nem sokáig fogunk életben maradni...

A tárgyaknak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ha véletlenül beléjük lövünk, megsemmisülnek!
A tereptárgyak közül elsőként a célkeresztet kell megemlíteni: ezekből özönlenek elő az ellenséges katonák, természetesen ezeket megsemmisíthetjük. A szögesdrót ajtóként funkcionál (amihez a csípőfogó a kulcs). Az aknamezőn (ahol nem sima a terep) át tudunk ugyan gyalogolni, de itt sokkal gyorsabban fogy az energiánk. Az elfektetett hordók szintén akadálynak funkcionálnak, de egyetlen lövéssel szabaddá tehetjük az utat. Nem túl fair egyébként, hogy az amúgy áthatolhatatlan sövényen az ellenség át tud lőni, mi nem! Talán mondani sem kell, hogy az EXIT feliratú mező jelzi a kijáratot.

A menüben az 'R' megnyomásával definiálhatjuk a billentyűzetet (nem csak a billentyűzettel párhuzamos SINCLAIR, CURSOR típusú illesztőket használhatjuk, de a KEMPSTON botkormányt is figyeli a program. Az irányító billentyűkön kívül definiálhatjuk a HOLD, ABORT funkciókhoz tartozó billentyűt is. Az ENTERPRISE változatban működik a beépítet, és az EXT1 botkormány is.
A 'P' megnyomásával választhatjuk ki a játékosok számát. A játékban a két játékos EGYSZERRE vesz részt. (Egymást nem sebzik, erre nem kell figyelnünk). A két játékos mód kiválasztása után, a billentyűzet definiálást választva, külön-külön állíthatjuk be a játékosok irányítását.
Az 'S' billentyű, vagy a tűzgomb megnyomásával indíthatjuk a játékot.

Mindent összevetve nem egy rossz játék ez. Bár a kivitelezés átlagos, sem a Gauntlet, sem a Commando rajongóinak nincs oka csalódásra!

Végtelen energia: POKE 44114,0; POKE 46185,0

Térkép